Uitati de gaurile negre. Iata adevarata intrebare despre Large Hadron Collider: cat de repede poate decongela cel mai mare accelerator de particule construit vreodata o pizza?

Stafful Scientific American (SA), cea mai veche revista de popularizare a stiintei din SUA, a tinut sa gaseasca raspunsul la aceasta intrebare, pe baza frecventei si a energiei din momentul coliziunii particulelor. SA a luat in considerare coliziunea fasciculilor de ioni grei - programata a avea loc peste cativa ani - care va genera mai multa energie decat coliziunea protonilor.

Potrivit unui articol din Cosmic Variance, puterea unui fascicul la energie maxima este de 10.000 de miliarde watti (TW). Un cuptor cu microunde are o putere cuprinsa intre 500 si 1000 watti. SA a luat in calcul o putere de 700 watti. Pentru a decongela o pizza inghetata, un cuptor cu microunde de putere medie are nevoie de circa sase minute.

Calculele:

700 jouli/sec x 360 sec = 252,000 jouli necesari pentru decongelarea pizzei intr-un cuptor cu microunde

252,000 jouli/10 la puterea 13 jouli pe secunda = 3x10 la puterea -8 secunde

Adica 30 nanosecunde (a miliarda parte dintr-o secunda). Acesta este timpul necesar pentru ca cel mai mare accelerator de particule sa decongeleze o pizza.

Bineinteles, acest calcul presupune ca energia razei de particule ar putea fi imprastiata pe suprafata intregii pizze. In realitate, fasciculul va strapunge pur si simplu pizza. Acest potential de distrugere este motivul pentru care oamenii de stiinta manevreaza cu foarte mare atentie fasciculul de protoni.

In 2003, un fascicul de protoni a sapat o gaura de 30 de centimetri intr-una dintre componentele acceleratorului Fermi National Accelerator Laboratory, dupa ce un magnet s-a defectat. Instalatia a fost reparata dupa doua saptamani.