Staretul Ioasaf de la Manastirea Cotmeana, al carui nume real este Ioan Boiciuc, este cercetat sub control judiciar pentru savarsirea infractiunilor de purtare abuziva si distrugere, intr-un dosar instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti, informeaza Agerpres.

  • Potrivit unui articol publict de jurnaluldearges.ro in 2013, familia Nicoara din Curtea de Arges a reclamat la politie ca Ioasaf ar fi batut-o dupa ce i s-au cerut inapoi 26 milioane pentru acatiste, bani platiti pentru ca baiatul lor sa nu aiba la nastere "buza de iepure". "Daca a iesit copilul difect, sunt eu Dumnezeu sa-l fac sanatos?", ar fi replicat staretul Ioasaf care sustinea ca, dimpotriva, el a fost cel agresat. Staretul ar mai fi spus in 2013 ca familia Nicoara e o familie indracita, dovada ca ar fi rupt pana si dvera din Sfantul Altar. 

Procurorii au dispus, pe 28 mai 2015, punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpat pentru savarsirea a cinci infractiuni de purtare abuziva in sensul intrebuintarii de expresii jignitoare fata de o persoana de catre cel aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, patru infractiuni de purtare abuziva in sensul amenintarii, lovirii sau altor violente comise in exercitarea atributiilor de serviciu si o infractiune de distrugere, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti.

Conform aceleiasi surse, ancheta vizeaza un incident produs in urma cu aproape doi ani, cand staretul a agresat mai multe persoane, membri ai aceleiasi familii, printre care si un bebelus.

"In urma probelor administrate in cursul urmaririi penale s-a stabilit ca inculpatul, in calitate de staret al Manastirii Cotmeana din judetul Arges, la data de 15.09.2013, in timp ce se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, slujind in incinta manastirii, a lovit-o pe persoana vatamata N.C. si i-a rupt bluza (...), dupa care a adresat cuvinte si expresii jignitoare persoanelor vatamate N.C., N.M., N.A.A. si N.A., iar dupa ce persoanele vatamate au iesit din manastire si au chemat organele de politie pentru aplanarea conflictului, inculpatul - in prezenta organelor de politie - a lovit persoanele vatamate N.A.A., N.A., N.M. si N.N.A. (minor in varsta de o luna) tinut in brate de mama sa N.M., cauzandu-le vatamari ale integritatii fizice", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, procurorii au dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar fata de Ioan Boiciuc pentru o perioada de 60 de zile.

Pe durata controlului judiciar, inculpatul are obligatia sa se prezinte la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti si Politia Municipiului Pitesti ori de cate ori este chemat, sa informeze organele de ancheta cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Arges conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat si sa nu paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintare.

In plus, staretul nu poate sa exercite in aceasta perioada profesia de preot.

Conform Codului penal, intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana de catre cel aflat in exercitarea atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la o luna la sase luni sau cu amenda, iar in cazul amenintarii sau lovirii, cuantumul pedepsei se majoreaza cu o treime. In cazul infractiunii de distrugere, pedeapsa poate fi inchisoarea de la o luna la trei ani sau amenda.