Romania si Siria ar fi ajuns la un acord privind extradarea lui Omar Hayssam, sustin surse diplomatice, citate de televiziunile de stiri. Potrivit surselor citate, ministerul Justitiei ar fi elaborat deja documentatia pentru extradarea sirianului, condamnat pentru terorism.

Intelegerea dintre Romania si Siria are si un important continut economic, bazat pe un acord de protejare reciproca a investitiilor, semnat de ministrii de Finante ale celor doua tari.

Presedintele Traian Basescu declara, in noiembrie, ca vizita sa in Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea Acordului de extradare intre Romania si Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam sa fie extradat in Romania.

Sirianul a fugit din Romania in vara lui 2006, dupa ce a fost eliberat din inchisoare pe motive medicale. El a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru organizarea rapirii jurnalistilor romani in Irak.

UPDATE 2: Ministerul Justitiei confirma, printr-un comunicat de presa, ca a inaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana. Pana in acest moment, Ministerul Justitiei nu a fost sesizat de partea siriana cu pozitii legate de acest proiect.

UPDATE 1: Coincidenta sau nu? In Monitorul Oficial de miercuri, 6 ianuarie, a aparut decretul prin care presedintele Basescu a decorat cu Ordinul National pentru Merit in grad de Comandor unei persoane al carei nume a fost secretizat. Motivul decorarii - contributia deosebita la dezvoltarea relatiilor de colaborare dintre SUA si Romania.