Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an. Fenomenul a căpătat amploare deoarece discursul anti vaccin este răspândit prin intermediul a două canale cu audienţă mai mare decât orice autoritate guvernamentală sau medicală. Astfel o carte obscură, care abundă în erori şi răstălmăciri, a devenit în ultimii ani biblia mişcării anti vaccin din România, fiind citată atât de vedete TV, cât şi în bisericile ortodoxe.

Conferinta anti vaccinFoto: Captura YouTube

Doar 75% dintre copiii români născuţi în iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), şi pentru alte vaccinuri acoperirea scăzând sub pragul de siguranţă de 80%. Faţă de anul precedent, scăderile din 2014 sunt semnificative: între 2,5% şi 4%. Principala cauză este neprezentarea - 28% dintre părinţii nu şi-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat să-şi vaccineze copilul. Numărul românilor care refuză să-şi vaccineze copilul este în creştere faţă de 2013, creştere mai pronunţată la oraş: plus 3,2% în 2014 faţă de 2013 (sursa: Institutul National de Sanatate Publica).

Unul dintre cei mai vizibili anti-vaccinişti din România, vedeta PRO TV Olivia Steer, citează şi recomandă cartea anti vaccin a medicului de familie Christa Todea-Gross, care este vicepreşedintele Federaţiei ortodoxe Pro Vita, cu filiale în 9 oraşe din România. Todea-Gross face parte şi din echipa Asociaţiei Medical-Creştine Christiana din Cluj, condusă de episcopul vicar al Clujului, Flueraş Someşanul. Cartea anti vaccin este vândută în reţelele librăriilor ortodoxe şi poate fi descărcată de pe mai multe site-uri cu profil ortodox.

Bisericile ortodoxe din Sibiu, Craiova, Bucureşti, Suceava şi Buzău sunt folosite pentru răspândirea materialelor anti vaccin, precizează o investigaţie a jurnalistei Alexandra Nistoroiu, publicată în săptămânalul Viaţa Medicală. Au fost organizate turnee de conferinţe anti vaccin prin toată ţara de către membri ai unor asociaţii creştin-ortodoxe, cum este Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Suceava. În cadrul conferinţelor anti vaccin iau cuvântul şi preoţi, iar înalţi prelaţi, precum arhiepiscopul ortodox de Sibiu, nu au ezitat să se pronunţe vehement împotriva unor campanii de vaccinare chiar în timpul predicilor.

Deşi multe biserici şi asociaţii ortodoxe reprezintă mediul principal de răspândire a mişcării anti vaccin, Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt pr. Constantin Stoica, a precizat pentru HotNews că „asociaţiile care sunt împotriva vaccinurilor nu au legătură directă cu noi, ei nu au vreo binecuvântare din partea Bisericii”. Paradoxul este cu atât mai mare cu cât, în 2008, Patriarhia Română a încheiat un protocol pe 10 ani cu Ministerul Sănătăţii prin care se angajează „să crească gradul de conştientizare privind importanţa vaccinării”.

Cum se explică această diferenţă enormă între conducerea Bisericii Ortodoxe Române şi asociaţiile ortodoxe şi preoţii vehemenţi anti vaccin? Subliniem că este vorba despre o problemă importantă de sănătate publică, care nu implică alegeri dependente de morala creştină.

„Şi Patriarhia, ca orice altă organizaţie centrală, trebuie să accepte un pluralism al opiniilor”, susţine cunoscutul teolog clujean Radu Preda. „Dar nici nu putem bănui că toţi cei care se pronunţă împotriva vaccinurilor sunt nişte habarnişti. Asociaţiile religioase sunt staţii de amplificare a unor opinii care fac parte dintr-o retorică anti-sistem, a unor oameni care nu au încredere în ce face statul. Aici avem de-a face cu un discurs anti-stat şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să comunice mai detaliat şi mai coerent. Nu poţi rezolva situaţia doar făcându-i pe ceilalţi ignoranţi sau fundamentalişti”.

Pe de altă parte, conform dreptului canonic Patriarhia Română nu poate interveni şi chema la ordine episcopia Clujului de pildă, datorită principiului autonomiei eparhiale. Însă Patriarhia a comunicat oficial într-un limbaj clar că „cei implicaţi în campaniile anti-vaccinare (în cea mai mare parte mireni) au făcut-o în nume propriu, fără acordul Bisericii Ortodoxe Române”.

Însă şi aici mişcarea anti vaccin beneficiază de muniţie, de această dată în persoana celebrului stareţ de la mănăstirea Petru Vodă, Iustin Pârvu, care a afirmat că „dacă mama va lăsa copilul să fie vaccinat, este ca şi cum l-ar da la moarte”. Multe dintre conferinţele ortodoxe anti vaccin se desfăşoară cu o fotografie a lui Iustin Pârvu pe masă (vezi foto).

Cartea Christei Todea-Gross a devenit o biblie a mişcării anti vaccin din România şi este citată copios pe bloguri şi în pliantele distribuite în biserici, deşi conţine foarte multe erori. Menţionăm aici doar câteva dintre ele:

  • „Cauza cea mai frecventă a astmului alergic la copii rămân vaccinurile”, susţine autoarea la pagina 133 – numeroase studii publicate în reviste ştiinţifice de prim rang care au urmărit de-a lungul anilor sute de mii de copii stabilesc categoric că nu există nicio asociere între vaccinuri şi astmul la copii (vezi aici unul din cele mai mari studii de acest tip).
  • „Boala Crohn (Morbus Crohn) este o boală debilitantă care poate fi prevenită, în majoritatea cazurilor, prin oprirea vaccinurilor”, susţine autoarea la pagina 141 – numeroase studii publicate în reviste ştiinţifice de prim rang stabilesc categoric că nu există nicio relaţie cauzală între vaccinuri şi boala Crohn (vezi aici sau aici).

Beneficiind însă de transferul de credibilitate din partea unei vedete PRO TV şi a mai multor organizaţii ortodoxe, falsurile din cartea anti vaccin a Christei Todea-Gross au căpătat în timp greutate dogmatică. Repetat de o mie de ori, orice minciună devine adevăr. Mai ales când este amplificată atât mediatic, cât şi religios.

Notă: Christa Todea-Gross preferă să nu acorde momentan interviuri (conform Viaţa Medicală). Purtătorul de cuvânt al mitropoliei Clujului nu poate fi contactat la numerele de telefon publicate pe site-ul instituţiei.

Comentariile care nu fac referire la subiectul articolului sau disemineaza speculatii pseudo-stiintifice nu vor fi aprobate.