​Primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Acestea sunt principalele prevederi cuprinse in asa numita Lege a Capitalei, aflata in stadiul de proiect si luata in discutie de PDL Bucuresti in sedinta Biroului Permanent de vineri, 14 ianuarie. Elena Udrea, presedintele PDL Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca forma finala n-a fost inca stabilita, dar ca partidul sau intentioneaza sa adopte proiectul de lege in cursul acestui an, astfel incat noile reguli sa se aplice la alegerile locale din 2012.

Elena Udrea si Liviu NegoitaFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

PDL ar urma sa se decida pana marti daca va merge pe varianta prezentata de deputatul PDL, Vasile Gherasim, sau pe o varianta maximala, de restructurare totala a administratiei si reimpartire a Bucurestiului in 22 de subunitati.

Intrebata daca cetatenii Bucurestiului nu vor avea de pierdut din cauza ca nu-si vor mai putea alege primarii de sector si nu vor mai avea consilii locale, Elena Udrea afirma ca au avut deja de pierdut din razboiul Guvernului Nastase cu fost primar al Capitalei, Traian Basescu, din care au rezultat ”sase orase intr-unul singur, o dezvoltare neunitara si un aspect urbanistic diferit de la un sector la altul, cu atributii care dau primarilor de sector dreptul sa ignore un plan urbanistic general. Apoi, Capitala se extinde spre Ilfov, trebuie reglementata dezvoltarea Bucurestiului impreuna cu judetul Ilfov”.

Conducerea PDL Bucuresti a luat in discutie, vineri, 14 ianuarie, o varianta a Legii Capitalei, propusa de deputatii PDL, Vasile Gherasim si Bogdan Cantaragiu. Proiectul ar urma sa intre in perioada urmatoare in dezbatere publica, iar cel tarziu in 15 februarie sa fie promovat in Parlament spre adoptare.

Udrea mai spune ca proiectul lui Gherasim s-a bucurat de sustinere in sedinta Biroului Permanent de vineri, fiind sprijinit si de actualii primari de sector ai PDL, Liviu Negoita si Cristian Poteras. Puterile viitorilor primari de sector, care ar urma sa fie alesi de CGMB, sunt drastic limitate. Astfel, vor putea elibera autorizatii de constructie cu regim de inaltime de maxim P+2E. In plus, nu vor mai fi alesi prin vot direct.

Intr-unul din articolele proiectului de lege se arata ca ”Primarii sectoarelor municipiului Bucuresti sunt alesi din randul consilierilor generali in functie ai Consiliului General al Municipiului Bucuresti, prin hotarare adoptata cu votul majoritatii calificate”.

Vezi in documentul de mai jos cum vor fi alesi primarii de sector si ce puteri vor avea

Lege- primari de sectoare

In expunerea de motive se arata ca dezvoltarea Bucurestiului este neunitara, intre subunitatile sale administrativ teritoriale existand discrepante majore datorate managementului diferit promovat de autoritatile executive:

  • "Dezvoltarea neunitara a subunitatilor administrativ teritoriale se datoreaza in principal faptului ca autoritatile executive si deliberative de la nivelul acestora sunt alese prin vot uninominal de populatia Capitalei. In acest fel, autoritatile executive si deliberative de la nivelul subunitatilor adminitrativ teritoriale sunt inregimentate politic diferit, generand astfel aplicarea unor programe politice diferite la nivelul lor. (…) Prezentul proiect de Lege a Capitalei vine cu solutii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, propunand un sistem nou de alegere a autoritatilor executive, respectiv a primarilor subunitatilor administrativ teritoriale si desfiintarea autoritatilor deliberative, respectiv a consiliilor locale. (...) Astfel, primarii sectoarelor vor fi desemanti din randul consilierilor generali, alesi la randul lor prin vot uninominal de populatia Capitalei iar corelativ desfiintarii consiliilor locale de la nivelul sectoarelor se suplimenteaza numarul de consilieri generali. In acest fel, subunitatile administrativ teritoriale nu vor disparea, insa vor fi supuse unei politici de dezvoltare unitare, cetatenii Capitalei fiind astfel protejati de tendintele dezvoltarii or cu particularitati a sectoarelor".

Proiectul de lege propus de Vasile Gherasim mareste rolul CGMB si numarul consilierilor la 90. Acestia, la randul lor, ar urma sa fie alesi pe sistem uninominal, la fel ca deputatii si senatorii. Primarul General al Capitalei ar urma sa fie ales ca si pana acum.

Vasile Gherasim a mai lansat in dezbatere publica un proiect de lege privind infiintarea asa numitei Zone Metropolitane, insa proiectul apare la Camera Deputatilor ca retras de catre initiator. Udrea sustine ca a mai existat o propunere interna, care s-a bucurat de mai putina sustinere, care prevedea ”o varianta dura de restructurare totala a administratiei, adica impartirea capitalei in 22 de subunitati, departamente”.