Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sambata, ca Pasajul Basarab ar putea sa nu mai fie inaugurat la sfarsitul lunii martie, asa cum era prevazut initial, ci dupa ce se va mai face, la cererea proiectantului de la Madrid, o ultima proba, relateaza Agerpres.

"Proiectantul ne-a precizat ca a luat nota de ce s-a transmis, datele pentru a incepe prima reglare de hobane, si am constatat ca cere incarcarea deplina a podului. Noi nu luasem la socoteala tramvaiul. Deci cerea si cu tramvaiul, si atunci nu o sa avem ce face, decat, probabil, ca terminam montajul liniei de tramvai ca sa putem sa-l incarcam asa cum ne cere proiectantul", a declarat edilul sef al Capitalei, care a verificat, sambata, stadiul lucrarilor la Pasajul Basarab.

El a precizat ca nu doreste sa faca rabat de la cerintele specialistilor, tocmai de aceea nu tine neaparat sa taie panglica inaugurala la sfarsitul lunii martie, ci atunci cand pasajul va fi sigur pentru cetateni.

"Nu vreau sa fac niciun fel de rabat de la ceea ce trebuie facut, dupa cum spun specialistii. Mai bine sa fie romanii sanatosi care circula pe podul asta si aia care circula pe dedesubt, decat sa se intample ceva cu ei. Sa grabesc sa tai o panglica, pentru ce? Pentru ca sa nu am siguranta ca intr-adevar imi dau liber specialistii? N-are niciun sens", a explicat primarul general al Bucurestiului.

Cat priveste termenul la care Pasajul Basarab va fi inaugurat si se va putea circula pe el, edilul-sef a afirmat ca nu poate sa ofere o data exacta, pentru ca depinde de aprecierile tehnice facute de constructori. Potrivit acestuia, constructorii vor face, in cel mai apropiat timp, un grafic estimativ cu privire la finalizarea lucrarilor.

"Noi doream ca la sfarsitul lunii (n.r. martie) sa mearga calea rutiera, ea este gata, dar in conditiile care au aparut nu stau sa ma joc cu lucrurile astea si sa le iau usor", a spus Oprescu.

El a afirmat ca cererea proiectantilor spanioli, referitoare la testarea cu incarcarea deplina a podului, a fost facuta in urma cu doua zile.

  • Pasajul Basarab va fi dotat cu senzori seismici

De asemenea, Oprescu a mai precizat ca Pasajul Basarab va fi dotat cu senzori de cutremure si cu senzori de trafic. Senzorii de cutremur au rolul de a-i avertiza pe cei aflati in trafic atunci cand exista riscul unui cutremur de cel putin sapte grade pe scara Richter, iar cei de trafic vor anunta atunci cand se circula ingreunat, facand si estimari cu privire la timpul necesar traversarii podului.

Atat senzorii de cutremur, cat si cei de trafic vor fi montati, cei mai probabil, la intrarea si iesirea de pe pod.

Primarul general a mers in inspectie la pasaj insotit de directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

Oprescu a precizat ca l-a invitat pe Marmureanu pentru expertiza acestuia in montarea de senzori care sa fie in comunicare directa cu Comandamentul general.

"Cred ca este o chestiune internationala (montarea de senzori seismici - n.r.), dupa recentele evenimente nedorite, si ma refer in primul rand la cutremur, care a avut loc in Japonia. Majoritatea elementelor constitutive, ma refer la logistica, sunt facute prin STS, pentru a se comunica in timp util informatii celor care urca sau vin de pe pod", a afirmat Oprescu.

Cat priveste data la care acestia vor fi montati, Marmureanu a precizat ca depinde foarte mult de resursa financiara.

"Trebuie protejat sistemul (montat in pod - n.r.), pentru ca sunt multi curiosi", a afirmat Marmureanu.

In replica, Oprescu a spus in gluma: "Da, vor sa-i (senzorii - n.r.) ia acasa".

Primarul Capitalei a mentionat ca in Bucuresti sunt montati 56 de senzori de adancime - zece dintre ei in zona istorica -, care pot oferi informatii in cazul unor miscari seismice, adaugand ca trebuie sa fie dotate in primul rand spitalele, scolile.

Dupa un cutremur, pe baza senzorilor montati, se poate afla cat de puternica a fost miscarea in zona respectiva.