Primele 6 avioane F-16 Fighting Falcon vor fi preluate miercuri din Portugalia de catre Fortele Aeriene Romane de la Fortele Aeriene Portugheze in cadrul unei ceremonii la Baza Aeriana din Monte Real, anunta Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat. Cele sase aeronave, modernizate in varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita", de la Fetesti.

Romania va fi reprezentata la ceremonia de la Baza Aeriana din Monte Real de ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, iar Portugalia de premierul Antonio Costa si de ministrul Apararii, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

Ceremonia de la Monte Real va fi transmisa in direct miercuri, de la ora 18.00 (ora Romaniei), pe pagina oficiala de Facebook a M.Ap.N.

Achizitionarea avioanelor s-a facut in conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013. Contractul, in valoare de circa 628 de milioane euro cu TVA, incheiat intre Guvernul Romaniei (prin Compania Nationala Romtehnica S.A.) si cel al Republicii Portugheze, a intrat in vigoare la data de 30 septembrie 2013.

Urmatorul lot de 3 aeronave va fi livrat la sfarsitul acestui an, iar ultimele vor intra in inzestrarea Armatei Romaniei in anul 2017.