Vasile Dancu, presedinte IRES: Unele intrebari sunt de genul "Mananci calule ovaz?". Sunt intrebari care sugereaza un raspuns
Contactat de HotNews.ro, sociologul clujean, Vasile Dancu, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), a declarat ca intrebarile votate de consilierii capitalei pentru referendumul din 19 iunie sunt "prost formulate" si "penibile".
"Intrebarile nu standardizeaza raspunsurile. Unele intrebari sunt de genul "Mananci calule ovaz?". Sunt intrebari care sugereaza un raspuns. Intrebarile 2 si 3 arata ca cel care le-a facut nu a invatat logica de mic. Se vor obtine raspunsuri contradictorii. Vor fi multi care vor spune DA la punctele 2 si 3. Aici trebuia sa fie, daca vroiau, o intrebare cu doua variante de raspuns, ori intr-un fel, ori intr-altul. In general, in tarile europene, se face o pretestare a intrebarilor dintr-un referandum si abia apoi se pun pe documentul oficial", a declarat Vasile Dancu.
Sociologul clujean a mentionat si ca unii termeni sunt prea vagi sau sunt folositi gresit. "Ce inseamna "alaturi"? Se refera la "impreuna", la o "pondere", la ce? Intrebari de genul "Sunteti multumiti de curatenie?" nu au nici o relevanta. De ce tip de "dezvoltare a capitalei" vorbim? Este o intrebare vaga. Termenii trebuie definiti cum trebuie, este ceea ce numim operationalizarea conceptului", a precizat Dancu.
Presedintele IRES a mai declarat ca referendumul nu poate fi considerat unul legitim si ca din forma propusa pentru referendum "nu traspare posibilitatea luarii unei decizii privind Legea Capitalei": "Daca este sa vorbim despre legitimitate, acest referendum nu este legitim. Un referendum are doua scopuri, ori ajuta administratia sa aleaga intre doua sau mai multe alternative, ori cere avizul populatiei pentru o decizie univoca la un proiect. Avem in fata un chestionar imperfect. Are multe hibe. In primul rand sunt prea multe intrebari. Un om nu poate gestiona atatea intrebari. Chiar daca sunt intrebari inchise, problematica este difuza. Nu transpare posibilitatea luarii unei decizii privind Legea Capitalei".
Sociologul clujean a mai spus ca un referendum nu trebuie sa contina mai mult de 2 intrebari pentru ca "nu se poate gestiona cognitiv pe o problema atat de vasta" si ca cei care vor raspunde nu vor retine esenta pentru care au fost chemati la urne. "Acest referendum ar fi fost normal sa aiba maxim doua intrebari. Celelalte intrebari sunt pentru experti, ei sa spuna, pe baza unor studii seriose, ce directii sa ia Bucurestiul. Intrebarea legitima in acest referendum trebuie sa adreseze problema cui dam puterea de decizie. Va garantez ca la acest referendum, unii vor veni doar cu unitatea arhitecturala sau curatenia in cap. Nimeni n-o sa prinda esenta pentru care au fost chemati la urne".
Mirel Palada, director CCSB: Este ca in bancul cu intrebarea "Vrei apa plata sau apa cu bule?" Raspunsul este DA
Mirel Palada, directorul institutului de sondaje CCSB, a declarat pentru HotNews.ro ca intrebarile din referendum "sunt construite partinitor din punct de vedere al finalitatii obtinerii informatiilor. Se obtin raspunsurile pe care le doresc prin formularea respectiva. Ele din punct de vedere logic sunt structurate de o maniera perfectibila. Se poate si o acoperire mai riguroasa si mai putin suprapusa a raspunsurilor".
"Cred, dar sunt la nivelul de ipoteza, ca dansii aveau la cunostinta atitudinea generala a bucurestenilor, stiau ca daca ar fi frazat-o de maniera explicita "Vreti asa sau vreti asa?", ar fi obtinut un rezultat negativ. In consecinta au incercat sa le formuleze de asemenea maniera si structurate de asemena maniera si sa lase loc interpretarilor. Este ca in bancul cu intrebarea "Vrei apa plata sau apa cu bule?" Raspunsul este DA", a mai precizat sociologul Mirel Palada.
"Intrebarile nu pot spune ca sunt confuze", a continuat sociologul. "Poti sa raspunzi cu da si nu punctual. In general, insa, impresia care o genereza intradevar este de discutat. Depinde care este finalitatea acestui referendum. Nu stim care va fi concluzia consiliului general si al primarului dupa acest referendum".
"Cred ca indiferent de rezultatul obtinut la acest referendum pe baza acestor intrebari care oricum sunt ambigue, deciziile care vor fi luate de consiliu vor putea sa fie legitimate prin intermediul raspunsurilor obtinute de la diverse subseturi de intrebari. Considerati ca Bucurestiul este administrat bine? Nu, nu e administrat bine, dar de ce? Aici nu mai stim din cauza cui. Din cauza primarului general, al primarilor de sector, al consilierilor?... Aceasta ambiguitate de motivatie lasa loc dansilor (n.r. consilierilor) o autonomie de decizie. Oamenii sunt nemultumiti, hai sa facem ceva. Ce facem? Facem ce vrem noi. Din punctul asta de vedere este o structurare cum le convine", a mai declarat pentru HotNews.ro, directorul CCSB.
Pe de alta parte, Mirel Palada s-a aratat de parere ca "nu putem sa vorbim de o lipsa de validitate a deciziei pentru ca asta este rezultatul democratiei" si ca "atata timp cat consiliul a adoptat aceasta forma si reprezinta majoritatea obtinuta prin vot, inseamna ca asta este opinia in momentul de fata a celor care conduc Bucurestiul si trebuie luata in consecinta. Nu e prima data cand democratia isi arata atat calitatile, cat si defectele. Avem de-a face cu unul din efectele democratiei. Bucurestenii au votat in urma cu cativa ani pe cei care in perioada urmatoare au de luat deciziile".
"Urmeaza ca dansii (n.r bucurestenii) sa spuna fie prin vot, fie prin referendum daca sunt de acord cu maniera in care s-a administrat, dar pentru asta trebuie sa fie formulata intrebarea de asemenea natura. Dar decizia felului in care este formulata intrebarea pica tot la consilieri si uite asa am intrat intr-un cerc vicios", a conchis directorul CCSB, Mirel Palada.
IPP: Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in care PDL detine majoritatea, a adoptat pentru referendum 7 intrebari, unele dintre ele cu raspuns previzibil
Institutul pentru politici publice (IPP) a acuzat joi, intr-un comunicat de presa ca, practic, PDL organizeaza un sondaj de opinie pe bani publici sub pretextul unui referendum pentru reorganizarea Capitalei.
"Desi legea referendumului vorbeste despre o singura problema per scrutin la care cetatenii trebuie sa raspunda prin DA sau NU, hotararea adoptata ieri seara in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in care PDL detine majoritatea, include 7 intrebari, unele dintre ele cu raspuns previzibil. Intrebarile propuse de PDL induc raspunsurile si creeaza o stare de spirit favorabila ideii de desfiintare a actualelor sectoare si de crestere a prerogativelor Primarului General", se arata in comuniatul de presa transmis de IPP.
Elena Udrea: Intrebarile sunt clare si simple. Am fi facut o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare
Liderul organizatiei PDL Bucuresti, ministrul Turismului si Dezvoltarii Elena Udrea a salutat joi aprobarea referendumului privind Legea Capitalei si a declarat, pe blogul personal, ca "am introdus sapte intrebari, pentru ca lucrurile sa fie extrem de clare pentru toata lumea". Udrea a precizat ca bucuresteanului i se ofera posibilitatea de a alege in mod real. "Intrebarile sunt clare si simple. Acopera in mare masura tema principala a Legii Capitalei", a declarat Udrea care a atras atentia ca "am fi facut o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare".
Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, miercuri seara, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.
Primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?", insa propunerea sa nu a fost adoptata.
In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:
- 1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
- 2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
- 3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
- 4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
- 5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
- 6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
- 7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?
Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare.
Potrivit Mediafax, presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, declara, in 5 aprilie, dupa o dezbatere privind Legea Capitalei, ca aceasta propunere legislativa ar putea intra in vigoare incepand cu alegerile din 2012, negand ca prin aceasta vor fi desfiintate sectoarele.
Citeste si:
Ma si enerveaza. E ca in bancul ala: ori sunt prosti ori le place sa suga p... Pai astia am impresia ca nici nu voiau sa existe o schimbare reala dar de gura la sefi au votat si ei asa un referendum in sictir.
* 1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
* 2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
DA
* 3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
NUUUUUUUU
* 4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
NU
* 5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
DAAAAAAAAAAAAA
* 6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
99 X DAAAAAAAAAAAAAAAA
* 7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?
DA
Ce-i asa de complicat??? Dancu e de la USL, nu inteleg la ce il mai intrebati pe acest individ despre politica.
Eu unul ma simt profund jignit de modul in care consilierii ma iau de prost si vor sa ma faca pe fata ca la alba neagra. Ia mai dai in ma-se cu referendumul lor. Da, as fi vrut sa fie o autoritate locala coerenta in Bucuresti dar NU! Nu asa. Nu cu intrebari cretinoide.
Sa mai incerce odata poate le iese. Am un sentiment vag ca tocmai au votat sa pice referendumul. Cine stie ce interese si jocuri duble joaca?
MI-A TRECUT !
si nu iti pasa de ceilalti cetateni.
si treci 1 data pe an prin alte cartiere.
si nu vezi ca e haos. sunt 6 orase, nu unul .
Propun partidului aflat la putere următoarele întrebări pentru alte referedumuri, fiindcă din întrebările formulate pentru acest referendum, se vede treaba că nu le este foarte clar ce vor cetăţenii acestei ţări.
1. Trebuie să ne apărăm ţara dacă suntem atacaţi?
Sugestie de răspuns: DA
2. Trebuie stimulată creşterea economică?
Sugestie de răspuns: DA
3. Trebuie redus şomajul?
Sugestie de răspuns: DA
4. Trebuie omorâte categoriile sociale defavorizate?
Sugestie de răspuns: NU (actualul ministru al sănătăţii ar putea avea totuşi nişte obiecţii de ordin financiar)
5. Trebuie combătută criminaliatea organizată?
Sugestie de răspuns: DA
6. Trebuie combătută corupţia?
Sugestie de răspuns: DA
Mai vreţi? Domnilor, nu prăpădiţi banii publici pe întrebări la care se cuvine să ştiţi deja răspunsurile...
Dacă nu bănuiaţi răspunsurile noastre măcar la întrebările 5 şi 6, ce naiba căutaţi în politică?
sau daca sustineti ca da, lista Elena Udrea ar trebui suplimentata .
Daca nu formulezi intrebarile cu cap si intr-un mod neutru, ceea ce obtii e mai rau decat "noise", e periculos. Cum se spune in programare: "garbage in - garbage out".
In cazul de fata, unele intrebari au raspunsuri evidente (5,6) sau redundante (2,3) sau irelevante pentru viitor (1,4).
Practic, singurele intrebari adevarate (la care oamenii ar putea realmente sa aiba pareri diferite) sunt 2 si 7.
Sunt intrebari absolut generale si cu raspunsuri deja stiute.
Cam cine ar raspunde NU la intrebarea 6? Si ce faci cu 90% raspunsuri DA? De unde tai? De la salrii? De la cheltuielile cu deplasarile? Sau de la infrumusetarea parcurilor?
Toate reduc cheltuielile.
Dar daca te-ar intreba asa: sunteti de acord cu scaderea cheltuielilor cu regia de trasnport in comun (cum s-o numi ea la Bucuresti)?
Sau, sunteti de accord cu reducerea finantarii Scolilor aflate in administrarea primariei?
Ai mai raspunde DA?
Intrebarea 5 e chiar penibila. E o intrebare care, daca ai muta-o din sfera municipalitatii in cea a propriului tau camin, ar suna asa: Ai vrea sa ai o casa care sa arate frumos?
Raspuns 99% DA.
Ce pasi urmatori poti face pe baza acestei intrebari?
Daca intrebarea era... sunteti de acord cu eliberarea de avize de constructie pentru cladiri cu peste 20 de etaje in zona centrala a Bucurestiului, atunci aveai ce face cu raspunsul.
Dar asa sunt intrebari banale, e drept, si de bun simt, care nu ofera nici o concluzie.
Problema mai mare e ca nu le-a facut un sociolog de profesie ci o adunatura de politicieni.
- Spune clar care este problema Coane.
La intrebarile 2 si 3 se pot da raspunsuri contradictorii - trebuie evitat acest lucru prin punerea unei singure intrebari la acest subiect si sa nu lase loc confuziei. Oricum din 2 se poat e.face un singura Ca la referendumul trecut - il vrei suspendat pe Basescu? DA/Nu.
Intrebarea 4 - niciodata curatenia nu a fost perfecta. Pune punctul pe I. La fel, este vorba de perioada ultimului primar? Ce vrei sa demonstrezi cu asta? Ce vrei sa stii? La ce iti foloseste?
Intrebarea 5 - defineste arhitectura unitara mai intai. / Intrebarea 6 - e de ras. In toata lumea asta se vor reduceri ale cheltuielilor administratiei. Stim ca "administratia" este o vaca de muls. Cand esti afara vrei reduceri, cand esti inauntru vrei cresteri... ca sa iti poti face treaba.
intrebarea 7 - Fii clar Coane! Care este cealalta posibilitate?
Dati sa faca intrebarile niste studenti din ultimii ani. La ASE, la Arhitectura, la Politehnica - explicati ce vreti si vedeti rezultatele. Comparati cu ale voastre si actionati in consecinta.
Te citez:
"5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
DAAAAAAAAAAAAA"
Si ce am rezolvat? Ce anume lamureste intrebarea asta? Ce fel de stil? Baroc? Art nouveu in sect 5?
Alta:
"4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
NU"
Unde? La mine in cartier e foarte curat.
Cea mai buna (nici macar tu n-ai avut raspuns):
"1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?"
Ce fel de dezvoltare? Ca suprafata? Ca numar de locuitori, numar de maidanezi?
daca intrebarea ar fi "Sunteti multumiti de curatenia in Romania?" sau de pe glob? Ce ai face cu o asemenea intrebare?
Trebuie sa IZOLEZI problema.
e ca si cand te-ai duce la doctor si i-ai spune : "Domnule doctor ma doare ceva"...
cu ce il ajuta asta?!
1. 90% NU (desi nu se stie ce fel de dezvoltare)
2. si 3. sunt corelate: cine e nebun sa aleaga varianta mai complicata, clar 90% intrebarea 2 si 10% intrebarea 3
4. 100% NU
5. 100% DA
6. 200% DA
7. 70% DA
1. ca bucurestenii nu sunt multumiti de primarii lor (de sector si de cel "general");
2. ca bucurestenii isi doresc 6 sectoare si doar un primar general. Asa cum, trebuie subliniat, au mai toate capitalele europene si nu numai. Ceea ce ar demonstra ca tovarasii Chiliman (alaturi de clica lui de burghezi rosii din sectorul 1) si Piedone, nu mai sunt doriti. Ce e asa greu de inteles? Lasati sondajul sa spuna parerea bucurestenilor despre ce se intampla cu capitala lor si ce parere au despre o capitala fara 6 primari de sector.
Ca sa intelegi, citeste comentariul meu de mai sus.
PS E o diferenta totusi intre un sondaj si un referendum, nu?
sa stai tu sa mananci linistit si sa nu te duci le referdum.
lasa-i incolo cu democratia lor, elvetieni prosti ce sunt.
O sa votez cu "nu" la 2, si "da" la 3; iar la celelalte.. probabil voi vota "da" la toate, dar voi taia textul intrebarii si-l voi inlocui cu altele de genul:
"Este Nuti un nume de fufa?"
"Ati vota mai degraba un partid in care este Vadim Tudor sau Voiculescu, decat unul in care este Elena Udrea? "
samd.
Intrebarile cu sens fara sa sugereze raspuns si fara sa fie retorice ar fi:
"Vreti ca Bucurestiul sa se dezolte spe nord sau spre sud?" Eu asta inteleg din "cum s-a deszoltat Bucurestiul pana acum?"
"Vreti piste de biciclete sau linii de transport in comun sau exproprieri si sosele largi"
Intrebarile 2 si 3 sunt sutpide tautologic.
4. Doar comunsmul este unitar, Pentru restul sunt persoane calificate. Un arhitect stie (ar trebui sa stie) mai bine ca mine ce-i aia arhitectura unitara si cum se aplica ea intr-un oras.
NU stiu de ce mai comentez.
Astia provoaca scarba!!!!
in plus, poti sa platesi si pe internet .
in 3 luni de zile e suficient timp sa platesca oricine fara cozi.
Intrebarea 4: Sunt foarte multumit de curatenia sufleteasca din capitala
Intrebarea 5: Daca vrem arhitectura unitara, ar cam trebui sa daramam jumatate de Bucuresti.
Da' madama aia blonda cu Q7 alb, sau ce o mai fi avand acum, care a construit bloc de 4 etaje in zona de 3 si cu parcarea pe trotuar, oare ce o sa zica? O fi asta ipocrizie? Nuuuuuu! Ei vor sa faca bine tarii, nu ca Iliescu si Nastase...
Numai doamna Udrea a aratat ca se pricepe la tot cel mai bine, de la turism la dezvoltare si mai nou la sociologie.
Daca ea zice ca intrebarile sunt simple si clare, inseamna ca asa si sunt. E simplu si clar. Cui nu-i de acord, sau are vreo chestie cu USL n-ar trebui sa i se dea dreptul sa voteze, ca doar nu-i referendumul USL.
Pe de alta parte, trebuie sa recunosti ca 7 intrebari sunt multe si obositoare, incurca lumea, chiar asa simpel si clare.
Propun sa se dea formularele pre-completate, ca sa fie mai usor.
oricum majoritatea intrebarilor sunt penibile...
la intrebarea 1 si 4 de exemplu. care e relevanta?! Ce se intampla daca e da sau nu?!?!?!
Intrebarile sunt simple si de bun simt tovarasi de la alianta USL-inoasa. Asa si trebuie sa fie. Ca sa le inteleaga chiar si fanii lui Vanghelie din sectorul 5.
P.S. Inteleg disperarea uslasilor... referendumul va scoate in evidenta niste rezultate care nu le convin deloc.
Romanul e obisnuit sa carcoteasca. In momentul in care ajunge afara, tace malc si plange dupa glia stramoseasca, dar fara sa vina acasa!.
Cam astia sunt romanii, gica-contra. Nu toti, dar in numele unei libertati prost intelese, marea majoritate...
Dar bineinteles, vine unul cu aere de superioritate (prostul nu este prost destul daca nu e fudul) si ne explica pe aici ca nu intelegem nimic si ca exista ratiuni superioare, pe care nu le explica pentru ca oricum nu am intelege...
1. Sa poata si cei de la pdl sa raspunda
2. Sa ascunda intrebarea nr. 3. Foarte "smecheri"!
Daca se va raspunde cu Nu la intrebarea 4 (foarte previzibil de altfel) cu ce va fi presata administratia sa rezolve problema?
eu propun un alt text pt 4: Pentru a nu se mai plati din banii nostri firma de salubritate sunteti de acord ca de 2 ori pe saptamana sa faceti curat pe strada pe care locuiti? Ghiciti raspunsul la o astfel de intrebare
de 2 ori pe saptamana.
ti se pare normal ?
mie nu, ei ar trebui sa faca altceva pentru ca nu ar trebuie sa fie praf. asta inseamna adminstrare unitara.
Praful e de fapt facut de administratiile de sector, mai exact de alea dusmanoase, ale uslasilor, vorba postacului de mai sus.
Da' oricum, intrebarile fiind simple, clare, de bun simt si nici prea multe, nici prea putine, ci exact cate trebuie, asa cum judicios a spus si doamna Udrea, nu vad care-i necazul.
"cat e ceasul?"
Sau sa ne intrebe o chestie mai complicata:
Sunteti suparati?
Evident in cazul unui raspuns pozitiv trebuie cheltuiti niste bani pentru inveselirea noarta..
Ce bani, si mai ales pentru ce, stiu politicienii nostri mai bine
Sau cum ar fi "sunteti suparati ca nu-i Bucurestiul curat?"
Si acum o intrebare serioasa:
Pe cand un referendum pentru ce sa facem cu cainii vagabonzi?
8. Sunteti de acord cu organizarea unui referendum la care sa fiti intrebati, printre multe altele, ce e de facut cu cainii vagabonzi"?
A. Studiu de opinie: intrebarile nr.1, 2, 3, 4, 5 - in aceste intrebari nu ni se cere sa fim deacord cu ceva ci doar sa nexpimam opinia (da sa nu) asupra unor masuri care au fost luate si ale caror rezultate se vad si se simt .....
B. Intrebarea nr.6 - da! o intrebare de referendum...dar incompleta. Cum si cu cat trebuie sa fim deacord sa se reduca aceste cheltuieli. Oare noi trebuie sa fim cei care hotaram, spre exemplu, sa se dea afara 50% din personalul aparatuilui administariv pentru a se reduce cheltuielile cu ?% ?; sau se reduca salariile din apartul administrativ cu ?1% pentru a se face reduce cheltuileile cu ?2% ?; si aceste intrebari ar putee continua la infinit.
C.Intrebarea nr.6 - da! o intrebare de referendum...dar incompleta...de ce?!....pai care este alternativa? Daca raspunsul meu este NU, atunci cu ce sunt deacord?
In consecinta, ATENTIE!! acesta este oare un referendum?
daca am fi mai multi asa
Plus ca vine dimineata, se trezesc si ceilalti slujbasi... se rezolva.
Un referendum tratează O problemă. Ce a făcut doamna blondă (toată stima pentru doamna în cauză, care are probabil multe alte talente, dar nu în politică ) este o varză de prost gust, care încearcă să manipuleze şi o face ieftin, pe faţă şi fără pic de profesionalism.
Iaca, eu contest fără să pun nimic în loc, fiindcă nu este cazul.
Impartit in zone administrative, etc - tine de management.
Dar noi, la Bucurestii din Balcani, avem nevoie de 7 ( sapte ) primari, cu 7 ( sapte ) administratii, etc
Sa fim seriosi, mai au si astia dreptate cateodata...................
Nu cumva pentru ca le e frica de raspuns ? As vrea sa stiu de curiozitate, ce combinatie de raspunsuri din cele 7 indica o solutie si ce combinatie, solutia opusa. Si inca o curiozitate: ce firma asigura tiparirea buletinelor pentru referendum ?
Un astfel de referendum costa destul de mult.
Daca facem o scurta estimare a cheltuielilor de organizare si pregatire, veti constata ca sunt SUME destul de mari.
Haideti sa facem o scurta prezentare a principalelor cheltuieli obligatorii pt acest eveniment:
1. hartia necesara pt tiparirea listelor electroale in 2 exemplare;
2. hartia necesara pt.tiparirea copiilor listelor electorale in 3 exemplare plus plicuri, etc;
3. pregatirea sectiilor de votare;
4. plata persoanalului care asigura asistenta in cadrul sectiilor de votare;
5. pliantele de propaganda;
6. protocolul alesilor de la PDL;
7. costul telefoanelor ..
8. plus alte cheltuieli
Oameni buni, chiar credeti ca este nevoie de un referendum pt o lege care NU va aduce nimic bun?
EU NU DORESC REFERENDUM.
BANII RESPECTIVI SA FIE DIRIJATI LA SPITALE SI BOLNAVI
restul e spaga
1. modalitatile de reducere ale cheltuielilor aparatului bugetar, implicatiile sociale si cine va raspunde daca in urma luarii acestor masuri lucrurile vor merge tot prost.
2.conducerea bucurestiului cu primar general si CGMB vs. cealalta formula propusa (care este aceea pt. ca inca nu este formulata?).
Daca 95% din participantii la referendum raspund DA, dati-va demisia si plecati acasa. TOTI.
ca noi ceilalti ne vedem treburile noastre si nu prea ne pasa de ceilalti ... de poluare ... de aglomeratie ... de incalcarea regulilor de circulatie ... de bataie de joc fata de lege
logica ta e 0 barat !
Asta ar aduce multa lumea la referendum.
Habar n-am cum e in alte capitale, e clar ca si la noi ar trebui sa fie la fel.
Pacat ca sectorul 1 are buget de 10 ori mai mare ca sectorul 5 si eu stau in 1. Deci nu vom mai avea blocuri izolate gratis ? Deci nu vor mai fi bani de iluminat public nici la noi ?
Dar probabil e bine sa se dezvolte si alte zone ale orasului. Ar fi interesant sa ne zica la ce proiecte nu le ajung banii la Primaria Capitalei.
Daca va fi un singur primar atunci acela va fi Negoita
Unele intrebari sunt de genul "Mananci calule ovaz?". Sunt intrebari care sugereaza un raspuns
În primul rând, rolul unui referendum este să ofere un răspuns la o întrebare clară. "Mănânci, calule, ovăz?" sugerează răspunsul care poate fi Da sau Nu. La fel şi "maimuţo, ai mânca un măr?". Cum ar fi preferat 'mnealui întrebarea, "ce-ai mânca tu, calule?"
Vreti sa li se ridice licenta taximetristilor ce parcheaza pe trotuare, in intersectii etc? DAAAAAA
Sa-i multumin deci lui tanti Nutzi pentru serviciile aduse tarii in activitatea politica si sa-i uram succes la reintoarcerea la activitatea pe centura... :)
Daca tot vrei un referendum de ce nu pui o singura intrebare. ""Vrei un singur primar si un singur buget??"" - Daca DA atunci schimbam totul daca NU atunci ramane la fel!
Cum stabileste Nea Gheorghe, sculer matriter de profesie arhitectura unitara. Prin prisma a ce??
Daca ne hazardam si raspundem toti DA. Rezultatul ar putea fi drumuri expres si autostrazi prin oras flancate de zgarie nori nu?? Posibil!
Sau cum cuantificam gradul de curatenie din capitala??? In sectorul 3 este curat dar in 5 nu?? Putem generaliza si putem spune ca in Bucuresti este mizerie??
Ne referim la primar aici sau la societatea de salubritate.
Cum stabilim cat de multe cheltuieli sunt?? Prin ce metode??
Eu din afara zic ca sunt prea multe cheltuieli cu salubrizarea si cu ajutoarele de caldura! Votam toti reducerea cheltuielilor per ansamblu. Ce am rezolvat?? Se va elimina subventia pentru caldura la toata lumea si va fi mizerie in oras si de acum incolo.
Dar dupa cum bine stim RATB-ul este gaura bugetului. Deci concluzia va fi inchiderea RATB-ului si mersul cu Q7ele!
Intrebari simple doar ca raspunsurile devin complexe, nu?? As vrea sa-l cunosc si eu echipa aia de sociologi care a zamislit din putul gandirii aceste minunate intebari.
Si totusi avem experienta referndumului cu numarul de parlamentari. Ultima data cand verificasem nu se intamplase absolut nimic. De ce oare?? A nu are PDL-ul majoritate parlamentara si nu ar putea trece o lege de calibrul asta.
Hai PDL!! Da-i cu minus!!
Absolut corect, totul este sa faci o "abureala" care apoi sa permita interpretari la indemana celor cu decizie. Deci NIMIC nou. Iar vor sa ne prosteasca, sa ne "faca din vorbe".
Si bucurestenii sunt vinovati (nu toti) ca au tendinta (ca sa nu spun altfel) sa dea atentie doar la cuvinte cheie (curatenie, arhitectura, numar salariati in primarii, etc) si nu la nuantele ascunse in intrebari, nuante care asa cum s-a sups mai sus vor da nastere la MARI interpretari de cei avizati (a se citi INTERESATI). Poate am inteles gresit, insa problema in discutie la refendum ar fi trebuit sa fie = o unica primarie (capitala) responsabila de tot, sau mentinerea sistemului actual = capitala + sectoare. Simplu si la obiect. Restul intrebarilor pot fi usor evidentiate (incluse ca opinie) intr-un raspuns de DA sau NU. Ne aflam din nou in fata unei campanii electorale (la capitala) prin care se sugereaza raspunsuri printr-un REFERENDUM pe o cu totul alta tema.