Premierul Calin Popescu Tariceanu amina trimiterea la Cotroceni a propunerilor de numire in functiile de ministri ai Justitiei si Apararii, desi atit decizia, cit si motivarea Curtii Constitutionale in cazul Norica Nicolai au fost publicate de mult in Monitorul Oficial. Tariceanu cauta o solutie pentru Justitie in situatia in care Melescanu refuza sa paraseasca portofoliul Apararii si presedintele ar putea sa nu semneze revocarea lui din functie. Surse liberale sustin ca daca Melescanu nu va fi convins sa faca rocada Aparare- Justitie, fie se va prelungi interimatul acestuia cu inca 45 de zile, fie se va cauta un inlocuitor pentru Justitie, in momentul de fata neexistind insa o solutie de rezerva.

Teodor Melescanu si-a reiterat dorinta de a ramine ministru al Justitiei, declarind ca este dificil sa gestionezi doua ministere si ca inca nu s-a luat o decizie pe aceasta tema.

Potrivit unor surse liberale, citate de mai multe agentii, premierul cauta sa-l determine pe Melescanu sa accepte rocada, pentru a nu fi nevoit sa faca o alta nominalizare. O discutie lamuritoare nu a avut inca loc, dar sansele de a-l razgindi pe Melescanu sint reduse, spun sursele.

In aceasta situatie, solutiile sint doua. Fie interimatul la Justitie este prelungit cu inca 45 de zile, fie se numeste in alt ministru, luni, 3 martie, cind expira interimatul. Liberalii spun insa ca se va merge pe varianta prelungirii, pentru a se cistiga timp in gasirea unui inlocuitor.

In PNL opiniile sint impartite, unii sustin ca ar trebui numit un om politic de incredere din interiorul partidului, altii ca ar fi indicat sa se apeleze la o persoana din afara partidului, asa cum s-a procedat in cazul Ciolos la Agricultura.

Deocamdata problema pare fara iesire, pentru ca Renate Weber, numele cel mai la indemina, refuza sa renunte la PE pentru un mandat atit de scurt la Justitie. Sursele liberale spun ca Weber doreste o ascensiune politica in cadrul PNL, eventual, ocuparea unei functii de vicepresedinte dupa alegeri, iar in cazul in care partidul obtine un rezultat mediocru sa obtina un post la Comisia Europeana.

In afara de Weber, premierul nu are solutie de rezerva la MJ, diferitele nume din societatea civila vehiculate, cum ar fi cel al lui Victor Alistar, sau din sistem, cel al secretarului de stat Gheorghe Mocuta, nu sint agreate in partid. Gruparea radicala din PNL ar dori un ministru "tampon", de genul Chiuariu, adica o persoana provenita din cercurile de incredere ale partidului.

Prelungirea interimatului la Justitie ridica insa probleme in fata Comisiei Europene si a Bruxelles-ului, unde treaba nu este privita cu ochi buni.

Exista ingrijorarea ca vidul de putere ar putea pune sub semnul intrebarii angajamentele luate de partea romana pina la raportul de monitorizare din vara. Ingrijorarea este accentuata si de faptul ca dosarele ministrilor anchetati de procurori nu par sa se deblocheze, iar Codul de Procedura Penala nu a fost remodificat in sensul celor sugerate de Comisie.