Metodologia de organizare a predarii Religiei in scoli starneste un nou scandal pe tema inscrierii la aceasta disciplina. Pe de o parte, metodologia prevede ca elevii care intra in clasa pregatitoare opteaza pentru Religie, daca vor, direct prin cererea-tip de inscriere la scoala; elevii mai mari care vor Religie "depun, de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator", cererile de inscriere. Pe de alta parte, Patriarhia sustine ca inscrierea la Religie nu se face anual, ci o singura data pentru toata durata scolarizarii. Intre timp, profesorul Emil Moise, cel de la care a plecat sesizarea de la CCR pe religie, sustine ca inscrierea se face anual si anunta ca va face denunt penal pentru abuz in serviciu si instigare la nerespectarea legii, impotriva oricarui oficial al Ministerului Educatiei care le va transmite directorilor ca inscrierile se fac altfel.

Religia in scoliFoto: Agerpres

In Monitorul Oficial a fost publicata joi, 24 septembrie 2015, Metodologia de organizare a predarii Religiei, aprobata prin ordin al ministrului Educatiei. Metodologia este menita sa lamureasca modul de inscriere la ora de Religie, la aproape un an dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala inscrierea din oficiu a elevilor la disciplina Religie si la aproape 3 luni dupa ce legea educatiei a fost modificata, astfel incat elevii care vor Religia sunt cei care fac cerere de inscriere la acest optional.

Metodologia prevede ca elevii se inscriu la Religie sau se retrag de la aceasta disciplina prin cerere depusa, "de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator", in vederea "prefigurarii catedrelor".

Aceeasi metodologie spune ca elevii care vor Religia pot sa se inscrie si mai tarziu de decembrie, insa in acest caz solicitarile trebuie aprobate de consiliul de administratie, daca la nivelul scolii se organizeaza predarea disciplinei Religie pentru cultul solicitat, iar elevii respectivi vor fi inclusi in clasele deja existente.

Ce spune Patriarhia: Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sustine, insa, intr-un comunicat de presa, ca "inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii".

Patriarhia afirma ca "isi exprima acordul cu privire la continutul Metodologiei", pe care o interpreteaza in felul urmator:

  • "1. Textul Legii nr. 153/2015 [legea care a modificat articolul declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala - n.red.] si art. 3, alin. (1) al Metodologiei arata ca inscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisa a elevului major/a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea optiunii se face tot prin cerere scrisa si depinde exclusiv de libertatea de constiinta a parintelui, a tutorelui legal sau a elevului major (conform Deciziei nr. 669/2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei). Un parinte care a optat o data pentru o anumita varianta nu poate fi obligat sa mai aleaga inca o data, adica sa mai faca o alta cerere in acelasi sens. Textele celor doua acte normative sunt clare in aceasta privinta, doar schimbarea optiunii se face printr-o alta cerere.
  • 2. Art. 3, alin. (5) din Metodologie nu face referire la faptul ca elevii trebuie sa se reinscrie in fiecare an la ora de Religie (ceea ce ar fi, oricum, in neconcordanta cu Legea nr. 153/2015), ci se refera la perioada in care trebuie sa se depuna la secretariatul unitatii de invatamant cererile mentionate in art. 3, alin. (1) si (3), adica cererile de inscriere (pentru cei care nu si-au exprimat niciodata optiunea de a participa la ora de Religie), respectiv de schimbare a optiunii (pentru cei care si-au exprimat candva optiunea de a participa la aceasta ora).
  • 3. Intrucat Metodologia urmareste rezolvarea unor aspecte de ordin practic-administrativ, un element important pentru intelegerea ei il constituie art. 3, alin. (4): Cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun la secretariatul unitatii de invatamant la care este inscris elevul si se inregistreaza in Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR). Ca urmare, orice modificare in SIIIR se poate face doar urmare unei cereri explicite depuse la un moment dat, iar nu la inceputul fiecarui an, termen care nu este prevazut nici de Lege, nici de Metodologie, nici in cererile de inscriere deja inregistrate in SIIIR".

BOR isi exprima regretul "ca unii jurnalisti incearca in continuare manipularea opiniei publice, insistand asupra reinscrierii anuale a elevilor la ora de Religie (umilitoare pentru parinti si impovaratoare pentru scoala)".

De asemenea, Patriarhia anunta ca "in situatiile in care in mod abuziv se vor realiza modificari in SIIIR [Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania, in care fiecare scoala inregistreaza cererile elevilor/parintilor de a face Religia - n.red.], fara cererea expresa a parintilor sau acestia vor fi obligati de catre scoli sa faca cereri de reinscriere la Religie, impotriva prevederilor Legii, ale Metodologiei si a vointei parintilor, Patriarhia Romana va sesiza autoritatile competente, solicitand sanctionarea celor vinovati".

Puteti citi aici comunicatul integral al BOR

Ce spune Emil Moise, profesorul caruia CCR i-a dat castig de cauza in speta Religiei in scoli: Inscrierea la Religie se face anual

Emil Moise

Emil Moise

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Emil Moise - profesorul de filosofie din Buzau care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate pe articolul Legii educatiei care reglementa inscrierea la ora de Religie si care a avut castig de cauza la Curtea Constitutionala - a declarat ca "adevarul din punct de vedere al legii este cel clar exprimat in metodologia realizata de Ministerul Educatiei. Daca Ministerul Educatiei nu ar fi elaborat aceasta metodologie, era oricum clar ca inscrierea nu se poate face decat anual, pentru ca avem o lege, o Constitutie si o decizie a Curtii Constitutionale care fac ca interpretarile sa fie in acest sens. Prin urmare, nu am fi avut neaparat nevoie de metodologie pentru a intelege ca inscrierile se fac anual".

Emil Moise a explicat pentru HotNews.ro ca va face "denunt penal pentru abuz in serviciu si instigare la nerespectarea legii, daca cineva isi va permite oficial, nu prin declaratii de presa - oficial inseamna printr-un act al Ministerului Educatiei - sa le transmita Inspectoratelor Scolare Judetene (ISJ) sa faca altfel decat spune metodologia".

"In comunicatul Patriarhiei se vorbeste despre piedici birocratice, daca metodologia s-ar aplica astfel cum scrie ea. Eu sunt presedintele unui ONG care are ca scop apararea libertatilor pe zona de religie si nu avem nici macar o plangere ca cineva ar fi fost impiedicat sa depuna acea cerere. Daca vom primi, noi vom sprijini acel copil sa fie inscris", a precizat profesorul.

Acesta a declarat ca "exista deja o tentativa de a se incalca ceea ce spune legea educatiei, care a avut loc inainte de aparitia metodologiei, la Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, unde am depus ieri plangere. ISJ a postat pe site o adresa care nu are antet, semnatura, numar de inregistrare, in schimb spune ca ar fi intocmita de inspectorul de religie si este adresata de cel care a postat-o directorilor de scoli. Inspectorul de specialitate nu se adreseaza directorilor, ci profesorilor de specialitate. Si spune ca inscrierea la Religie se face pentru toata perioada de scolarizare. Noi am solicitat ISJ Buzau sa spuna daca acea adresa a fost publicata de inspectorat sau urcata de un hacker. Daca isi asuma actul, atunci sa ne dea o copie a deciziei ca inscrierea se face pentru toata perioada de scolarizare, sa ne spuna de ce intr-o adresa a ISJ li se cere scolilor sa trimita date la o adresa privata de e-mail si sa aiba mare grija ca acea adresa are la fiecare fraza cel putin 2-3 greseli grosolane gramaticale si de adresare. Daca ISJ va spune ca isi asuma pozitia, atunci vom merge in instanta".

"Deci daca Ministerul Educatiei va iesi prin adrese catre scoli sau comunicate prin care le va spune directorilor de scoli ca inscrierea se face pentru toata perioada de scolarizare, atunci voi face denunt penal pentru abuz in serviciu si instigare la nerespectarea legii impotriva celui care semneaza adresa respectiva. Ar fi o infractiune continuata, nu ar fi la prima abatere", a afirmat pentru HotNews.ro profesorul Emil Moise.

Acesta a adaugat ca "daca nu se comunica nimic de la ISJ, Minister si vreo scoala nu aplica metodologia asa cum scrie ea, noi vom sesiza instantele si parchetul pentru cazurile respective. Nu stam sa luptam cu 70.000 de directori. Facem plangeri penale si se sa solutioneze. Daca are adresa de la inspectorat, atunci atacam inspectoratul".

"Metodologia interpreteaza legea, e o norma de aplicare. Nu mai poti da interpretare la interpretare. Daca metodologia era in defavoarea legii, o atacam noi. Daca este in defavoarea Bisericii Ortodoxe, sa o atace BOR, dar nu sa o reinterpreteze", este de parere profesorul.

Acesta a explicat ca, dupa decizia CCR ca este neconstitutional sa depuna cerere elevul care NU vrea sa faca Religia, Parlamentul a trebuit sa modifice Legea Educatiei si a discutat proiectul de modificare a articolului declarat neconstitutional. "Cultele religioase au fost invitate sa isi spuna parerea, la insistentele lui Remus Cernea m-au invitat si pe mine si, ca martor prezent acolo, va spun ca BOR a venit atunci cu propunerea ca in lege sa se prevada inscrierea fie pentru 4 ani, fie pentru toata perioada scolarizarii. Cultele religioase nu au fost de acord, reprezentantul unuia dintre culte a spus ca, in mod firesc, Religia ar trebui predata la Biserica, nu la scoala", a afirmat Emil Moise.

Potrivit acestuia, "Biserica Ortodoxa a solicitat sa se adopte legea cu obligativitatea inscierii pe perioada mai mare si, surpriza, comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor nu a modificat proiectul si nu a aprobat punctul de vedere al BOR. Si celelalte comisii au facut la fel. Doamna Ecaterina Andronescu a sustinut pozitia BOR, dar comisia nu a adoptat-o. In varianta adoptata de Parlament, legea modificata cu privire la religie nu are propunerea bisericii, scrie doar ca inscrierea se face la cerere".

"Daca ar fi dorit parlamentul sa dea aceasta interpretare [inscrierea sa se faca o singura data pentru toata perioada scolarizarii - n.red.], ar fi prevazut in lege.Interpretarea acestei metodologii din perspectiva BOR nu se sustine nici juridic, nici istoric. Ministrul Educatiei ar fi mentionat in metodologie, daca ar fi intentionat ca inscrierea sa se faca pe toata perioada scolarizarii. Acolo scrie ca la clasa pregatitoare inscrierea se face prin fisa de inscriere si, mai departe, se spune ca inscrierea se face pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator", a declarat pentru HotNews.ro profesorul Emil Moise.

Ce spune legea educatiei:

"Art. 18 - (2) Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

Ce spune Metodologia de organizare a predarii disciplinei Religie:

"Capitolul II

Inscrierea elevilor pentru a frecventa ora de Religie

Art. 3. - (1) Parintii/tutorii legal instituiti ai elevilor minori, respectiv elevii majori care doresc sa isi exercite dreptul de a participa la ora de Religie isi exprima optiunea in scris, intr-o cerere adresata unitatii de invatamant, in care precizeaza si numele cultului solicitat.

(2) Se pot depune cereri pentru frecventarea orei de Religie pentru cultele recunoscute de stat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, republicata.

(3) Schimbarea optiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

(4) Cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun la secretariatul unitatii de invatamant la care este inscris elevul si se inregistreaza in Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania (SIIR).

(5) In vederea prefigurarii catedrelor, pentru elevii deja inscrisi in unitatea de invatamant, cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun, de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator.

Art. 4. - Parintii copiilor care urmeaza sa isi faca debutul scolar in invatamantul primar si care doresc participarea copilului la ora de Religie bifeaza in cererea-tip de inscriere rubrica corespunzatoare, precizand cultul solicitat.

Art. 5. (1) Cererile de frecventare a orei de Religie, depuse ulterior intervalelor precizate in art. 3 si 4, inclusiv dupa inceperea cursurilor scolare, sunt aprobate de consiliul de administratie daca la nivelul unitatii de invatamant se organizeaza predarea disciplinei Religie pentru cultul solicitat, iar elevii respectivi vor fi inclusi in formatiunile deja existente, organizate pentru studiul Religiei, cultul solicitat.

(2) In cazul solicitarilor mentionate la alin. (1) pentru care unitatea de invatamant nu organizeaza predarea disciplinei Religie pentru cultul solicitat, se pot aplica, dupa caz, prevederile art. 9.

Art. 6. - In situatia in care parintii/tutorii legal instituiti ai elevului minor, respectiv elevul major decid, in cursul anului scolar, schimbarea optiunii de a frecventa ora de Religie, situatia scolara a elevului respectiv pe anul in curs se incheie fara disciplina Religie."