APADOR-CH impreuna cu alte 10 organizatii neguvernamentale ii cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta de Urgenta nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificari la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate, si ii cer totodata premierului Victor Ponta sa-si dea demisia din functie.

"Desi aparent este doar a doua ordonanta de urgenta pe acest an, OUG 2/2015 (cu un titlu neutru - Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative, precum si alte masuri) cuprinde in realitate 26 de ordonante de urgenta si a fost publicata direct in Monitorul oficial vineri, 13 martie, fara a fi postata in prealabil pe site-ul guvernului, in dezbatere publica. Organizatiile semnatare considera ca acesta este un mod prin care Guvernul incearca sa mascheze abundenta de ordonante de urgenta cu care s-a remarcat si in anii trecuti si pentru care a fost criticat atat de societatea civila, cat si de Comisia Europeana. Practic Guvernul se substituie in acest fel Parlamentului, iar Romania este guvernata prin ordonante de urgenta emise dupa bunul plac al ministrilor, fara dezbatere publica si fara sa fie trecute prin filtrul constitutional al legiuitorului", arata ONG-urile intr-un comunicat de presa difuzat luni.

Organizatiile semnatare precizeaza ca aceasta este a sasea sesizare de acest fel facuta catre institutia Avocatului Poporului.

"Incepand din aprilie 2014, APADOR-CH a sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonante de urgenta emise de Guvern si i-a cerut sa le atace la Curtea Constitutionala pe motiv ca nu reprezinta nici urgente si nici nu respecta Constitutia. Conform unui studiu facut de APADOR-CH, in ultimii zece ani Romania s-a aflat intr-o situatie exceptionala la fiecare trei zile, judecand dupa numarul mare de ordonante de urgenta emise intre 2004 si 2014. Guvernele care s-au succedat in aceasta perioada au emis 1.548 de ordonante de urgenta, in medie 145 de ordonante de urgenta pe an. (detalii aici)", mai arata organizatiile neguvernamentale in comunicat.

"Pentru ca e neverosimil ca un stat democratic si membru al Uniunii Europene sa fi trait in ultimul deceniu tot intr-o situatie exceptionala, APADOR-CH a atras atentia Avocatului Poporului ca e rolul lui sa semnaleze Curtii Constitutionale aceasta anomalie. In calitate de "aparator al drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice"", mai spun ONG-urile.

Organizatiile semnatare:

  • Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
  • Fundatia pentru o societate deschisa
  • Asociatia Funky Citizens
  • Asociatia Militia Spirituala,
  • ActiveWatch
  • Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC)
  • Asociatia MetruCub - resurse pentru cultura
  • Centrul de Resurse Juridice (CRJ)
  • Grupul pentru Democratie Participativa Plenum
  • Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
  • Initiativa Kosson

Hotnews.ro a scris luni cum Guvernul Ponta a inventat o noua tehnica de aprobare a proiectelor de ordonanta de urgenta, astfel incat sa nu mai poata fi acuzat ca adopta pe banda rulanta astfel de acte normative. Inghesuie mai multe ordonante de urgenta, din orice domeniu, intr-una singura. Asa a aparut OUG nr. 2/2015 care cuprinde 26 de ordonante de urgenta din domenii care nu au nicio legatura intre ele: de la masuri din domeniul sportului sau culturale pana la masuri privind activitatea companiilor de stat. Mega-Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.