Bratul lui Vasilica intra pana la cot in bocancul negru lucios pe care tocmai l-a scos dintr-un sac. “Moaaa cata mai e!”, se mira baiatul de 12 ani in timp ce alti copii insfaca de-a valma plasele, pungile si sacii descarcati din dubita albastra a jandarmeriei. Se opinteste si reuseste sa-si ridice sacul pe bicicleta. “Baaa, sa ma chemati cand vine Basescu”, striga Vasilica catre ceilalti. “De ce sa te chemam, ba? Mai lasa-l si la altii”, i se raspunde. “Pentru bomboane, baaa”, striga pustiul pedaland deja spre vale. Roata din fata trece peste furtunul gros intins de pompieri peste ulita. Zgaltaitura doboara sacul de pe bicicleta. Vasilica se opreste si priveste oftand cum apa tulbure incepe sa patrunda in sac.

Vasilica si digul SiretuluiFoto: HotNews / DP

Pe ulitele din Saucesti

Pe ulitele din Saucesti

Foto: HotNews / DP

Soseaua care iese din Bacau si coboara pe un deal spre lunca Siretului ajunge, dupa doar sapte kilometri, in mijlocul satului Saucesti. Niciun om important nu s-a nascut pe aici si nici vreo lupta memorabila nu s-a dat. Dar, adus de fiecare data de apa revarsata a Siretului, Presedintele Romaniei a venit in satul asta de patru ori. De trei ori in ultima saptamana si intaia data in urma cu doi ani, in iulie 2008 atunci cand, in centrul Saucesti-ului, apa Siretului s-a intalnit cu soseaua de la Bacau si Presedintele Romaniei s-a intalnit cu Vasilica a lu’ Gasca, caruia i-a promis o punga de bomboane. Nici Presedintele, nici Vasilica nu-si inchipuiau pe atunci ca s-ar putea reintalni.

"MIE IMI PLAC CU LAPTE"

O firma privata de panificatie a impartit paine in sat

O firma privata de panificatie a impartit paine in sat

Foto: HotNews / DP

Acum, Vasilica a lu’ Gasca pedaleaza spre casa pe unde, in urma cu doar doua zile, se putea vasli. In sat sosesc ajutoarele dube-dube si copiii si batranii sunt cei care stau de obicei la primire, adultii fiind ocupati sa scoata namolul de prin case. Prinde cine apuca, fie ca a fost fie ca n-a fost inundat. Unele masini cu ajutoare nu se opresc in centrul satului, ci intra pe ulite ca sa ajunga la toata lumea.

Din camionul unei firme private de panificatie trei barbati impart paine si fulgi de porumb dar au mai multa decat pot oamenii primi. “Ce facem?”, intreaba cel care pare sa fie seful. Singurul dintre cei trei care nu este imbracat in uniforma galben-albastra a firmei, Constantin Vadavoiu, are o idee: ”Stiti cum facem? Decat sa o ducem la primarie unde cine stie cum o impart aia, mai bine o aducem la mine acasa unde va garantez ca o impart cum trebuie”.

Constantin Vaduvoiu si-a invelit gardul cu folie de plastic si l-a protejat cu saci de nisip. Localnicii ii spun ''Casa impachetata''

Vaduvoiu si-a invelit gardul cu folie de plastic si l-a protejat cu saci de nisip. Localnicii ii spun ''Casa impachetata''

Foto: HotNews / DP

Vadavoiu e chiar din Saucesti si ajuta voluntar la impartirea painilor. Casa lui e singura uscata din sat pentru ca omul si-a invelit gardul cu folie de plastic si l-a protejat cu saci de nisip.

E o casa falnica, o vila chiar si dupa standardele de la oras, construita din averea castigata de Vadavoiu ca patron de agentie imobiliara. Om cu dare de mana, Vadavoiu si-a permis sa-si construiasca un dig privat: 500 de euro l-au costat nisipul si foliile de plastic.

Digul privat l-a facut celebru, fiind dat in presa drept exemplu de om gospodar. Vecinii clatina insa din cap si spun ca, la banii lui, si-ar fi permis si ei.

Singura casa uscata din sat este cea a lui Vaduvoiu

Singura casa uscata din sat este cea a lui Vaduvoiu

Foto: HotNews / DP

Problema satului, crede Vadavoiu, este ca: “Avem primar doar cu buletin de Saucesti. El locuieste in Bacau. La ora 10 e la serviciu, la ora 2 e la Bacau. Clar ca el sta mai mult pe banii comunei si n-are niciun interes. Pe mine ma doare altfel, ma doare inima cand eu investesc bani. In fiecare floricica din curtea mea sunt bani. Ca mie imi plac florile.”

Toti satenii asteapta sa fie indrumati, dar satul nu are o capetenie asa ca Vadavoiu s-a hotarat: “Daca mi se ofera posibilitatea voi candida la Primarie. Nu am nicio culoare politica, sunt independent. Daca o sa fie din partea unui partid, sa fie un partid care sa intruneasca cerintele cetatenilor din Saucesti.”

''Da’ fulgi de ce nu se da mai multi?''

''Da’ fulgi de ce nu se da mai multi?''

Foto: HotNews / DP

“Nu putem, ca daca facem asa, cum ni se mai vede noua sigla?”, refuza seful camionului cu paini propunerea viitorului candidat Vadavoiu. Bratele oamenilor incep sa fie din nou incarcate cu mai multa paine decat pot duce.

“Pustiulica, hai de ia si tu”, il indeamna pe Vasilica care, avand deja cateva zeci de paini acasa, nu mai are chef de o noua povara. In plus nici foame nu-i: tocmai ce-a mancat o ciorba si carne de porc dintr-o conserva. Dar nu-i poate refuza pe oamenii astia mari si primeste trei bucati. Pe langa el, o batrana cu 8 paini in brate comenteaza cam nemultumita: “Da’ fulgi de ce nu se da mai multi? Ca mie imi place sa-i mananc cu lapte”.

CE E MAI MARE DECAT DEBITUL ISTORIC AL SIRETULUI?

Aglaia Ivan, 90 de ani

Aglaia Ivan, 90 de ani

Foto: HotNews / DP

Putin mai la vale, intr-un loc unde camioanele nu ajung, locuieste “baba din boscheti”. Are 90 de ani, riduri adanci cat namolul din curte si si-a intins la uscat hainele ude si 18 felii de paine mucegaita. N-are nicio ruda si omul ei, fost violoncelist la filarmonica din Bacau, a murit de ceva vreme.

O cheama Aglaia Ivan, “nume nemtasc, spune lumea” si, cand a venit apa, au scos-o jandarmii cu barca din curte: “O venit apa pana aici, s-o bagat in casa, carnetul de pensie s-a inecat acolo, in apa, si nici nu pot sa ma mai duc sa-mi iau pensia. Daca ma duceam pana la poarta ma inecam. M-am speriat, dar ce aveam sa fac? Am rabdat asa. Aici, poate peste catva timp, mai vine alta inundatie. Dar eu aici m-am nascut. Pe pamantul asta. M-am invatat de nevoie. M-as duce de-aici, dar unde?”

''Daca ma duceam pana la poarta ma inecam''

''Daca ma duceam pana la poarta ma inecam''

Foto: HotNews / DP

Ar fi avut o sansa sa plece cand, in 2008, casa de chirpici a Aglaiei a fost luata de ape. Atunci, pentru o casa noua, statul i-a dat 8 pachete de boltari, 4 coroane de sarma, 4 usi si 4 geamuri, dar nu si teren intr-o zona mai inalta. Muncitorii „au lucrat in batjocura”, spune Aglaia, si i-au facut o fundatie de doar 50 de centimetri. Apa ii intra in casa si atunci cand ploua mai vartos, d-apai cand se revarsa Siretul.

Dupa inundatiile din 2008, cand jumatate dintre casele de chirpici ale Saucesti-ului au fost doborate de ape, statul a finantat construirea a 409 case noi si solide, facute din BCA.

In aproape toate casele apa a depasit 50 de centimetri

In aproape toate casele apa a depasit 50 de centimetri

Foto: HotNews / DP

Acolo unde oamenii au avut ceva bani pusi deoparte, temelia caselor a fost ridicata peste cei 50 de centimetri pentru care ajungeau materialele oferite de catre stat.

Insa, in unele cazuri, nici doi metri de temelie nu au fost suficienti. In 2010 Siretul a intrat in casele din zona joasa a satului indiferent de inaltimea constructiei. Problema era amplasamentul. La Saucesti, autoritatile locale au dat in 2008 autorizatii de constructie indiferent de amplasament.

Culturile agricole au fost compromise

Culturile agricole au fost compromise

Foto: HotNews / DP

Cei care aveau terenul in calea Siretului au construit tot acolo. Pamantul din zonele mai inalte era prea scump, cel din zonele inundabile nu putea fi vandut si, in plus, oamenii ar fi fost de acord cu stramutarea dar cu o conditie: sa ramana tot in apropierea Bacaului.

Doar ca, in proximitatea orasului, interesele imobiliare sunt mai mari decat debitele istorice ale Siretului.

O VIZITA INCREDIBILA

Vasilica ii lasa „babei din boscheti” cele trei paini ale sale si porneste mai departe, trecand prin fata unei case galbene cu etaj in care locuieste Mirela Lungu. Cei doi au o cunostinta comuna. In urma cu patru zile, Mirela a primit un telefon de la fratele ei: „Vine Basescu la noi pe strada. Hai si tu sa auzi ce are de spus”.

Mirela Lungu, 31 ani

Mirela Lungu, 31 ani

Foto: HotNews / DP

Mirela, o femeie zdravana de 31 de ani care a muncit in Italia, s-a dus. Nimerindu-se in calea lui, Presedintele a intrebat-o: „Ce faceti doamna?”. Mirela l-a poftit la ea acasa sa vada si, desi era murdarita de namol, s-a trezit in cateva secunde pe bancheta din spate a unei masini negre, intre doi ofiteri SPP. Pe drum si-a sunat sotul, care nu era acasa, sa-i spuna cine vine sa-i viziteze. Sotul n-a crezut-o asa ca Mirela l-a primit de una singura pe Presedintele Romaniei. Dar ce primire: in curtea larga toate petuniile inflorite ale Mirelei erau acoperite de noroi, raulete curgeau de sub casa si gresia din camere crapase de la umezeala. Mirela nu l-a intampinat pe Presedinte cu paine si sare, ca sarea se umezise si painea prinsese mucegai: „Nu vreau sa cer de la nimeni, dar asta este situatia: eu vreau sa stiu sigur daca facem digul. Pentru ca noi reparam, dar cati ani la rand sa reparam? Noi ne-am propus la inceputul lui august sa plecam la mare, la Costinesti. Acum nu mai putem sa plecam.”

Gospodarie din Saucesti

Gospodarie din Saucesti

Foto: HotNews / DP

Primarul a intrebat-o cu ce bani a fost facuta casa. Daca jumatate din casele din Saucesti sunt ridicate cu banii statului, cealalta jumatate este construita din banii castigati de tinerii care au lucrat ani de zile in Italia, Spania sau Anglia. Sunt multi si au case frumoase, pline acum de malul Siretului. “Trei ani de zile am facut menaj in Italia, cu frica, ca atunci nu era cu acte, ne prindeau carabinierii si ne luau. Acum lucrez la o croitorie si iau 5 milioane pe luna. Sotul are o firma de constructii, avem de platit la stat. Deja din decembrie n-am reusit sa mai platim darile pentru ca nu sunt lucrari. Asta e situatia. Dar toti banii nostri i-am investit aici, in casa asta. Si noi am facut-o, cu mainile noastre. Si cand am zis si noi Doamne ajuta ca am terminat, a venit apa.”

Gospodarie din Saucesti

Gospodarie din Saucesti

Foto: HotNews / DP

Presedintele Romaniei i-a promis personal Mirelei ca digul va fi facut. Dar degeaba: Mirelei ii pare rau acum ca si-a facut casa frumoasa in Saucesti. Daca ar fi avut pamant undeva mai in deal ar fi construit acolo, dar in Italia nu a reusit sa castige suficient si pentru casa si pentru teren. Pe de alta parte Mirela, nascuta si crescuta in Saucesti, nu-si aminteste ca pana in 2005 apa sa-i fi intrat vreodata in curte.

Statisticile Administratiei Apelor Romane ii dau dreptate Mirelei Lungu. In ultimii 40 de ani doar 5 case din satul Saucesti au mai fost inundate, cele construite in zonele cele mai joase ale satului. Niciodata in ultimul secol Siretul nu a atins in amonte de Saucesti debite de peste 2500 mc/secunda. S-a intamplat insa in 2008 si in 2010.

Gospodarie din Saucesti

Gospodarie din Saucesti

Foto: HotNews / DP

Casa Mirelei Lungu este aproape de centrul satului, zona care a devenit inundabila abia dupa anul 2000. Cine e responsabil de umflarea Siretului in acesti ultimi ani? Barbatii din sat spun ca “ucrainienii” din nord care au dat drumul la baraje. Femeile batrane, in intelepciunea lor, zic ca “lumea, care-i re”. Ca doar nu oamenii buni au defrisat halci uriase de paduri si au distrus malurile cu balastiere.

Mirela Lungu se agita dezorientata prin casa racoroasa si umeda ca o pestera. Din loc in loc, sub pasii ei, se mai aude crapand o bucata de gresie. Se sprijina pe o cutie plina cu biscuitii adusi in sat de Dan Diaconescu, care a venit cu televiziunea si a promis ca va face el digul.

Gospodarie din Saucesti

Gospodarie din Saucesti

Foto: HotNews / DP

Dar Mirela nu mai crede in promisiuni, nu va mai vota niciodata si, in urma acestor inundatii, s-a hotarat impreuna cu sotul ei ca e timpul sa se intoarca in Italia: “Incuiem, punem alarma si plecam. Eu nu as vrea, dar nu avem incotro. Venim numai in vacanta”.

Sotul si fiica Mirelei nu au putut sa vada la televizor cum le-a intrat Presedintele in casa pentru ca nu au avut cateva zile curent. Colegele insa au sunat-o sa-i spuna ca au vazut-o la stiri. Glorie? Nu-i trebuie Mirelei glorie. Casa. Digul!

UN MIRACOL!

Tatal lui Vasilica

Tatal lui Vasilica

Foto: HotNews / DP

Sacul cu ajutoare si bocancii negri uriasi ajung in curtea familiei Gasca. Vasilica e cel mai mic din trei frati si cel mai sfios. E o familie saraca. Apa le-a luat, in 2008, casa de chirpici si statul le-a construit una solida careia ei i-au adaugat o bucatarie.

La inundatiile din 2008 au fost nevoiti sa doarma cateva luni in faneata, pana ce au dat paianjenii peste ei si s-au mutat sub cerul liber. Atunci, cand a venit apa, Vasilica s-a speriat atat de tare incat a inceput sa planga. Desi are deja 12 ani, baiatul inca nu a invatat sa inoate.

Familia lui Vasilica

Familia lui Vasilica

Foto: HotNews / DP

Acum se strange ca iedera in jurul maica-sii, Ramona, o femeie cu voce blanda care povesteste cum au pierdut cel mai de pret aparat al familiei: “Prin 2007 ne-au dat de la scoala niste bani, am pus si noi cealalta parte si asa am putut sa ne luam un computer. Dar cand a venit apa in 2008 a cazut podu’ peste unitate si l-a luat. Am ramas fara el”.

Astazi, desi au casa zdravana, cei trei frati dorm inghesuiti in pod printre paturi murdare. In casa, namolul adus de Siret a fost mare de-o palma si pute a balta si a mort.

Tatal si fiul, pe drumul care duce spre dig

Tatal si fiul, pe drumul dinspre dig

Foto: HotNews / DP

“Baa, hai ca a venit Basescu”, se striga din strada.

Vasilica isi aminteste de bomboanele Presedintelui, “baba din boscheti” de carnetul ei de pensii inecat, Mirela Lungu de digul care trebuie construit in jurul satului, Constantin Vadavoiu de independenta viitoarei lui candidaturi.

Insa Presedintele Romaniei a stat doar 10 minute la Saucesti si acum, in fata Primariei, se mai gasesc doar reporterii televiziunilor de stiri si primarul Stefanita Manea, bucalat si liberal, care trage concluzia finala:

Vasilica

Vasilica

Foto: HotNews / DP

“Acum se va intampla un miracol. Nu? Se va face 18 km de dig. Cum pana cand? Pana cand se termina acel dig de construit. Este destul doar aparitia Presedintelui, ca restul se rezolva de la sine”.