Investitia Renault in Centrul Tehnic de la Titu se va cifra, in 2010, la 2,2 miliarde euro, aici urmand sa lucreze 22.500 de oameni. Lucrarile de constructie ale noului centru au fost inaugurate joi, in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu Tariceanu si a oficialilor producatorului francez.

Premierul Tariceanu a aratat ca investitia este importanta, in conditiile in care un loc de munca in industria auto genereaza alte patru slujbe in industria de componente si piese.

In plus, acest proiect va permite dezvoltarea cercetarii in Romania, in conditiile in care "fara o baza industriala, cercetarea, inovarea si tehnologia nu au cum sa se dezvolte", a aratat Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu a subliniat ca, din productia anului 2007 de 230.000 de masini, 80.000 de autoturisme au fost exportate in Franta si 60.000 Germania, "piete extrem de exigente, dar care probeaza ca Dacia Renault a devenit o companie competitiva".

Seful statului a precizat ca la Titu vor lucra, la finalizarea investitiei, 3.000 de ingineri, care se vor alatura celor 2.000 de ingineri care lucreaza in prezent pentru producatorul francez la Bucuresti si la Pitesti.

"Este un lucru pentru care eu multumesc mult grupului Renault, si o fac si cu gandul la ce inseamna responsabilitate si respect pentru tara in care investesti", a spus Traian Basescu, adaugand ca in Romania mai exista un singur caz similar - centrul de cercetare Oracle din Bucuresti.

Seful statului a tinut sa multumeasca si autoritatilor romane, "care au fost mai putin birocratice ca de obicei".

RTR este centrul de inginerie regionala a Renault, are in prezent putin peste 2.000 de angajati, distribuiti relativ egal intre Bucuresti si Pitesti. La anul va ajunge la circa 3.000, spre sfarsitul lui 2009 va intra in functiune si unitatea de la Titu. RTR va avea trei amplasamente: Bucuresti (birouri de studii), Pitesti (inginerie la uzina de caroserie si montaj si activitati de inginerie mecanica) si Titu, unde activitatile vor demara spre finele anului viitor, la centrul de incercari - piste, bancuri).

Renault a inaugurat in mai la Bucuresti centrul de design pentru Europa Centrala, tot ca parte a proiectului RTR. La deschidere a fost prezentat un concept Dacia caracterizat ca fiind un "pick-up ameliorat". Centrul de design de la Bucuresti va participa la competitii cu celelalte centre Renault din lume, cu proiecte pentru viitoarele modele Dacia.