Dumitru Gheorghe, procurorul care a dat mita de 15.000 euro pentru a obtine subiectele la concursul pentru functia de sef al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Pitesti si Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General, membru supleant in comisia de concurs, cel care a luat spaga, au fost retinuti de DNA pentru 24 de ore. In urma unei sedinte care a durat peste 3 ore, CSM si-a dat avizul pentru retinerea celor doi. La sedinta CSM au participat procurorul general, Laura Kovesi, seful sectia I din DNA, Lucian Papici si seful DNA, Daniel Morar. Ancheta DNA a stabilit traseul mitei, care ar fi constat in afara de plicul cu cei 15.000 de euro si in produse, exact ca in cazul Remes. Surse judiciare afirma ca in cercul suspectilor intra si un membru CSM, de la sectia de procurori, care ar fi fost spaguit cu carne, peste si vin aduse de la Oltenita.

Doi dintre cei sase inalti magistrati pusi sub urmarire penala de DNA, pentru coruptie in cazul concursurilor pentru posturile de procurori sefi au fost retinuti luni seara pentru 24 de ore. Potrivit legii, retinerea procurorilor trebuie sa aiba avizul CSM. Dupa o sedinta care a durat peste 3 ore, sectia de procurori a CSM, condusa de Dan Chiujdea a aprobat retinerea cu patru voturi pentru si doua abtineri. La deliberari au participat si procurorul general, Laura Kovesi, seful DNA, Daniel Morar si seful Sectiei I , Lucian Papici.

Infractiunile pentru care sint acuzati cei doi procurori sint deosebit de grave si ele pot atrage excluderea din magistratura. Astfel, Dumitru Gheorghe este cercetat penal pentru infractiunea de cumparare de influenta, iar Eurgen Cojocaru pentru infractiunea de de trafic de influenta.

Ceilalti patru magistrati pusi sub urmarire penala de DNA sint:

Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Vilcea, cercetat pentru infractiunea de complicitate la cumparare de influenta

Gheorghe Bucur, notar in Bucuresti, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru CSM, cercetat pentru infractiunea de complicitate la cumparare de influenta

Georgeta Gabriela Ghita, procuror la Parchetul General, presedinta comisiei de examen, cercetata pentru infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sint date publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite

Sterian Guli, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni ( cel care a obtinut postul de procuror sef la Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti) este cercetat pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

DNA a anuntat pe 5 decembrie ca sase inalti magistrati sint urmariti penal în legatură cu concursul pentru ocuparea unor functii de conducere din parchete, desfasurat in luna noiembrie. O zi mai tirziu, CMA a anuntat ca nu poate valida concursul, deoarece toate lucrarile au fost ridicate de DNA. Ancheta a stabilit traseul mitei, care ar fi constat in afara de plicul cu mii de euro si in produse, exact ca in cazul Remes. Surse judiciare afirma ca in cercul suspectilor intra si un membru CSM, de la sectia de procurori, care ar fi fost spaguit cu carne, peste si vin aduse de la Oltenita.

Euro, peste, carne de vita si vin

Potrivit anchetatorilor DNA, Dumitru Gheorghe, procurorul care aspira sa devina seful Parchetului de pe linga Curtea de Apel Pitesti, i-a dat lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General si membru supleant in comisia de concurs, suma de 15.000 euro in schimbul subiectelor de la examen.

Suma pretinsa initial de Cojocaru era de 50.000 euro, dar intermediarii, adica judecatorul Gheorghe Cerbeanu si notarul Bucur, fost membru CSM si fost judecator la Inalta Curte, au reusit sa scada pretul. Argumentul forte al celor doi intermediari a fost legat de racolarea altor clienti care sa intre pe filiera. Dumitru Gheorghe a obtinut nota cea mai mare la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Pitesti.

Dumitru Gheorghe este singurul caz in care traseul mitei a fost stabilit cu precizie de anchetatori, fiind depistati atit intermediarii care au negociat suma, cit si cei care au primit banii furnizind in schimb subiectele de examen.

Surse judiciare afirma ca in cercul suspectilor intra cel putin un membru CSM, de la sectia de procurori, care in schimbul furnizarii subiectelor de examen ar fi primit mita nu doar bani, ci si produse. Mai exact, ar fi vorba de carne de vita, peste si vin aduse de la Oltenita.

Sursele citate sustin ca parte din probele in cazul lui Dumitru Gheorghe, procurorul care voia sa ajunga sef la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Pitesti, si al celor care i-au intermediat mita pina la Gabriela Ghita, presedinta Comisiei de examinare, cea care a dat subiectele, provin din inregistrari telefonice.

In ce-l priveste pe Sterian Guli, procurorul care a candidat la conducerea Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti, DNA poate preciza in momentul acesta doar ca el ar fi obtinut prin intermediul aceluiasi judecator, Cerbeanu ,subiectele de concurs de la Gabriela Ghita, sefa comisiei de examinare. Atit Guli, cit si Dumitru Gheorghe au luat note maxime la examen, cistigind functiile.

Procurorii si judecatorii ar putea fi exclusi din magistratura

Declaratia a fost facuta de presedintele CSM, Anton Pandrea, dupa sedinta in care s-a analizat situatia creata de aceste cazuri de coruptie. CSM nu a fost informat de ancheta DNA, iar lucrarile au fost ridicate de la Institutul National de Magistratura, a spus Pandrea, precizind ca vor fi validate doar acele concursuri care nu au ridicat probleme si asupra carora nu planeaza nicio suspiciune.

" Sprijinim ancheta DNA si CSM regreta acest incident care a pus intr-o lumina nefavorabila intregul sistem judiciar romaneasc", este pozitia oficiala a conducerii CSM, care nu a facut niciun comentariu legat de banuielile care planeaza chiar asupra unora dintre membrii sai.

In functie de probele pe care le are DNA si de fapta penala a magistratilor, plenul CSM va discuta masurile care vor fi luate impotriva acestora, si care pot merge pina la exlcuderea din magistratura.