Poliţiştii de la Serviciul Omoruri au fost vizaţi de trei controale de la începutul acestui an, iar controalele au fost declanşate după ce servicul a preluat ancheta în cazul morţii poliţistului Gigină, in care este anchetat si fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, a declarat comisarul-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Reamintim ca Oprea face obiectul unei anchete în care DNA îl acuză de abuz în serviciu în cazul Gigină, poliţistul motociclist mort în misiune, în timp ce deschidea coloana oficială a fostului ministru, coloană la care acesta nu ar fi avut dreptul, iar Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei ancheteaza cazul.

"Parchetul Tribunalului Bucureşti a preluat dosarul (n.r. Gigina), conform legii, de la parchetul de sector, şi a asigurat prezenţa la faţa locului a unui procuror criminalist cu care noi facem echipă. O echipă se compune din procuror, poliţist, criminalist. Iar noi am fost delegaţi să respectăm activităţile la ordinul Parchetului. Conform codului, dacă primeşti un ordin şi nu-l respecţi poţi şi sancţionat de la amendă, până la retragerea avizului de poliţist. Când un om moare, nu prea există zonă de gri, există alb şi negru. Un om este mort, iar dacă cineva se face vinovat, inclusiv dacă este mama, nu am cum să o ajut sau să o protejez, sincer. Lucrurile sunt clare, un om a murit, trebuie cercetat de ce, cum, dacă este cazul ce căuta acolo şi trebuie stabilite împrejurările. Acum da, să desfăşori activităţi în care propriul ministru a fost implicat este, să zicem, un lucru rar în cariera unui poliţist", a explicat comisarul-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Acesta spune ca de la inceputul anului au avut loc trei controale la Serviciul sau si acum este cercetat administrativ.

"Eu zic că trei controale dintr-odată sunt un pic cam mult. Nu mă deranjează niciun control, ce mă deranjează foarte mult este faptul că nu a fost prezentată situaţia corectă. Că cei care ne-au controlat habar nu aveau cu ce ne ocupăm, cine suntem, ce ne-am propus să facem sau ce am făcut. Iar în materialele întocmite au prezentat denaturat tot ce-au găsit. Nu am văzut materialele întocmite pentru că nu mi s-a permis accesul la acea notă de constatare. Am solicitat o copie, însă mi s-a refuzat. Dar am aflat că sunt cercetat prealabil, care este o cercetare administrativă, însă nu mi s-a comunicat pentru ce. Am aflat foarte multe inclusiv din presă", a spus comisarul-şef Radu Gavriş.

Intrebat de reporter daca a fost informat ca au fost făcute verificări privind modul în care Serviciul Omoruri face ancheta în cazul Gigină, acesta spune ca in mod normal controlul de legalitate într-un dosar îl face procurorul de caz.

"Am fost întrebaţi, spre exemplu, de ce l-am verificat la Evidenţa Populaţiei pe Bogdan Gigină, le-am răspuns că, fiind un dosar în lucru, conform codului, trebuie desfăşurate anumite activităţi şi că accesul la dosar îl vot avea dacă vor avea acceptul procurorului de caz. Nu ne-au cerut accesul la dosar, ne-au cerut doar să justificăm aceste verificări. Atunci le-am spus că fac parte din dosarul penal, din procedura pe care trebuie să o îndeplinim. Şi am refuzat accesul echipei de control la orice dosar penal la care nu au acces conform codului", a explicat comisarul-şef Radu Gavriş.

In ultimii 3 ani, Serviciul Omoruri a avut un procentaj de reuşită de sută la sută în anchete.