Coalitia pentru Familie solicita Parlamentului adoptarea legii de revizuire a Constitutiei privind protejarea casatoriei si a familiei si organizarea referendumului la data alegerilor generale din 2016, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale.

Potrivit unui comunicat remis miercuri si citat de Agerpres, Comitetul pentru promovarea initiativei cetatenilor de revizuire a Constitutiei, impreuna cu Coalitia pentru Familie, saluta decizia unanima a Curtii Constitutionale.

Curtea a hotarat ca propunerea legislativa, sustinuta prin semnatura de trei milioane de cetateni cu drept de vot, prin care se doreste ridicarea la rang de principiu constitutional a definitiei casatoriei din Codul Civil, indeplineste conditiile prevazute de lege, mentioneaza sursa citata.

"In conditiile eliminarii oricaror obstacole de constitutionalitate, legalitate si procedura, responsabilitatea care revine Parlamentului Romaniei nu poate fi in niciun fel eludata. Initiatorii propunerii de revizuire solicita Senatului si Camerei Deputatilor sa dezbata si sa adopte in procedura de urgenta proiectul de lege, in asa fel incat referendumul de revizuire sa poata fi organizat la data alegerilor generale din 2016. Consideram ca decizia Curtii este fireasca si este o victorie a democratiei autentice asupra ideologiei. Demersul nostru este unul democratic, intrucat legile, inclusiv Constitutia, trebuie sa fie consistente cu valorile majoritatii cetatenilor", arata comunicatul semnat de Mihai Gheorghiu, presedintele Comitetului de initiativa.

Potrivit sursei citate, propunerea de revizuire este conforma cu obligatiile internationale asumate de Romania, in special cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care protejeaza familia intemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie.

"Casatoria si Familia sunt realitati obiective, firesti, verificate istoric, din care deriva definitia lor legala: dreptul de a se casatori este un drept comun al barbatului si al femeii care pot intemeia in mod natural o familie, cu scopul nasterii si cresterii de copii. Astfel, Familia este fundatia societatii umane si a civilizatiei. Este un adevar simplu si universal, fara de care "binele comun" nu poate fi conceput", sustine Coalitia pentru Familie.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat miercuri ca propunerea legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, referitoare la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.