Legea nu-i va mai apara neaparat pe saraci, ci pe cei care muncesc bine, in cazul concedierilor, prin criteriile de performanta pe care Guvernul intentioneaza sa le includa in viitorul Cod al Muncii, a declarat, luni, prim-ministrul Emil Boc, dupa o runda de consultari cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, transmite Agerpres.

"Prin modificarile propuse la Codul Muncii, punem accent pe performanta si pe criteriile obiective de evaluare a performantei. Astazi, legea te apara mai mult daca esti sarac, si nu te apara daca muncesti bine. Prin modificarile propuse, spunem asa: 'Legea te va apara de fiecare data, daca muncesti bine, si iti respecti angajamentele pe care le ai prin contract si nu te va apara neaparat pentru ca esti sarac'", a spus Boc.

El a mentionat ca vor fi mentinute criteriile sociale doar in subsidiar, pentru departajarea a doi angajati care au aceeasi situatie ca performanta.

"In Codul Muncii, la angajare, in contract se vor preciza criteriile de performanta si modul cum esti evaluat cu privire la performanta pe care o ai sau nu o ai. Si - atentie! - cand intervin concedierile, atunci primul criteriu pe care il avem in vedere este performanta si nu neaparat faptul ca ai o problema sociala. Problema sociala ramane criteriul subsidiar de departajare in cazul in care ai aceeasi performanta', a precizat premierul.

Totodata, contractul individual de munca pe perioada determinata ar urma sa se poata incheia pe o perioada de pana la 36 de luni, in loc de 24 de luni cat este in prezent prevazut.

"In privinta contractului individual de munca pe perioada determinata, s-a extins de la 24 de luni la 36 de luni. De ce? De exemplu, avem un proiect european cu durata minima de trei ani si nu putem sa incheiem contract de munca pe perioada determinata, pentru ca dupa epuizarea proiectului european nu mai stie angajatorul daca sa-l mai tina pe acel angajat. Iar astazi, nu are cadru legal sa incheie contact de munca pe perioada determinata pe trei ani de zile si prefera sa mearga la negru sau pe alte modalitati de a-l plati", a mai afirmat Emil Boc.

De asemenea, proiectul schitat de Guvern prevede majorarea perioadei de proba la angajare, de la o luna la trei luni, pentru functiile de executie, "pentru ca sa se poata evalua mai bine performantele sau calitatile pe care o persoana care urmeaza sa fie angajata le are", a mai enumerat seful Executivului.

Si sporul salarial pentru munca de noapte va creste de la 15% la 25%, prin viitorul Cod al Muncii, potrivit premierului.

Inlesnirile aduse angajatorilor in privinta formelor in care pot angaja forta de munca vor fi dublate de sanctiuni penale pentru cei care utilizeaza munca ilicita.

"Inasprim drastic sanctiunile pentru cei care si dupa aceasta flexibilizare a angajarilor vor utiliza munca la negru. Vom inaspri sanctiunile, inclusiv de natura penala, pentru cei care vor utiliza munca la negru, pentru a proteja fiecare salariat din aceasta tara, pentru a-l asigura ca are un viitor la pensie, are o asigurare de sanatate, de somaj", a spus Boc.

Referitor la nemultumirile sindicatelor, care au reclamat eliminarea contractelor colective la nivel national si pe ramuri, Emil Boc a precizat ca anul acesta se vor mentine aceste contracte, iar de anii viitori se vor emite legi speciale in acest sens.

"Coalitia propune asumarea raspunderii pe Codul Muncii, urmand sa avem consultari cu grupurile parlamentare si, in urma acestora, Guvernul sa ia decizia finala. De asemenea, am tinut cont de propunerea UNPR ca, in privinta contractelor colective de munca, acestea sa fie reglementate prin lege speciala. Asta inseamna ca legea contractelor colective de munca ramane in vigoare, nu este abrogata prin Codul Muncii, problema contractelor colective urmand a fi reglementata, dupa Codul Muncii, prin lege speciala", a spus premierul Boc, dupa sedinta de luni a coalitiei de guvernare.

El a precizat ca legislatia muncii va fi flexibilizata prin viitorul Cod al Muncii si prin viitoarea Lege a zilierilor.