Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat vineri, după ce a anunţat infirmarea rezoluţiei de începere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu în dosarul mineriadei, pentru faptele din 13 iunie 1990, că a constatat mai multe încălcări ale legii în instrumentarea cauzei. In primul rind, ar fi vorba despre faptul ca generalul Dan Voinea nu avea calitatea procesuala sa faca urmarirea penala, iar in al doilea, ca Ion Iliescu nu a fost audiat, nici ca invinuit si nici in alta calitate, astfel ca dosarul nu contine nici un fel de declaratii ale sale. Ion Iliescu nu scapa insa de dosare sau invinuiri, procurorul general precizind ca nu este vorba de o clasare a dosarului, cercetarea va continua, Iliescu fiind citat saptamina viitoare pentru audieri.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi sustine ca a luat decizia de infirma urmarirea penala a lui Iliescu in dosarul mineriadei, mai precis in cel al celor patru morti din ziua de 13 iunie, deoarece a constat grave vicii de procedura.

Voinea nu era abilitat sa-l urmareasca penal pe Iliescu

Primul se refera la faptul ca generalul Dan Voinea nu avea calitate procesuala. "În primul rând, procesul verbal de începere a urmăririi penale trebuie să întrunească câteva condiţii de formă prevăzute în mod expres în codul de procedură penală. Sunt mai multe încălcări ale legii, în primul rând persoana care a început urmărirea penală şi în al doilea rând nu au fost respectate condiţiile de fond şi de formă ale actului procedural. În ceea ce priveşte calitatea celui care a întocmit urmărirea penală, pot să vă spun că urmărirea penală a fost începută de procurorul Dan Voinea, deşi acesta nu era legal investit să facă urmărire penală în cauză. În momentul în care soluţia în acest dosar a fost infirmată, cauza nu a fost repartizată procurorului Dan Voinea", a declarat Kovesi.

Nefiind investit să efectueze acte de urmărire penală în dosar, procurorul Dan Voinea nu avea calitate procesuală să emită un proces verbal, a mai spus Kovesi. "Procurorul Dan Voinea era incompatibil să efectueze acte de urmărire penală în acest dosar întrucât iniţial dumnealui a fost cel care a sesizat instanţa de judecată şi a făcut cercetările iniţiale în acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmăririi penale motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil să mai facă acte de urmărire penală", a mai spus procurorul general.

In dosar nu exista declaratii

Al doilea motiv invocat de Laura Codruta Kovesi este cel potrivit caruia Ion Iliescu " nu a fost audiat nici ca invinuit, nici in alta calitate si nici macar nu a fost citat la parchet". "Dosarul nu contine nici o declaratie a lui Ion Iliescu si nici macar un proces verbal din care sa rezulte ca Ion Iliescu nu doreste sa dea declaratii", a spus Kovesi.

Iliescu poate scapa daca nu se redeclanseaza imediat urmarirea penala

Laura Codruta Kovesi sustine ca infirmarea solutiei de incepere a urmarii penale nu insemna clasarea dosarului sau sistarea anchetei. " Deja procurorii si-au facut planul de ancheta si Ion Iliescu a fost citat pentru audieri saptamina viitoare, alaturi de alte 50 de persoane". Kovesi a recunoscut ca exista riscul prescriptiei in masura in care se implineste termenul legal. " Termenul de prescriere poate fi insa intrerupt de declansarea urmaririi penale".

Kovesi a explicat raţiunile actului de infirmare a rezoluţiei de începere a urmăririi penale împotriva învinuitului Ion Iliescu. "Încrederea oamenilor în ceea ce fac procurorii nu va veni decât atunci când instanţele de judecată vor pronunţa hotărâri de condamnare pe rechizitoriile întocmite de procurori. Hotărârile dispuse în ultimul timp de instanţele de judecată în dosarele mari au indus ideea că procurorii întocmesc acte de urmărire penală lipsite de rigurozitatea necesară. Nu sunt dispusă niciun moment să acopăr erori în activitatea procurorilor", a declarat Kovesi

Rezolutia lui Kovesi

1. Generalul magistrat Dan Voinea a infirmat rezolutia din 14 octombrie 2005 de neincepere a urmarii penale a procurorului din subordine, dar nu a desemnat alt procuror care sa continue urmarirea penala in cauza.

Cu toate acestea, ancheta a continuat, fiind efectuata de procurorul Viorel Siserman care a intocmit si rechizitoriul in cauza. Siserman a si disjuns cauza cu privire la Iliescu in favoarea Sectiei de Urmarire Penala din cadrul Parchetului General. Kovesi sustine ca inceperea urmaririi penale nu putea fi dispusa de Voinea atata timp cat nu era investit cu efectuarea urmaririi penale in cauza si procuror de caz era un alt magistrat.

2. Voinea incompatibil

Procurorul general a mai aratat ca Dan Voinea era incompatibil sa mai efectueze vreun act de urmarire penala in acest dosar, din moment ce cauza a fost intoarsa de Curtea Suprema la Sectia Parchetelor Militare.

3. Rezolutia emisa de procurorii militari nu ar fi inregistrata in registrul special si nu ar fi avut mentionata ora.

4. Neconcordanta intre fapte anchetate si cele comunicate lui Iliescu

Continutul infractiunilor pentru care a inceput urmarirea penala prin rezolutie nu este acelasi cu continutul faptelor adeuse la cunostinta lui Iliescu prin procesul verbal din data de 27 iunie 2007.

Astfel, in rezolutie se arata ca "la data de 13 iunie 1990, a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii Bucuresti si din alte zone ale capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane, asa cum rezulta din declaratiile martorilor si jurnalele actiunilor de lupta". In procesul verbal de aducere la cunostinta a invinuirii, s-a consemnat ca Ion Iliescu este invinuit pentru faptul ca "in data de 13 iunie 1990, ar fi cerut comandantului armatei sa trimita militari, TAB-uri si alte forte pentru a interveni la Televiziune si la sediul Ministerului de Interne, impotriva persoanelor care atacau Ministerul de Interne, precum si faptul ca la acea data, la orele 17.35, a cerut sa foloseasca gaze lacrimogene impotriva manifestantilor din zona sediului Ministerului de Interne, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane".