Guvernul a aprobat introducerea unor noi medicamente pentru unele afectiuni grave

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 20 mai 2015, 16:39 Actualitate | Esenţial

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o Ordonanta de Urgenta prin care se creeaza cadrul legal pentru asigurarea unor fonduri suplimentare in domeniul sanatatii si pentru introducerea unor noi medicamente destinate tratamentului unor afectiuni. Vor fi introduse in tratamentul pacientilor noi medicamente pentru afectiuni in stadii evolutive de boala fara alternativa terapeutica (afectiuni oncologice) sau pentru boli cu impact major asupra sanatatii publice (infectiile cu bacterii rezistente la antibiotice, infectia cu virusurile hepatice si infectia HIV/SIDA).

Practic, actul normativ reglementeaza faptul ca in anul 2015 se pot incheia contracte cost-volum/cost-volum-rezultat in limita creditelor de angajament aprobate la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Aceasta modificare legislativa va face posibila includerea in tratament a unui numar mai mare de pacienti cu o rata mare de raspuns la tratament, printre care si molecule pentru tratamentul fara interferon al hepatitelor virale, cronice si ciroze hepatice tip C. Acesta face parte din tratamentele inovative pentru afectiunile hepatice tip C, care au fost recent introduse de sistemele de sanatate din Europa. De exemplu, in Franta, in luna noiembrie 2014 a fost introdus tratamentul interferon free. Romania va fi printre primele tari est-europene care introduce tratamentele de ultima generatie pentru hepatita C.

Un alt punct al acestei Ordonante de Urgenta reglementeaza finantarea, din subventiile acordate de la bugetul de stat, a cheltuielilor Academiei de Stiinte Medicale, necesare derularii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile post-aderare. In aceste conditii, va fi posibila derularea proiectului "Dezvoltarea competentelor in transplant", obtinut de Academia de Stiinte Medicale cu acordarea finantarii nerambursabile de catre Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Potrivit contractului de finantare, contributia beneficiarului este de 2,03% din proiect, respectiv aproximativ 1,8 milioane lei, fonduri pe care Academia de Stiinte Medicale nu le avea prevazute in buget.

De asemenea, prin acest act normativ se asigura finantarea formatiunii medicale ROL 2, in cadrul careia functioneaza Centrul Unic de Management al Cazurilor de Ebola. Cheltuielile de intretinere si functionare, in suma de 360.000 lei, pentru o perioada de sase luni, vor fi suportate din bugetul Ministerului Sanatatii. Asigurarea finantarii acestei formatiuni medicale este necesara avand in vedere faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mentine in continuare starea de alerta internationala determinata de epidemia de Ebola. In acest context, OMS solicita tuturor statelor sa intreprinda toate masurile pentru asigurarea unui raspuns prompt in ceea ce priveste prevenirea, depistarea precoce, izolarea si tratarea corespunzatoare a cazurilor de infectare cu virus Ebola.

Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
  • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

1061 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă