​Presedintele Traian Basescu a mers, miercuri seara, la Galati, unde inspecteaza digul de aparare finalizat marti, la care au lucrat circa 1.400 de pompieri si jandarmi, care ar trebui sa apere orasul de apele Dunarii, anunta televiziunile de stiri. Specialistii estimeaza ca digul va rezista la nivelul maxim al Dunarii anuntat de hidrologi pentru sfarsitul saptamanii, insa autoritatile sunt pregatite si pentru cazul extrem in care digul de la Cotu Pisicii va trebui spart si oamenii evacuati.

"Cred ca e maximul ce se putea face", a spus presedintele despre dig, afirmand ca "Galatiul este in afara riscului de inundare".

"Dupa parerea mea, Galatiul nu va fi inundat", a afirmat Basescu.

Potrivit specialistilor de la Apele Romane, o viitura pe Dunare este asteptata pana vineri, nivelul maxim urmand sa se inregistreze la Galati.

Digul, lung de 4,5 km si inalt de 1,5 m, este format din saci umpluti cu nisip, asezati deasupra digului de beton existent.

Si premierul Emil Boc si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au inspectat, luni, digul de protectie al municipiului Galati, construit de-a lungul Dunarii.

Ministrul Vasile Blaga a declarat ca a fost trimisa o echipa de genisti care sa detoneze digul de la Cotu Pisicii si sa protejeze astfel orasul Galati de inundatii, in cazul in care debitul viiturii va fi mai mare decat cel asteptat.