Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o Ordonanta de Urgenta prin care se creeaza cadrul legal pentru asigurarea unor fonduri suplimentare in domeniul sanatatii si pentru introducerea unor noi medicamente destinate tratamentului unor afectiuni. Vor fi introduse in tratamentul pacientilor noi medicamente pentru afectiuni in stadii evolutive de boala fara alternativa terapeutica (afectiuni oncologice) sau pentru boli cu impact major asupra sanatatii publice (infectiile cu bacterii rezistente la antibiotice, infectia cu virusurile hepatice si infectia HIV/SIDA).

Practic, actul normativ reglementeaza faptul ca in anul 2015 se pot incheia contracte cost-volum/cost-volum-rezultat in limita creditelor de angajament aprobate la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Aceasta modificare legislativa va face posibila includerea in tratament a unui numar mai mare de pacienti cu o rata mare de raspuns la tratament, printre care si molecule pentru tratamentul fara interferon al hepatitelor virale, cronice si ciroze hepatice tip C. Acesta face parte din tratamentele inovative pentru afectiunile hepatice tip C, care au fost recent introduse de sistemele de sanatate din Europa. De exemplu, in Franta, in luna noiembrie 2014 a fost introdus tratamentul interferon free. Romania va fi printre primele tari est-europene care introduce tratamentele de ultima generatie pentru hepatita C.

Un alt punct al acestei Ordonante de Urgenta reglementeaza finantarea, din subventiile acordate de la bugetul de stat, a cheltuielilor Academiei de Stiinte Medicale, necesare derularii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile post-aderare. In aceste conditii, va fi posibila derularea proiectului "Dezvoltarea competentelor in transplant", obtinut de Academia de Stiinte Medicale cu acordarea finantarii nerambursabile de catre Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Potrivit contractului de finantare, contributia beneficiarului este de 2,03% din proiect, respectiv aproximativ 1,8 milioane lei, fonduri pe care Academia de Stiinte Medicale nu le avea prevazute in buget.

De asemenea, prin acest act normativ se asigura finantarea formatiunii medicale ROL 2, in cadrul careia functioneaza Centrul Unic de Management al Cazurilor de Ebola. Cheltuielile de intretinere si functionare, in suma de 360.000 lei, pentru o perioada de sase luni, vor fi suportate din bugetul Ministerului Sanatatii. Asigurarea finantarii acestei formatiuni medicale este necesara avand in vedere faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mentine in continuare starea de alerta internationala determinata de epidemia de Ebola. In acest context, OMS solicita tuturor statelor sa intreprinda toate masurile pentru asigurarea unui raspuns prompt in ceea ce priveste prevenirea, depistarea precoce, izolarea si tratarea corespunzatoare a cazurilor de infectare cu virus Ebola.