Cum s-a transformat o carte obscura in biblia miscarii anti vaccin din Romania

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 16 februarie 2015, 9:51 Actualitate | Esenţial


Conferinta anti vaccin
Foto: Captura YouTube
Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an. Fenomenul a căpătat amploare deoarece discursul anti vaccin este răspândit prin intermediul a două canale cu audienţă mai mare decât orice autoritate guvernamentală sau medicală. Astfel o carte obscură, care abundă în erori şi răstălmăciri, a devenit în ultimii ani biblia mişcării anti vaccin din România, fiind citată atât de vedete TV, cât şi în bisericile ortodoxe.

Doar 75% dintre copiii români născuţi în iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), şi pentru alte vaccinuri acoperirea scăzând sub pragul de siguranţă de 80%. Faţă de anul precedent, scăderile din 2014 sunt semnificative: între 2,5% şi 4%. Principala cauză este neprezentarea - 28% dintre părinţii nu şi-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat să-şi vaccineze copilul. Numărul românilor care refuză să-şi vaccineze copilul este în creştere faţă de 2013, creştere mai pronunţată la oraş: plus 3,2% în 2014 faţă de 2013 (sursa: Institutul National de Sanatate Publica).

Unul dintre cei mai vizibili anti-vaccinişti din România, vedeta PRO TV Olivia Steer, citează şi recomandă cartea anti vaccin a medicului de familie Christa Todea-Gross, care este vicepreşedintele Federaţiei ortodoxe Pro Vita, cu filiale în 9 oraşe din România. Todea-Gross face parte şi din echipa Asociaţiei Medical-Creştine Christiana din Cluj, condusă de episcopul vicar al Clujului, Flueraş Someşanul. Cartea anti vaccin este vândută în reţelele librăriilor ortodoxe şi poate fi descărcată de pe mai multe site-uri cu profil ortodox.
 
Bisericile ortodoxe din Sibiu, Craiova, Bucureşti, Suceava şi Buzău sunt folosite pentru răspândirea materialelor anti vaccin, precizează o investigaţie a jurnalistei Alexandra Nistoroiu, publicată în săptămânalul Viaţa Medicală. Au fost organizate turnee de conferinţe anti vaccin prin toată ţara de către membri ai unor asociaţii creştin-ortodoxe, cum este Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Suceava. În cadrul conferinţelor anti vaccin iau cuvântul şi preoţi, iar înalţi prelaţi, precum arhiepiscopul ortodox de Sibiu, nu au ezitat să se pronunţe vehement împotriva unor campanii de vaccinare chiar în timpul predicilor.

Deşi multe biserici şi asociaţii ortodoxe reprezintă mediul principal de răspândire a mişcării anti vaccin, Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt pr. Constantin Stoica, a precizat pentru HotNews că „asociaţiile care sunt împotriva vaccinurilor nu au legătură directă cu noi, ei nu au vreo binecuvântare din partea Bisericii”. Paradoxul este cu atât mai mare cu cât, în 2008, Patriarhia Română a încheiat un protocol pe 10 ani cu Ministerul Sănătăţii prin care se angajează „să crească gradul de conştientizare privind importanţa vaccinării”.
 
Cum se explică această diferenţă enormă între conducerea Bisericii Ortodoxe Române şi asociaţiile ortodoxe şi preoţii vehemenţi anti vaccin? Subliniem că este vorba despre o problemă importantă de sănătate publică, care nu implică alegeri dependente de morala creştină.

„Şi Patriarhia, ca orice altă organizaţie centrală, trebuie să accepte un pluralism al opiniilor”, susţine cunoscutul teolog clujean Radu Preda. „Dar nici nu putem bănui că toţi cei care se pronunţă împotriva vaccinurilor sunt nişte habarnişti. Asociaţiile religioase sunt staţii de amplificare a unor opinii care fac parte dintr-o retorică anti-sistem, a unor oameni care nu au încredere în ce face statul. Aici avem de-a face cu un discurs anti-stat şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să comunice mai detaliat şi mai coerent. Nu poţi rezolva situaţia doar făcându-i pe ceilalţi ignoranţi sau fundamentalişti”.

Pe de altă parte, conform dreptului canonic Patriarhia Română nu poate interveni şi chema la ordine episcopia Clujului de pildă, datorită principiului autonomiei eparhiale. Însă Patriarhia  a comunicat oficial într-un limbaj clar că „cei implicaţi în campaniile anti-vaccinare (în cea mai mare parte mireni) au făcut-o în nume propriu, fără acordul Bisericii Ortodoxe Române”.

Însă şi aici mişcarea anti vaccin beneficiază de muniţie, de această dată în persoana celebrului stareţ de la mănăstirea Petru Vodă, Iustin Pârvu, care a afirmat că „dacă mama va lăsa copilul să fie vaccinat, este ca şi cum l-ar da la moarte”. Multe dintre conferinţele ortodoxe anti vaccin se desfăşoară cu o fotografie a lui Iustin Pârvu pe masă (vezi foto).

Cartea Christei Todea-Gross a devenit o biblie a mişcării anti vaccin din România şi este citată copios pe bloguri şi în pliantele distribuite în biserici, deşi conţine foarte multe erori. Menţionăm aici doar câteva dintre ele:
 • „Cauza cea mai frecventă a astmului alergic la copii rămân vaccinurile”, susţine autoarea la pagina 133 – numeroase studii publicate în reviste ştiinţifice de prim rang care au urmărit de-a lungul anilor sute de mii de copii stabilesc categoric că nu există nicio asociere între vaccinuri şi astmul la copii (vezi aici unul din cele mai mari studii de acest tip).
 • „Boala Crohn (Morbus Crohn) este o boală debilitantă care poate fi prevenită, în majoritatea cazurilor, prin oprirea vaccinurilor”, susţine autoarea la pagina 141 – numeroase studii publicate în reviste ştiinţifice de prim rang stabilesc categoric că nu există nicio relaţie cauzală între vaccinuri şi boala Crohn (vezi aici sau aici).
Beneficiind însă de transferul de credibilitate din partea unei vedete PRO TV şi a mai multor organizaţii ortodoxe, falsurile din cartea anti vaccin a Christei Todea-Gross au căpătat în timp greutate dogmatică. Repetat de o mie de ori, orice minciună devine adevăr. Mai ales când este amplificată atât mediatic, cât şi religios.

Notă: Christa Todea-Gross preferă să nu acorde momentan interviuri (conform Viaţa Medicală). Purtătorul de cuvânt al mitropoliei Clujului nu poate fi contactat la numerele de telefon publicate pe site-ul instituţiei.

Comentariile care nu fac referire la subiectul articolului sau disemineaza speculatii pseudo-stiintifice nu vor fi aprobate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Insulaindoielii.ro (Luni, 16 februarie 2015, 12:56)
  George [anonim]

  Exista o serie de articole dedicate mișcării anti-vaccin în mediul online, o serie documentată și bine argumentata dpdv științific.
  Citiți aici :
  http://insulaindoielii.ro/2014/02/03/retrospectiva/

64217 vizualizari

 • -35 (75 voturi)    
  E democratie! (Luni, 16 februarie 2015, 10:04)

  echidistantul [anonim]

  Au acest drept, de a nu-si vaccina copiii! Au dreptul sa-i avorteze, au dreptul sa incerce sa faca copii cu dosul, au dreptul sa...
  • +36 (62 voturi)    
   nu au dreptul (Luni, 16 februarie 2015, 10:29)

   sisi [anonim] i-a raspuns lui echidistantul

   sa se joace cu viata copilului lor. Daca iti bati joc de viata propriului tau copil inseamna ca esti un NIMIC!
   • +21 (35 voturi)    
    Adevarat dar prea dur. (Luni, 16 februarie 2015, 12:23)

    scepticu [utilizator] i-a raspuns lui sisi

    Multi oameni sunt naivi si se bazeaza in deciziile lor pe informatii venite din zona bisericii.
    Eu inteleg ca patriarhul Daniel nu are treaba cu cartea, dar miliardarul Daniel scoate banu' din carte.
    Ori oamenii naivi nu inteleg ca patriarhul e diferit de nabab .
    • +3 (9 voturi)    
     @ (Luni, 16 februarie 2015, 15:12)

     Echilibru [anonim] i-a raspuns lui scepticu

     Daca statul nu le da alte informatii sau ii dezinformeaza? Ce pot face bietii oameni ?
     • +5 (9 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 februarie 2015, 20:37)

      [anonim] i-a raspuns lui Echilibru

     • 0 (4 voturi)    
      "Bietii" oameni ar putea sa-si caute (Marţi, 17 februarie 2015, 9:05)

      XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Echilibru

      informatii din alte surse. Asta este ceea ce au ales.
      Nici eu nu am fost informata de "stat", dar nici nu am cautat informatii pe site-uri cu deliruri mistice. Daca pe unii doar de acolo ii duce mintea sa se informeze, atunci alea sunt exact informatiile pe care le merita. Si ar trebui lasati in pace.
      Da, mi se pare normal sa apara astfel de articole, in care sa fie expuse tampeniile astea, dar nu mi se pare normal sa le plangi de mila celor care nu inteleg sau sa crezi ca ar trebui obligati sa faca alegeri mai bune, sau ca cineva ar trebui sa insiste in mod special pentru ca ei sa inteleaga.
      • +2 (2 voturi)    
       Pt XXIst Century (Marţi, 17 februarie 2015, 13:09)

       Saracia nu-ti da sansa la alegere [anonim] i-a raspuns lui XXIstCentury

       La tara nu au alte surse; nu au internet-90%, nu exista peste tot cabinete medicale, lipsa acuta de medici/ personal sanitar, etc.
       Unii sunt asa de saraci incat nu mai au ce sa aleaga. Aleg altii pt ei.
       Aici, in teorie, ar trebui statul sa vina cu o informare corecta. Dar statul vine cu programe TV in care toti neavizatii isi dau cu parerea.
       Pt noi este usor de vorbit pt ca avem acces la tehnologie. Cati din cei care scriu aici crezi ca stau la sat ?
       • +2 (2 voturi)    
        Dar asta nu contrazice (Miercuri, 18 februarie 2015, 1:49)

        XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Saracia nu-ti da sansa la alegere

        ce ziceam.
        In primul rand, tin sa spun ca nu e chiar asa: o mare parte dintre cei din miscarea anti-vaccin nu sunt oameni fara acces la informatii. Tocmai asta e, ca au surse alternative, ca le pasa sa le caute, astfel si aud de efectele "negative" ale vaccinarii, de conspiratiile industriei farmaceutice (la partea cu industria farmaceutica ... exista o urma de adevar, si cred ca se stie ca in unele societati foarte dezvoltate exista si niste practici cam dubioase, inclusiv datorita lobby-ului; dar vaccinarea este altceva). Doar ca nu-i duce mintea sa le aleaga cum trebuie. Cei fara acces la informatii si atat de saraci ... cunosc si oameni din astia. Nici nu prea isi pun astfel de probleme.
        In al doilea rand, este si vina lor ca sunt saraci. Chiar este. Parintii mei pensionari s-au mutat la tara, si cu ocazia asta am vazut si eu ce se intampla pe acolo - in Teleorman, cel putin. Crezi ca degeaba e unul dintre cei mai verosi corupti, Dragnea, acolo ? Nu, oamenii nu sunt saraci din cauza ca a aparut Dragnea, Dragnea a aparut pentru ca oamenii de acolo practica mica hotie ca sport national . Nu talharia, marea majoritate nu ti-ar sparge casa; DAR daca au ocazia sa fure ceva, nu o scapa, ca s-ar simti prosti; si nu toti cei care fura sunt saraci, fura din principiu. Asa ca in loc sa se revolte, de pilda, ca primarul de mai bine de 8 ani le promite ca le face un drum pe care nu il face ... il voteaza in continuare, desi toti stiu ca fura, desi se darama scoala peste copii, desi drumul de acces in satul respectiv este, de multe ori, impracticabil. Asta e statul pe care il construiesc, un stat de hoti mai descurcareti ca ei.
        Astea sunt urmarile deciziilor lor de oameni adulti.Si nu merge, sa ai drepturi de adulti, dar cand iti convine, sa fii tratat ca un copil de care trebuie sa aiba cineva grija.
       • +2 (2 voturi)    
        majoritatea antivaccin sunt foarte bine informati (Miercuri, 18 februarie 2015, 14:32)

        Cristina [anonim] i-a raspuns lui Saracia nu-ti da sansa la alegere

        Salut, eu am stat la sat toata viata (28 ani) mai putin perioada facultatii, pot sa spun ca niciodata nu s-a pus problema ca sfaturile preotului sa inlocuiasca tratamentul doctorului, fiecare cu treaba lui. in comunitati mici si unite e greu (ca sa nu scriu neprofitabil) sa vii sa faci conferinte si sa promovezi cutare carte antivaccin in primul rand din cauza continutului si in al doilea rand din cauza situatiei financiare a membrilor care nu ar plati pt asta.... In strainatate cei din miscarea antivaccin sunt in principal pers sub 35 ani cu studii superioare care nu au incredere in sistemul de guvernare, de sanatate si asigurari medicale (conspiratiile industriei farmaceutice and stuff).... Ma uimeste sa aflu ca in Romania "antivaccinistii" se nasc si pe filiera religioasa! si ma bucur ca nu am auzit de "vedeta" ProTV Olivia nu stiu cum. adevarul e undeva la mijloc, fiecare decide pentru el, dar sa se implice membri BOR in chestia asta e cel putin mizerabil... dar parca nimic nu ne mai uimeste!
    • -3 (13 voturi)    
     ce conteaza adevarul? (Luni, 16 februarie 2015, 16:43)

     Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui scepticu

     "...Însă Patriarhia a comunicat oficial într-un limbaj clar că „cei implicaţi în campaniile anti-vaccinare (în cea mai mare parte mireni) au făcut-o în nume propriu, fără acordul Bisericii Ortodoxe Române”. " - citez din articol.
     Tu ai propria ta agenda si razboiul tau cu BOR si cu Daniel.
   • -1 (25 voturi)    
    hm (Luni, 16 februarie 2015, 14:11)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui sisi

    chiar credeti ca acei parinti se joaca cu viata copilului lor? dpdv al lor aceasta este decizia buna si daca ar face acel vaccin s-ar juca cu viata copilului lor, expunandu-l la alte riscuri. nu zic ca asta ar fi si adevarul dar incercati sa nu mai credeti ca detineti adevarul absolut si ca stiti de ce fac parintii ceea ce fac.
   • +3 (3 voturi)    
    Si de ce n-ar avea dreptul ? (Marţi, 17 februarie 2015, 8:29)

    XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui sisi

    Eu sunt pro-vaccin, dar sunt si pro alegere. Si, mai ales, pro selectie naturala. De ce sa o eliminam chiar complet ? Daca respectivii sunt atat de tampiti incat nu ar putea sa asigure supravietuirea copiilor lor, nu mi se pare ok sa intervii, si sa asiguri degradare continua a pool-ului genetic.
    Si mi se pare si o violare a drepturilor, sa hotarasti ca stii tu ce e mai bine pentru copilul altuia. Fiecare ar trebui sa hotarasca pentru sine si familia sa, atata vreme cat nu-i pune pe altii in pericol. SI cei anti-vaccinare nu-i pun pe altii in pericol, ca cei pro-vaccinare sunt vaccinati.
    Bine, eu in general nu sunt pro tinut de manuta. Adica, eu cred ca trebuie sa asiguri conditii in care oamenii sa pot prospera, dar nu mi se pare normal ca unii sa fie indrumati ca niste copii, in timp ce se bucura de toate drepturile unui adult. Cred ca drepturile ar trebui sa existe, la fel si conditiile, si cum se foloseste fiecare de ele ... e treaba lor si a familiior lor. La urma urmei, de asta sunt adulti si de asta au drepturi asupra copiilor lor.
    • 0 (4 voturi)    
     nu e chiar asa (Marţi, 17 februarie 2015, 13:41)

     Horia [anonim] i-a raspuns lui XXIstCentury

     Nu ar trebui sa fie o alegere sincer. Daca idiotii astia continua sa nu isi vaccineze copiii pun in perocol si populatia care se vaccineaza. Toata lumea are de suferit de pe urma prostiei si ignorantei lor. Cat respre idiotii care continua sa raspandeasca aceste idei ar trebui sa fie inchisi si inca o data, asta pentru ca pun in pericol intreaga populatie, nu doar pe ei.
     • +2 (4 voturi)    
      Am raspuns si mai jos, (Miercuri, 18 februarie 2015, 2:07)

      XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui Horia

      dar reiau ideea: ba da, alegerile medicale ar trebui sa fie, in afara unor cazuri absolut exceptionale, la alegerea individului, nu a statului. E un drept fundamental, ce naiba ! Chiar nu as vrea sa incep sa fiu diagnosticata si tratata fortat la alegerea statului, ori ... sa stii ca nu se ajunge asa de greu si la asa ceva. Totusi, sa poti dispune de propriul tau corp nu e ceva la care e permis sa reununti pentru ca exista o sansa de 1 la cateva zeci de mii sa patesti ceva. Ca asa ... si iesitul din casa reprezinta un risc, si condusul masinii (chiar daca nu bei, exista un risc sa iti pierzi concentrarea cateva secunde, si poate chiar atunci se intampla ceva).
      • -1 (1 vot)    
       nu intelegi (Joi, 19 februarie 2015, 14:53)

       flynt [anonim] i-a raspuns lui XXIstCentury

       Explica-mi te rog "unde" este alegerea copilului in aceasta speta!
     • 0 (4 voturi)    
      anti - manipulare (Duminică, 22 februarie 2015, 15:57)

      alex alin [anonim] i-a raspuns lui Horia

      Dl Horia, explica-ne si noua astia mai "prosti si ignoranti" : daca eu am hepatita si dta esti VACCINAT contra hepatitei, cum naiba sa te infectezi de la mine frate???!!!
      Tu nu vezi ca PREIEI fara sa GANDESTI O RETORICA a mediei pro-vaccin si a indusrtiei farma!!
      Inainte sa deschizi gura GANDESTE un pic mai mult!
     • +1 (1 vot)    
      asta nu-i nimic (Sâmbătă, 21 martie 2015, 14:36)

      ernst [utilizator] i-a raspuns lui Horia

      idiotii au dreptul la vot. lasa avaccinul.
    • +1 (5 voturi)    
     poliomelita (Marţi, 17 februarie 2015, 18:16)

     boom [anonim] i-a raspuns lui XXIstCentury

     Ce faci cu parintii care decid pt. copii si copii mor sau paralizeaza de poliomelita sau care raspindesc virusul la cei ce nu pot vaccinati. Vaccinul are o eficienta de 97% adica 3% ramin vulnerabili. Cei 3% sunt afectati de cei ce nu se vaccineaza ... In tarile dezvoltate poliomelita a fost eradicata prin vaccinare.
     • +1 (5 voturi)    
      Da, dar deciziile medicale (Miercuri, 18 februarie 2015, 2:01)

      XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui boom

      nu sunt ceva ce as lasa la indemana statului. Poate doar in cazuri exceptionale, echivalent al legii martiale. Gen ... o epidemie care poate extermina populatia sau ceva de genul.
      Dar ... stiu ca o sa sune crud, insa gandeste-te: cei 3% sunt doar o cifra statistica. Are relevanta, dar nu este litera de lege. Si pentru asta, mi se pare mult, muuuult mai riscant sa-ti pui deciziile legate de sanatate in mainile statului, mai ales a unui stat corupt ca al nostru. Dar chiar si un stat normal ... nu as avea incredere, sa il las sa decida ce tratament e obligatoriu sa fac. Deschizi o cutie a Pandorei cu un risc mult mai ridicat fata de cei 3% de care vorbesti.
      E ca la legea Big Brother : sigur, hai sa ne folosim de pericolul minuscul, la nivel de individ, reprezentat de pericolul atentatelor teroriste, ca sa-i supraveghem mai bine pe toti.Nu putem sa incepem sa renuntam la drepturi fundamentale de frica acelei sanse de 1 la nu stiu cate zeci sau sute de mii ca am putea sa patim nu stiu ce. Pai asa ... si sa mergi pe strada poate fi foarte periculos - hai sa decida statul cand si cum putem merge pe strada.
     • +1 (3 voturi)    
      Pericol? (Duminică, 31 mai 2015, 6:14)

      jazira [anonim] i-a raspuns lui boom

      Mai degraba copilul meu nevaccinat e in pericol de a lua poliomielita de la unul infectat postvaccinal (cazurile nu sunt izolate). Acolo e marele risc. Deci nu copiii nevaccinati sunt pericolul. O spun si membri CDC.
      Mortalitatea infantila la poliomielita a crescut in America tocmai datorita hipervaccinarii.
    • +1 (3 voturi)    
     oare ? (Miercuri, 18 februarie 2015, 0:44)

     uzu [anonim] i-a raspuns lui XXIstCentury

     in cazul unor epidemii cei nevaccinati se imbolnavesc mai usor si raspandesc boala. un virus sa zicem. virusul se adapteaza in lupta cu anticorpii lor si in timp poate evolua astfel incat sa-i afecteze si pe cei vaccinati.

     si uite-asa ...

     este de inteles reticenta la un vaccin aparut peste noapte la o boala care a aparut ieri. dar sunt vaccine care se aplica de zeci de ani. sa nu accepti vaccin cu unul dintre astea mi se pare o debilitate.
    • +1 (3 voturi)    
     Ai dreptate (Duminică, 31 mai 2015, 6:03)

     jazira [anonim] i-a raspuns lui XXIstCentury

     Comentatorul are dreptate. Fiecare are dreptul la liberul arbitru. Nu trebuie nimeni sa-i impuna celuilalt ceva. E drept garantat si de constitutie.
   • +1 (1 vot)    
    Cu prostia/ignoranta nu e de joaca! (Marţi, 17 februarie 2015, 9:39)

    CG [anonim] i-a raspuns lui sisi

    Asta sustine si Olivia Steer, cum ca noi, restul nu trebuie sa ne facem probleme vaccinati fiind (Serios?!). Pai bine, femeie (Madam Steer), si daca familia-ti nevaccinata dezvolta boala iar virusul sufera mutatii (doar este cunoscut faptul ca virusurile sufera mutatii frecvente) intr-o forma pentru care nu are acoperire vaccinul pe care noi l-am primit: cam cum ar trebui sa reactionam vis-a-vis de ignoranta voastra, cat de pasnici sa fim in ceea ce va priveste?!!!!!!
    • +1 (5 voturi)    
     pe ce te bazezi.. (Miercuri, 18 februarie 2015, 0:55)

     anti vaccin [anonim] i-a raspuns lui CG

     ... cand sustii o asemenea tampenie? Da-mi un singur exemplu din istorie in care a murit o persoana din cauza unei alteia nevaccinate. Tu uiti ca democratia presupune si respectarea drepturilor celor care au alta parere decat tine, altfel s-a numi dictatura, nu? //// care nu stie nimic altceva in afara de TV... Care TV a devenit un fel de dumnezeu atotstiutor pentru cei ca tine...
   • 0 (2 voturi)    
    ce inseamna (Joi, 26 martie 2015, 4:48)

    kripton [utilizator] i-a raspuns lui sisi

    sa-ti bati joc de viata copilului tau? definiti conceptul. nu-l imbraca,nu-l hranesc,il tin in frig?il injura,il maltrateaza? daca nimic din toate acestea,atunci despre ce vorbim? daca este legal sa-ti avortezi copii,de ce ar fi o problema de legalitate sa nu-i vaccinezi?
  • +25 (53 voturi)    
   nope (Luni, 16 februarie 2015, 10:37)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul

   Nu ar trebui sa aiba dreptul asta, la fel cum nu au dreptul sa isi tortureze copii, de exemplu. Si mai mult nevaccinarea afecteaza si restul oamenilor, care nu au fost implicati in aceasta decizie, pentru ca vaccinurile functioneaza doar daca un procent foarte mare (peste 80% zice in articol) il fac.
   • +1 (5 voturi)    
    intrebari (Marţi, 17 februarie 2015, 4:23)

    Duncan_Idaho [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

    de acord cu prima parte, pana la nevaccinare. as dori doar sa iti atrag atentia ca: 1: citezi date pe care tu nu le poti verifica dar te increzi in ele (de ex 80%) si vrei sa convingi si pe altii (de aia le dai, nu?); 2 daca cineva e vaccinat, nu se imbolnaveste nu? doar cei nevaccinati, deci unde e problema pentru cei vaccinati? daca se imbolnaveste cu vaccin atunci avem alta problema, nu?; 3 e la latitudinea fiecarui parinte sa decida ce e mai bun pentru copilul lui, asta chiar daca altii nu sunt de acord cu asta (atentie, asta e cu doua fetze, insa pentru asta exista institutii abilitate); 4. vaccinurile sunt produse de aceleasi concernuri farmaceutice care nu au interese financiare.... sau au? (de ce medicamentele devin din ce in ce mai scumpe?); 5 e corect sau nu sa existe libera alegere (pentru orice)?
    Food for thought. PS: copilul meu e vaccinat, ca chestie
    • +1 (5 voturi)    
     anti-polio (Marţi, 17 februarie 2015, 10:03)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui Duncan_Idaho

     Un coleg de servici si-a vaccinat copilul sanatos contra poliomielitei (vaccin de asemenea obligatoriu) Urmare a vaccinului copilul a dezvoltat boala si acum este paralizat de la brau in jos. Nu sunt nici pro nici contra. Doar mentionez un caz real.

     Si mai stiu ce este in sufletul acelui parinte care se acuza si acum, dupa 16 ani, pentru aceasta decizie.
     • +1 (3 voturi)    
      real? (Marţi, 17 februarie 2015, 11:57)

      independentu [utilizator] i-a raspuns lui anonim

      ai un nume si un prenume pentru copil, care pot fi verificate?
      • 0 (6 voturi)    
       Daca e oficial da (Marţi, 17 februarie 2015, 16:16)

       anonim [anonim] i-a raspuns lui independentu

       Sper ca ai atata intelect cat sa stii ca aceste date nu se posteaza pe forumuri. Poate vrei si CNP-ul. Si chiar daca le-ai sti sunt sigur ca TU nu le-ai putea verifica. Sau doar ai scris un comment ca sa scrii si tu ceva?

       Daca se doreste oficial ... e usor de verificat. In plus redirectionez anual 2% din impozitul pe venitul meu la fundatia care se ocupa de tratamentul acestui copil. SI nu sunt singurul.

       Pentru cei pro-vaccinare, nici un vaccin nu este 100% sigur. Nu iti asigura 100% imunitate, nu iti garanteaza 100% ca nu vor aparea reactii adverse. Pentru cei care nu ma cred sa citeasca macar prospectul.
       • -2 (2 voturi)    
        multumesc (Marţi, 17 februarie 2015, 21:25)

        Duncan_Idaho [utilizator] i-a raspuns lui anonim

        avem nevoie de mai multi oameni care gandesc si nu doar recita povestile altora, pentru ca le-au invatat la scoala. realitatea e mult mai complexa, si de multe ori dureroasa, fapt care ii face pe unii sa se uite in alta directie si sa pretinda ca nu sunt probleme.
       • +1 (3 voturi)    
        despre intelect (Sâmbătă, 21 februarie 2015, 0:36)

        independentu [utilizator] i-a raspuns lui anonim

        niciun tratament medical nu este garantat 100%, asa ca discutia e complet inutila.
        cazurile de polio ulterioare vaccinarii (PPAV) au o frecventa extrem de redusa in prezent. In trecut au fost asociate cu alte proceduri medicale, ca injectiile intramusculare la scurt timp dupa scurt timp, la mai putin de 30 de zile.
        comparatia cu numarul victmelor polio ale tulpinilor sabatice e inutila, e vorba de mai multe ordine de marime.
        eu stiu pe cineva care nu s-a vaccinat in copilarie, si acum are o mana inutila.
        pentru cei care vor intr-adevar sa inteleaga va recomand: http://www.srm.ro/pdf/9.%20POLIOMIELITA%20%20SI%20VACCINURILE%20%20POLIO%20IN%20ROMANIA.pdf
        restul sa se roage....
  • +20 (42 voturi)    
   NOPE (Luni, 16 februarie 2015, 10:46)

   daydr3am3r [anonim] i-a raspuns lui echidistantul

   Oamenii de genul asta isi pun in pericol copiii cat si pe cei ce nu se pot vaccina sau care au probleme de imunitate. Drepturile lor se termina acolo unde incep drepturile altora.
   • 0 (4 voturi)    
    drepturi... (Marţi, 17 februarie 2015, 12:37)

    Dorin [anonim] i-a raspuns lui daydr3am3r

    Drepturile oricui se termina unde incep drepturile altora, dar...

    Sa ma obligi pe mine sa-mi injectez nu stiu ce adjuvanti si conservanti toxici nu pot sa accept.

    Poti sa ma consideri prost sau cum vrei tu. Fii tu inteligent si destept.

    Acceasi logica se poate aplica si pentru mine... ce doresti tu poate incalca drepturile mele; mai mult ma si jignesti.
    • -1 (3 voturi)    
     Pai... (Marţi, 17 februarie 2015, 13:04)

     daydr3am3r [utilizator] i-a raspuns lui Dorin

     In situatii de genul asta se folosesc studii statistice. Care categorie prezinta riscuri mai mari - cei care se vaccineaza sa pateasca ceva sau cei ce nu se pot vaccina sa fie pusi in pericol de cei ce nu se vaccineaza?

     Cum nu poti exclude nicio categorie din societate ceva trebuie facut.

     Iar in prezent studiile si rezultatele inclina in favoarea vaccinurilor.
  • +18 (36 voturi)    
   De acord (Luni, 16 februarie 2015, 10:50)

   European [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul

   cu democratia, dar pana la punctul in care libertatea ta de alegere nu afecteaza drepturile celorlalti. Exista riscuri enorme de declansare a unor epidemii, paradoxal, pentru boli care au fost deja eradicate dupa zeci de ani de eforturi in lumea medicinei si dupa mii de victime. Din pacate, decizia de a nu-ti vaccina copilul iti poate afecta si propriul copil, dar si copii altora. In mod corect, daca ai dreptul, trebuie sa iti revina si responsabilitatea. Nu vad cum ai putea plati in mod echitabil pentru viata unor copii, dar ar trebui sa existe o posibilitate de a li se imputa eventualele consecinte.
  • +21 (41 voturi)    
   ..... (Luni, 16 februarie 2015, 10:54)

   Vlad. [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul

   Deasemenea au dreptul sa faca puscarie daca copilul moare dintr-o cauza ce putea fi prevenita.
   Mai sunt copii care nu pot fi vaccinati ptr ca sunt prea mici sau au alergii iar o boala de genul ar fi fatala.

   Ca o aditie, democratia nu inseamna ca faci ce vrei tu, citeste putin inainte.
  • +23 (41 voturi)    
   nu! (Luni, 16 februarie 2015, 11:15)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul

   Asta e ca si cum zici ca e decizia ta sa circuli cu masina fara frane. Riscurile pentru femeile gravide si nou-nascuti sunt enorme. Sotia mea e gravida, iar la gradinita fetitei noastre au fost cazuri de boli ale copilariei. Din fericire, eram in vacanta. Cei care nu isi vaccineaza copii sunt niste IRESPONSABILI, iar copii lor (desi ei nu au nicio vina) nu ar trebui lasati la gradinita si la scoala! Eu am facut pojar la 8 luni si era sa mor. O fosta colega a facut encefalita de la rubeola si a murit dupa ce a sta paralizat in pat 15 (cincisprezece) ani! @ Vlad Mixich, esti un luptator! Te rog, continua. Apara ratiunea! Propaganda toxica antivaccin curge ca o ciuma din canalele media. Tot felul de vedete ale caror frumusete fixica e invers proportionala cu simtul ratiunii, dar care nu au nici macar o scoala sanitara postliceala, apar la TV si dau sfaturi criminale!
  • +15 (31 voturi)    
   Ai dreptul (Luni, 16 februarie 2015, 11:23)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui echidistantul

   Gresit!

   Ai putea sa ai dreptul sa nu-ti fati TIE vaccinul, desi si aici e discutabil, pt ca decizia ta se rasfranga si asupra altora (ai dreptul sa fumezi, dar nu in nasul altora!).

   Pt altii nu poti decide tu cum te tae capul tau ignorant si dezinformat. Chiar daca sunt copii "tai".
   Dupa logica ta, poti sa faci ce vrei cu ei, sa-i abuzezi, si alte cate mai cate.
  • +16 (28 voturi)    
   False drepturi = Terorism "de catifea" (Luni, 16 februarie 2015, 11:30)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul

   Dupa cum se vede, atrofierea gandirii critice prin indoctrinare religioasa (de la varste fragede) are consecinte negative foarte diferite (unele mai evidente - altele mai putin evidente), de la acte teroriste cu arma in mana, pana la acte teroriste impotriva stiintei ("exterminarea" studiilor stiintifice riguroase). In cazul unei epidemii care putea sa fie evitata prin vaccinare, costurile imediate si pe termen lung (datorate sechelelor bolii) vor fi suportate si de catre cetatenii responsabili. Din acest motiv, refuzul de a-si vaccina copiii nu este doar problema celor indoctrinati, acestia nu pot sa invoce "acest drept, de a nu-si vaccina copiii", deoarece "acest drept" afecteaza (pe termen lung) toata societatea.
   • -2 (4 voturi)    
    Drepturi, societate (Marţi, 17 februarie 2015, 12:42)

    Dorin [anonim] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Nu stiu cine exact are gandirea atrofiata.

    Eu personal imi iau deciziile dupa ce citesc si verific bibliografiile.

    Niciodata un preot nu m-a ghidat in problema vaccinurilor.

    Vedeti-va de viata voastra si nu mai impuneti modul vostru de gandire, doar nu aveti ceva de castigat...
   • 0 (2 voturi)    
    Mai sa fie (Duminică, 31 mai 2015, 6:34)

    jazira [anonim] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Adica din nou ortodocsii sunt de vina ca altii au luat decizii pentru ei...iar cei care nu isi vaccineaza copiii sunt domnule niste teroristi pentru marea masa. Offf, sa te fereasca Dumnezeu de prostia omeneasca ca e mai dura decat cancerul. Oamenii astia au facut vreun rau cuiva? Ce ziceti de medicii care lasa un bolnav de cancer sa moara cu zile si il trateaza in sictir? Aaaa, aceia nu mai sunt teroristi, acolo e perfect normal nu?
    Ce ziceti oameni buni de zecile de oameni morti in Italia in urma vaccinului antigripal?
  • +5 (13 voturi)    
   ... (Luni, 16 februarie 2015, 12:31)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul

   drepturile unui cetatean se termina acolo unde incep drepturile altui cetatean.
   in democratie nu ai dreptul sa faci rau altui cetatean.
   ce e in neregula cu unii oameni?
  • 0 (4 voturi)    
   Democratie prost inteleasa (Luni, 16 februarie 2015, 16:51)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul

   Mi se pare ca din ce in ce mai des ideea democratiei e fluturata ca argument in sprijinul prostiei, indiferentei, neglijentei criminale, etc. Si la "etc" nu intra nimic bun.

   Tot in spiritul democratiei poti sa-i dai copilului sa manance bataie dimineata, la prans si seara, nu?
 • +34 (50 voturi)    
  doamne fereste (Luni, 16 februarie 2015, 10:11)

  sisi [anonim]

  de o epidemie sau pandemie de poliomelita !!!! acesti parinti chiar isi iubesc copiii? au vazut vreodata un om care a ramas cu sechele dupa poliomelita din copilarie? se gindesc la chinurile fizice si psihice pe la care sunt supusi cei care au ramas cu sechele grave dupa aceasta boala?acelasi lucru este valabil pentru toate bolile copilariei. Sunt niste parinti inconstienti daca nu se gindesc la VIATA copilului lor.Toate generatiile de copii care s-au nascut pina in anul 1989 au fost vaccinati OBLIGATORIU!!!! Printre ei sunt si unii dintre acesti parinti iresponsabili!Cu parere de rau trebuie sa-mi spun parerea personala: copiii nu se imbolnavesc de la vaccinuri, copiii se imbolnavesc inca din pintecul mamei, deoarece mamele sunt iresponsabile. Toate faptele mamei in timpul sarcinii se rasfring asupra copilului.
  • -1 (23 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 16 februarie 2015, 10:55)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui sisi

 • +31 (49 voturi)    
  ... (Luni, 16 februarie 2015, 10:14)

  tirolez [utilizator]

  Doamne-fereste de o epidemie de polio, bineinteles ca Olivia Steer nu va scoate un sunet si toata lumea va sari in capul nefericitului care se va intampla sa fie atunci ministru.
  Pro-vita are atitudini extremiste in foarte multe subiecte, inclusiv contraceptie sau tratamente de fertilitate.
  • +14 (26 voturi)    
   Femeia aia (Luni, 16 februarie 2015, 11:48)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Este o ignoranta cum nu am mai vazut. O vad in stare sa isi lase copiii sa moara acasa, indopandu-i cu hrean si miere, numa' numa' sa nu ajunga vreodata la medici sau sa le dea dreptate. Inconstienta ei este uimitoare si periculoasa. La propriu si la figurat.
   • +12 (22 voturi)    
    Demagogie (Luni, 16 februarie 2015, 12:08)

    @ [anonim] i-a raspuns lui yummyberry

    Daca ea sau copiii ei se imbolnavesc, alearga pe la cele mai bune clinici din strainatate, cu cei mai buni profesori in domeniu. Mai cere si vreo subsidie de pe undeva.
    Una este ce mediatizezi pt prostime si alta este ce faci pt tine. Am mai vazut astfel de cazuri.
 • +28 (36 voturi)    
  PS (Luni, 16 februarie 2015, 10:21)

  tirolez [utilizator]

  PS atunci cand aveam copil mic si citeam forumuri de mamici, cel putin 2 au declarat senin ca medicul de familie le-a trecut in mod fictiv vaccinul in carnet. Unul dintre medici avea supra-specializare homeopatie si era convins anti-vaccin.
  De ce au vrut totusi viza in carnet? Pentru ca in unele tabere, scoli de vara etc. in strainate li se cere copiilor dovada vaccinarii.
  • 0 (26 voturi)    
   homeopatie (Luni, 16 februarie 2015, 11:23)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Cine dracu ofera specializari intr-o pseudo-stiinta? Am mai auzit de tampenia asta si sunt socat.
   • -5 (21 voturi)    
    homeopatia (Luni, 16 februarie 2015, 14:13)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui hollow

    nu este o pseudo stiinta, da rezultate. verificate. nu mai vorbiti din auzite
    • +6 (14 voturi)    
     Pseudoștiință (Luni, 16 februarie 2015, 16:54)

     trotuar [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     Este o pseudo-știință deoarece se bazează pe o o părerea din 1796 care spune că o substanță ce provoacă simptome în oameni sănatoși similare cu cele de la oamenii bolnavi va vindeca omul bolnav. Pici pe buși când citești.

     Mulți greșesc și consideră homeopatia ca fiind naturistă. Surpriză, nu e. Se bazează pe diluarea unor substanțe naturale sau sintatizate prin procedee standard. Exemplu de subtanțe arsenic, sare, tiroxină (hormon tiroidian).

     Nu este totuși nocivă deoarece diluează subtanțele alea dincolo de numărul lui Avogadro și ai probabilitate mică să găsești mai mult decât căteva molecule de subtanță "activa" în medicamentele lor. Asta deoarece pe vremea creatorului "științei" de abia se populariza conceptul de atomi și molecule.

     Prin ce face rău homeopatia este prin faptul că se prezintă ca o alternativă la medicina tradițională și nu ca o complementare.

     Pe scurt: această "știință" se bazează pe noțiuni total opuse fizicii (prin diluările extreme) iar procentul de vindecări nu îl depășește pe cel al efectului placebo.
    • +5 (11 voturi)    
     Rezultate (Luni, 16 februarie 2015, 17:06)

     Gamma [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     Rezultatele alea sunt verificate cu un grup de control si analizate dublu orb ? Nu ? Atunci nu sunt verificate si nu sunt rezultate ci placebo .

     Acum 150 de ani oamenii erau cam la fel de inculti ca noua generatie indobitocita de tv din ziua de azi .Rezultatul , cum aparea o sectiune de populatie fara rezistenta pac, aparea epidemia si le arata greseala de a nu se vaccina .Vedeti epidemia de variola din Stockholm din 1874.

     De fapt ar trebui sa cititi despre superbolile trecutului si cum au fost eradicate .
  • +2 (6 voturi)    
   @ (Luni, 16 februarie 2015, 11:24)

   Serv de sanatate publica din alte tari [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Oare sunt nebuni sau neinformati cei din strainatate ?
  • +7 (21 voturi)    
   Groaznic (Luni, 16 februarie 2015, 11:50)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Asemenea medici trebuie raportati la colegiul medicilor. Vorbesc foarte serios! Strica nu doar reputatia medicilor buni, insa isi pun pacientii in pericol si sunt si corupti.
   • 0 (10 voturi)    
    @ (Luni, 16 februarie 2015, 11:55)

    Client vs pacient [anonim] i-a raspuns lui yummyberry

    Dar acesti medici functioneaza/ dau consultatii dupa ghidurile clasice, sau dupa cele de medicina alternativa ?
    Ca pacient te duci la medicina clasica, iar ca si client mergi la medicina alternativa. Nu trebuie amestecate una cu alta.
   • +9 (17 voturi)    
    colegiul medicilor nu face nimic (Luni, 16 februarie 2015, 12:07)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui yummyberry

    cu un fost infractor in fruntea sa, nu ia nici o masura impotriva pseudomedicinii. :( Pe toate canalele apar sfaturi medicale (din pacate, si pe HN sunt sfaturi "utile"), vedete care fac recomandari, medici cu diploma care practica homeopatia! E mai rau ca pe vremea vracilor!
 • +10 (26 voturi)    
  antivaccin (Luni, 16 februarie 2015, 10:34)

  greg [anonim]

  Ar fi bine sa vedeti ce pregatire are Olivia Steer si daca are o facultate e bine de vazut si ce note a avut in facultate ca e plin de persoane cu facultati dar cu note la limita inferioara sau cu spaga sau cu presiuni.
  • -1 (13 voturi)    
   este irelevant... (Luni, 16 februarie 2015, 10:51)

   danzigk [utilizator] i-a raspuns lui greg

   nu conteaza ce scoala are tanti, opiniile si faptele ei nu reflecta neaparat numarul si nivelul scolilor absolvite (vezi cine e sef la Oracle)!
  • +18 (26 voturi)    
   Olivia Steer (Luni, 16 februarie 2015, 11:01)

   Vlad. [utilizator] i-a raspuns lui greg

   Cica ar fi terminat Facultatea de Drept din Oradea, deci clar este specializata in medicina dupa parerea ei....
   Mda, se pare ca daca citesti pe net inseamna ca te poti compara cu un medic imunolog la cunostinte...
  • +12 (22 voturi)    
   treaba cu studiile nu e chiar asa (Luni, 16 februarie 2015, 11:23)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui greg

   Si eu am facultate, chiar si doctorat (pe bune, nu in Romania), dar in cu totul altceva! Nu ma apuc sa dau sfaturi medicale pentru simplu fapt ca sunt doctor (nu in medicina in stiinte). Nu e calificarea mea, nu am dreptul sa decid ce e bine pentru sanatatea oamenilor. Dar, ca cercetator, urmez sfatul stiintei si consensul comunitatii academice, a celor care au studiat o viata intreaga, care fac teste clinice dublu-oarbe, a celor care publica in jurnale medicale de renume. Nu urmez sfaturile unor pierde-vara pseudostiintifici de pe ecran, care cica, se auto-intituleaza "jurnalisti de stiinta".
   • 0 (10 voturi)    
    treaba cu studiile e si asta (Luni, 16 februarie 2015, 19:35)

    laip13 [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    1. Studiile pot fi manipulate sa se ajunga la un anumit rezutat. Apoi, sunt multe studii de sertar, care nu au fost publicate pt ca ti-ai ridica companiile farmaceutice in cap ca universitate. In bordul editorial al multor academic journals exista oameni cu conexiuni in Big Pharma, in plus acceasi BigPharma sponsorizeaza programe in universitati si are un cuvant greu de spus in designul curriculei. Lumea academica e plina de jocuri de putere si politics. Vorbesc din propie experienta.
    2. Daca cercetezi vei vedea ca nu exista conses in comunitatea academica si practiceni cu privire la vaccinarea in turma.
    3. Nu exista teste dublu-oarbe facute pe niciun vaccin. Si niciun studiu longitudinal sa "track" efectele acestor vaccinuri la nivel niciun nivel (celular, etc...). Epigeneza ca stiinta devine din ce in ce mai importanta. Cred ca daca vei citi cateva studii in domeniul asta, nu neaparat cu privire la vaccinuri, ci alti factori si influenta lor asupra modulatiei expresiei genice iti vei ridica niste semne de intrebare si ai gandi mai nuantat cu privire la a vaccina/ nu.
    • +3 (7 voturi)    
     manipulezi grosolan! (Marţi, 17 februarie 2015, 1:00)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui laip13

     Nu-mi spune cum se fac review-urile că sunt reviewer la numeroase jurnale. Chiar dacă se strecoară greşeli sau mănării, acestea sunt corectate, vezi cazul Wakefield, cel care a trucat rezultatele în aşa fel încât să reiasă că vaccinurile cauzează autism (asta fiind argumentul de căpătâi al ignoranţilor anti-vaccin), sau urmăreşte RetractionWatch.

     În plus, ar trebui să ştii că afirmaţiile de tipul „nu există niciunul” sunt foarte riscante, mai ales pentru habarnişti. Să îţi fie ruşine pentru că induci lumea în eroare. Toate vaccinurile sunt testate double-blind. TOATE. Dă un search pe PubMed şi găseşti o mie de lucrări. Uite, mură în gură pentru ignoranţi:

     [PubMed]

     Immunogenicity of bivalent types 1 and 3 oral poliovirus vaccine: a randomised, double-blind, controlled trial.

     Efficacy of pentavalent rotavirus vaccine against severe rotavirus gastroenteritis in infants in developing countries in Asia: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial

     Immunogenicity and reactogenicity of a 13-valent-pneumococcal conjugate vaccine administered at 2, 4, and 12 months of age: a double-blind randomized active-controlled trial.

     Efficacy, safety, and immunogenicity of a Vero-cell-culture-derived trivalent influenza vaccine: a multicentre, double-blind, randomised, placebo-controlled trial.

     Amplified antigen-specific immune responses in HIV-1 infected individuals in a double blind DNA immunization and therapy interruption trial.

     Trivalent inactivated influenza vaccine in African adults infected with human immunodeficient virus: double blind, randomized clinical trial of efficacy, immunogenicity, and safety.

     Safety, immunogenicity and duration of protection of the RTS,S/AS02(D) malaria vaccine: one year follow-up of a randomized controlled phase I/IIb trial.

     Pune mâna pe carte.
  • +6 (12 voturi)    
   Duduia (Luni, 16 februarie 2015, 11:51)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui greg

   Inca mai crede ca pluralul cuvantului virus (ca termen medical) este virusi. Deci nu inteleg cum a reusit sa treaca prin vreo facultate.
   • +9 (15 voturi)    
    aia ca aia... (Luni, 16 februarie 2015, 12:03)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui yummyberry

    dar fumusetea, din bezna mintii ei, spune ca poliomielita e o boala caruia i-a fost schimbat doar numele in altceva, nu a fost eradicata. Sa se fi referit la faptul ca ea spune "poliomelita"? :))
   • +8 (10 voturi)    
    cuvinte sau argumente (Luni, 16 februarie 2015, 13:15)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui yummyberry

    "Virusi" este o varianta de plural acceptata, iar obiceiul de a cauta greseli in exprimarea celuilalt si nu in argumentele sale face foarte mult rau dezbaterii.

    legat de subiect, este interesant de observat ca cei care nu isi vaccineaza copiii vin din grupuri care de obicei nu se regasesc in aceleasi optiuni.

    avem fie populatia foarte saraca, traind la limita supravietuirii, fie noua clasa de mijloc care pretinde ca refuzul vaccinului este alegerea desteapta.
 • +7 (23 voturi)    
  . (Luni, 16 februarie 2015, 10:43)

  adi.i [utilizator]

  Doamna dr. Todea-Gross este și militantă pentru interzicerea avorturilor, dar, prin cartea ei, duce la creșterea avorturilor terapeutice din cauza rubeolei căpătate în primul trimestru de sarcină.
 • -5 (23 voturi)    
  don't speak (Luni, 16 februarie 2015, 10:52)

  je [anonim]

  majoritatea celor care comenteaza aici nu au facut nici un ROR si va gasesc sanatosi comentand articolul . Cu polio e alta poveste, ar trebuie facut de TOTI
  • +5 (11 voturi)    
   . (Luni, 16 februarie 2015, 11:18)

   adi.i [utilizator] i-a raspuns lui je

   Da, că facem parte dintre cei 999 dintr-o mie care au supraviețuit bolii. Deduci tu că acel 1 din o mie care a murit înainte de introducerea vaccinării ROR în România sau a vaccinului anti-rujeolic nu prea mai poate să comenteze acum pe HN.
  • +7 (23 voturi)    
   aiurea (Luni, 16 februarie 2015, 11:33)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui je

   Asa e, nu am facut vaccinul. Am facut pojar la 8 luni si era sa mor. Am sansa sa comentez aici pentru ca am avut noroc si am scapat cu viata dintr-o situatie periculoasa, care se putea evita prin vaccinare. Nu e vina parintilor mei, eu sunt pro-vaccin. Pur si simplu nu se facea la vreme aia, sau o fi fost prea devreme la 8 luni. O fosta colega a murit din complicatiile rubeolei (encefalita). Putea fi bine-mersi in ziua de azi, comentand la acest articol. Nu mai e. :(
  • +13 (21 voturi)    
   vorbesti prostii (Luni, 16 februarie 2015, 11:44)

   rakkone [utilizator] i-a raspuns lui je

   Am facut oreion la o varsta mica, nu eram la scoala. Si acum, la 40 de ani, imi aduc aminte de raul cumplit care mi-a fost, cu umflaturile dureroase de la gat, temperatura si plansul continuu, compresele cu apa si spirt etc. Multi copii care nu au avut norocul meu, sa scape, au murit cu meningita sau alte complicatii.
   Probabil ca, conform dnei Steer, nu m-au iubit parintii suficient si de-aia am avut oreion. Nici nu m-au iubit, nici nu mi-au dat papadie sa mananc, altfel nu mai pateam nimic.
   • +7 (11 voturi)    
    oreionul duce la sterilitate (Luni, 16 februarie 2015, 11:58)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui rakkone

    un prieten nu poate face copii din cauza asta :(
   • 0 (2 voturi)    
    Oreionul (Duminică, 31 mai 2015, 6:46)

    jazira [anonim] i-a raspuns lui rakkone

    Si eu am trait la fel cu oreion si dupa vreo doua zile eram pe picioare. Eu nu as face gresala de a vaccina un copil pentru ca risca sa faca oreion in plina maturitate exact cand e mai periculos, mai ales pentru un barbat matur.
    Poate copilul care a facut complicatii mai avea si alte probleme. La noi a fost epidemie si nu a facut complicatii niciunul.
  • +8 (14 voturi)    
   Pai... (Luni, 16 februarie 2015, 11:53)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui je

   Am facut pojar de 2 ori. Dar de unde era sa stiu eu ca dupa o usoara prima infectie nu aveam suficienta imunitate impotriva lui? Preferam sa fac vaccinul sincer, daca stiam.
 • +14 (26 voturi)    
  O carte care va ucide (Luni, 16 februarie 2015, 11:01)

  adi.i [utilizator]

  Un titlu cu toată responsabilitatea.

  75% acoperire vaccinală este un procent mult sub recomandarea OMS privind controlul epidemiilor de rujeolă. România va avea parte de astfel de epidemii, iar unii copii vor muri. Cartea aceasta a contribuit și ea la neprevenirea acestor decese.

  http://insulaindoielii.ro/2014/01/09/antivaccin9/
 • +6 (12 voturi)    
  Curriculum Vitae (Luni, 16 februarie 2015, 11:02)

  Cine este Olivia Steer ? [anonim]

  Sunt plecata de 8 ani din tara si nu am auzit nimic de Olivia Steer: cati ani are, ce pregatire are, ce lucreaza, ce a publicat, etc.
  Dna Christa Todea Gross a absolvit Facultatea de Medicina inteleg si a publicat o carte.
  Cartea este tradusa/ mediatizata cumva si in alte tari ?
  Subiectul antivaccin este interesant; ar fi util de auzit reactia altor parinti, din alte tari.
  In Olanda copiii proveniti din mame romance sunt vaccinati obligatoriu anti TBC, iar medicii sau personalul sanitar sunt obligati la vaccinarea anti hepatitica. Dna Oliva Steer ne poate da un sfat in acest sens ?
  • +6 (16 voturi)    
   dna olivia steer (Luni, 16 februarie 2015, 11:39)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Cine este Olivia Steer ?

   Sa nu dea niciun sfat medical fara a avea vreoscoala medicala. Asta ar trebui sa atraga raspundere penala!
  • +5 (9 voturi)    
   Pregatire 0 barat (Luni, 16 februarie 2015, 11:54)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui Cine este Olivia Steer ?

   Gandire logica la fel. Minte deschisa la fel. Cenzura? 100%. Nu vrea nici macar sa auda/citeasca dovezile, d-apai sa le accepte.
   • +6 (10 voturi)    
    Sarlatanie subsidiata (Luni, 16 februarie 2015, 12:24)

    @ [anonim] i-a raspuns lui yummyberry

    Dar intelege ceea ce citeste ?
    Si eu pot citi o lucrare in IT de ex, dar sa nu inteleg semnificatia.
 • +15 (25 voturi)    
  Pragul de siguranta - e grav! (Luni, 16 februarie 2015, 11:03)

  Gaspy [anonim]

  Faptul ca unii părinți sunt spălați pe creier de imbecili din media nu-i afectează doar pe proprii lor copii.

  Există categorii care nu pot fi vaccinate, de exemplu mamele gravide, copiii sub o anumită vârstă, etc. Ei sunt în mod normal protejați de cei din jur, care se presupune că sunt vaccinați.

  Când nivelul vaccinării populației scade sub 80%, efectul ăsta de „zid” dispare.

  Așa cum zicea cineva mai sus, mă tem că până nu va izbucni o epidemie de polio sau de tuse convulsivă, părinții nu vor înțelege că riscurile vaccinării sunt de 100-1000 de ori mai mici decât riscurile bolii.

  La modul general, ne-am tâmpit, am uitat ce înseamnă pericolul, ce înseamnpă boli ca poliomielita sau variola și ce spaime trăiau oamenii când izbucnea o epidemie...
  • 0 (4 voturi)    
   prag de siguranta (Marţi, 17 februarie 2015, 12:58)

   Dorin [anonim] i-a raspuns lui Gaspy

   O fi ceva si cu pragul asta de siguranta...
   Dar de ce nu investesc companiile farma in conservanti si adjuvanti mai siguri, netoxici?

   Sunt bune vaccinurile, dar atat ele cat si multe medicamente au prospecte in care sunt prevazute riscuri de te sperii.

   Eu personal am renuntat sa imi administrez anumite medicamente prescrise de medici dupa ce am consultat prospectul.

   Cati parinti au avut ocazia sa citeasca un prospect inainte de vaccinare?

   Efectul de turma primeaza...
 • -8 (34 voturi)    
  Cartea in sine (Luni, 16 februarie 2015, 11:04)

  Gipsi [utilizator]

  Cartea respectiva in sine nu este fundamentul miscarii anti-vaccin. Poate doar in Romania. In lumea larga exista studii care confirma riscurile vaccinarilor. Pe multe vaccinuri riscurile sunt scrise explicit. Nu e nevoie de nici o carte care sa-ti arate asta, e suficient sa citesti prospectul.
  Am intilnit oameni care au studii medicale si care au copii la randul lor si care NU recomanda anumite vaccinuri.
  Trebuie facuta o distinctie clara intre idei, eu de exemplu sunt la limita, nu sunt complet impotriva vaccinarilor insa nu sunt nici PRO multitudinii de vaccinuri care se fac copiilor nou-nascuti in ziua de azi.
  Acum 40 de ani cam cate vaccinari se faceau bebelusilor? Cu siguranta nu atatea cate se fac azi, si totusi suntem majoritatea sanatosi si in viata.
  Vaccin impotriva oreionului? A rujeolei? Pe bune? Pe mine m-au invatat ca astea sunt bolile copilariei, retineti numele "BOLILE COPILARIEI" pe care aproape orice copil le face dupa care devine IMUN. Pe VIATA.
  Sunt prea multe si sunt bagate pe gat cu forta. Cati dintre voi ati auzit de o boala numita PERTUSIS? Acum ii vaccineaza pe copii si anti-asta, o boala de care nu am auzit in viata mea. Probabil tot ei au inventat-o.
  Pe majoritatea vaccinurilor scrie ca 1 la 10.000 exita riscul de a face boala. Va intreb pe dumneavoastra, daca ar aparea maine un vaccin anti SIDA cu riscul asta, 1 la 10.000 sa faca boala, l-ati face? Sau l-ati administra copilului dumneavoastra?
  In mare parte principiul vaccinarii este corect, insa studii recente arata ca sistemul imunitar uman nu reactioneaza exact cum este prezis.. si dovada e necesitatea repetarii lor si efectele adverse.
  • +17 (23 voturi)    
   pertussis aceasta boala inventata (Luni, 16 februarie 2015, 12:23)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

   Stimata doamna, sau domn

   Pertussis este tusea convulsiva. Nu a inventat-o nimeni. Daca vi se pare ca vaccinul este inutil va rog sa va uitati cum arata tusea convulsiva la un bebelus: https://www.youtube.com/watch?v=S3oZrMGDMMw . Rubeola este inclusa in vaccinul ROR. Intamplator am aflat cand am ramas insarcinata ca aveam imunitate la rubeola deoarece fusesem vaccinata. O garvida fara imunitate care contracteaza virusul de la un copil nevaccinat care face aceasta boala a copilariei risca intr-un procent extrem de mare sa piarda sarcina sau fatul sa sufere malformatii extrem de grave. Atatia copii cu leucemie ca in ultimii ani eu nu am vazut niciodata, parca din ce in ce mai multi din ce in ce mai aproape...ba copilul unui coleg de munca...ba copilul unui vecin..E, toti acesti copii nu pot fi tinuti in casa o eternitate, ei sunt copii care merg la scoala, viata lor trebuie sa continuie, chinul bolii si al tratamentului este indeajuns, nu putem sa ii privam si de scoala, colegi, educatie. Acesti copii vin in clasa cu copii nevaccinati care pot face varicela, pojar, o boala a copilariei care pentru ei inseamna 2 saptamani de vacanta si atat. Pentru copilul imunocompromis inseamna terapie intensiva si poate sfarsitul. Nici un parinte oricat de cerebral ar fi nu ramane impasibil in fata tuturor teoriilor conspiratiilor si anunturilor alarmiste cum ca vaccinurile cauzeaza autism etc. Orice urma de ratiune este temporar blocata si groaza si frica te paralizeaza, e normal, esti parinte. Si eu am facut la fel, apoi am stat si am analizat sursele de informare, consecintele pe termen lung, pentru copil, pentru ceilalti copii, ca nu traim intr-un turn de cristal ci intr-o comunitate si eu nu pot avea pe constiinta alti copii bolnavi infectati de al meu, si nu pot lua decizii bazat pe panica si word of mouth conspirationist. Pana la urma este o alegere de constiinta si de ratiune, dar trebuie sa fim cinstiti si sa ne asumam responsabilitatea alegerilor noastre.
  • +8 (12 voturi)    
   pertusis (Luni, 16 februarie 2015, 12:43)

   Xantipa [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

   pertusis = tuse convulsiva = (daca vrei) tuse magareasca. Nu ti-o doresc s-o faci....
   • -6 (16 voturi)    
    Pai (Luni, 16 februarie 2015, 12:41)

    Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui Xantipa

    Daca nu am facut-o pana acum nici nu cred ca o mai fac. In anii 80 se vaccina pt asa ceva?
    • +4 (8 voturi)    
     da (Luni, 16 februarie 2015, 13:13)

     Cristina [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

     http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-1/vaccinul-mit-si-adevar-partea-1-cat-de-mari-sunt-riscurile-vaccinurilor-pe-care-medicii-romani-le-fac-pe-banda-rulanta.html

     da, se facea.
  • +13 (19 voturi)    
   Așa e (Luni, 16 februarie 2015, 13:02)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

   Nu, nu e cartea aia fundamentul mișcării anti-vaccin...

   Fundamentul sunt oamenii ca tine, care preferă să ignore toate datele oferite de știință și își pun copiii (și copiii altora, totodată) în pericol pe baza unor convingeri personale, a ”bunului-simț”, a instinctului de mamă și a unor tâmpenii citite aiurea prin conclaurii Interneților. Așa ajung oameni altminteri întregi la cap să spună chestii de genul: ”ce nevoie au copiii de vaccin anti-pertusis, poi dacă nu am auzit eu de ea, probabil nici nu există.” Ca țăranul din banc care vede prima dată o girafă și exclamă convins: ”Așa ceva nu există!”

   În concluzie: fundamentul mișcării anti-vaccin este ignoranță fudulă și agresivă, nu altceva.
  • +1 (7 voturi)    
   aceeasi intrebare (Luni, 16 februarie 2015, 13:13)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

   tu zici de 1 la 10000.

   Eu zic, te risti cu
   - sanse 100% la TBC sau
   - 60%-70% la variola sau
   - 100% sanse de invaliditate la poliomielita?
  • +12 (16 voturi)    
   Pertussis (Luni, 16 februarie 2015, 13:51)

   Squatch [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

   Petussis este o boala foarte contagioasa. Nu e inventata. E ingrijorator ca nu ati auzit niciodata de aceasta boala.
   Daca tot ati auzit de ea (probabil recent), de ce nu va informati sa va convingeti daca e sau nu inventata? E pacat; rade lumea de dvs.

   Pertussis infecteaza peste 10 milioane de persoane si genereaza cateva zeci de mii de morti anual. Vaccin exista din anii 40' si a trecut prin mai multe stadii de perfectionare.

   Va rog sa va informati. Google it!
 • +12 (22 voturi)    
  soluții pentru a stopa dezinformarea? (Luni, 16 februarie 2015, 11:06)

  Ava_ps [utilizator]

  Nu înțeleg cum un om rațional poate crede balivernele înșirate în cartea respectivă. Pag. 7: „aceste cifre demonstrează cu tărie că nu hpv dă cancer, ci cancerul, o dată apărut, se infectează foarte repede cu hpv”. Nu numai că autoarea nu înțelege (sau interpretează intenționat invers) statisticile citate, dar exprimarea „cancerul se infectează” arată nivelul de diletantism al discuției.

  Avînd în vedere că poate afecta sănătatea publică, de ce autoritățile nu iau măsuri pentru a educa oamenii că această carte dezinformează? De ce BOR, dacă verbal susține că anti-vaccinarea nu are acordul lor, permit în continuare vînzarea cărții respective în librăriile lor și nu sancționează preoții care „propovăduiesc” anti-vaccinarea?
 • +3 (13 voturi)    
  Nu este vândută doar în librăriile ortodoxe (Luni, 16 februarie 2015, 11:12)

  adi.i [utilizator]

  Ci și pe siturile cu nume de la noi emag.ro sau Cărturești.ro sau libris.ro
  • +7 (17 voturi)    
   of, of... (Luni, 16 februarie 2015, 11:35)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

   nu trebuie facuta niciu fel de publicitate acestei carti CANCEROASE :(
   • +9 (15 voturi)    
    . (Luni, 16 februarie 2015, 12:11)

    adi.i [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Ideea e că mai canceroasă decât credem noi că e, dacă a ajuns și în librăriile mari. E la metastază acum.
 • -7 (25 voturi)    
  Care dintre voi stie ce contine un vaccin? (Luni, 16 februarie 2015, 11:15)

  literamare [anonim]

  Vad numai comentarii pro vaccin... sper ca ati facturat deja...altfel nu inteleg de unde atata interes si tocmai numai din partea celor pro.
  • +7 (11 voturi)    
   . (Luni, 16 februarie 2015, 12:05)

   adi.i [utilizator] i-a raspuns lui literamare

   Uite aici o listă cu ce conține fiecare vaccin, conspect din prospecte. Să nu zici că nu știm.


   https://provaccin.wordpress.com/2014/08/29/cat-mercur-este-in-vaccinurile-din-romania/
   • +1 (3 voturi)    
    https://nvicadvocacy.org (Luni, 16 februarie 2015, 18:11)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

    mai nou e vorba de Aluminiu ca adjuvant http://pediatrics.aappublications.org/content/97/3/413.abstract
    Potrivit Unui nou studiu publicat în Current Medicinal Chemistry (http://www.ingentaconnect.com/content/ben/cmc/2011/00000018/00000017/art00011) copii până la vârsta de 6 luni "primesc" de 14.7- 49 ori mai mult aluminiu din vaccinuri decât permit limitele de siguranță ale US Food and Drug Administration (FDA)
 • +12 (20 voturi)    
  Mda (Luni, 16 februarie 2015, 11:17)

  electron [utilizator]

  De "inteligenta" doamnei Steer m-am convis atunci cand am vazut ca pentru apendicita recomanda ca tratament ceva ceai. Si sincer si inteligenta celor care o asculta tot pe acolo este.
  Chiar recent am fost operat de apendicita. Asa ca stiu cum te simti inainte de operatie. Ai o durere ascutita in partea de jos a abdomentului care incet incet se extinde si se intesifica. Daca venea la mine cineva si zicea bea un ceai ca iti trece ii dadeam cu cana de ceai in cap si ziceam adu bisturiul si scoate de acolo ce ii in plus.
  Poate aveti impresia ca apendicita evolueaza asa incetuc in vreo saptamana si ai timp sa tot bei la ceaiuri. Nu. Azi ai o usoara jena , maine esti pe masa la urgenta si nu mai poti de durere.
  Si acuma de unde vine aceasta aversiunea fata de vaccinuri. Multi parinti nu au facut sau erau prea mici si nu mai tin minte cum a fost cand au fost bolnavi, plus ca tocmai din cauza vaccinurilor nici nu au mai auzit de persoane/copii care ar fi facut bolile respetive si atunci trag concluzia ca nu mai este nevoie. Daca mai vine si ceva semi celebritate si aduce niste argumente aparent bine documentate, atunci gata de ce sa mai bagam toxine in corpul copiilor. Dar ce sa zic, poate ca asta ii noua modalitate prin care selectia naturala lucreaza, stiu suna dur, dar numai o epidemie de poliomelita o sa deschida ochii acestor anti-vaccin
 • +11 (21 voturi)    
  vaccin (Luni, 16 februarie 2015, 11:17)

  nimrod [utilizator]

  Ei, sunteti rautaciosi! N-ati vazut? Cu doua acatiste si-o cruce cu mir pe frunte scapi si de puscarie darmite de poliomelita...
  • +8 (14 voturi)    
   Definitiv (Luni, 16 februarie 2015, 11:56)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui nimrod

   si irevocabil.
 • +3 (17 voturi)    
  Terapii complementare (Luni, 16 februarie 2015, 11:18)

  little_angel [anonim]

  Terapiile complementare au aparut cu mult inaintea medicinei alopate si vor exista dupa ce ultimul antibiotic va fi administrat. Din pacate nimeni din aceasta zona nu are puterea fonanciara a celor din Big Farma, pentru a finanta studii pe grupuri mari, si mai apoi a face marketing remedilor naturale. Aceasta este si cauza existentei unor surse de informatii false in aceasta zona, surse care speculeaza nestiinta sau lipsa posibilitatii de informare a celor bolnavi Astfel, un om neinformat va accepta ca monturile sint niste depuneri cartilaginoase pe oase, si va bea ceaiuri "detoxifiante" recomandate de un oarecare pe cine stie ce site-uri, in timp de un om informat va sti ca montul este o deplasare a unui os, ca atare, daca ar bea toate ceaiurile din lume, osul ala nu va reveni singur pe pozitia initiala...Sau "reteta Tatoiu" care este un fals al unei retete reale dezvoltate dupa zeci de ani de studiu de Apimondia....dar care nu a beneficiat niciodata de fonduri pentru marketarea produsului. Sau terapiile dr. Aslan care aveau la baza plantele, si care erau aplicate atunci unor mari nume mondiale despre care nu aveam habar ca ne-au vizitat tara....

  Cred ca in final lipsa de informare este un factor negativ in ambele situatii, iar cei care refuza vaccinarea probabil ca au in vedere mai degraba calitatea vaccinului - vezi mai multe intimplari in care acestea au dat gres, cea mai recenta acum citeva luni- decit necesitatea vaccinarii.

  Pina la urma este vorba de liberul arbitru care ar trebui lasat sa functioneze, iar articole ca acesta sa fie cit mai multe pentru a informa insa, fara a fi partinic.
  • +1 (13 voturi)    
   in mare parte ok, dar (Luni, 16 februarie 2015, 11:51)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui little_angel

   povestea cu Big Pharma e pentru analfabeti stiintific.
  • +6 (10 voturi)    
   Dna Tatoiu (Luni, 16 februarie 2015, 11:57)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui little_angel

   O alta Olivia Steer.
  • +4 (8 voturi)    
   terapiile complementare (Luni, 16 februarie 2015, 14:44)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui little_angel

   au stat la baza dezvoltarii medicinii actuale.
   Numai ca in timp ce medicina a evoluat impreuna cu biologia, microbiologia, biochimia si multe alte discipline
   "terapiile" de care vorbiti apeleaza mai mult la credinta si homeopatie. De aceea biserica ortodoxa (hai sa zicem ca anumiti reprezentanti aia ei) sustin aceste anacronisme care vin manusa pe doctrina ortodoxa.
 • +4 (12 voturi)    
  Ati citat deja (Luni, 16 februarie 2015, 11:22)

  xolv [utilizator]

  "Nu poţi rezolva situaţia doar făcându-i pe ceilalţi ignoranţi sau fundamentalişti”." Sau poti ?
  • +4 (6 voturi)    
   Pai (Luni, 16 februarie 2015, 12:00)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Adevarul doare. Dar asta nu inseamna ca e mai putin adevarat, doar pt ca e dureros.
   • 0 (0 voturi)    
    Frumusetea (Luni, 16 februarie 2015, 21:32)

    xolv [utilizator] i-a raspuns lui yummyberry

    la ipocrizia "political correctness", e ca ii lasi in pace pe drumul lor daca sunt periculosi sau exerciti coercitia daca nu sunt, ca in cazul de fata.
 • -3 (31 voturi)    
  Curios (Luni, 16 februarie 2015, 11:22)

  Unu din multime [utilizator]

  Cum s-a transformat hotnews in mijloc de propaganda pro-vaccinare. Ma intereseaza sa vad un articol scris de o persoana cu pregatire in domeniu. Ori tot ce vad in articol, sunt elemente de defaimare la adresa unor diversi.

  Incheierea este de asemenea sub orice critica, din partea unui jurnalist care sunt convins ca tine la libertatea de exprimare mai mult decat la orice.

  Rusine reporterului.
  • +7 (21 voturi)    
   . (Luni, 16 februarie 2015, 11:46)

   adi.i [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   Vlad Mixich a terminat o facultate de medicină.

   A contactat autoarea cărții și n-a vrut să comenteze. Purtătorul de cuvânt al mitropoliei Clujului nu poate fi contactat la numerele de telefon publicate pe site-ul instituţiei.

   Eu cred că toate criteriile de exigență pentru publicarea acestui articol sunt bifate.
   • -8 (22 voturi)    
    Dl. Mixich? (Luni, 16 februarie 2015, 11:57)

    D. [anonim] i-a raspuns lui adi.i

    cu ce note a terminat facultatea de medicina?
    • +5 (17 voturi)    
     DOCTOR vs ce ??? (Luni, 16 februarie 2015, 12:32)

     Pt anonim [anonim] i-a raspuns lui D.

     Nu mai conteaza, dar a absolvit o facultate in domeniul medical, facultate recunoscuta peste tot in Uniunea Europeana. Deci dl DOCTOR V.M. autor al articolului, poate sa foloseasca acest titlu de doctor oriunde la nivel EU, pe cand dna O.S. nu poate folosi nici un titlu obtinut la Oradea.
     Sau daca-l foloseste in mod nelegal poate fi trasa la raspundere.
  • +4 (20 voturi)    
   rusine, ignorantule! (Luni, 16 februarie 2015, 11:47)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   Vrei sfaturi medicale de la Iustin parvu si Olivia Steer? Pune mana pe niste jurnale medicale si vezi ce se recomanda acolo. Dupa ce conspectezi si meditezi, poti sa revii.
   • -1 (13 voturi)    
    Nu ai inteles nimic (Luni, 16 februarie 2015, 11:48)

    Unu din multime [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    citeste pe silabe, tot ce am spus este ca ma intereseaza subiectul, dezbatut (fara patima), pentru ca in momentul in care vine vorba de copii, trebuie responsabilitate maxima din partea parintilor.... dupa vehementa replicii tale, si a atacului la persoana, nu pot decat sa trag concluzia ca ai IQ-ul unei gaini de batatura ... over & out
    • +4 (14 voturi)    
     vlad mixich are pregatire (Luni, 16 februarie 2015, 12:25)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

     Spre deosebire de tine, a terminat medicina. Tu ce pregatire medicala ai? Aici, legerea e intre stiinta si pseudoastiinta. Atat. Cat despre mine, sunt cercetator stiintific. Nu imi evaluezi tu IQ-ul (o chestie subiectiva, oricum). Eu urmez consensul comunitatii academice, al jurnalelor medicale, al celor care fac teste clinice dublu-oarbe. Urmez sfaturile stiintei. Cat despre atacurile la persoana, tu ai inceput cu unul, la autorul articolului.
  • +7 (13 voturi)    
   Pardon? (Luni, 16 februarie 2015, 11:59)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   Macar Vlad Mixich a terminat medicina. Olivia Steer ce a terminat? Rusine ei! Si rusine tie ca aduci in discutie libertatea de exprimare insa cand vine vorba de ceva ce nu-ti convine, o calci in picioare. "Propaganda" asta de care vorbesti tu salveaza vieti. Nu le ajuta sa se curete mai repede asa cum o fac altii.

   Tu ce pregatire ai?
  • +2 (10 voturi)    
   . (Luni, 16 februarie 2015, 12:01)

   Pt unul din multime [anonim] i-a raspuns lui Unu din multime

   Citeste reviste medicale de specialitate. Sunt si pe internet si pe hartie.
   Curios ca dna dr. Todea- Gross nu a vrut sa fie contactata; pina la urma a contactat-o un coleg de Facultate de Medicina.
   O sa o mai fie contactat si de alti colegi.
   • +2 (8 voturi)    
    Dati nume... (Luni, 16 februarie 2015, 13:58)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Pt unul din multime

    ...de reviste medicale de specialitate. Ca si site-ul "lumea medicala" ar fi tot "revista de specialitate" . Doar ca acolo comenteaza niste medici anonimi sau simpli. Revistele de specialitate sunt scrise de cei care au expertiza in profunzime. Adik oameni de stiinta. Sa nu credeti ca toti oamenii de stiinta sunt ca cei de la Institutuld e Chimie din Iasi sau de la vreo ratacitura de laborator de cercetare din Romania. Stiinta e stiinta. Ca asa ai ajuns tu sa comentezi ep site-uri si sa ai aparatura tot mai avansata. pentru ca oameni de stiinta respectati au descoperit, creat, inovat. De aia speranta de viata a crescut cu 10 ani fata de acum o generatie...tocmai pentru ca acesti oameni de stiinta au creat ceva autentic si folositor. Chestia e ca si ei au fost si sunt autentici si nu tot felul de pseudo-doctori dominati de misticism si conspirationism.
  • +5 (9 voturi)    
   Zinkernagel (Luni, 16 februarie 2015, 12:06)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Unu din multime

   Dl Mixich îl citează în articol. Lucrarea citată e publicată într-un jurnal științific, nu la editura bisericii. Are suficientă autoritate pentru dvs.? Dacă nu, mai găsiți alte studii citate. Încercați doar să citiți pînă la final.
   • +2 (8 voturi)    
    Care jurnal??? (Luni, 16 februarie 2015, 14:04)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

    Care este jurnalul stiintific??? Cunoscut unde? Citat de cine?
    Si eu imi fac un jurnal cu 1000 de adepti si il introduc in mentalul colectiv ca jurnal stiintific. Stiti ce e ala jurnal stiintific?
    PS. Vorbesc din perspectiva cuiva care are vreo 20 de articole in jurnale stiintifice autentice si care stie cam ce inseamna crearea, validarea de actre peer-reviewers, trecerea si publicarea lui.
    Vedeti ca pe net sunt mii de "jurnale" care eventual va si incaseaza ca sa publicati(din aia traiesc). Verificati insa factoruld e impact, valoarea lor, daca sunt sau nu recunoscute.
    Jurnalele sunt ca universitatile. Cele bune se stiu, cele obscure din india sau Bangladesh n-au nici o valoare. Ma indoiesc ca te-ai lasa pe mana unui absolvent de medicina de la Bangulungu in detrimentul unuia de la Harvard School of Medicine.
    Dar cine stie...daca bangladesteanul te abureste cu vreun misticism de-al lui... nu m-ar mira.
    • +5 (9 voturi)    
     mare este lenea... (Luni, 16 februarie 2015, 15:32)

     Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Dacă aveați minima bunăvoință să accesați linkul, vedeați în josul paginii inscripția mistică „N Engl J Med” - adică New England Journal of Medicine. Pe site-ul lor aflați: „Our impact factor (Science Citation Index rating) was 54.420 in 2013, the highest among general medical journals.”
     Suficient de prestios pentru dvs. sau mai aruncați niște ironii ieftine în loc să dați trei clic-uri?

     P.S. Da, știu ce e jurnal științific și am publicat în ceea ce numiți jurnale autentice. Nu 20 de articole, dar sînt probabil mai tînără ca dvs., give me time.
     • 0 (0 voturi)    
      erată (Luni, 16 februarie 2015, 16:11)

      Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

      *prestigios
     • +3 (3 voturi)    
      Pai si? (Luni, 16 februarie 2015, 16:46)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

      Pardon, am inteles gresit mentiunea. Corect, Zinkernagel e citat de jurnalist dar nu neaparat in sensul care sa va convina. Mai exact o cearta pe autoarea cartii cu pricina ca a extras si ea din lucrarea lui ce i-a convenit. (Mixih dixit: "Autoarea invocă (la pag. 25) un articol al laureatului Nobel profesorul Rolf Zinkernagel ca argument anti-vaccin. În realitate, la finalul articolului profesorul Zinkernagel menţionează că „protecţia împotriva infecţiilor obţinută cu ajutorul vaccinurilor este unul dintre cele mai mari succese ale medicinei”. Desigur că această concluzie nu este menţionată de Todea-Gross. În plus, autoarea traduce greşit (intenţionat sau nu?) fragmente din articolul profesorului Zinkernagel, schimbându-le complet sensul."
      Nu ai de unde sa imi stii varsta (36) si nu asta e ideea. ideea este ca nu exista succes fara trial si error. In orice domeniu. Inclusiv in domeniul sanatatii. Faptul ca e posibil ca anumite "medicamente" sa provoace unor indivizi anumite reactii nu inseamna, statistic nimic. Calculul se face "la final". Cum s-a imbunatatit situatie, cati sunt mai sanatosi, mai multi, mai longevivi. O drama individuala e o drama, de multe ori insa vorbim de statistici. Faptul ca o lege, sa zicem, loveste 10 de oameni dar previne lucruri care sa ajute 10 milioane nu inseamna ca e perfecta. Dar ce alegem? 10 sau 10 milioane?
      • +1 (3 voturi)    
       nu înțeleg (Luni, 16 februarie 2015, 17:30)

       Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       Știința, studiile precum cel al lui Zinkernagel arată că vaccinarea are un efect real și că a reușit să elimine complet niște boli care revin în forță din cauza anti-vaxxers. Indiferent dacă îmi convine sau nu, dacă cred sau nu, acesta este adevărul. (Întîmplător, cred ce spune știința, poate mai e speranță pentru mine. Din păcate însă, anti-vaxxers nu cred, în ciuda dovezilor. Decupează ce le convine și distorsionează ce nu.)
       Referitor la ce alegem... sincer, nu înțeleg de ce există discuția. Au fost eradicate boli datorită vaccinurilor! Ne întrebăm dacă să ne întoarcem în Evul Mediu?
       Am senzația că nu v-ați dat seama că susțin vaccinarea :)
 • +7 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 februarie 2015, 11:25)

  [anonim]

  • +7 (13 voturi)    
   normal, ar trebui... (Luni, 16 februarie 2015, 11:41)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui

   ca cei care dau sfaturi medicale fara a avea calificarea necesara sa raspunda PENAL pentru punerea in pericol asanatatii publice. Punct.
  • +8 (16 voturi)    
   Cred că va fi obligatorie (Luni, 16 februarie 2015, 11:44)

   adi.i [utilizator] i-a raspuns lui

   Se discută deja pe la conferințele de microbiologie dacă nu ar fi oportună introducerea vaccinării obligatorii în condițiile creșterii numărului copiilor nevaccinați din varii motive.
 • +2 (14 voturi)    
  depinde cum privim situatia (Luni, 16 februarie 2015, 11:36)

  Lucian* [utilizator]

  Explozia demografica actuala este cauzata si de folosirea pe scara larga a vaccinurilor care au redus drastic mortalitatea infantila.
  Pe de alta parte, explozia de tot felul de boli debilitante si prezenta masiva a astmului in vest (discutabil asta) este si datorita faptului ca nu a mai avut loc "trierea" oamenilor in functie de rezistenta la boli asa cum a fost facuta de ciuma in Europa care a ras 75% din populatie.

  Singurul fapt "bun" la nevaccinare este ca se reporneste trierea naturala a oamenilor in functie de rezistenta.
  In rest cei care se opun vaccinarii dovedesc doar o prostie nemarginita si inseamna ca nu au invatat nimic din istorie cu epidemiile de ciuma din Europa si depopularea masiva a Americilor din cauza bolilor aduse de europeni. Inchizitia si conchistadorii nu au omorat nici 1 la mie din cat au omorat bolile acolo si de aici a aparut necesarul de sclavi din Africa.
  • +12 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 februarie 2015, 11:49)

   [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   • -5 (17 voturi)    
    Tocmai (Luni, 16 februarie 2015, 11:56)

    Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui

    Tocmai "copilu' meu umblă printre toţi nespălaţii," NU are nevoie de vaccinari pentru ca se autoimunizeaza. Expunerea cat mai timpurie la diversi agenti patogeni si virusi este exact solutia pentru a dezvolta un sistem imunitar puternic si o sanatate de fier mai tirziu.
    Eu ma intreb - cei care comenteaza aici - au macar habar ce este un vaccin? Un vaccin este o doza minuscula de virusi inactivati care odata injectati in organism AR TREBUI sa determine sistemul imunitar sa reactioneze si sa "fie pregatit" pentru intilniri viitoare cu acei virusi.
    In ziua de azi parintii isi tin copiii de buna voie feriti de aproape orice contact cu lumea exterioara, mizerii, corpuri straine, aproape in niste "bule sterizilate" si apoi, tot cu buna stiinta, ii vaccineaza cu zeci de vaccinuri care ar trebui sa-i protejeze. Pai ori se face pe cale naturala - ca dintotdeauna - contactul cu mediul creste imunitatea, ori se evita contactul cu mediul si se injecteaza virusii prin vaccinuri - nu e acelasi lucru?
    Sunt multe cazuri de efecte adverse ale vaccinului denumit popular "HEXA" insotite chiar de decese... si e normal ca lumea sa reactioneze.
    Miscarea anti-vaccin e una mondiala, nu s-au trezit romanii acum cei mai destepti.. :D
    • +3 (11 voturi)    
     esti sigur? (Luni, 16 februarie 2015, 13:02)

     Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

     Spune te rog asta si la milioanele de morti de variola sau tuberculoza si la cei care erau in scaune cu rotile, bolnavi de poliomielita.

     Iti risti viata copilului la boli care au mortalitate 60-70% (variola) sau 100% moarte lenta de TBC sau care duc 100% la invaliditate (poliomielita)?

     Ce spui?
     Te risti?

     Poti da explicatia asta la copilul tau dupa ce este in scaunul cu rotile bolnav de polio?
     Sunt boli la care te poti autoimuniza (rubeola, rujeola) dat cu riscurile aferente (surzire, mutism, mortalitate), dar la TBC si poliomielita nu exista autoimunizare.
     • 0 (10 voturi)    
      Eu nu (Luni, 16 februarie 2015, 12:58)

      Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

      Eu nu am facut nici un vaccin anti-polio si nu am facut aceasta boala. TBC se trateaza, nu mai e mortala (nici macar lent) de aproape 50 de ani)
      Dumneavoastra personal ati facut vaccin anti polio cand erati copil?
      Am scris ca nu sunt radical anti-vaccin dar nu pot fi nici pro-vaccinare cu toptanu cum se practica in ziua de azi.
      • +3 (9 voturi)    
       ok (Luni, 16 februarie 2015, 13:55)

       Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

       A face un vaccin înseamnă a introduce în organism un microb, virus care a fost selectat într-o cantitate controlată și care declanșează apariția răspunsului imun la organismul supuse vaccinării. Adică organismul va face anticorpi împotriva acelui microb. Adică organismul va fi pregătit cu anticorpi pentru atunci când te vei întâlni cu microbul.
       Ce preferi pentru copilul tău: o doză infimă de bacil TBC, care să-l ajute să-și facă anticorpi, sau să ia bacilul din plin?
       Eu sunt siderată când văd cum vă jucați cu viața copiilor voștri...
      • +2 (8 voturi)    
       Nici eu (Luni, 16 februarie 2015, 14:07)

       Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

       ...nu am vaccinul. Doar ca eu am avut norocul sa nu mor sau raman cu sechele. SUnt insa unii care nu l-au avut. Noarmal ca nu ai sa-i intalnesti pe astia...
      • +1 (5 voturi)    
       raspuns (Luni, 16 februarie 2015, 15:08)

       Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

       Da.
       Polio si TBC

       In rest am facut toate bolile copilariei:
       rubeola
       rujeola
       varicela
       pojar
       etc
      • +2 (6 voturi)    
       TBC se trateaza :)? (Luni, 16 februarie 2015, 15:10)

       Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Gipsi

       Da se trateaza si cu sechelele ce te faci?
       Tatal meu a supravietuit la TBC si are o jumatate de plaman cicatrizat si inca se chinuie cu bolile conexe de inima.

       Esti sigur ca vrei sa te risti?

       La urma urmei cumva trebuie sa apara o selectie naturala.
      • +2 (6 voturi)    
       TBC tratabil???? (Luni, 16 februarie 2015, 16:27)

       d.d. [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

       doamna Gipsi (sau domn), TBC este o boala teribila, care dezvolta tulpini rezistente si super-rezistente, care nu mai pot fi ucise cu nici un antibiotic. in romania are o incidentza foarte mare, umbla contagiosii liber si o raspandesc. sa va fereasca dumnezeu. polio era o boala aproape eradicata, faptul ca n-ati facut-o nu inseamna ca nu exista, dar cine o face are sanse mari sa nu mai fie om pe urma, ci o leguma intr-un carucior cu rotile. pe masura ce creste numarul celor nevaccinati, creste sansa ca aceasta boalal sinistra sa revina.
   • 0 (4 voturi)    
    o sa razi (Luni, 16 februarie 2015, 13:11)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui

    Sunt chiar si cativa premianti Nobel care spun ca virusul HIV nu exista.
    Proba biologica care a dovedit in anii '80 existenta virusului HIV nu ar fi acceptata astazi niciunde in lume.
    Se spune ca SIDA nu este altceva decat persoane cu un sistem imunitar slabit.
    Pe de alta parte, in Africa au murit milioane de oameni din cauza SIDA. Nu prea as crede ca s-au inghesuit acolo doar oamenii cu sistem imunitar slabit.
    • -2 (6 voturi)    
     Nici eu nu cred (Luni, 16 februarie 2015, 13:31)

     Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

     Insa, da, poti spune ca in Africa "s-au ingramadit" o multime de persoane cu sistem imunitar slabit. Lipsa de conditii decente de trai, igiena, hrana, etc, duc la un sistem imunitar Nu slabit, EXTREM de slabit.
    • +1 (5 voturi)    
     Cine-s astia? (Luni, 16 februarie 2015, 14:08)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

     Nume, referinte, ceva. Niste, cativa, cineva, cumva.
     vino domnule cu date clare sa putem verifica.
     • 0 (4 voturi)    
      tu intrebi? (Luni, 16 februarie 2015, 15:11)

      Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

      ai nick de atoatestiutor!
      Pai comporta-te ca atare!

      N-am inteles minusurile, probabil cei care citesc partial.
     • +2 (4 voturi)    
      hm, atoatestiutor :) (Luni, 16 februarie 2015, 15:18)

      Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

      http://en.wikipedia.org/wiki/HIV/AIDS_denialism
      • +3 (3 voturi)    
       Pai cum? (Luni, 16 februarie 2015, 16:36)

       Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

       Intai spui ca premianti Nobel ar spune ca HIV nu exista si apoi imi trimiti un link despre "denialism" ca si doctrina in care singurul lucru despre Nobel-isti este faptul ca ei au semnat opusul la ce spui tu mai sus ("In 2000, South Africa's President Thabo Mbeki invited several HIV/AIDS denialists to join his Presidential AIDS Advisory Panel.[44] A response named the Durban Declaration was issued affirming the scientific consensus that HIV causes AIDS:

       "The declaration (Durban, nota mea) has been signed by over 5,000 people, including Nobel prizewinners, directors of leading research institutions, scientific academies and medical societies, notably the US National Academy of Sciences, the US Institute of Medicine, Max Planck institutes, the European Molecular Biology Organization, the Pasteur Institute in Paris, the Royal Society of London, the AIDS Society of India and the National Institute of Virology in South Africa. In addition, thousands of individual scientists and doctors have signed, including many from the countries bearing the greatest burden of the epidemic.")
       Vezi ca denialismul asta prinde doar la niste africani saraci care cred mai degraba in puterea spiritelor decat in cea a medicinei.
       Deci, domnul Luci, ori nu stii engleza ori preferi site-urle conspirationiste celor stiintifice.
       Fragmente de "evidence" ar mai exista pe ici colea, dar nu sunt sufiecient documentate, asadar "neconclusive".
 • +7 (17 voturi)    
  sa plateasca (Luni, 16 februarie 2015, 12:00)

  radu [anonim]

  Campania asta este una dintre cele mai mari porcarii din realitatea media (romaneasca, dar nu numai).

  O persoana, fie ea doctor, scrie o carte. Proasta. Media ii exacerbeaza importanta. Persoana poate fi invitata la o dezbatere TV. Pentru a fi "impartial", canalul TV invita si o persoana care sustine contratiul. Asta e o porcarie de nedescris. Scuzati limbajul dar credeti-ma ca in mintea mea e mult mai dur. In realitate, pentru a reflecta starea de fapt in lumea medicala si a fi impartial canalul TV ar trebui sa invite pe langa autoare, in acceasi emisiune, CEL PUTIN 100 DE PERSOANE CARE SUSTIN CONTRARIUL. Pentru ca asta e realitatea: Toata lumea medicala masoara stiintific efectele pozitive produse de vaccinare, se preocupa de posibilele efectel adverse si le cuantifica si pe acestea. Medicina e o stiinta, nu o practica de a da in bobi si sunt extraordinar de multi oameni, pe tot globul care trateaza aspectul acesta de extraordinar de mult timp.

  Acum, de ce e o porcarie: In realitate, refuzand vaccinul, acesti copii beneficiaza totusi de imunitate la nivel de grup. Pe intelesul tuturor, toti copii din jurul lor fiind vaccinati, copilul nevaccinat nu are de unde sa ia boala. Este dramatic ce se intampla daca copii acestor ... ies in afara grupului lor social si sunt expusi la virus: De cele mai multe ori ei OMOARA persoane inocente. Copii sub 6 luni nu primesc vaccinuri din motive tehnice. Acestia sunt prompt infectati si au cele mai multe sanse sa dezvolte complicatii. Tantalaii care au adus boala au de regula copii de 5 ani sau mai mult (atunci calatoresc) care lupta mai bine cu boala. Se imbonavesc si le trece...

  In incheiere o propunere tehnica: OK, nu vreti sa va vaccinati copilul. Trebuie totusi sa semnati ca, in cazul in care copilul dezvolta totusi boala, VETI PLATI PENTRU TRATAMENT. Si asa noi, ceilalti riscam teribil de mult ptr. toanele voastre. De ce le-am si plati?

  Un inginer teribil de furios
  • 0 (12 voturi)    
   Cititi (Luni, 16 februarie 2015, 12:05)

   Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Domnu' inginer furios, Infantrix Hexa se face inainte de 6 luni, si e unul dintre cele mai periculoase.
   Just google it. Si da, verificati si sursele daca sunt de incredere.
   • +1 (1 vot)    
    goagle (Luni, 16 februarie 2015, 23:33)

    radu [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

    Da,

    Decat sa dau in bobi pe la cine stie ce "oracol" am luat carnetul de vaccinuri al fiului meu. Asa constat ca:

    Sunt 17 vaccinuri (1 inoculare cuprinde 1 sau mai multe vaccinuri)
    1 vaccin la nastere
    1 la 2 luni
    4 la 4 luni
    11 la 7+ luni

    Cu exceptia tuberculozei (2luni) toate celelalte scheme se termina dupa 7 luni.

    ROR este facut la 1+ an.

    Vaccinurile sunt specificate prin tip si serie. Astfel constat ca nu apare Infantrix Hexa. Singurul vaccin cu brand Infantrix este la 1 an si 3 zile (INFANRIX IPV+Hib).

    In concluzie, traiti in acelasi timp/spatiu cu mine? Am indoieli. Atentie: goagle se comporta cam ca un oracol. Raspunde cam ce vrea omul sa auda. Ceva de genul Garbage In, Garbage Out.
    • +1 (1 vot)    
     Radu (Marţi, 17 februarie 2015, 13:07)

     Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui radu

     Acelea 6 pe care le-ai vazut in carnet 1 +1 + 4 = 6 (pana la 6 luni) formeaza complexul HEXAVACCIN si protejeaza de 6 boli mari si late: difterie, polio, pertusis, tetanos, hepatita B si Haemophillus influenzae tip B.
     Nu traiesc in Romania poate de aceea vi se pare ca nu facem parte din acelasi spatiu temopral, dar e explicabil pt. ca romanii din Romania traiesc in alte timpuri fata de restul Europei. :)
  • +5 (7 voturi)    
   Asumarea consecintelor (Luni, 16 februarie 2015, 12:49)

   @ [anonim] i-a raspuns lui radu

   Propunerea dvs este deja in vigoare la nivel de EU, in sensul ca dai semnatura daca nu vrei sa te vaccinezi sau sa-ti vaccinezi copilul.
   Declaratia cu motivele pt care te opui vaccinarii, ajunge la directia spitalului de care apartii/ lucrezi.
   Vorbesc despre personalul medical, care este obligat sa se vaccineze.
   Daca te imbolnavesti- raspunderea iti apartine, in plus poti fii tras la rasundere ca ai periclitat viata pacientilor.
 • +5 (11 voturi)    
  @ (Luni, 16 februarie 2015, 12:18)

  Facultate [anonim]

  Macar autorul scrie pe un domeniu in care a terminat o facultate recunoscuta la nivel de EU.
  Olivia Steer ce a terminat ?
  Poate sa utilizeze vreo calificare obtinuta in domeniul medical ? Nu.
 • +4 (8 voturi)    
  Documentare corecta (Luni, 16 februarie 2015, 12:24)

  Anca [anonim]

  La mine la servici este un adevarat trend in a nu iti vaccina copilul. Am citit si eu o carte antivaccin (unde limbajul era violent si rastalmacit) si inainte sa dau crezare am intrebat si 2 pediatrii cu peste 10 ani vechime ce parere au despre vaccinuri:
  1. Copii nevaccinati pot lua in primul rand tuberculoza. E plin de focare in orasele mari.
  2. Copii nevaccinati pot lua tetanos.
  3. In timp, vor apare epidemii. Sa speram ca nu va aparea epidemia de poliomelita
  4. Ambii pediatrii NU recomandau vaccinurile care nu sunt in schema nationala: rotavirus, gripa, varicela etc. In timp dupa vaccinuri repetate, sistemul imunitar poate scadea.
  5. Zilnic, pediatrii care lucreaza in spitale pot confirma ca vin cazuri foarte grave de complicatii de la bolile copiariei.
  • 0 (6 voturi)    
   prostie (Luni, 16 februarie 2015, 14:46)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Anca

   In timp dupa vaccinuri repetate, sistemul imunitar poate scadea. - vaccinurile nu sunt antibiotice. dupa vaccinuri repetate organismul va produce si mai eficient anticorpi impotriva antigenului, deci sistemul imunitar se intareste prin vaccinari repetate.
   • 0 (2 voturi)    
    alta prostie (Marţi, 17 februarie 2015, 18:07)

    Asterion [anonim] i-a raspuns lui adi

    Dupa vaccinari repetate, si e vorba de vaccinari impotriva unor agenti patogeni diferiti, in functie de persoana, se poate produce o scadere a imunitatii, pentru simplul motiv ca organismul nu poate produce un numar infinit de anticorpi. In cazul in care persoana este infectata cu o boala cronica nedetectata si asimptomatica, problemele se complica. Caz personal, infectat cu HVC prin transfuzie la nastere, am avut reactii adverse urate dupa vaccinurile obligatorii, iar cele cu repetare nu produceau efecte imune de la o inoculare la alta. Nu sunt impotriva vaccinurilor pentru bolilele grave. Sunt impotriva vaccinurilor fara sens ca de exemplu antigripal si antiHPV. Si sunt biolog de meserie, si nu chiar prost...
    • 0 (2 voturi)    
     biolog? (Miercuri, 18 februarie 2015, 7:20)

     adi [anonim] i-a raspuns lui Asterion

     citati un articol serios care sustine idea Dvs. cazul Dvs fiind una care nu poate fi luata ca si standard, sa vorbim de oameni sanatosi.
     Vaccinul antiHPV este dovedit ca benefic, mai ales in tarile cu o igiena precara si prevalenta crescuta de boli asociate HPV (cancer de col uterin). si vaccinul antigripal are domeniul unde este recomandat (mai ales la persoane cu imunitate scazuta).
 • +5 (9 voturi)    
  habar n am de cartea aia (Luni, 16 februarie 2015, 12:27)

  jackalphonse [utilizator]

  am facut vaccinurile standard la copil. evident, le-am sarit pe cele care au aparut ca ciupercile dupa ploaie. sa mai treaca niste anisori si sa vedem ce i cu vaccinurile noi. in plus, n am fost informat niciodata corect de medic cat de necesar este un vaccin sau nu (cat este valabil, daca este doar pentru o tulpina sau mai multe, daca cercetarile sunt complete cu studii statistice pe ani de zile etc.)
 • +1 (13 voturi)    
  Insulaindoielii.ro (Luni, 16 februarie 2015, 12:56)

  George [anonim]

  Exista o serie de articole dedicate mișcării anti-vaccin în mediul online, o serie documentată și bine argumentata dpdv științific.
  Citiți aici :
  http://insulaindoielii.ro/2014/02/03/retrospectiva/
  • 0 (4 voturi)    
   stiintific? (Luni, 16 februarie 2015, 15:02)

   adi [anonim] i-a raspuns lui George

   puteti sa ne dati linkul unui studiu de nivelul evidence based level I sau un articol cu cel putin IF: 10 care sustin idea ca vaccinurile au o rata cost-beneficiu negativa.
   • +3 (5 voturi)    
    confuzie (Luni, 16 februarie 2015, 15:43)

    Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui adi

    Cred că nu ați urmărit linkul, este un rezumat al unor articole care demontează anti-vaccinarea, nu care o susțin. (Mărturisesc că și eu am crezut inițial că e ... pro anti-vaccinare, dacă pot spune așa.)
    Datele citate despre RO sînt înfiorătoare:
    http://insulaindoielii.ro/2013/06/07/antivaccin5/
 • +7 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 februarie 2015, 12:57)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   heheh (Luni, 16 februarie 2015, 18:11)

   animalutul20 [anonim] i-a raspuns lui

   ups, oare asa sa fie?? maine-poimaine vine in RO , prezentat ca un reputat expert in autism si o sa spuna sa nu ne vaccinam copii.............
 • +3 (7 voturi)    
  Asa se face (Luni, 16 februarie 2015, 13:31)

  GorillaKilla [utilizator]

  Croatia are vaccinarile obligatorii (cu exceptia contraindicatiilor MEDICALE): http://www.iflscience.com/health-and-medicine/croatian-court-upholds-vaccine-mandate
 • -1 (15 voturi)    
  isterie fara sens (Luni, 16 februarie 2015, 13:32)

  Mirela [anonim]

  Nu inteleg de ce lumea se isterizeaza asa. Cei care sunt convinsi ca e bine sa-si vaccineze copiii pot sa o faca linistiti, nimeni nu-i impiedica. In plus, cei care n-o fac sunt cei expusi unei eventuale epidemii. Nu cred ca are cineva dreptul sa afirme despre altul ca e inconstient pana nu "sta in papucii " celui despre care vorbeste. A citit cineva prospectul unui vaccin? A intalnit cineva copii nenorociti pe viata de un vaccin? Stiu, conform statisticilor probabilitatea de efecte adverse este mica, dar ea exista si nu-ti garanteaza nimeni ca ea nu apare fix la copilul tau. Si inca ceva: poti face orice boala daca acel virus/bacterie sufera modificari, ceea ce se intampla destul de des.
  Persoanele care nu-si vaccineaza copiii nu stau cu mainile in san, ci iau masuri pentru ca organismul copilului sa fie pregatit sa lupte cu orice boala. Asta insemna ca nu sunt clienti de fast-food, fac sport, incearca sa aiba o atitudine pozitiva....ceea ce sigur nu prea vad in comentariile de mai jos. Haide sa nu fim obtuzi si sa acceptam ca fiecare din noi "cum ne asternem, asa dormim!"
  • +1 (5 voturi)    
   obtuz vs. ingust (Luni, 16 februarie 2015, 18:18)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Mirela

   1. prin nevaccinare se pun in pericol cu potential mortal copii neimunizati (de ex. nou-nascutii nu se pot vaccina imediat) 2. Degeaba citesti prospectul daca habar nu ai de biologie, chimie, fiziologie, medicina. Sa il citesti ca sa ce? Ca sa te miri de denumirile de care nu ai mai auzit si sa faci crize ca baga "chimicale"? 3. Despre ce nenorociti vorbesti? Aia inseamna ca iti asumi ca vaccinurile sunt daunatoare. De nenoriocitii care fac encefalita dupa rujeola, sau care raman sterili dupa orion nu vorbesti? 4. A te baza pe capacitatea organismului de a lupta cu boala, cand boala poate fi evitata, e inconstenta care ar trebui pedepsita inclusiv penal.
 • +2 (8 voturi)    
  face cineva lumina? (Luni, 16 februarie 2015, 14:05)

  irina [anonim]

  discutie lunga si cu vaccinurile astea. sunt perfect de acord ca unele dintre ele sunt absolut necesare, insa ar fi o lista de probleme de ridicat:
  1. ce vaccinuri sunt obligatorii si de ce?
  2. ce vaccinuri sunt optionale si care sunt riscurile contractarii bolii in cauza (implicatiile contractarii bolilor respective)?
  3. exista oare studii care sa indice clar circumstantele individuale (analize medicale, boli existente etc.) in care riscul aparitiei efectelor secundare este mare?
  4. a studiat oare cineva vreodata care sunt implicatiile pe termen lung ale vaccinarii? si ma refer inclusiv la faptul ca toti sesizam o slabire a imunitatii (concomitent cu o crestere a sperantei de viata)? este aceasta "slabiciune" transmisibila generatiilor viitoare? are vaccinarea vreun impact EPIGENETIC?
  • 0 (2 voturi)    
   Derogare (Luni, 16 februarie 2015, 22:19)

   AndrewUSA [utilizator] i-a raspuns lui irina

   Nu exista vaccinuri obligatorii. Pt fiecare vaccin se poate semna o derogare de catre parinte pt motive religioase, morale sau medicale. Lucru acesta e valabil in Romania si in SUA>
 • +2 (8 voturi)    
  ... (Luni, 16 februarie 2015, 14:12)

  dragos234 [utilizator]

  Nicio problema. Sa semneze ca nu sunt de acord cu vaccinul si pa si la revedere. Pentru prostie nu exista leac.
 • +2 (10 voturi)    
  Nu prea e treaba mea (Luni, 16 februarie 2015, 14:30)

  micul [utilizator]

  nefiind implicat, dar va pot spune cum sta treaba in Canada.Vaccinele sunt oblgatorii, se trec intr-un caiet de sanatate.Daca copilul nu le are, nu e primit la gradinita sau scoala!Punct!
  • +6 (8 voturi)    
   cum sta treaba in Canada (Luni, 16 februarie 2015, 16:05)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui micul

   In Canada vaccinul este obligatoriu pentru toata lumea, dar numai pentru acea lume care nu stie sa citeasca. Pentru cine stie afla ca sunt exceptii de la regula vaccinarii, cum este cazul convingerilor religioase, inclusive in Ontario si New Brunswick. Trebuie intradevar completata o declaratie, ceea ce presupune insa, suplimentar fata de a sti sa citesti, sa stii sa scrii. Punct !!
 • +1 (7 voturi)    
  reguli stricte (Luni, 16 februarie 2015, 14:33)

  adi [anonim]

  pur si simplu ar trebui aduse reguli clare impotriva celor care nu-si vaccineaza copii.
  de ex: orice ajutor de stat, bani pentru copii, mama etc ar fi dependente de dovada vaccinarii complete a copilului.
  dreptul de a umbla la gradinita, scola, liceu, facultate de stat sa fie dependenta de vaccinuri.
  complicatiile bolilor impotriva carora exista o vaccinare eficienta sa fie platite din buzunarul propriu a parintilor.
  persoanele care instiga impotriva vaccinarii prin raspandirea miniciunilor, sa fie pedepsite exemplar-
  etc.
 • +1 (7 voturi)    
  Spunea cineva intr-un comment (Luni, 16 februarie 2015, 14:37)

  Addy_ [utilizator]

  ca parintele nu are voie sa puna viata sau sanatatea copilului in pericol prin refuzul de a-l vaccina. Adevarat. Dar in acelasi timp nici nu poate fi obligat sau fortat sa-l vaccineze. Nu exista cadru legal. Dar poate fi determinat indirect sa accepte vaccinarea copilului, prin a fi obligat sa-si asume responsabilitatea in cazul imbolnavirii acestuia, cu tot ceea ce deriva din acest lucru, inclusiv cu raspundere penala. Ar mai trebui sa fie obligat la plata serviciilor medicale de care ar beneficia copilul bolnav, iar in ultima instanta, in caz de o situatie foarte grava, ar trebui decazut din drepturile parintesti. Ce fel de parinte poti fi, cand iti expui copilul la imbolnavire sau, fereasca Sfantul, mai rau??
  Cat despre faptul ca preotii ortodocsi propovaduiesc impotriva vaccinarii...stiam ca la Martorii lui Iehova sau la Penticostali se intampla d-astea...mai, oameni buni...vedeti-va de cele Sfinte si lasati medicina sa isi faca treaba.
  • +2 (8 voturi)    
   Extrapoland (Luni, 16 februarie 2015, 14:58)

   Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui Addy_

   Toti bolnavii ar trebui sa-si plateasca singuri medicamentele si retelele pentru ca s-au imbolnavit din vina lor. N-au purtat fes, au stat in frig, n-au mancat bine, s-au dus in medii dubioase, au facut sex cu cine nu trebuie, au baut, au mancat prostii, etc etc etc etc etc.
   Si oricum si-o platesc, platind o asigurare medicala.
   Eu platesc asig medicale de ani de zile si n-am folosit sistemul niciodata, ce ziceti de asta? Inainte de moarte sa cer banii inapoi?
   E o aberatie ce sustineti.
   • 0 (2 voturi)    
    hahahha (Luni, 16 februarie 2015, 18:08)

    animalutul20 [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

    @gipsishor.........si esti vaccinat??? sigur n-ai contaminat pe nimeni??

    nu e vorba de ce extrapolezi ci e vorba de ce se poate intampla cu cei din jur............decizia ta de a nu te vaccina e OK , e dreptul tau sa alegi, dar daca produci pagube si in jur( de sanatate sau materiale-ca trebuie cineva sa plateasca tratamentul pt aia pe care ii afectezi tu prin faptul ca esti rezervor de virus)atunci ar trebui sa raspunzi dupa caz - civil sau chiar penal daca se intampla vreo nenorocire..........abia atunci se poate spune ca ai ales ...............si poate daca se intampla vreo nenorocire cu vreunul dintre contactii tai ( cu acelasi creier spalat-nevaccinat)il ai pe constiinta dar asta e, a fost la fel ca tine si si-a asumat riscul.............
    • 0 (4 voturi)    
     Animalutule (Luni, 16 februarie 2015, 23:07)

     Gipsi [utilizator] i-a raspuns lui animalutul20

     Pai daca, sa zicem, eu cel nevaccinat sunt purator de virusi, cum mama ma-sii ii infectez io pe toti ceilalti vaccinatii? :O
     Ca doar sunt vaccinati, ar trebui sa fie imuni, nu?
     Toti imunizatii se tem de mine ca-i infectez io. Pai ori sunt imuni ori nu mai sunt?
     Sesizezi ineptia acestui "argument" ? (nu doar tu il folosesti)
     • +1 (1 vot)    
      Ineptia e la tine (Marţi, 17 februarie 2015, 12:53)

      misha [anonim] i-a raspuns lui Gipsi

      S-au tot insirat pe aici categoriile vulnerabile, te faci ca nu le vezi?
      Gravidele, copiii sub 6 luni, system imunitar scazut...
 • +5 (11 voturi)    
  Anchetă DSP (Luni, 16 februarie 2015, 15:02)

  adi.i [utilizator]

  Eu am mai multe curiozități pe care sper că într-o zi DSP-ul mi le va satisface. Dr. Todea-Gross, fiind medic de familie și fiind împotriva vaccinurilor, cum se fofilează cu neefectuarea vaccinurilor la pacienții ei? Un medic de familie e obligat să-și sune pacienții și să-i cheme la vaccinuri.

  Apoi, fiind cunoscută că nu face vaccinuri, presupun că cei care nu vor să facă se cam înghesuie să se înscrie la ea? Oare cum a rezolvat problema cu carnetele de vaccinuri? Le-a trecut ca fiind făcute, dar nu le-a făcut?

  Și o alta.. A încercat oare să convingă în cabinet la ea părinții să nu-și vaccineze copiii și, dacă a reușit, există copii care să fi fost afectați de vreuna din bolile prevenibile prin vaccinare?
 • +1 (5 voturi)    
  Cetateanul fraierit (Luni, 16 februarie 2015, 15:09)

  Biserica si Min Sanatatii au dreptate in felul lor [anonim]

  Statul roman, Ministerul Sanatatii ar trebui sa faca o campanie de informare corecta a cetatenilor cu privire la aparitia bolilor, factori de risc, tratamente, etc.
  Campania presupune: brosuri, emisiuni TV care sa aiba invitati specialisti in domeniu, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, etc.
  Brosurile ar trebui sa existe in orice spital, cabinet medical, iar pacientii sa le poata lua gratis.
  Dar cum statul nu da 2 lei pe viata cetatenilor, atunci intervin alte institutii care din pct lor de vedere ajuta.
  Fiecare institutie este multumita cu ceea ce face, iar cetateanul este cel pagubit.
 • -3 (13 voturi)    
  scurt si la obiect (Luni, 16 februarie 2015, 15:32)

  ivasile [utilizator]

  http://www.fda.gov/downloads/Biologi.../UCM101580.pdf
  Pagina 11, paragraful 3
  Nu este o speculatie emisa de o dubioasa persoana, este o declaratie facuta in mod oficial intr-un act oficial pe un site oficial : un vaccin pt difterie/tetanos/tuse convulsiva poate provoca autism.
  • +3 (9 voturi)    
   ... (Luni, 16 februarie 2015, 16:03)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui ivasile

   Citiți tot paragraful, dacă tot v-ați apucat: ”Because these events are reported voluntarily from a population of uncertain size, it is not always possible to reliably estimate their frequencies or to establish a causal relationship to components of Tripedia vaccine.”

   Asta înseamnă că astea sunt efecte raportate, dar care nu au putut fi dovedite științific. ”Raportat” înseamnă că niște părinți au constatat primele simptome de autism la copilul lor și au făcut legătura cu vaccinul făcut în aceeași perioadă. Doar că, precum orice om cu o minimă cultură științifică trebuie să știe, ”correlation does not imply causation”. Producătorii de medicamente au obligația de a raporta toate efectele adverse care le sunt raportate, dar asta nu înseamnă că acele efecte sunt relevante. Decât dacă existența lor poate fi dovedită prin studii științifice, caz în care sunt trecute în prospectul medicamentului. Iar dacă citiți și pe pagina anterioară, câteva paragrafe mai sus, veți constata că autismul nu a apărut ca efect advers la niciunul dintre copiii examinați în studii de amploare (16.780 copii în Germania, 1.419 în Suedia).
   • +1 (5 voturi)    
    Evenimente, iar nu efecte (Luni, 16 februarie 2015, 17:30)

    Closed [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

    Nu sunt "efecte" adverse, ci "evenimente". Efectul implica o relatie de cauzalitate. Evenimentele sunt cele ce se intampla in acelasi timp cu vaccinarea sau ulterior, insa nu a fost demonstrata o relatie de tip cauza (vaccin) - efect (autism).
  • +6 (10 voturi)    
   rea-vointza sau prostie (Luni, 16 februarie 2015, 16:57)

   dd [anonim] i-a raspuns lui ivasile

   domnule vasile, nu imi dau seama din cea cauza diseminati aici informatii false. am avut curiozitatea si m-am dus pe linkul postat de dumneavoastra, la pagina si paragraful indicat. am gasit urmatoarea fraza:
   "Adverse events reported during post-approval use of Tripedia vaccine include idiopathic thrombocytopenic purpura, SIDS, anaphylactic reaction, cellulitis, autism, convulsion/grand mal convulsion, encephalopathy, hypotonia, neuropathy, somnolence and apnea. Events were included in this list because of the seriousness or frequency of reporting. Because these events are reported voluntarily from a population of uncertain size, it is not always possible to reliably estimate their frequencies or to establish a causal relationship to components of Tripedia vaccine."

   pentru necunoscatorii de engleza fac un sumar - e vorba de incidente post vaccin raportate (producatorul e obligat sa le mentioneze pe TOATE) voluntar, care nu au facut parte din vreun asantion, nu li se cunoaste frecventa si nu s-a putut stabili nici o legatura cauzala intre ele si vaccin. oricine a raportat autism dupa vaccin se va regasi pe lista. dar pribind autismul, chiar s-au facut studii pe esantioane MASIVE de populatie care au exclus orice legatura cauzala.

   deci ce faceti dumneavoastra e sa scoateti o fraza din context si sa va bazati pe faptul ca oamenii deja speriati de vaccin o sa va creada oricum fara sa verifice.

   asa este. si rusine sa va fie.
   • 0 (8 voturi)    
    . (Luni, 16 februarie 2015, 17:07)

    adi.i [utilizator] i-a raspuns lui dd

    E una din tacticile lor.

    Apropo, la conferința anti-vaccin ținută de dr. Mircea Pușcașu (în imaginea de la acest articol), apare acest argument cu evenimentele adverse. Eu am vorbit personal cu el(mă rog, pe facebook) și i-am explicat de diferența între evenimente adverse și reacții adverse și el tot continuă să aducă în discuție acest argument. M-a convins că nu e interesat de dovezi, ci de cum să-și răspândească religia anti-vaccin.
  • +1 (5 voturi)    
   la obiect? dimpotriva (Luni, 16 februarie 2015, 17:37)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui ivasile

   Evenimentele adverse raportate acolo pot fi dintre cele mai diverse. Spre exemplu, eu pot raporta infectia cu Ebola ca eveniment advers dupa vaccinare. Poate ca producatorul va include tipul de eveniment advers, insa relatia de cauzalitate e nedemonstrata.

   In alta ordine de idei, ma indoiesc ca cineva ar putea demonstra prea curand o relatie de cauzalitate intre vaccinare si autism, cata vreme nu e foarte clar ce cauzeaza autismul. Dar dumneavoastra continuati sa credeti in povesti si sa cititi din trei in trei cuvinte. Pana la urma, nu e nevoie ca toti indivizii nascuti sa si supravietuiasca pana la adanci batraneti.
 • +3 (7 voturi)    
  reactii adverse vaccinuri (Luni, 16 februarie 2015, 15:43)

  ovhutu [utilizator]

  Posibil cartea sa nu fie perfecta, in ceea ce priveste traducerea...insa de ce medicii de familie inainte sa faca un vaccin copilului nu le explica parintilor posibilele efecte secundare? Si ce contin vaccinurile? Cand am fetita mea avea 4-5 zile, in maternitate asistentele ma repezeau pt ca refuzam vaccinul BCG, pe motiv de greutate mica a bebelusului (<2500g). In prospect scrie clar ca e recomandat a se face vaccinul copiilor cu o greutate mai mare. Apoi la urmatorul vaccin cel de 3 luni, cand am intrebat medicul de fam ce contin vaccinurile...raspunsul ei a fost ca sunt prea multe ingrediente ca sa mi le explice :| Mi a dat prospectul macar sa citesc singura.
  Este dreptul fiecaruia sa se informeze din cat mai multe surse, pentru a si putea face o parere cat mai obiectiva despre un anumit subiect, mai ales cand viata propriului copil este in discutie.
  • +1 (5 voturi)    
   Despre ce perfectiune vorbim? (Luni, 16 februarie 2015, 17:46)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui ovhutu

   Cartea aceea este un mare pericol pentru sanatatea publica. Cat despre experienta Dvs., doctorul e cel care ia decizii, nu Dvs. pe baza unui prospect.
  • 0 (4 voturi)    
   Drepturi (Luni, 16 februarie 2015, 18:12)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui ovhutu

   Sigur ca aveti dreptul sa va informati. Asta insa nu va face nici expert in imunologie, nici absolvent de medicina, nici macar nu va poate face informata, daca nu stiti sa selectati sursele.

   Cat despre faptul ca vaccinul e RECOMANDAT copiilor cu greutate mai mare, chiar despre asta e vorba: e recomandat. Asa cum ROR se recomanda peste 12 luni, DAR, daca exista focar, poti face si mai devreme.
 • +1 (13 voturi)    
  Cati dintre voi (Luni, 16 februarie 2015, 16:27)

  Alina [anonim]

  Care posteaza aici au trecut prin emotia si nervii post-vaccinare, cand copilul face febra repetata, 40 de grade, cand chemi disperat salvarea si dr nu poate sa-ti propuna decat supozitoare antipiretice? Domnule Mixich, chiar credeam ca macar veti presupune ca exista si o parte nefericita din parinti, copiii carora au avut de suferit de pe urma vaccinurilor, ca, totusi, macar veti presupune ca exista si efecte adverse ale acestor vaccinuri. Am trei copii , dle Mixich, si i-am vaccinat doar in stransa consultare cu medicul pediatru. Si chiar si asa am trecut prin clipe de groaza dupa un vaccin cu una din fetele mele. Stiu parinti care au copii cu probleme din cauza unui vaccin. Chiar nu acceptati ca exista si cealalta parte??? Poate aceste cazuri s-au inmultit, domnule, si de asta s-au ridicat atatea voci impotriva. Ori dvs considerati ca un caz doua acolo nu mai conteaza. Pentru dvs., dle, pentru intreaga lume, poate, nu mai conteaza daca moare un copil de pe urma unui vaccin sau ramane paralizat pe viata. Dar parintii sufera. Si tb sa trag concluzia ca majoritatea dintre voi cred ca nu aveti copii de va dati asa usor cu parerea ce e bine si ce nu pentru copiii altora.
  • +2 (8 voturi)    
   Exact răspunsul emoţional aşteptat (Luni, 16 februarie 2015, 17:01)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Alina

   Şi exact pe acest răspuns mizează anti-vaxxerii din partea părinţilor disperaţi, care nu realizează că TREBUIE să gândească raţional chiar şi atunci când copilul e bolnav. De fapt, mai ales când copilul e bolnav. Ce-i drept, analiza riscurilor/beneficiilor este foarte dificilă în acele momente (ştiu din experienţa proprie), dar trebuie să realizaţi că decizia de a vaccina sau nu un copil nu poate fi luată emoţional sau pe baza unor exemple anecdotice.
  • -1 (5 voturi)    
   Post-vaccinare (Luni, 16 februarie 2015, 18:15)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui Alina

   Eu va inteleg nervii si emotiile. Cu toate astea, puteti sa aveti aceleasi efecte adverse si de la un tratament cat se poate de banal. Ceea ce refuzati sa intelegeti e ca riscurile la care va expuneti copilul in cazul in care nu il vaccinati contra anumitor boli sunt extrem de mari si pot duce la complicatii extrem de grave sau la deces.

   Daca ati avea de ales intre febra post-vaccinare anti-polio si imbolnavirea cu poliomielita, ce ati alege?
  • 0 (2 voturi)    
   Pe termen scurt (Marţi, 17 februarie 2015, 13:27)

   Maddame [anonim] i-a raspuns lui Alina

   Cred că asta e marea problemă cu părinţii şi vaccinurile. Efectele secundare cele mai comune (febră, mârâială, vărsături) apar la scurtă durată şi cauzează discomfort copiilor şi părinţilor, în timp ce beneficiile nu se văd niciodată - daca boala nu se face, părintele nu va şti niciodată dacă este datorită vaccinului sau nu.

   Părinţii noştri încă ştiu ce înseamnă epidemiile de pojar sau de oreion, cât chin este pentru un sufleţel să se umple de bubiţe inclusiv la ochi şi în gură, febra, complicaţiile...

   Noi nu ştim asta, PENTRU CĂ AM FOST VACCINAŢI şi nu am făcut bolile astea. Noi, noua generaţie de părinţi "informaţi" ştim numai că vai! copilul face febră după vaccin, ce tragedie!

   Ecuaţia e simplă: efectele secundare sunt imediate şi ne cauzează discomfort, iar boala este în viitor şi numai potenţială. E uşor să nuanţezi ceva ce nu te afectează acum, şi să dramatizezi un episod de febră în prezent.

   Sunt mamă, şi mi-am vaccinat copilul. A fost mârâit două săptămâni după vaccin, a făcut un pic de febră, am trecut peste. Am discutat cu medicul pediatru (care are peste 30 de ani de experienţă în domeniu) şi ne-a atenţionat de cele mai comune efecte secundare. Febra moderată şi mârâiala. În 30 de ani, nu a văzut alte efecte...
 • -1 (7 voturi)    
  eu nu pricep... (Luni, 16 februarie 2015, 16:30)

  Gicu2 [utilizator]

  ...ce cauta biserica ortodoxa in problema vaccinurilor si de ce in anul 2015, cand ne-am lamurit care e treaba cu religia, trebuie sa ascultam opinia popilor care sunt in stare sa trateze cancerul cu rugaciuni.

  olivia steer are o emisiune, poate sa spuna orice in cadrul emisiunii daca nu incalca vreo lege si face rating. daca in continuare exista pe ecran este pentru ca lumea nu trimite 10,000 de mailuri la protv cu proteste la adresa emisiunii.

  asa, ca o recomandare, in loc sa postati aici plini de suparare, trimiteti un mail la protv explicand ca nu vreti sa mai vedeti o individa cum ii ameteste de cap pe astia cu intelect mai modest in ideea de a renunta la vaccinare.
  eu am trimis, desi nu sunt in problema si cand oi avea copii, o sa-i vaccinez cu toate pachetele disponibile.
 • +1 (7 voturi)    
  Epidemiologic nu e corect! (Luni, 16 februarie 2015, 16:31)

  florinsv [anonim]

  Noi am facut toate vaccinarile din calendar dar s-a intamplat ca la varsta de 7 luni gemenii nostri sa fie internati in spital cu laringita respectiv faringita si aici au fost in contact cu un copil de 1 an si ceva nevaccinat ROR diagnosticat cu obs. Rujeola ulterior confirmata și la cateva zile - aprox 10 - au facut si gemenii rujeola cu complicatii encefalita si pneumonie. Ce vina am avut noi ca cineva nu a vrut sa isi vaccineze copilul ce ulterior a facut boala si a transmis-o unor bebelusi ce nu au apucat sa fie vaccinati (vaccinul se face la 1 an)? Cand am stat si eu si sotia cu copiii internati, in salon cu noi a mai fost un bebelus de 8 luni ce a fost in contact cu copii cu rujeola din comunitate de romi. Pana nu au facut toti copiii boala sau pana nu au fost vaccinati toti cei nevaccinati nu s-a stins focarul in Suceava 2012-2013.
 • +1 (5 voturi)    
  certitudini si nu prea (Luni, 16 februarie 2015, 16:37)

  Mihai [anonim]

  "Unul din cele mai mari studii de acest tip" aratat de dl Mixich se refera la o analiza statistica a raspunsurilor la chestionare completate de PARINTI, pentru grupa 6-7 ani, sau de COPII, pentru grupa 13-14 ani. Pentru a recunoaste simptomele, acestora le sunt prezentate explicatii in format video. Aceste simptome sunt reduse la: rinoconjunctivitele alergice, eczemele atopice si wheezing (din pacate termenul din engleza s-a cam generalizat), riscul de neidentificare a afectiunii fiind semnificativ (Yeatts K, Shy C, Sotir M, Music S, Herget C. Health consequences for children with undiagnosed asthma-like symptoms. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine 2003;157:540-4). Concluzia studiului citat de dl Mixich este: "International variations in childhood atopic diseases are unlikely to be explained by variations in immunization.". UNII medici spun insa ca aceste simptome sunt insuficiente, ca ele pot fi mascate de o medicatie simptomatica, ca boala astmatica poate avea forme usoare care se agraveaza in conjunctie cu alti factori si ca, in general, este asociata cu o scadere a imunitatii. Problema principala ar fi: daca vaccinurile conduc la cresterea imunitatii, iar acestea s-au practicat pe scara larga in anumite tari, atunci ar trebui ca in acele tari sa asistam la o scadere generala a cazurilor de astm. Numai ca in tarile dezvoltate se constata o crestere a cazurilor de astm.
 • 0 (10 voturi)    
  Vaccinuri (Luni, 16 februarie 2015, 17:04)

  AndrewUSA [utilizator]

  De la bun început trebuie spus ca nimeni nu contesta principiul științific pe care s-a dezvoltat ideea de vaccin. Problema este ca deși la început vaccinurile erau 'curate', în anii '70 și după s-au transformat cu ajutorul adjuvantiilor puși în ele în adevăratele cauze ale autismului și ale altor sute de boli care apar ani mai târziu după ce copii sunt injectați pana la 3-4 ani cu peste 30 de vaccinuri ( în SUA cel puțin). Astfel s-a ajuns la rate de autism de pana la 1 în 68:

  http://www.cnn.com/2014/03/27/health/cdc-autism/index.html

  Adica un copil din 68 în SUA este autistic. Daca cineva mai crede ca vaccinurile nu cauzează autism deși e de domeniul evidentei nu trebuie decât sa îl asculte pe Alex Jones si echipa lui de jurnalisti de investigatii care explica foarte clar tot subiectul fără nici o urma de "corectitudine politica", adica direct în fata:

  https://www.youtube.com/watch?v=EL3OyADTcNU

  https://www.youtube.com/watch?v=0Gk4zUKrRVc

  https://www.youtube.com/watch?v=ZhtkPY6T-n4

  https://www.youtube.com/watch?v=yl1osDqO1Do

  https://www.youtube.com/watch?v=R2XKRanrz28

  PS
  Am citit câteva comentarii care spun ca persoanele care nu sunt vaccinate sunt un pericol pt ceilalți. Toți aceștia uita sa se întrebe cum ar fi posibil lucrul acesta. Dacă ei sunt vaccinați împotriva tuturor bolilor cu pana la 30-40 de vaccinuri și cred cu adevărată în eficacitatea acestora, cum ar fi posibil sa contacteze orice boala de la cei care nu sunt vaccinați și se bazează doar pe eficacitatea sistemului lor imunitar pt ai apara?
  • +1 (7 voturi)    
   Corelatie nu inseamna cauzalitate (Luni, 16 februarie 2015, 18:08)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui AndrewUSA

   Faptul ca a crescut numarul cazurilor de autism poate fi cauzat de foarte multi factori. Faptul ca, in acelasi timp, a crescut numarul persoanelor vaccinate nu implica si o relatie de cauzalitate intre cele doua fenomene. Altfel, ati putea da vina si pe cresterea sau scaderea numarului de meteoriti care lovesc Pamantul, pe exploziile solare, pe cresterea poluarii, pe aditivii alimentari etc.
   • -1 (7 voturi)    
    Autismul e cauzat de vaccinuri (Luni, 16 februarie 2015, 23:13)

    Addtru [utilizator] i-a raspuns lui Closed

    Cititi despre asta. E plin internetul de referinte.

    Sunt curios de un fapt care ar merita cercetat: câți copii au în medie, cei pro-vaccin?

    Oare cum e să ai un copil perfect sănătos, iar după un vaccin să devină autist? Dar să dezvolte strabism? Dar să dezvolte boli autoimune?

    Atunci am vorbi altfel și nu i-am mai ridiculiza pe ceilalți doar pentru că au o opinie diferită de a noastră!

    Pacientul are libertatea să-și aleagă medicul și să refuze orice tratament. Orice încălcare a acestui principiu cred că ar duce la nazism.
    • +5 (5 voturi)    
     Internetul? (Marţi, 17 februarie 2015, 6:02)

     Closed [utilizator] i-a raspuns lui Addtru

     Prefer sa ascult de studii stiintifice, nu de "internetul plin de referinte". Daca ar fi sa ma diagnostichez pe internet, ar trebui deja sa am vreo cateva tipuri de cancer. Daca ar fi sa imi iau informatiile medicale de pe internet, ar trebui sa fiu deja mort.

     E tragic sa ai un copil sanatos si sa ajunga bolnav, indiferent de cauze. Insa e si mai tragic sa ai un copil sanatos si sa ajunga sa se imbolnaveasca de, sa zicem, poliomielita, stiind ca puteai sa previi boala cu un simplu vaccin. Sau sa ai o fiica ce n-a fost vaccinata, sa ramana insarcinata si sa se imbolnaveasca de rujeola/rubeola, rezultand un fat malformat.
     • 0 (4 voturi)    
      au aparut "medicii de youtube" (Marţi, 17 februarie 2015, 12:56)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Closed

      puneti, bah, mana pe un jurnal de medicina, lasati dracului youtube.
  • 0 (4 voturi)    
   iata de ce: (Luni, 16 februarie 2015, 18:18)

   florinsv [anonim] i-a raspuns lui AndrewUSA

   pentru ca sunt copii ce nu sunt inca vaccinati si intra in contact cu persoane bolnave
   • 0 (4 voturi)    
    raspuns (Luni, 16 februarie 2015, 22:27)

    AndrewUSA [utilizator] i-a raspuns lui florinsv

    cred ca raspunsul d-voastra paote fi gasit aici (FF la mintul 1.40):

    https://www.youtube.com/watch?v=EL3OyADTcNU
    • 0 (4 voturi)    
     referinta de rahat (Marţi, 17 februarie 2015, 13:00)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui AndrewUSA

     canalul de youtube al consirationistului Alex Jones? WTF? Asta e medicina? De vreun jurnal medical peer-reviewed serios ai auzit?
 • 0 (14 voturi)    
  pentru cei pro vaccin (Luni, 16 februarie 2015, 17:46)

  gigi1 [utilizator]

  1 Daca cineva este vaccinat si vaccinul este bun cum afirma cei pro vaccinare atunci este imun la boala si deci nu poate lua boala de la cineva bolnav, corect?

  2 Daca cineva nu este vaccinat nu inseamna ca e bolnav inseamna doar ca poate lua boala daca intra in contact cu cineva bolnav corect?

  Daca cineva nevaccinat se imbolnaveste, conform 1 nu ii afecteaza pe cei vaccinati deoare vaccinul i-a imunizat deci vor suferi doar ei, si atunci de ce sa ii obligi?

  Daca ei au ales sa nu se vaccineze si si-au asumat acest risc de ce vreti sa ii obligati sa se vaccineze daca voi sunteti vaccinati si protejati?

  Ori nu aveti incredere deplina in vaccin si vreti sa moara si capra vecinului ori va contraziceti singuri.
  • +3 (11 voturi)    
   hehehehe (Luni, 16 februarie 2015, 18:02)

   animalutul20 [anonim] i-a raspuns lui gigi1

   @gigi1

   gicule, dar daca cel care a ales sa nu se vaccineze si ia boala intra in contact cu altii la fel si fac toti boala, cine plateste spitalizarea?? de ce sa platesc eu, care m-am protejat pe mine si familia mea??? aud????????

   dar daca cel bolnav intra in contact cu cineva care n-a apucat ( din varii motive) sa se vaccineze desi ar fi vrut.........si acesta face boala..........si ramane cu sechele sau chiar moare.........raspunde cumva cel care nu a vrut sa se vaccineze si care a facut boala??? sau daca o femeie gravida vine in contact cu virusul si naste un malformat - ai idee ce costuri incumba asta???

   ROR ar trebui sa fie obligatoriu - riscurile sunt majore atat pt copii si adulti cat si pt femeile gravide care pot veni in contact cu purtatorii de virus.

   Vaccinurile din schema obligatorie ( cu riscuri majore ,dovedite stiintific, pentru sistemul de sanatate publica )ar trebui facute cu politia la usa daca cei care si-au spalat creierele pe net nu vor sa se vaccineze......vaccinurile facultative sunt o alta chestie.
   • +1 (5 voturi)    
    mai informeaza-te (Luni, 16 februarie 2015, 18:28)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui animalutul20

    Singurul motiv pentru care cineva e nevaccinat e pentru ca a refuzat sau nu s-a nascut in spital, vaccinul se face tocmai din spital, unele din prima zi din care se naste copilul fara nici un fel de verificare contra alergiilor sau altor efecte adverse.

    Ce spitalizare platesti? virusul poate fi doar prevenit cu vaccinul, nu se vindeca precum infectia bacteriana cu antibiotic, doar corpul poate lupta impotriva virusilor.

    Problema asta ar trebui sa o pui legat de fumatori, alcoolici etc care sunt mult mai multi si sunt un risc sigur.

    Cei care se vaccineaza sa se bucure de "beneficile" vaccinurilor si sa isi vada de treaba, nu vad de ce ar trebui sa ii oblige pe altii daca ei sunt "protejati".

    Mi se pare foarte ciudata inflamarea celor pro vaccin atat timp cat ei se vaccineaza, le e frica sa nu fie ei singurii fraieri?
    • 0 (6 voturi)    
     WT*? (Luni, 16 februarie 2015, 18:22)

     Closed [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     "Singurul motiv pentru care cineva e nevaccinat e pentru ca a refuzat sau nu s-a nascut in spital"
     Tu te auzi ce vorbesti? Macar daca n-ai mai spune atatea tampenii. Sunt o multime de alte categorii care au avut ghinionul de a nu putea fi vaccinate.

     Cat despre "a refuzat", te rog sa-mi povestesti cum "a refuzat" vaccinarea un copil de cateva luni: a semnat vreo hartie, a dat o declaratie pe proprie raspundere? Care e procedeul legal prin care acel copil "refuza" vaccinarea?
     • +2 (6 voturi)    
      crede si nu cerceta? (Luni, 16 februarie 2015, 18:58)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Closed

      Ori copilul nu poate refuza vaccinarea ori sunt categorii care nu pot fi vaccinate? deci care e varianta, sunt copii vaccinati imediat dupa nastere automat fara nici un fel de logica sau nu?

      Deja deviezi discutia, daca sunt categorii care nu pot fi vaccinate ce treaba are asta cu cei care refuza sa se vaccineze? ei nu sunt purtatori de boala ei doar se pot imbolnavi la fel ca cei ce nu poti vaccinati.

      Ar trebui sa intelegi ce inseamna virus si vaccin, faptul ca nici un vaccin nu asigura imunitate 100%, faptul ca ele trebuie repetate, faptul ca pot avea efecte adverse etc

      Singurul lucru masurabil care a dus la reducerea bolilor infectioase este igiena nu vaccinul, sunt numeroase studii care arata ca oricat de vaccinat ai fi daca stai intr-un mediu neigienic sau inconjurat de oameni bolnavi nu ai nici o sansa oricat de vaccinat ai fi.
      • 0 (6 voturi)    
       I-auzi (Marţi, 17 februarie 2015, 6:14)

       Closed [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

       Amice, un copil nu poate refuza vaccinarea, doar desteptul de parinte o poate face. Adica exista putine categorii care "au refuzat" vaccinarea, exista in schimb multi copii carora li s-a refuzat vaccinarea de catre parinti. Parinti care, de cele mai multe ori, sunt vaccinati. Asa ca alegerea are impact nul asupra parrintilor si influenteaza doar viata copiilor. Clar acum?

       In acelasi timp, exista categorii care nu pot fi vaccinate, cateva fiind enumerate. Iar categoriile respective se bazeaza pe faptul ca cei ce POT fi vaccinati o vor face, astfel incat sansele ca boala sa apara in preajma lor sa fie minime. Refuzand vaccinul, influentezi si sansele de supravietuire ale celor ce nu pot fi vaccinati, nu doar ale copilului tau.

       Nu, nu sunt copii vaccinati imediat dupa nastere fara nicio logica. Faptul ca tie iti scapa logica vaccinarii nu inseamna ca ea nu exista.

       Inteleg foarte bine ce inseamna vaccinul. Inteleg ca unele nu asigura imunitate permanenta sau impotriva tuturor variantelor bolii. Insa am impresia ca la tine e "ori ma asigur 100%, ori deloc". Eu as prefera sa stiu ca am sanse doar de 25% de a contacta o boala decat 100%. Statistic, sansele mele de supravietuire sunt mai mari.

       Cat despre efecte adverse, toate tratamentele pot avea efecte adverse. Si nu vad niciunul sa garanteze vindecarea, in afara de vracii care-ti aplica tot felul de leacuri babesti. Insa, din nou, revenim la statistica: prefer acele sanse de a avea efecte adverse decat sansele de a ramane cu sechele dupa o boala ce poate fi prevenita.

       Te rog sa citezi niste studii care spun ca n-ai nicio sansa cand stai in medii neigienice si esti vaccinat. Desigur, studii care sa spuna ca vei face sigur poliomielita, de exemplu, nu studii care sa spuna ca te-ai vaccinat ROR si ai sanse identice sa racesti.
  • +1 (5 voturi)    
   ?? (Luni, 16 februarie 2015, 18:03)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Nu toti cei ce nu sunt vaccinati aleg sa nu fie vaccinati: copiii pana la o anumita varsta carora nu li pot administra anumite vaccinuri, persoanele cu imunodeficiente, cei cu alergii la anumite componente ale vaccinului, persoane pentru care alegerea de a nu fi vaccinate a fost facuta de niste parinti nu tocmai informati samd.

   Asadar, nu toti cei nevaccinati au avut de ales. Iar cei ce nu au avut de ales se bazeaza pe faptul ca cei mai multi sunt vaccinati si ca, astfel, nu se vor afla in preajma unor persoane bolnave. Greu, dar sigur te prinzi cum vine asta.
  • 0 (4 voturi)    
   explicatie (Luni, 16 februarie 2015, 18:15)

   florin sv [anonim] i-a raspuns lui gigi1

   pentru ca vaccinurile se fac etapizat - nu toate gramada intr o singura doza - conform unor scheme bine gandite. problema e atunci cand un copil nevaccinat pentru ca nu are inca varsta din schema intra in contact cu cineva bolnav.....
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 februarie 2015, 19:03)

  [anonim]

 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 februarie 2015, 19:50)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Pentru cei care vor sa afle mai multe lucruri: (Luni, 16 februarie 2015, 22:30)

  emilroz [anonim]

  Un document extraordinar [martie 2012] publicat de un medic și cercetător medical de investigație curajos care a sapat in murdăria de peste 30 de ani de transcrieri oficiale secrete ale ședințelor comisiilor de vaccinare ale guvernului britanic si ale "experților independenti" care au conexiuni cu marile corporatii din farma.


  http://nsnbc.me/wp-content/uploads/2013/05/BSEM-2011.pdf
 • +1 (5 voturi)    
  Vaxtruth.org (Luni, 16 februarie 2015, 22:31)

  AndrewUSA [utilizator]

  Vad ca in ROmania exista multe pareri pro dar si contra. Dati-mi voie sa adaug inca o sursa de informatie din SUA la polemica d-voastra. Este cel mai bine documentat website care actioneaza ca watchdog asupra industrei producatoare de vaccinuri in SUA:

  http://vaxtruth.org/
 • +2 (6 voturi)    
  E cenzura mare la voi pe tema asta!!! (Luni, 16 februarie 2015, 22:57)

  iudaroz [anonim]

  Vad ca e cenzura mare pe tema asta la Hot News!!! Numai pe cei pro ii lasati sa se exprime ... ciudat, unde sunt ceilalti care ar trebui teoretic sa fie mai multi decat cei pro vaccinare ???? Am mai postat ceva dar am fost cenzurat!!!!
 • +2 (6 voturi)    
  nu exista garantii (Luni, 16 februarie 2015, 23:24)

  shogun [anonim]

  Ce ma enerveaza este faptul ca nimeni nu-ti ofera garantii pentru vaccin, nu exista cred ca nici macar o lege. Daca doctorului i-ar pasa de sanatatea copilului meu atunci macar m-ar informa despre riscurile vaccinarii si m-ar convinge nu doar cu expresia ca " e bine si trebuie facut". Daca copilul meu dupa vaccin face o boala grava, cauzata sau introdusa in organism din cauza perioadei de scadere a imunitatii dupa efectuarea vaccinului, CINE RASPUNDE? CINE PLATESTE? CINE IL FACE SANATOS PE COPIL? Oare doctorul, firma producatoare, sustinatorii stiintifici si nestiintifici? Voi care postati? Nimeni nu poate. Asa ca lasati-ma sa calculez eu riscurile si sa iau o hotarare de care si pentru care sa raspund eu si nu un strain, pentru ca e viata copilului meu pe care eu il iubesc si nu altcineva. Multumesc de intelegere. Nu e nevoie de nici un raspuns, pentru ca nu exista nici un raspuns corect. Daca vaccinurile ar fi sigure maine le-as face, dar asa o sa fac orice altceva se poate pentru sanatatea copilului meu, cu inima indoita, intrebandu-ma daca am ales corect. Asa ca nu mai judecati atat
  • 0 (4 voturi)    
   De aceea nu este legiferat. (Marţi, 17 februarie 2015, 11:34)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui shogun

   Nu esti singurul in situatia aceasta.
   In contextul in care depun efort sustinut sa protejez viata copilului, prin supraveghere zilnica (joaca, mancare, somn, educatie, socializare, ingrijire) sunt constrans sa fac o alegere. In alegearea asta sunt revoltat pe faptul ca, pe de o parte, imi este solicitata responsabilitatea prin vaccinarea copilului, cf programei, pe de alta parte, eu nu am pe nimeni pe care sa responsabilizez in cazul unui eveniment neprevazut. Pe de o parte, doctorul este revoltat pe decizia mea, desi nu exista obligativitate legiferata in sensul vaccinarii, pe de alta parte mie imi este respinsa atitudinea revoltata pt situatia nereglementata si pt nevoia mea, tot in interesul copilului meu, de a avea un backup, o asigurare, un suport, o autoritate responsabila.
   In aceasta situatie, haideti sa efectuam demersuri comune pt a reglementa situatia. Vorbim legal? E legea, copiii vor fi vaccinati, parintii vor fi linistiti. Nu e legea, fiecare face ce crede. Nu cred ca statul doreste sa isi asume raspunderea vaccinarii, de aceea solicita declaratii pe propria raspundere de la parinti.
   • 0 (0 voturi)    
    de acord (Miercuri, 18 februarie 2015, 9:25)

    irina [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    iti sustin intru totul demersul. si eu sunt de aceeasi parere. in state, de exemplu, atunci cand s-a dovedit ca vaccinurile au declansat anumite boli, parintii au fost despagubiti de stat in fc de gravitatea afectiunii, pt ca in cazul unor leziuni pe creier, parintele este obligat sa stea acasa (sa renunte practic la servici). si pana la urma, nu mi se pare nici ok ca statul sa dea un amarat de ajutor social unui parinte care poate castiga/contribuia la societate cu mult mai mult.
 • +3 (9 voturi)    
  de ce atatea vaccinuri (Luni, 16 februarie 2015, 23:34)

  shogun [anonim]

  Mi se pare ca schema aceea de vaccinuri, incepand de la 6 luni e cam prost gandita. Adica d-lor faci vaccin la un bebelus, nu la un cobai, nu la un adult. SASE VACCINURI INTR-O DOZA?!!! Nu-i cam mult? Si va asteptati doar la urmari pozitive, cand nu s-au facut teste, nu sunt rezultate concrete? As zice ca cei care cred orbeste in vaccinuri au devenit fanatici religiosi, numai ca "dumezeul" lor e sistemul. Mai ganditi, puneti-va intrebari totusi, sunteti oameni inteligenti , nu cobai.
 • +3 (9 voturi)    
  Mici observatii.. (Marţi, 17 februarie 2015, 0:18)

  akillies [utilizator]

  ..fata de reactiile oamenilor la aest articol.
  Articolul ataca in mod clar un medic de familie si promotorii ideilor acestui medic (reprezentati aici de Olivia Steer) - nu are importanta ca Olivia Steer e membru fondator intr-unul din cele mai bune ONGuri din aceasta tara, pe tema subiectului - salvarea vietilor nou-nascutilor, reducerea mortalitatii infantile etc. : s-au gasit suficienti oameni sa arunce cu rahat(sa o spunem pe romaneste) in femeia asta, pt ca ea a optat sa nu isi vaccineze copii cu nu stiu ce vaccin(din acelea optionale atentie tuturor carcotasilor si dle. Mixich).
  In Romania, sunt vreo 5 vaccinuri pe care le fac toti bebelusii(antitetanos si anti-difteric, impotriva-tusei-magaresti, impotriva-poliomielitei si anti-tbc) - astea 5 s-au facut si se vor face fara niciun acord; recent s-a mai adaugat si anti-hepatita-b(obligatoriu) si mult dezbatutul ROR (din cauza ca cele 3 boli au o tulpina comuna..).
  E posibil ca Olivia Steer sa fi optat(deci are voie sa opteze) sa nu isi vaccineze copii cu ROR: care e problema? Exista riscul sa infecteze copii vacinati si cu imunitatea intarita?!?! Asta e problema: ca nu sunteti siguri de vaccin?!?!
  Sau ca e posibil ca in clasa unde e copilul Oliviei Steer sa fie alti copii nevaccinati(din motive materiale - desi cel putin unul ar putea fi vaccinat tocmai din cauza ca un alt copil nu a fost vaccinat --> sper ca se intelege) - si care s-ar imbolnavi de R/O/R (Adica una din cele 3 boli) din cauza copilului OS.. Pai care e diferenta de acum fata de copilaria noastra?!?! Copii vor fi tratati, si vor fi imunizati natural(asa cum au fost imunizati si parintii lor). Care e probema totusi?!?!?Copii imunizati artificial, sunt protejati, cei neimunizati, vor fi tratati - vaccinul e un mijloc de preventie, dar nu e infailibil (Atentie deci!!) si se doreste a se reduce astfel(prin vaccinare) costurile cu tratamentul. Foarte bine Olivia Steer si cine nu a mai dorit/putut sa se vaccineze vor plati tratamentul..
 • +1 (7 voturi)    
  Mici observatii..(II) (Marţi, 17 februarie 2015, 0:54)

  akillies [utilizator]

  ..Deci, niste oameni vor plati tratamentul pentur niste boli...foarte bine, daca asta a fost optiunea lor..
  Dar de ce ar duce ata la o pandemie/epidemie?!?! CAnd sunt atat de multi oameni cu imunitate in fata bolii?!?! Sau nu sunt imunizati??!?!
  Ne poate explica si noua cinevadin pro-vaccinare, in ce consta aceasta "teama de pandemie"(aici e isteria de fapt) la un om vaccinat?!?!!Sunt nisteromani care nu vor sa vaccineze copii cu toate vaccinurile din lume.. si sunt unii care vor: cine are dreptul sa ii forteze in deciziile lor?!?
  Din cate stiam eu, virusii se adapteaza foarte repede:tulpina de oreion din Europa, poate fi diferita de cea din Asia., sau cea din America.. Eu ma imunizez in Europa, dar ma imbolnavesc cu virusul American, sau cel asiatic..ce ma fac atunci? Maii mult, convins fiind ca sunt imun la Oreion, intru in contact cu acei oameni din America bolnavi de aceasta boala si devin purtator, si daca ma si imbolnavesc, contagios. Si apoi ma intorc in Europa in mai putn de o zi de la imbolnavire: la ce m-a ajutat vaccinul?!!? Pai exact la nimic. Mai exista riscul sa se combine doua tulpini de virus si sa rezulte unul imun la ambele tipuri de vaccin...Ce o sa mai spuneti atunci de Olivia Steer?!?! Ca si ea si voi o sa fiti victimele aceluiasi virus nou..dezvoltat in marele laborator al ""civilizatiei" umane..
  Multi oameni ati postat cu patima..ati uitat de ratiune..de logica.. ati apelat la matematica si statistica, gresit: daca vreti niste valori exacte statistic, mai introduceti variabile ca mediul geografic, genele, rasa, mediul social fiti mai exacti. - Statistica e utila numai in anumite conditii (dnii ingineri si doctoranzi si medici care ati postat, trebuia sa stiti asta pana acum).. Deci daca sunt destui oameni imunizati, mai avem epidemie?!? Si cine dracu era trimis la scoala cand avea 39 cu 5 temperatura (in cazul oreion/rubeola/rujeola)?!? cine dracu isi trimtie copilul la scoala cu temperatura...Ati spus numai aberatii..unii pe-aci
  • -1 (7 voturi)    
   Of :( (Marţi, 17 februarie 2015, 6:24)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui akillies

   "Deci daca sunt destui oameni imunizati, mai avem epidemie?!?"
   Tocmai asta-i. Daca NU sunt destui oameni imunizati, rezulta epidemie. Iar anti-vaxxerii se straduiesc sa convinga pe cat mai multi sa nu se vaccineze.
   Daca as fi anti-vaccin, as incerca sa conving pe cat mai multi sa se vaccineze, asa reducand sansele copilului meu de a se imbolnavi.

   "ati uitat de ratiune..de logica.. ati apelat la matematica si statistica, gresit"
   Daca nici matematica nu e ratiune si logica... Si unde s-ar afla ratiunea si logica? Ascultand niste pseudo-studii, dovedite a fi falsificate, dar refuzand dovezile stiintifice? Meh.

   "Si cine dracu era trimis la scoala cand avea 39 cu 5 temperatura (in cazul oreion/rubeola/rujeola)?!? cine dracu isi trimtie copilul la scoala cu temperatura..."
   Bolile enumerate sunt contagioase inainte de a aparea simptomele. Asa ca iti trimiti copilul "sanatos" la scoala si se imbolnavesc si altii de la el. Clar?
  • 0 (2 voturi)    
   uite de-asta ar putea duce la epidemie (Marţi, 17 februarie 2015, 9:34)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui akillies

   http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1202865#t=articleMethods

   Vezi să nu te doară capul de la atîtea cifre. Ah, am uitat, nu crezi în cifre, crezi în logică.
 • +1 (5 voturi)    
  R/O/R (Marţi, 17 februarie 2015, 6:45)

  Closed [utilizator]

  Conform WHO (sau OMS, pe romaneste), rubeola (pojarul german) cauza aproximativ 2,6 milioane decese PE AN in anii '80. In 2013, au fost aproximativ 145 mii de decese.
  Sursa: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

  Asta pentru toti vitejii care sustin ca vaccinul anti-rubeolic nu are sens, pentru ca suferi 3 zile si pe urma esti imunizat pe viata. Iaca unii n-au sansa de a trai.
 • +1 (5 voturi)    
  Sunt alte tari care au alta parere (Marţi, 17 februarie 2015, 6:53)

  Ary [anonim]

  http://viataverdeviu.ro/sentinta-data-italia-vaccinul-ror-cauzeaza-autism/
  • 0 (4 voturi)    
   o cretinatate de site (Marţi, 17 februarie 2015, 12:49)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Ary

   pseudostiinta pura
 • 0 (6 voturi)    
  pericolul vaccinarii (Marţi, 17 februarie 2015, 9:33)

  liviu [anonim]

  habar nu aveti domnule jurnalist despre ce vorbiti.
  sau poate ca da...mamei in cursul operatiei de cezariana i se spune:suteti de acord sa va fie vaccinat copilul dar trebuie s-o facem repede.ca il administram in primele 4 ore.
  cartea in cauza este extrem de bine articulata si ar trebui s-o citeasca toate mamele inainte de a-si transfoma copilul in bolnav cronic cel mai simplu catalogat cuADHD care trebuie bineinteles tratat...
  • -1 (5 voturi)    
   Cezariene (Marţi, 17 februarie 2015, 13:32)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui liviu

   Ceea ce descrieti acolo e o atitudine gresita a medicilor. Si aveti dreptate.

   Ce mi se pare halucinant e cum de la o greseala a unor oameni trageti concluzia ca o carte plina de greseli stiintifice e "extrem de bine articulata" si, probabil, ca vaccinurile sunt rele. Cat despre transformarea copilului in bolnav cronic, asta rezulta tot dupa povestea cu cezariana ati concluzionat? Si ADHD apare tot de la vaccinare?
 • 0 (4 voturi)    
  Cei ce nu se pot vaccina (Marţi, 17 februarie 2015, 17:03)

  boom [anonim]

  Inteleg dreptul de a refuza vaccinare pe motive filozofice sau ideologice. Problema pe care cei ce aleg sa nu se vaccineze o prezinta, indiferent de motiv, este ca pun in pericol pe cei ce nu se pot vaccina din motive reale. De exemplu copii mici, bebelusi, ce nu pot fi vaccinati din cauza virstei dar care pot fi contaminati de catre persoane ce nu sunt vaccinate. Un astfel de bebelus poate muri. Situatia este reala nu doar in Romania. America de Nord, USA si Canada se confrunta chiar acum cu cazuri de rujeola/rubeola luate in special de la Disneyland ...
  • -2 (4 voturi)    
   Gata (Marţi, 17 februarie 2015, 19:18)

   Zoom [anonim] i-a raspuns lui boom

   Ce-ar fi ca voi, activistii platiti, sa mai luati o pauza, sa nu mai tot repetati ce s-a spus deja de mai multe ori?

   Vezi, poate mai ciupiti ceva cu Rosia Montana.
  • 0 (0 voturi)    
   Prosteala ieftina (Marţi, 17 februarie 2015, 21:54)

   Un cititor [anonim] i-a raspuns lui boom

   Propun sa se stabileasca anumite reguli legate de vaccin, precum:

   1. La Disneyland intra doar cei care au carnetul de vaccinuri completat la zi!

   2. Cu avionul merg numai cei care arata la imbarcare carnetul de vaccinuri!

   De asemenea, ca sa descurajeze eventuala atitudine anti vaccinuri propun testarea celor care ajung la poarta la Disneyland cu intrebari de genul:

   "Sunteti pentru sau impotriva vaccinurilor? Daca da, puteti intra; daca nu, va rugam sa veniti la anul cu raspunsul corect."


   Mai mult decat atat, fiindca astazi se moare mai mult din cauza prostiei decat "datorita" lipsei vaccinurilor, propun ca testele sa se completeze cu intrebari din care sa rezulte daca esti suficient de inteligent sa vezi Disneyland!

   Ar mai trebui sa se stabileasca si cat de spalat pe creier esti. Daca nu esti suficient de spalat cei de la DIsneyland vor fi obligati sa te trimita inapoi de unde ai venit.
   • +2 (2 voturi)    
    Ironie ieftina (Miercuri, 18 februarie 2015, 7:10)

    Closed [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

    In anii '80 mureau cam 2,5 milioane pe an din cauza rubeolei. Chiar si in 2013 au murit 145.000. Radem, glumim, pana ce copilul nevaccinat face rubeola si crapa. Dupa care incepem sa scancim, este?
  • 0 (0 voturi)    
   logică beton (Miercuri, 18 martie 2020, 14:50)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui boom

   Deci cei care au motivație filozofică sau ideologică să fie scutiți, cei care și-au văzut copilul după vaccin în șoc anafilactic sau cu alte efecte adverse grave să fie decăzuți din drepturi sau obligați?!
   Cred că nu faceți nici deosebirea dintre purtător de boală și bolnav contagios, sau ați aflat cumva că virușii urcă numai în cârca celor pe care scrie NEVACCINAT?! Citiți ce spune Tetyana Obukhanych, imunolog Harvard.
   1. VPI (vaccin polio inactivat) nu poate preveni transmiterea virusului polio. Virusul polio salbatic este inexistent in SUA de cel putin 20 de ani. Chiar daca virusul polio ar fi re-importat prin calatorii, vaccinarea pentru polio cu VPI nu poate afecta siguranta spatiilor publice. Va rog sa retineti ca eradicarea virusului polio salbatic este atribuita utilizarii unui vaccin diferit, VPO sau vaccin polio oral. In ciuda capacitatii de a preveni transmiterea virusului polio salbatic, utilizarea VPO a fost eliminata acum mult timp in SUA si a fost inlocuit cu VPI din cauza problemelor de siguranta.
   2. Tetanusul nu este o boala contagioasa, ci mai degraba dobandit de la rani adanci contaminat cu spori de Clostridium Tetani. Vaccinarea pentru tetanus (prin vaccinul combinat DTaP) nu poate modifica siguranta spatiilor publice; este destinat doar pentru protectie personala.
   3. In timp ce vaccinul DTaP este gandit sa previna efectele cauzate de toxina difterica, acesta nu este gandit sa previna colonizarea si transmiterea bacteriei Corynebacterium diphtheriae. Vaccinarea pentru difterie nu poate siguranta spatiilor publice; in cel mai bun caz este destinat doar pentru protectie personala.
   4. Vaccinul pertussis acelular (Pa) (elementul final al vaccinului combinat DTPa), utilizat în prezent în SUA, a înlocuit vaccinul pertussis cu celula intreaga la sfârșitul anilor 1990, inlocuire urmată de o creștere fără precedent a cazurilor de tuseiconvulsiva. Un experiment cu infecție deliberată cu pertussis la primate a evidențiat faptul că vaccinul Pa nu este capab
 • 0 (0 voturi)    
  vaccnarea ca argument stiintific (Joi, 9 iulie 2015, 8:53)

  valeriu [anonim]

  Nu credeti ca pentru marea masa a celor care accepta sau nu vaccinarea,publicarea statisticilor unor date sunt mult mai importante decat "argumentele" stiintifice,pe care majoritatea nu au posibilitatea de a le intelege?
  Ca de exemplu,ar fi mault mai elocvent (si pentru cei care sunt "pro" si pentru cei care sunt "contra",daca s-ar publica date oficiale privind:
  -daca se urmareste in mod organizat si de catre cine,daca dintre cei vaccinati au contractat totusi bola respectiva,precizandu-se:peroada de referinta,procentul,cauzele stabilite sau presupuse,etc.
  -cati din cei nevaccinati (procentual)au contactat boala respectiva si cauze (mediu social,varsta,etc);
  -exista vreo legatura intre numarul de vaccinari si aparitia unor epidemii sau pandemii?(date cat mai precise,sursele datelor,zonele apariiei,etc);
  -cum au fost stabilite perioadele de revaccinare,pentru eficienta acestora;
  -care este organismul care are obligatia,in Romania,sa urmareasca statistica vaccinarilor si urmarile acestora.
 • 0 (0 voturi)    
  E adevarat ce se scrie acolo (Joi, 14 aprilie 2016, 16:34)

  Lucian Ilea [utilizator]

  Si eu am astm bronsic.de la 15 la 37 de ani..
  si eu am suferit f mult in viata asta...
  si eu am fost vaccinat pt toate cele in timpul lui Ceausescu
  si multi altii au fost infectati,caci in vaccinuri sunt virusi morti sau ma rog,inactivi dupa parerea celor care ii pun acolo
  si eu am urme pe corp de la vaccinurile din copilarie...
  ...ideea e ca intr-o tara medievala cum e Romania si azi
  nu exista tehnologia si grija de a se face vaccinuri bune si inofensive
  in Africa miliarde au murit in urma vaccinarilor
 • +1 (1 vot)    
  Dovezi antivaccinare (Vineri, 5 mai 2017, 21:09)

  nelu [anonim]

  Pentru cei ce vor sa fie convinsi si sa convinga si pe lepre,pot studia datele de aici (reprezinta cea mai mare baza de date,nu numai in acest domeniu).Aici aveti adresa:

  http://www.bibliotecapleyades.net/salud/salud_vacunas.htm

  Pentru cei ce vor legiferare (ma refer la ministru,medici si alti decidenti masoni sau nemasoni),trebuie sa cerem sa-si asume aceasta lege prin penalitate 25 de ani inchisoare daca copiii vaccinati patesc ceva si nu in ultimul rand confiscarea totala a averilor acestora pentru a infiinta un institut care sa caute remedii pentru efectele cauzate de acesti criminali aserviti globalistilor,creerea de fonduri tot din aceste averi de ajutorare a familiilor ce au avut si au desuferit de pe urma acestor tratamente.
  Tot aici un film obligatoriu pentru orice cetatean al ROMANIEI,care dupa ce il vede sa umple adresele de mail a tuturor parlamentarilor sa-l vada si apoi acestia obligati sa dezbata in sesiunetelevizata la ce concluzie au ajuns,caci doar ei sunt alesi de noi si nu invers.
  Linkul filmului este:

  https://www.youtube.com/watch?v=U7z_izM9FEQ

  Vaccinurile conțin în mod obișnuit următoarele substanțe:
  • hidroxid de aluminiu
  • fosfat de aluminiu
  • sulfat de amoniu
  • amfotericină B
  • țesuturi animale: sânge de porc, sânge de cal, creier de iepure
  • ficat de pui, ficat de maimuță
  • embrion de pui, ou de pui, ou de rață
  • ser bovin
  • betapropiolactonă
  • ser fetal bovin
  • formaldehidă
  • formol
  • gelatină
  • glicerol
  • Celulele diploide umane (provenite din țesuturi umane fetale avortați)
  • gelatină hidroxilat
  • mercur timerosal (thimerosal, mertiolat (r))
  • Glutamatul monosodic (MSG)
  • neomicină
  • sulfat de neomicină
  • fenol steaguri roșii
  • fenoxietanol (antigel)
  • bifosfat de potasiu
  • monofosfat de potasiu
  • polimixină B
  • polisorbat 20
  • polisorbat 80
  • Porcin cazeină hidrolizată pancreatic
  • proteinele MRC5
  • sorbitol
  • tri (n) butil fosfat
  • celule VERO, o linie continuă de celule de ficat de maimuță și celule roșii din sânge de oaie
 • 0 (0 voturi)    
  noi nu cunoaștem statistici (Miercuri, 18 martie 2020, 14:39)

  Ana Armanca [utilizator]

  Nu am văzut în comentarii nici o statistică legată de vaccin și efecte adverse. De ce?
  1988, Franța se vaccinează personalul medical cu vaccin împotriva hepatitei B. Primii sunt medicii și persoanalul medical. Urmează 24000 de cazuri de scleroză multiplă, dintre care 8.000 validate. De ce? Există o similitudine moleculară între structura moleculară a virusului care produce hepatita B și cea a tecii de mielină umane....
  Vaccinuri lucrate pe țesut prelevat de la fetuși umani:
  Las la o parte faptul că acelui fetus îi bate inimioara când este spintecat ca să i se preleveze țesuturi, sunt viruși care înglobează în propriul ADN fragmente de ADN din țesutul de cultură și prin mecanismul calului troian îl introduc în organismul gazdă, care poate fi copilul dvs. . S-a demonstrat că virusul SD40 care provine din rinichiul de maimuță, se regăsește în țesut canceros la om...
  1988, Marea Britanie, celulele animale pe care se lucrează vaccinul ROR sunt înlocuite cu celule de fetuși umani, după vaccinare apare o explozie de autism. Se presupune același mecanism: Virusul a preluat ADN din celulele fetale și le-a introdus în organismul gazdă...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by