Ministrul Apararii, Mircea Dusa, considera ca decizia presedintelui SUA, Barack Obama, de a mentine trupele americane la acelasi nivel in 2016 in Afganistan este una "buna" si a spus ca Romania va discuta in CSAT o posibila suplimentare a trupelor in aceasta tara, cu informarea Parlamentului.

Mircea DusaFoto: Agerpres

Intrebat, vineri, la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, ce va face Romania in urma deciziei SUA de a mentine trupele in Afganistan in 2016 si daca se vor suplimenta fortele militare in aceasta tara, Mircea Dusa a spus ca Ministerul Apararii a anuntat, deja, in CSAT ca Romania va mentine in Afganistan 200 de instructori care sa asigure pregatirea si instruirea armatei afgane, transmite Mediafax.

"Securitatea din Afganistan s-a deteriorat din cauza reactivarii talibanilor, dar si a ISIS. Cred ca decizia pe care presedintele Obama a anuntat-o este una buna, avand in vedere ca cele 14 brigazi pe care afganii le au constituite inca nu au capacitatea operationala de a asigura securitatea Afganistanului si masura luata de presedintele Obama, cea de a mentine nivelul trupelor in 2016 la nivelul actual, este o decizie buna. Noi deja am anuntat la sedinta CSAT ca vom mentine in Afganistan 200 de instructori care sa asigure pregatirea si instruirea armatei afgane si, la apelul pe care l-a facut presedintele Obama si dupa discutiile pe care o sa le am cu secretarul Apararii SUA, cu domnul Carter, vom vedea ce solicitari sunt de planificare a fortelor pe anul viitor. O sa discutam acest subiect al suplimentarii efectivelor, o decizie nu poate fi luata decat in CSAT si cu informarea Parlamentului", a spus Dusa.

Potrivit acestuia, Romania este al treilea stat contributor cu forte militare in Afganistan, SUA avand cei mai multi militari, urmate de Germania.

"Avem, in momentul de fata, 650 de militari, din care 200 sunt ofiteri instructori pentru armata afgana, iar in jur de 420 participa la misiuni de asigurare a pazei si securitatii", a afirmat Dusa.

Pentagonul se asteapta ca statele aliate sa-si sporeasca prezenta in Afganistan, dupa anuntul presedintelui Barack Obama privind nivelul trupelor americane din aceasta tara, iar secretarul Apararii, Ashton Carter, a spus ca a discutat deja cu aliatii, relateaza Washington Examiner in editia online.

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat joi ca Statele Unite au decis mentinerea a 9.800 de militari americani in Afganistan in cursul anului 2016 si a 5.500 in 2017.

Acest nivel al trupelor este cu mult superior celui dintr-un plan anterior, care prevedea mentinerea a numai 1.000 de militari americani, in cadrul ambasadei SUA, si trebuia sa intre in vigoare inainte ca Obama sa-si incheie mandatul in 2017.

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a declarat joi ca deja a avut discutii telefonice cu aliatii din cadrul NATO, pentru a obtine sprijinul lor in vederea consolidarii nivelului trupelor straine in Afganistan, alaturi de SUA.

Carter a precizat ca sporirea efectivelor onoreaza sacrificiul celor 2.200 de militari americani care au murit acolo in utlimii 14 ani si "ofera sansa de a termina ce am inceput".

Statele Unite au in prezent 9.800 de militari in Afganistan, dintre care 6.800 in cadrul misiunii NATO "Resolute Support", formata in total din 13.000 de soldati. Restul sunt implicati in operatiuni contrateroriste si alte misiuni.

Secretarul de presa al Pentagonului, Peter Cook, a declarat ca Ashton Carter a avut deja conversatii despre Afganistan cu aliatii NATO la Bruxelles, saptamana trecuta, precizand ca secretarul Apararii este increzator ca acestia isi vor spori contributia cu trupe.

El a adaugat ca Pentagonul are o idee despre nivelul trupelor pe care il poate astepta de la aliati, dar nu poate oferi cifre exacte.

De altfel, Ministerul roman al Apararii anunta ca ministrul Mircea Dusa a avut joi o discutie telefonica cu adjunctul secretarului apararii din SUA, Robert O.Work, despre evolutia misiunii "Resolute Support" din Afganistan, oficialul american informand partea romana in legatura cu anuntul presedintelui Barack Obama privind continuarea misiunii.

"Oficialul american l-a informat pe ministrul roman al Apararii cu privire la declaratia pe care o va face presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, referitoare la continuarea misiunii "Resolute Support" in anul 2016", se arata intr-un comunicat de presa al MApN.

In ultimii 12 ani, Romania a participat la actiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldati.

La inceputul anului, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, declara ca a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor romanesti din Afganistan, care prevedea ca, din luna octombrie, sa mai ramana in aceasta tara doar circa 200 de militari care sa se ocupe de instruirea armatei afgane.

"Planificarea pe care am aprobat-o si in CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni in Afganistan, astfel ca din octombrie incolo sa ramanem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", spunea Dusa.