Ministerul Sanatatii a lansat, luni, campania de informare "Nu-antibiotice la-ntamplare", pentru a limita tratamentele cu antibiotice care pot produce mutatii ale bacteriilor, acestea devenind mult mai greu de combatut, potrivit Mediafax.

Vlad VoiculescuFoto: gov.ro

"Lansam aceasta campanie pentru ca este important ceea ce face fiecare dintre noi. Incercam sa ne adresam astfel mai multor categorii, medicilor, pacientilor, producatorilor. Incercam sa ii facem pe toti sa inteleaga ca pentru a conserva eficienta antibioticelor acestea trebuie utilizate doar atunci cand sunt necesare. Utilizate atunci cand nu este nevoie de ele nu au cum sa aiba eficienta dorita, dar au riscuri foarte mari. Selecteaza germenii rezistenti si favorizeaza aparitia infectiilor cu clostridium dificille", a declarat ministrul Sanatatii.

Vlad Voiculescu a mai precizat ca, in prezent, peste 600.000 de romani apeleaza in fiecare zi la tratamente cu antibiotice, desi multi dintre acestia fie nu au nevoie de ele, fie medicii care le prescriu nu cunosc foarte bine protocoalele medicale.

"Coruptia genereaza rezistenta la antibiotice! In societatile unde exista coruptie regulile sunt incalcate, nu sunt respectate ghiduri si protocoale terapeutice, eliberarea medicamentelor se face fara prescriptie, nu se respecta masurile de izolare a pacientilor infectati cu germeni multirezistenti. Prescriptorii recomanda antibiotice inutile fie din lipsa informatiilor medicale actualizate, fie din vina pacientului sau a familiei care insista pentru un anumit tratament, fie datorita persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a fi culpabil daca nu le prescriu. Daca nu se iau masuri energice, estimarile arata ca pana in anul 2050, in toata lumea se vor inregistra 10 milioane de decese produse de infectii cu germeni rezistenti", a explicat Voiculescu.

Campania de informare "Nu-antibiotice la-ntamplare" va consta in difuzarea unui clip de constientizare a efectului pe care il pot avea tratamentele necorespunzatoare si in distribuirea a 50.000 de cutii asemanatoare cu cele de medicamente, dar care contin sfaturi si recomandari privind consumul de antibiotice. 25.000 de cutii vor fi distribuite pe strada, in opt mari orase din Romania, cu ajutorul studentilor de la facultatile de medicina si farmacie, 13.000 vor ajunge la medicii prescriptori din spitale si ambulatorii si 12.000 la medicii de familie. Aceasta campanie are si sprijinul Asociatiei Colectiv, care a asigurat tiparirea celor 50.000 de cutii.