Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro ca Legea Capitalei da Bucurestiul pe mana unei majoritati politice si este, in ansamblu, o lege proasta, indiferent de culoarea politica a acestei majoritati.

"Legea Capitalei, asa cum o doreste PDL si Elena Udrea, este o lege proasta pentru ca atenteaza la modul de folosire a banului public, incalca principiul descentralizarii. In general, in orasele mari, primariile generale pastreaza doar proiectele mari de infrastrucura, Planul Urbanistic General si chestiunile legate de transport in comun, metrou. Daca vreti, problemele de circulatie din oras, care sunt intr-adevar problemele municipalitatii. Cand vine vorba de spatii verzi, de squaruri, locuri de joaca pentru copii, gradinite, strazi secundare, licee, atributiile se duc catre sectoare. La noi s-a inceput descentralizarea in perioada 2001-2003, care este neterminata, dar care a facut posibila, prin bugetul propriu al sectoarelor, rezolvarea problemelor reale ale cetatenilor, probleme care au fost ignorate pana atunci de Primaria Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Nu conteaza cine ia Primaria Capitalei, aici este vorba de principiu. Nu este bine ca o majoritate sa decida soarta unui oras", a explicat Chiliman.

Acesta a explicat ca, pentru echilibrarea bugetelor sectoarelor exista alte solutii, mult mai corecte: "Bugetul sectorului 1 a crescut de trei ori si ceva intre 2004 si 2008, nu pentru ca sunt impozite mai mari ci pentru ca au fost investitii mult mai mari. Primarii trebuie sa stie sa atraga investitorii. Daca exista un dezechilibru foarte mare intre bugetele sectoarelor putem vedea cum modificam formula de calcul a bugetelor. Dar, nu sunt de acord, in niciun caz, ca un consiliu sa decida cum vrea "muschiul" lor ce bani vin la sector. Daca majoritatea respectiva este suparata pe primarul sectorului 1, 2, 3 atunci nu o sa mai primeasca niciun ban, sau o sa le dea bani doar pentru supravietuire, lucru absolut anormal".

In cazul in care Legea Capitalei se va vota in forma actuala, Andrei Chiliman a declarat ca nu ar vrea sa fie "directorul" sectorului 1. "Nu se mai pune problema, deoarece eu sunt ales de cetateni si nu inteleg sa ma supun unui vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si sa ajung un fel de directoras. Sa stau la mana consilierilor pentru bani. Eu director al sectorului 1 nu vreau sa fiu. Aceasta lege vrea sa ia cetatenilor dreptul de a-si alege primarii", a afirmat Chiliman.