Raluca Turcan a reacționat vineri la comentariile Rusiei privind „anularea” culturii sale în România, ministrul român al culturii afirmând că este „regretabil” că guvernul de la Moscova echivalează cultura rusă cu filmele de propagandă rusești.

Raluca Turcan și Nicolae Ciucă, la Palatul VictoriaFoto: AGERPRES

„Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus”, a declarat Raluca Turcan într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

„Cele două filme de propagandă internațională nu vor fi difuzate în cinematografele Ministerului Culturii. România decide singură cum își gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură”, a subliniat ministrul culturii.

Comentariile sale vin după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat că România încearcă să „anuleze” cultura rusă după ce difuzarea la București a două filme rusești considerate de propagandă a fost anulată.

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești 'Vremea celor dintâi' și 'Provocarea'”, a declarat Zaharova, citată de TASS.

„Decizia a fost promovată prin presa părtinitoare condusă de redacția locală a așa-zisei 'Europe Libere' și de Ministerul Român al Culturii”, a mai acuzat ea.

Potrivit TASS, Zaharova a subliniat că aceasta este o „manifestare tipică” a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în campania generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună cenzura largă în lupta împotriva disidenței”.

Filmele de propagandă rusești urmau să fie difuzate de cinematografe din subordinea Ministerului Culturii

Raluca Turcan, anunțase pe 10 aprilie că filmele 'Provocarea'(2023) și 'Vremea celor dintâi' (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Anunțul său a venit după ce Arhiva Națională de Filme (ANF) a declarat anterior pentru Europa Liberă România că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Directoarea ANF, Roxana Garet, a spus că instituția pe care o conduce nu a făcut decât să pună la dispoziție sala.

Raluca Turcan a declarat însă că este „inacceptabil” ca aceste două filme considerate de experți ca fiind de propagandă să fie difuzate în cinematografe publice, din subordinea Ministerului Culturii.

Proiecția celor două filme făcea parte dintr-un proiect al Centrului Rus, o instituție care promovează cultura rusă în România, dedicat Zilei Cosmonauticii. Filmul rusesc „Provocarea” este primul lungmetraj filmat vreodată în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

„Centrul Rus” de la București spune că va difuza filmele pentru cine dorește să le vadă

România a notificat încă din februarie anul trecut Centrul Rus de Cultură și Știință de la București că a decis să îi suspende activitatea și i-a transmis că are la dispoziție până pe 20 aprilie 2023 să finalizeze procedurile administrative implicate de această măsură.

„Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, a declarat atunci Ministerul Român al Afacerilor Externe.

Instituția a continuat însă să își promoveze activitățile inclusiv pe Facebook, folosind o nouă pagină creată imediat după expirarea termenului-limită pentru suspendarea activităților și numită „Clubul Rus”.

Într-o postare făcută cu doar o zi în urmă, „Clubul Rus” anunță că filmul „Provocarea” va fi difuzat astăzi, fără a dezvălui însă locul exact unde va putea fi văzut.

„Dragi prieteni, vă așteptăm mâine 19 aprilie la ora 19:00 la premiera filmului 'Provocarea'. Adresa exactă o veți primi pe mail în momentul confirmării”, notează „Clubul Rus”, punând la dispoziție un link către un formular în care doritorii se pot înscrie să vizioneze lungmetrajul.

Potrivit paginii sale de Facebook, „Clubul Rus” este înregistrat pe Str. Gheorghe Brătianu nr. 54, în timp ce Centrul Rus de Cultură și știință de la București își avea sediul pe Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 50.

De altfel, după anunțul făcut de Raluca Turcan pe 10 aprilie, reprezentanții Ambasadei Ruse de la București au anunțat că proiecțiile celor două filme vor avea loc „conform programului”.

„Vă informăm că proiecția filmelor 'Provocarea' și 'Timpul celor dintâi', va avea loc conform programului pe 19 aprilie și 24 aprilie 2024, respectiv. Urmăriți anunțuri în acest sens”, a transmis Ambasada Rusă într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.