CNSAS a publicat adeverinta prin care stabileste ca Marian Munteanu, fostul lider al Ligii Studentilor din Piata Universitatii si liderul partidului Alianta Noastra Romania, nu a colaborat cu Securitatea. Cu toate acestea, CNSAS publica, in preambulul acestei adeverinte, detalii din dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu, din care reiese ca acesta a turnat la Securitate in perioada 1988-1989 sub numele de cod "Ioan", fiind platit cu 500 de lei pentru serviciile sale, potrivit cotidianului Gandul, citat de Mediafax.

Marian MunteanuFoto: Agerpres

Munteanu dadea relatii la Securitate despre colegii sai straini de la Universitate Bucuresti, Facultatea de Filologie, si despre un profesor portughez care preda acolo.

CNSAS nu a putut sa ii atribuie lui Marian Munteanu calitatea de colaborator al Securitatii, pentru ca, conform legii, acesta ar fi trebuit sa indeplineasca cumulativ doua conditii: sa fi denuntat activitati anti-comuniste si sa fi incalcat drepturile omului prin activitatile sale. Conform CNSAS, denunturile lui Munteanu nu vizeaza activitati anti-comuniste, deci verdictul legal nu poate fi de colaborator al Securitatii. Marian Munteanu a negat in repetate randuri ca a semnat angajamentul cu Securitatea.

CNSAS a stabilit marti ca Marian Munteanu nu a fost colaborator al Securitatii, insa in preambulul adeverintei publicate joi, se arata ca Munteanu a semnat in 1988 un angajament cu Securitatea, primind numele conspirativ "Ioan", sub care a turnat pana in 1989, dand relatii despre colegii sai straini de la Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti, cat si despre un profesor portughez. Pentru informatiile sale, la dosar exista o chitanta care arata ca "Ioan" a primit 500 de lei.

Marian Munteanu a negat in repetate randuri ca a semnat angajamentul cu Securitatea. Intr-un interviu acordat Gandul, in august, Marian Munteanu a sustinut ca nu a semnat un angajament cu fosta Securitate, desi acest lucru i s-a cerut in nenumarate randuri.