​Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Anterior, Arhiva Națională de Filme (ANF) a transmis, pentru Europa Liberă România, că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Raluca TurcanFoto: AGERPRES

Proiecția celor două filme făcea parte dintr-un proiect al Centrului Rus, dedicat Zilei Cosmonauticii, prin care se promovează cultura rusă. Ambele filme, „Provocarea” și „Vremea celor dintâi”, sunt considerate de către experți ca fiind de propagandă rusă, scrie Europa Liberă România.

Filmul rusesc „Provocarea”, este primul lungmetraj filmat vreodată în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Directoarea ANF, Roxana Garet, spune că instituția pe care o conduce nu a făcut decât să pună la dispoziție sala.

„Am pus-o la dispoziție din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet pentru sursa citată anterior.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: „Este inacceptabil”

Raluca Turcan a anunțat, miercuri, că ANF a reziliat între timp contractul pentru difuzarea celor două filme.

„Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a scris Turcan pe Facebook.

Ambasada Rusiei: Proiecția filmelor va avea loc conform programului

După anunțul venit din partea Ministerului Culturii, reprezentanții Ambasadei Ruse din București au anunțat că proiecțiile vor avea loc „conform programului”.

„Vă informăm că proiecția filmelor "Provocarea" și "Timpul celor dintâi", va avea loc conform programului pe 19 aprilie și 24 aprilie 2024, respectiv. Urmăriți anunțuri în acest sens. Vă invităm la proiecțiile pentru a vă asigura că acuzațiile politizate sunt absolut nefondate. Caracterul inedit al proiecțiilor rezultă din faptul că aceste filme traduse în limba română nu sunt disponibile online și vor fi proiectate aici o singură dată. Totodată vă rugăm frumos să rețineți că accesul la proiecții este gratuit, dar din motive de securitate, intrarea se va face pe bază de înscriere prealabilă, cu prezentarea actelor de identitate la intrare”, se arată pe Facebook-ul Ambasadei Ruse în România.