Fiecare minister si agentie guvernamentala trebuie sa prezinte in perioada urmatoare un plan de restructurare in sectorul bugetar, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie disponibilizati 25% din angajati. "Au existat niste discutii la nivelul guvernului si fiecare minister trebuie sa-si prezinte ideile de restructurare. Ministrii vin cu propuneri si apoi vor fi luate deciziile", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, cei mai multi dintre ministri au inaintat Executivului planurile de restructurare.

Sedinta de GuvernFoto: AGERPRES

Scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International prevede ca numarul angajatilor in sistemul public sa fie redus cu 70.000. Insa, numarul persoanelor disponibilizate ar putea fi mai mare de atat. "Pe langa acestia, trebuie sa venim si cu altii", au precizat sursele guvernamentale. In cazul in care se va aplica in mod uniform reducerea de 25%, numai din administratia centrala ar urma sa fie disponibilizati circa 100.000 oameni.

Potrivit unui document al Ministerului Finantelor, in martie, erau ocupate 1.360.376 de posturi in sectorul bugetar, din care 410.926 in administratia centrala, 364.654 in administratia locala, 389.910 in educatie si 194.886 in sanatate.

In afara de aceste doua domenii mentionate, celelalte 57% procente se impart astfel: 410.926 angajati in administratia centrala si 364.654 in administratia locala.

Potrivit unor surse guvernamentale, inca nu au fost stabilite criteriile dupa care va fi redus personalul. Acestea urmeaza sa fie stabilite in perioada urmatoare.

Deja unii ministri au inceput sa anunte ca intentioneza sa demareze disponibilizarile. Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a anuntat recent ca 25% din cei 149 de angajati din minister vor fi disponibilizati pana la sfarsitul acestui an. De asemenea, ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca nu are "nicio rezerva" sa reduca personalul ministerului cu 25%. La randul sau, Sebastian Vladescu a declarat ca cel putin 100.000 de bugetari ar trebui disponibilizati pentru ca salariile celor care raman in sistemul public sa poata fi majorate.

Premierul Emil Boc a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca in ceea ce priveste disponibilizarile, "numarul final pe care il vom stabili va rezulta in urma tuturor analizelor pe care le facem acum".