Comisia de administratie din Senat a dat aviz favorabil, in cursul sedintei de miercuri, Ordonantei de Urgenta de rectificare bugetara, urmand ca raportul sa fie intocmit de Comisiile reunite de buget-finante, informeaza NewsIn.

Discutiile din cadrul Comisiei au fost generale, de principiu. Reprezentantul UDMR, senatorul Tiberiu Gunthner a criticat rectificarea proiectata de Guvern. "Cea mai mare problema, cred eu, este ca avem un imprumut, care in loc sa ne relanseze toata economia si s-o revigoreze, sa creasca intrarile bugetare, o luam in jos. Banii aia macar o parte sa fi intrat in buget si sa fi crescut bugetul. Nu stiu de ce mai luam imprumutul daca nu simtim in buget sub nicio forma influenta pozitiva a imprumutului", a afirmat senatorul Uniunii.

Presedintele Comisiei de administratie, senatorul PDL Petru Filip a comentat ca, oricum, in acest moment nu sunt "foarte multe lucruri" care se mai pot modifica, "iar posibilele amendamente ar fi unele nesemnificative, fara o importanta majora". El a adaugat ca, in sedinta de miercuri, s-a dorit lamurirea scaderilor de cheltuieli pe cele trei ministere aflate sub coordonarea Comisiei, respectiv cel al administratiei si internelor, al mediului si cel al dezvoltarii regionala.

Decizia de avizare favorabila a fost luata cu cinci voturi "pentru" si unul "impotriva" - al senatorului UDMR.

Raportul Comisiilor de buget asupra proiectului, finalizat pe 23 aprilie

Rectificarea bugetara aprobata pe 11 aprilie de Guvern prevede reducerea tuturor bugetelor ministerelor, in conditiile in care bugetul de stat trebuie sa acopere golul din bugetul de asigurari sociale de stat si majorarea puternica a cheltuielilor cu dobanzile.

In total, alocarile de la bugetul de stat catre 53 de ordonatori principali de credite scad cu 1,827 miliarde lei, dupa cum arata anexa la OUG aprobata de Guvern, cu detalierea influentelor bugetare pe 2009 pe titluri de cheltuieli si pe ordonatori principali de credite.

Documentul arata ca doar bugetul Ministerului Muncii se mareste, insa doar pentru ca bugetul asigurarilor sociale de stat este prevazut sa treaca pe deficit si necesita un transfer pentru acoperirera golului.

Ordonanta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 urmeaza sa intre in dezbaterea plenului reunit al Parlamentului pe 28 aprilie, raportul Comisiilor de buget asupra proiectului urmand sa fie finalizat pe 23 aprilie.