Pelicula ”București, unde ești?” in regia lui Vlad Petri va avea premiera mondială la Festivalul de film de la Rotterdam, vineri 24 ianuarie la ora 7:30. Filmul tratează protestele sociale ce se desfăşoară de obicei în Piaţa Universităţii, devenită deja un simbol în rândul românilor.

"Bucuresti, unde esti?" de Vlad PetriFoto: Afis

Vlad Petri le urmăreşte poveştile acestor oameni pentru o perioadă de 1 an, de la primele zile ale protestelor până în zilele Referendumului pentru demiterea preşedintelui.

Regizorul a fost fascinat că după 23 de ani oamenii au ieşit în stradă într-un mod spontan, ocupand spatiul public. Totodată, în momentul în care a început montajul şi-a dat seama că vede lucrurile într-un mod diferit, că s-a detaşat: „Timp de 20 de zile am fost în fiecare zi şi mi se părea că se întâmplă ceva foarte important în viaţa mea prin această participare, mai târziu, la montaj, am început să văd lucrurile de la distanţă“.

Acesta nu e un film didactic despre un fenomen politic, e o analiză a străzii pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie.