Experienta Romaniei in domeniul agriculturii poate ajuta Bucurestiul sa faca propuneri pentru modificarea Politicii Agricole Comune, a declarat la RFI comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. Luni, la lansarea dezbaterii privind viitorul PAC dupa 2013, Ciolos a afirmat ca "Politica Agricola Comuna nu este o chestiune de specialisti. Este politica tuturor europenilor si e necesar sa ii ascultam pe toti cetatenii europeni".

  • "Extremele diversitatii agriculturilor europene se regasesc in Romania, pentru ca avem si ferme mari si foarte mari, care au obiective legate mai ales de productivitate, de productie mare, de performanta economica si din punct de vedere al productiei agricole, care vizeaza mult piata externa chiar, exportul, dar avem si extrema cealalta, cu ferme mici si foarte mici, care ocupa si populatia, asigura si o prezenta a activitatii economice in teritoriu in anumite zone dificile, zone de munte, zone cu anumite dificultati socio-economice, unde in afara de agricultura nu prea exista alte activitati".
  • "Exista mai multe perspective ale diversitatii agriculturii europene, diversitate care va trebui sa se regaseasca in instrumentele pe care Politica Agricola Comuna le va propune si deci din acest punct de vedere, experienta pe care o are Romania ar trebui sa ajute oficialitatile din Romania sau agricultori, organizatiile de agricultori sa vina cu propuneri interesante despre cum sa facem sa punem mai bine in valoare aceste resurse pe care le ofera agricultura si spatiul rural".

"Politica Agricola Comuna nu este o chestiune de specialisti. Este politica tuturor europenilor si e necesar sa ii ascultam pe toti cetatenii europeni", a spus Dacian Ciolos, luni, la lansarea dezbaterii privind viitorul PAC dupa 2013. Ciolos a anuntat lansarea unui site deschis pana la mijlocul lunii iunie, in care toti cei interesati pot sa trimita contributiile la dezbatere, iar sinteza acestora va fi realizata de o organizatie independenta. Ciolos si-a prezentat ideile despre reformarea PAC si membrilor comisiei de specialitate din Parlamentul European.