Premierul Victor Ponta sustine ca nu intelege de ce este criticata Ordonanta de Urgenta 2/2015 in care au fost inghesuite 26 de alte ordonante de urgenta. "Am dat doua ordonante anul acesta. Daca va fi cazul, vom mai da, dar cea cu masuri fiscal bugetare era absolut necesara si nu inteleg aceasta opozitie oarba si surda la lucruri extrem de importante", a spus Ponta, la inceputul sedintei Guvernului de miercuri. Reamintim ca PNL si mai multe ONG-uri au solicitat Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala aceasta mega-ordonanta de urgenta. Motivul este ca Executivul a inventat o tehnica prin care sa aprobe mai multe ordonante de urgenta printr-un singur act normativ.

In schimb, Ponta sustine ca au fost criticate masurile in sine, nu modul in care au fost ele adoptate. In realitate, ONG-urile si PNL au cerut contestarea la Curtea Constitutionala pentru faptul ca tehnica prin care acestea au fost adoptate este total neconstitutionala.

Ce spune Ponta: "Cred ca este si constitutional si era si urgent sa dam 2% la Cultura pentru ca tot saptamana trecuta in felul asta am aprobat bugetul la Loterie. Domnul ministru Vulpescu, daca nu iesiti sa spuneti ca e vorba de 2% la Cultura, il abrogam, ca dvs l-ati propus. La fel, prin aceasta ordonanta am dat la DNA si la DIICOT dreptul de a face anumite cheltuieli. Daca opozitia sau ONG-urile nu sunt de acord sa dam voie la DNA si la DIICOT sa faca cheltuieli, sa spuna. Am dat posibilitatea fiscal bugetar sa continuam activitatea si sa asiguram toate conditiile de munca si de mediu pentru RAAN. Era foarte urgent, nu urgent, era extraordinar de urgent. Eu imi fac datoria sa explic, dar daca nu explicati fiecare ministru in parte ca in acea ordonanta cu masuri fiscal bugetare am rezolvat probleme punctuale urgente si absolut constitutionale. In Romania cine tipa mai tare are dreptate, nu cine are dreptate cu adevarat".

Reamintim ca vicepresedintele PNL Raluca Turcan anunta ca a depus o petitie in atentia Avocatului Poporului prin care solicita "sesizarea de urgenta a Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea OUG 2/2015". "Mega-Ordonanta de Urgenta" a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial, iar HotNews.ro a scris pe larg despre noua tehnica prin care Executivul a aprobat intr-un singur act normativ mai multe proiecte de ordonanta de urgenta fara legatura intre ele, dar fara sa mai poata fi acuzat ca adopta pe banda rulanta OUG.

Raluca Turcan declara ca "Ordonanta de Urgenta nr. 2/2015 este, de fapt, un colaj de alte 26 de ordonante de urgenta care intervin in domenii diferite si a fost adoptata pe ascuns, fara dezbatere publica. Aceasta inovatie normativa este demonstratia faptului ca Victor Ponta trateaza guvernarea dupa bunul sau plac, incalcand cu buna-stiinta Constitutia si procedurile in vigoare. Este o noua proba de iresponsabilitate in actul de guvernare".

De asemenea, mai multe ONG-uri cer demisia premierului Victor Ponta si sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la cele 26 de ordonante ascunse intr-una singura.

Citeste si: