HotNews.ro ii invita pe toti primarii Capitalei pentru a discuta online cu cititorii despre proiectul legii Capitalei, lansat in dezbatere publica de PDL. Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, a raspuns la intrebarile cititorilor. "Este de fapt o revenire proasta la sistemul de dinainte 2000. Se urmareste recentralizarea deciziei la nivelul Consiliului General, atat in ceea ce priveste numirea directorilor de sector cat si aprobarea bugetelor acestor sectoare care raman", a spus Chiliman in timpul intalnirii online.

Andrei ChilimanFoto: AGERPRES

Principalele prevederi ale acestui proiect sunt:

  • desfiintarea consiliilor locale;
  • primarii de sector vor fi inlocuiti de 6 viceprimari, care vor fi alesi din randul consilierilor generali, de Consiliul General, la propunerea primarului general. Acum, primarii de sector sunt alesi de cetateni;
  • consilierii generali vor fi alesi uninominal;
  • Capitala nu va mai avea 7 bugete ci unul singur care va fi repartizat primariilor de sector in functie de proiectele si nevoiele pe care le au;
  • cele mai importante domenii ale orasului vor fi gestionate de Primaria Capitalei: urbanismul, protectia monumentelor, salubrizarea, iluminatul public, RADET, transportul in comun, proiectele de infrastructura, proiectele de mediu etc.

ONG-urile si-au aratat temerile ca aceasta lege, daca va fi adoptata, ar putea politiza excesiv administratia locala, ar ingradi democratia. Pe de alta parte, au considerat benefica administrarea orasului de o singura institutie si comasarea bugetelor. Aceasta nu este inca forma finala, persoanele interesate putand veni cu amendamente pana martea viitoare.