Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că spusele preotului Nicolae Tănase privind partea de vină a victimelor agresiunilor sexuale reprezintă un exemplu de „gândire” barbar clericalizată prin care feminitatea însăși este definită ca ispită.

Vasile BanescuFoto: Basilica.ro

„'Dacă un băiat abuzează o fată, aceasta e și ea vinovată'. Pentru că l-a ispitit. Doar e urmașa Evei, se știe. Ergo, să facă și ea pușcărie. Iată o mostră de „gândire” barbar clericalizată, până în dinți înarmată împotriva rațiunii, gingășiei și teologiei, reducționistă până la anularea de sine, inspirată de cea mai proastă cu putință raportare la realitate și la revelația biblică”, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

„Bădărănia virilă, agresivă și eventual barboforă”

Afirmațiile preotului Nicolae Tănase din Valea Plopului (județul Prahova), după care și femeile abuzate poartă o parte din vină pentru abuzul suferit, sunt catalogate de către Vasile Bănescu drept o viziune sumbră în care ispita este „femeia sau feminitatea însăși”.

„Aprioric vinovată înaintea bărbatului și bărbăției. Aceasta din urmă fiind, în context, doar un eufemism pentru bădărănia virilă, agresivă și eventual barboforă. Ce trist! Când miezul creștinismului e doar libertate, dragoste, bucurie. Libertate responsabilă, dragoste agapică, bucurie a întâlnirii și învierii”, își încheie Bănescu postarea.

Preotul care crede că victimele ar trebui judecate

Preotul Nicolae Tănase, din satul Valea Plopului, județul Prahova, a susținut, marți, că femeile agresate sexual ar fi și ele vinovate pentru abuzul trăit. Mai mult, preotul a spus că „fetele frumoase care atrag băieți” ar trebui să primească „3-4 luni” de pușcărie. Declarațiile au fost făcute marți, într-o conferință organizată la Constanța de Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR).

„Fetele frumoase atrag băieți și pe urmă băieții intră în pușcărie că au tras de fete. Vor fi condamnați și vor face pușcărie, dar fetele nu sunt chiar nevinovate. Trebuie luate și ele la judecată. Dacă el face 6 ani de pușcărie, să facă și ea 3-4 luni. De ce? Păi, ăsta nu s-a agățat așa, oricum de ea. S-a agățat pentru că i-a sărit în ochi într-un chip special”, a declarat preotul, potrivit dobrogealive.

„De aceea, creștinele noastre aveau comportamentul lor. Erau foarte atractive, dar aveau un anumit comportament în mers, în gândire, în priviri”, a mai spus preotul Nicolae Tănase.

Declarațiile preotului au fost făcute în contextul unei discuții despre viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, despre care se spune că, la vârsta de 12 ani, și-ar fi părăsit părinții și timp de 17 ani ar fi trăit în desfrânare, notează sursa citată.

Reacția oficială a Patriarhiei

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a avut tot marți o primă reacție, după ce a fost contactat de către HotNews.ro. „O asemenea declarație include, din păcate, o viziune rudimentară, inclusiv în exprimare, asupra relațiilor dintre bărbat și femeie. Una profund nedreaptă și îngrijorătoare. Ceea ce umbrește bunul renume al părintelui Tănase, cunoscut tocmai pentru activitatea sa filantropică dedicată femeilor afectate de drame sociale”, a transmis Vasile Bănescu.

Potrivit Doxologia.ro, Nicolae Tănase este preot în satul Valea Plopului, județul Prahova, din 1979. El deservește, de asemenea, și satul din apropiere, Valea Screzii. Este căsătorit și are 6 copii. De asemenea, în 1994, preotul a înființat Asociația Pro Vita, organizație care se poziționează împotriva avortului.

„Într-o lume în care copiii orfani sau abandonați, mamele singure și bătrânii sunt adesea lăsați în urmă, Asociația Pro Vita Valea Plopului străbate cu devotament aceste dificultăți, oferindu-le o rază de speranță și sprijin”, arată site-ul Asociației preotului Nicolae Tănase.