​Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță a sesizat Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarațiile făcute de preotul Nicolae Tănase, care a susținut că femeile agresate sexual ar fi și ele vinovate pentru abuzul trăit, iar „fetele frumoase care atrag băieți” ar trebui să primească „3-4 luni” de pușcărie.

Nicu StefanutaFoto: Agerpress

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță arată în sesizarea către CNCD că declarațiile preotului din satul Valea Plopului, județul Prahova, îndeamnă la discriminarea femeilor, încurajează comportamente deviante, „și chiar instigă la săvârșirea unor infracțiuni”, notează Nicu Ștefănuță.

„Reclamatul Nicolae Tănase aduce atingere demnității persoanelor de sex feminin, victime ale agresiunilor sexuale, considerând că și acestea poartă o formă de culpă, elogiind în același timp comportamentul închipuit superior al persoanelor de sex feminin de confesiune creștină. Considerăm că declarațiile făcute de către reclamat relevă o gândire retrogradă, manifestată public, care îndeamnă la discriminarea persoanelor de sex feminin, care încurajează comportamente deviante și chiar instigă la săvârșirea unor infracțiuni, o gândire menită să blameze victimele, să disculpe prădătorii sexuali și să normalizeze comportamente nocive și distructive într-o societate democratică și seculară”, mai spune europarlamentarul în sesizarea transmisă.

El mai arată că fapta este cu atât mai gravă cu cât în România, în 2022, 75% dintre cauzele privind infracțiunea de viol și 74% dintre cauzele privind agresiunile sexuale au fost soluționate prin clasarea dosarelor, 92% dintre victimele inculpaților au fost persoane de sex feminin, respectiv 215 femei și - cel mai grav - 1011 fete (minore, care nu puteau să exprime un consimțământ valid cu privire la un act sexual de orice natură).

„E sinistru ce spune, dar nu e neobișnuit”

De asemenea, Oana Băluță, conferențiar universitar doctor și cercetătoare specializată în studii de gen și politică, a explicat, într-o postare pe Facebook, cum „gândirea religioasă de acest tip ține în viață patriarhatul dur și alimentează disprețul profund față de femei”.

„Încă un exemplu de fundamentalism în gândirea unui alt preot ortodox. E sinistru ce spune, dar nu e neobișnuit. Disprețul față de femei este mare și apare sistematic în declarațiile unor preoți. Gândirea religioasă de acest tip ține în viață patriarhatul dur și alimenteză disprețul profund față de femei”.

Oana Băluță amintește și de alte cazuri când „preoții au trivializat violența asupra femeilor”. „În 2019, preotul Vasile Răducă - atunci era chiar prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă de la UB - a declarat la Trinitas că «sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate». Căutați online informații dacă nu vă mai amintiți”.

„Așadar, revenind la această nouă declarație. Dacă o fată frumoasă (!) este violată trebuie să facă și ea 3-4 luni închisoare, nu doar bărbații care au violat-o, spune acest preot. Mai țineți minte violul în grup din Vaslui? Fata trebuia și ea închisă, nu doar băieții care au violat-o. Există femei în viața voastră? Ați vorbit cu femei până acum? Asociați aceste declarații cu femeile concrete, reale, în carne și oase din viețile voastre. Așa sunt văzute de prea mulți preoți. Așa este înțeles violul”, a mai scris Oana Băluță.

Preotul care crede că victimele ar trebui judecate

Preotul Nicolae Tănase, din satul Valea Plopului, județul Prahova, a susținut, marți, că femeile agresate sexual ar fi și ele vinovate pentru abuzul trăit. Mai mult, preotul a spus că „fetele frumoase care atrag băieți” ar trebui să primească „3-4 luni” de pușcărie. Declarațiile au fost făcute marți, într-o conferință organizată la Constanța de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR).

„Fetele frumoase atrag băieți și pe urmă băieții intră în pușcărie că au tras de fete. Vor fi condamnați și vor face pușcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate și ele la judecată. Dacă el face 6 ani de pușcărie, să facă și ea 3-4 luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agățat așa, oricum de ea. S-a agățat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special”, a declarat preotul, potrivit dobrogealive.

„De aceea, creștinele noastre aveau comportamentul lor. Erau foarte atractive, dar aveau un anumit comportament în mers, în gândire, în priviri”, a mai spus preotul Nicolae Tănase.

BOR se dezice de afirmațiile peotului Nicolae Tănase

Amintim că, într-o reacție pentru HotNews, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a spus că „o asemenea declarație include, din păcate, o viziune rudimentară, inclusiv în exprimare, asupra relațiilor dintre bărbat și femeie. Una profund nedreaptă și îngrijorătoare. Ceea ce umbrește bunul renume al părintelui Tănase, cunoscut tocmai pentru activitatea sa filantropică dedicată femeilor afectate de drame sociale”.

În plus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, reprezentantul BOR a adăugat că spusele preotului Nicolae Tănase privind partea de vină a victimelor agresiunilor sexuale reprezintă un exemplu de „gândire” barbar clericalizată prin care feminitatea însăși este definită ca ispită.

Potrivit Doxologia.ro, Nicolae Tănase este preot în satul Valea Plopului, județul Prahova, din 1979. El deservește, de asemenea, și satul din apropiere, Valea Screzii. Este căsătorit și are 6 copii.

De asemenea, în 1994, preotul a înființat Asociația Pro Vita, organizație care se poziționează împotriva avortului.

„Într-o lume în care copiii orfani sau abandonați, mamele singure și bătrânii sunt adesea lăsați în urmă, Asociația Pro Vita Valea Plopului străbate cu devotament aceste dificultăți, oferindu-le o rază de speranță și sprijin”, arată site-ul Asociației preotului Nicolae Tănase.