Pensionarii din Ministerul de Interne au depus, vineri, o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva ministrului Apararii, Gabriel Oprea, a ministrului de Interne, Traian Igas, precum si impotriva directorului SRI, George Maior, acuzandu-i de nerespectarea hotararilor judecatoresti in ceea ce priveste recalcuarea pensiilor, relateaza Mediafax.

Plangerea a fost inregistrata la cabinetul procurorului general al Romaniei, urmand a fi repartizata pentru solutionare, potrivit competentei, au declarat surse oficiale.

Pensionarii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) reclama scaderi ale pensiilor de pana la 60 la suta dupa recalculare si califica decizia Guvernului drept o "dezonorare" a fostilor militari si politisti, urmand sa isi ceara drepturile pierdute prin intermediul instantelor.

Pensionarii din MAI afiliati Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) si Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva (SCMD) - care reclama scaderi, in unele cazuri, si de peste 65 la suta dupa recalcularea pensiilor - au trimis sesizari organizatiilor sindicale din care fac parte.

Potrivit datelor detinute de SNPPC, pensiile pentru ofiteri au scazut cu valori intre 50 si 60 la suta, iar cele ale agentilor au fost diminuate cu 10-20 la suta. Totodata, ofiterii cu functii de comanda ar avea pensiile diminuate cu peste 60 la suta, iar cei cu functii de executie, cu aproximativ 50 la suta.

Pe langa actiunile in instanta pentru recastigarea banilor pierduti dupa recalcularea pensiilor, sindicatele pensionarilor vor depune plangeri penale la Parchetul instantei supreme impotriva guvernantilor responsabili de aceasta decizie.

In plangerea penala, depusa la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva reclama faptul ca ministrii Gabriel Oprea, Traian Igas si directorul SRI, George Maior, nu respecta legislatia si hotararile judecatoresti privind pensiile, in subsidiar fiind vizat si premierul Emil Boc.

Potrivit colonelului (r) Valeriu Pricina, vicepresedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva, plangerea arata ca nu se aplica hotararile judecatoresti privind recalcularea pensiilor precum si neaplicarea normelor statului de drept.

SCMD invoca incalcarea Constitutiei, a legislatiei europene, a dreptului la proprietate si contesta pozitia oficiala a Guvernului potrivit careia hotararile judecatoresti care prevad suspendarea HG 735 sunt aplicabile numai reclamantilor din dosare.

Sindicatul pregateste si un proces impotriva sefilor centrelor militare care au eliberat adeverintele pe baza carora au fost recalculate pensiile, considerand ca acestea nu au fost emise de autoritatile competente, nu indica sursa veniturilor inscrise si nu sunt semnate de organul financiar contabil.