Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Bogdan Gabor, a afirmat joi ca raportul MCV, dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana, este unul obiectiv, dar care consemneaza o serie de regrese, cele mai mari amenintari consemnate in acest document, considera el, fiind atacurile la adresa independentei justitiei, informeaza Agerpres.

"Asociatia Procurorilor vede un raport obiectiv, dar un raport obiectiv care consemneaza si arata o serie de regrese si care accentueaza pe faptul ca pot fi redeschise o serie intreaga de capitole. Este evident ca nu este un raport care sa ne bucure, dimpotriva, trebuie sa ne responsabilizeze in continuare, dar cred ca trebuie sa ne responsabilizeze pe toti, toti actorii implicati in indeplinirea acestor conditionalitati.

Trebuie sa revenim la un dialog corect si la un dialog in favoarea Romaniei in final. Nu este deloc un raport pozitiv, dimpotriva, faptul ca se discuta in mod foarte clar si se spune in mod expres faptul ca este posibil sa se redeschida o serie de capitole pentru care Romania a muncit foarte mult este de natura chiar sa ne ingrijoreze. (...)

In primul rand, cele mai mari amenintari consemnate in raport sunt atacurile la adresa independentei sistemului judiciar, inclusiv prin propuneri de modificare a diferitelor legi, fac referire la Ordonanta 13 si la cele doua propuneri de modificare a legilor Justitiei care sunt indicate in raport", a declarat Bogdan Gabor la sediul CSM.

El a facut referire si la Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Natiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, publicat tot miercuri, in care se face trimitere la atacurile directe adresate lui Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi.

"Tot ieri a fost publicat Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Natiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, in care consemneaza aceleasi atacuri la sistemul judiciar care pot afecta democratia din Romania. Mai mult, fac trimitere la atacurile directe adresate magistratilor, asupra sistemului judiciar, dar si in mod direct procurorului general al Romaniei (Augustin Lazar - n.r.) si procurorului-sef al DNA (Laura Codruta Kovesi - n.r.), ceea ce pot slabi lupta anticoruptie", a precizat Gabor.