Raportul final al expertizei tehnice efectuate de specialistii Institutului National de Cercetare -Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani, in cazul echipamentelor distruse de incendiul de la Maternitatea Giulesti, va fi gata peste doua saptamani, a declarat, luni, pentru Agerpres, directorul INSEMEX, Constantin Lupu.

El a aratat ca specialistii institutului lucreaza 'zi si noapte' la expertiza tehnica propriu-zisa a aparaturii aduse la Petrosani de la Maternitatea Giulesti din Capitala, aceasta parte a anchetei urmand sa fie gata peste cateva zile.

"Expertizarea tehnica a aparatelor, asa cum arata ele, cu depuneri de funingine, cu cabluri electrice topite, va fi definitivata de colegii mei, in cateva zile", a spus directorul INSEMEX Petrosani.

Pentru elaborarea raportului final va fi nevoie, insa, de verificarea tuturor ipotezelor luate in calcul, motiv pentru care la Petrosani sunt asteptate mai multe documentatii tehnice ale echipamentelor.

"Se lucreaza intens la expertiza tehnica, dar nici vorba de concluzii in zilele urmatoare. Imi doresc ca in maxim doua saptamani sa avem raportul final, dar nu depinde numai de noi. (...) Raportul final de expertiza va contine si cauzele care au condus la producerea evenimentului", a afirmat directorul INSEMEX Petrosani.

Constantin Lupu a mentionat ca in laboratorul INSEMEX Petrosani a fost reamenajata 'in oglinda' Sectia de terapie intensiva a Maternitatii Giulesti, respectandu-se dimensiunile si amplasamentele tuturor aparatelor, inclusiv ale celor de aer conditionat.