La un an de la condamnarea oficiala a comunismului, doar 4 din cele 36 de masuri concrete propuse de Raportul Tismaneanu au fost initiate sau puse in practica. Proiectul legii lustratiei zace de peste un an la comisia juridica din Camera Deputatilor, cercetarile privind evenimentele din decembrie 1989 sau cele asupra mineriadelor sunt departe de a fi finalizate. Editarea unui manual pentru liceu privind comunismul si elaborarea unei Enciclopedii a comunismului romanesc nu au avut loc.

Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania a fost facut public si asumat de presedintele Romaniei pe 18 decembrie 2006.

In acest timp, membrii fostei comisii au solutii diferite pentru rezolvarea situatiei: Vladimir Tismaneanu vrea ca Guvernul sa puna in aplicare masurile prin ordonante, in timp ce Sorin Iliesiu vrea ca presedintele sa convoace un referendum.

Tismaneanu: Nimic nu-l impiedica pe Tariceanu sa dea ordonante guvernamentale

"Partidele care au construit "coalitia celor 322” sunt cele care poarta raspunderea pentru boicotarea, tergiversarea si sabotarea actiunilor sustinute de dl Basescu in discursul din 18 decembrie. Simplu spus, in actuala formula parlamentara, decomunizarea institutionala si legislativa depinde de PNL si de suporterul sau camuflat, PSD", scrie Valdimir Tismaneanu intr-o analiza pentru Hotnews.ro. El considera ca Legislativul si Executivul sunt cele care pot sa puna in practica masurile propuse de Raport, presedintele nu are drept de initiativa legislativa.

"Nimeni nu-l impedica pe premierul Tariceanu sa emita ordonante guvernamentale legate de construirea Muzeului Dictaturii Comuniste ori de pensiile victimelor represiunii, ca sa dau doar doua exemple. Tot asa cum nimeni nu-l impedica pe dl Tariceanu, ori pe dl Bogdan Olteanu, sa duca lupta pentru aplicarea propunerii Comisiei Prezidentiale privind interzicerea simbolurilor comuniste. La urma urmei, Adrian Nastase, ca premier, a emis o asemenea ordonanta referitor la simbolurile fasciste", a mai adaugat fostul presedinte al comisiei prezidentiale.

In ceea ce priveste urmarile Raportului, Tismaneanu enumera semnarea, de catre presedinte, a deciziei de infiintare a Comisiei Consultative care sa-l consilieze referitor la implementarea propunerilor si concluziilor Raportului, numirea in fruntea Arhivelor Nationale a lui Dorin Dobrincu, unul dintre expertii care au lucrat la Raport, desecretizarea a numeroase documente si initiativele IICCR legate de inceperea actiunilor legale imptriva unor fosti ofiteri securisti.

Iliesiu: Daca parlamentarii nu asculta vointa poporului, singura solutie este inca o revolutie

Sorin Iliesiu, care a fost membru al comisiei prezidentiale, este insa de parere ca masurile ar putea fi puse in practica dupa aprobarea lor printr-un referendum. Iliesiu a declarat pentru HotNews.ro ca i-a trimis lui Traian Basescu o scrisoare, pe 18 decembrie, la implinirerea unui an de la condamnarea comunismului, prin care ii cere sa convoace un referendum privind 15 legi care ar pune in practica marea majoritate a masurilor. "Altfel, actul condamnarii crimelor comunismului va ramane doar la nivelul bunelor intentii, iar societatea romaneasca nu va scapa de sechelele cancerului comunist", se arata in scrisoarea mentionata.

Iliesiu a afirmat ca, in cazul in care un astfel de referendum ar fi validat si populatia ar aproba adoptarea legilor, iar parlamentarii nu ar pune in practica vointa poporului, "singura solutie este inca o revolutie".

Iliesiu considera ca, in ceea ce priveste Legea lustratiei, principalul vinovat pentru nediscutarea ei in plenul Camerei Deputatilor este Bogdan Olteanu. "A promis ca va urgenta legea, dar acum, cand i-am scris un email si l-am intrebat daca-si respecta cuvantul, nici n-a catadicsit sa raspunda". Iliesiu este de parere ca tergiversarea de catre Olteanu a dezbaterii proiectului are ca si cauza "o intelegere subterana intre PNL si PSD, in special cu presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, care ar fi direct vizat de legea lustratiei".

Masurile propuse de Raportul Tismaneanu care nu au fost puse in aplicare

1. Finalizarea de urgenta a cercetarilor privind reprimarea manifestatiilor anti-comuniste din perioada decembrie 1989 - aprilie 1990, cele privind evenimentele din martie 1990 din Targu Mures, manifestatia din Piata Universitatii si mineriadele din 1990, 1991 si 1999.

2. Formarea unei comisii de studiere a mineriadelor.

3. Formarea unei comisii de studiere a reprimarii revoltelor muncitoresti din Valea Jiului (1977) si Brasov (1987).

4. Desecretizarea arhivelor Ministerului de Interne.

5. Infiintarea unei zile comemorative in memoria victimelor represiunii si terorii comuniste.

6. Urgentarea construirii in centrul Bucurestiului a unui monument dedicat victimelor comunismului.

7. Introducerea in muzeele de istorie a unor sectiuni referitoare la ororile comunismului.

8. Organizarea unei expozitii permanente in Palatul Parlamentului cu documente ilustrative pentru idee de politie politica.

9. Realizarea unui manual despre regimul comunist, pentru a fi predat in liceu.

10. Formarea unui grup de cercetatori, sub egida Presedintiei, care sa elaboreze in circa un an o Enciclopedie a comunismului romanesc.

11. Declararea crimelor si abuzurilor din perioada comunista drept crime impotriva umanitatii.

12. Adoptarea urgenta a Legii lustratiei. Primul proiect pe aceasta tema a fost initiat in 2005, iar al doilea in 2006. Senatul l-a adoptat pe primul si l-a respins pe cel de-al doilea. Din 22 iunie 2006, ambele proiecte au fost retrimise de plenul Camerei Deputatilor la comisia juridica a acestei institutii. In 2007 nu au avut loc, in comisie, discutii pe aceasta tema.

13. Desfiintarea prin lege a condamnarilor emise pe baza unor articole cu caracter politic facand parte din codurile penale din 1948, 1955 si 1968.

14. Recunoasterea de Inalta Curtea de Casatie si Justitie a ilegalitatii masurilor de internare administrativa in unitati medicale, colonii si batalioane de munca, a arestarilor fara mandat, a actelor de tortura fizica si psihica si a arestarilor colective.

15. Abrogarea decretului prezidential al lui Nicolae Ceausescu 11/1988 privind crimele politice.

16. Cercetarea cazurilor in care condamnatii pentru crime politice au fost eliberati din motive medicale.

17. Reprimirea drepturilor pierdute prin abuz de cetatenii romani exilati in perioada comunista.

18. Reglementarea prin lege a faptului ca fostii activisti de frunte ai PCR, conducatori Securitatii, ai Militiei, ai Ministerului de Justitie, ai Ministerului de Interne si fostii tortionari sa nu poata beneficia de pensii peste nivelul minim.

19. Interzicerea prin lege, drept forme de negationism, a tentativelor de apologie a regimului comunist si a liderilor comunisti.

20. Recunoasterea calitatii de detinuti politici a celor arestati pentru participare la manifestarile din Piata Universitatii.

21. Realizarea unei anchete detaliate a tratamentului la care au fost supuse arhivele institutionale.

22. Publicarea pe internet a inventarelor Arhivelor Nationale, ale Armatei, ale CNSAS, SRI, SIE, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei.

23. Cercetatorii sa aiba acces nelimitat la inventarul tuturor arhivelor institutionale.

24. Desecretizarea arhivelor "grupurilor operative".

25. Restituirea arhivelor cultelor religioase.

26. Restituirea arhivelor sioniste capturate de Securitate.

27. SRI sa descopere si sa predea pentru publicare jurnalul intim al lui Gheorghe Ursu.

28. Declansarea urmaririi penale impotriva celor care au distrus sau manipulat dosare ale Securitatii si ale altor institutii.

29. Desecretizarea acordurilor incheiate intre Romania si RFG privind plata de despagubiri in functie de numarul de etnici germani care sunt lasati sa paraseasca Romania.l

30. Grabirea transferului documentelor Tribunalelor Militare, ale Directiei de Evidenta a Militiei, ale Ministerului de Justitie, spre CNSAS.

31. Prezentarea adevarului referitor la perioada precomunista, comunista si postcomunista in manualele scoalre si cursurile universitare.

32. Infiintarea unui sistem de 12 burse prezidentiale acordate anual, pe baza de concurs, unor cercetatori cu varsta sub 40 de ani, interesati de cercetarea diverselor aspecte ale dictaturii comuniste.

Masurile propuse de Raportul Tismaneanu care au fost puse in aplicare intr-o forma sau alta

1. Publicarea textului raportului pe site-ul Administratiei Prezidentiale - Documentul poate fi gasit aici. Nu s-a realizat insa traducerea si publicarea acestuia in limbi de circulatie internationala.

2. Organizarea unei conferinte internationale pentru condamnarea crimelor comunismului - "Ways to consider communism" a avut loc pe 15 noiembrie 2007, la Palatul Parlamentului.

3. Continuarea emisiunii "Memorialul Durerii" pe TVR 1 - emisiunea este difuzata de TVR Cultural.

4. Desecretizarea tuturor arhivelor legate de perioada comunista - Arhivele Nationale au anuntat ca acestea nu sunt secretizate, dar ca nu au fost prelucrate pentru a putea fi puse la dispozitia publicului.