Incursiune in mintea unui parinte care refuza sa-si vaccineze copilul

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 9 februarie 2015, 0:26 Actualitate | Esenţial

Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Săptămâna trecută am decis să blochez comentariile la un articol despre mişcarea anti vaccin şi rolul acestei isterii în declanşarea noilor epidemii de rujeolă şi oreion din Europa şi Statele Unite. Pe email sau pe Facebook am primit aşteptatele acuze de crimă sau, mai delicate, de pactizare cu conspiraţia mondială. Nu ele m-au pus pe gânduri. Ci un mesaj politicos, lipsit de patimă, venit din partea unui părinte cu educaţie superioară.

Mi se explică în mesaj de ce părintele a ales să nu-şi vaccineze copilul cu ROR (căci vorbim despre acest vaccin împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei, nu despre altul). Având în vedere că a “cercetat problematica vaccinurilor vreme de luni de zile”, autorul mesajului consideră că “acele luni de cercetare mă califică mai mult să iau o decizie decât recomandarea unui medic care procedează după cum a învăţat la şcoală (aceeaşi şcoală unde nu se fac cursuri de nutriţie), fără cercetări suplimentare”.

Dincolo de impreciziile evidente – la Medicină există mai multe cursuri dedicate nutriţiei şi cei mai mulţi medici pe care-i cunosc fac permanent cercetare suplimentară -, am remarcat buna-cuviinţă a autorului şi fireasca îngrijorare de părinte.

Chiar e firească o astfel de îngrijorare? Da, da, de o mie de ori da. Este unul dintre efectele adverse ale iubirii de mamă (sau de tată). Vine la pachet cu tandreţea şi lupta zilnică pentru a-i fi cât mai bine copilului tău. Chiar şi celor mai raţionali părinţi le este greu să lupte cu astfel de griji sâcâitoare, fantomatice. Ele bântuie mai ales noaptea, după ce s-a liniştit casa şi în cameră mai pâlpâie doar lumina rece a monitorului sau a smartphone-ului. Şi atunci părintele încearcă să le împrăştie folosind cea mai la îndemână sursă de informaţie.

Aproape trei sferturi dintre noi (72%) folosim Internetul pentru a căuta informaţie medicală. Jumătate din cele mai frecvente zece căutări pe Google în limba română în 2014 au fost termeni medicali. Dar părintele care caută informaţii în limba română pe Google despre vaccinuri are motive serioase să se ia cu mâinile de cap.

Dacă în engleză motorul de căutare oferă în primul rând surse credibile, serioase, în română e exact pe dos. Jumătate din rezultatele afişate pe prima pagină trimit către siteuri sau bloguri care povestesc despre cum vaccinurile (inclusiv ROR, cel despre care vorbim acum) ne omoară copiii.

Într-o astfel de situaţie ar trebui să ne bazăm pe capacitatea părintelui îngrijorat de a face diferenţa între sursele de informaţie de încredere şi cele necredibile. În realitate asta nu se întâmplă.

Trei sferturi dintre noi nu verificăm care este sursa, data publicării şi cine sunt autorii informaţiilor medicale pe care le citim (studiu Pew Internet & American Life Project, 2013). Deşi 85% dintre noi considerăm de încredere orice informaţie medicală găsită online, medicii o confirmă ca reală în mai puţin de jumătate din cazuri: doar 41%!
 
Avem aşadar dificultăţi în a discerne între informaţia medicală serioasă şi cea falsă. Cei mai mulţi dintre noi. Iar atunci când pe terenul deja fertilizat de îngrijorare cad seminţele otrăvite ale conspiraţioniştilor anti vaccin, părintele se alarmează. Firesc, nu?

Cum îl ajută statul român pe părinte să se liniştească? Prin spitalele murdare. Prin scandalurile uriaşe cu medici şi oficiali din Sănătate corupţi. Prin legăturile documentate dintre cei mai tari profesori de medicină şi industria farmaceutică. Prin lansarea cu surle şi presă de către prim-ministru (Victor Ponta în acest caz) a unui vaccin dovedit ulterior ca fiind toxic. Alarma părintelui este intensificată de un sistem sanitar corupt şi murdar, nicidecum redusă.

Pe acest fundal şi după ce s-a documentat “vreme de luni de zile”, părintele aleargă, desigur, la medic. Acolo se va lovi de modelul paternalist al practicării medicinei, răspândit încă în toată Europa, nu doar în România. Medicul este cel care ştie întotdeauna cel mai bine şi timpul său nu poate fi risipit cu îndoielile neştiutorilor pacienţi. Nu e un defect de caracter al breslei medicale, ci unul de educaţie, o educaţie veche de multe secole. „Medicii trebuie să evite să sacrifice timp doar pentru capriciile pacienţilor”, scria în 1790 dr. Benjamin Rush, unul dintre părinţii fondatori ai medicinei americane.

„În general, doctorilor nu le plac pacienţii deştepţi”, scrie dr. Eric Topol, în 2015. Dacă faceţi parte dintre ei, adică vă pregătiţi înainte de a veni la medic citind despre problema cu care vă confruntaţi, e foarte posibil să pierdeţi orice brumă de simpatie şi disponibilitate din partea omului în halat alb care ar trebui să vă risipească, răbdător, îngrijorările (vezi studiul din British Medical Journal publicat aici în 2013).

Medicina paternalistă domină şi în România: 64% din medici şi 82% din asistenţii medicali limitează accesul pacienţilor la informaţiile medicale personale (autorul studiului este dr. Andrei Nanu, UMF Bucureşti). În general, la capitolul respectării drepturilor pacienţilor România stă foarte prost (conform Indexului European al Consumatorului de Sănătate din 2014 - citeşte aici).

Într-un aşa context nici nu mă mir că părintele care mi-a scris a ajuns la concluzia că „fiecare părinte trebuie să-şi asculte intuiţia şi ceea ce îi spune va fi cel mai bine pentru copilul lui”. Nu îl aprob deloc, dar încep să înţeleg cum a ajuns aici.

Părintele anti vaccin din România este o victimă. Victima unui spaţiu public dominat de conspiraţii şi de zvonuri. A unei bresle medicale conduse pe principii feudale, în care Profesorul e prinţul şi pacientul e iobagul. A unui sistem medical public în care e tot mai greu să ai încredere. Încrederea - acest ingredient esenţial în medicină.

Într-o astfel de atmosferă e atât de uşor să dai crezare discursului anti vaccin produs de doamne diafane, care publică cărţi despre prăjiturele, apar la televizor şi mai şi sunt credincioase. Cum ar putea concura cu ele studiul care a urmărit peste 530.000 de copii danezi fără să găsească nicio legătură între vaccinul ROR şi autism? Cum ar putea concura cu ele sutele de studii care demonstrează că vaccinul ROR nu produce efecte adverse semnificative?

Deşi nu îi aprob deloc, îi înţeleg pe părinţii care ezită să-şi vaccineze copilul. Dar atunci când aceşti părinţi se transformă în predicatori anti vaccin care cer vehement ore de emisie şi drepturi la replică, nu mai este nimic de înţeles.

Inconştienţa şi conspirita nu se tratează cu drepturi ci, cel mult, cu un imens hohot de râs. 

 • CÂTEVA DATE DESPRE VACCINUL ROR
Toţi copiii născuţi în Danemarca între 1991 şi 1998 au fost incluşi într-un studiu foarte vast pentru a afla dacă există vreo legătură între vaccinul ROR şi autism. După urmărirea de-a lungul mai multor ani a 537.303 copii danezi, nu s-a găsit nicio diferenţă în procentul de cazuri de autism între copiii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi. Nu există nicio corelaţie între apariţia autismului şi vârsta administrării vaccinului. Studiul a fost publicat într-unul din cele mai serioase jurnale medicale ştiinţifice din lume şi poate fi consultat aici (în engleză).

Academia Americană de Pediatrie a pus la dispoziţie un document (aici în engleză) care citează peste 40 de studii în care au fost incluşi zeci de mii de copii şi la care au lucrat sute de medici şi cercetători de la cele mai redutabile universităţi din lume. Concluzia este unanimă: vaccinarea contra rujeolei, rubeolei şi oreionului la copii nu produce efecte adverse semnificative.
 
Cine riscă cel mai mult complicaţii serioase în cazul îmbolnăvirii de rujeolă?
 • Bebeluşii până la un an;
 • Copiii nevaccinaţi;
 • Gravidele nevaccinate;
 • Bolnavii de leucemie sau alte boli imunodepresive.
RISCUL ACTUAL DE DECES AL COMPLICAŢIILOR RUJEOLEI
 • Epidemia din 1999 din Olanda: 2300 de cazuri, trei copii decedaţi.
 • Epidemia din 2000 din Irlanda: 1200 de cazuri, trei copii decedaţi.
 • Epidemia din 2013 din Franţa: 15.000 de cazuri, şase copii decedaţi.
RISCUL COMPLICAŢIILOR OREIONULUI
 • Înainte de introducerea vaccinului ROR oreionul era principala cauză a meningitei virale şi a pierderii auzului la copii.
 • Jumătate din totalul infecţiilor cu oreion ating sistemul nervos central.
 • Unul din zece adulţi care fac oreion sunt afectaţi de atrofie testiculară.
Cine trebuie să evite/amâne administrarea vaccinului ROR?
 • Cei alergici la neomicin sau cu istoric cunoscut de alergii severe.
 • Femeile gravide.
 • Bolnavii de cancer.
Aici găsiţi lista detaliată (în engleză).

Efectele adverse în urma vaccinării cu ROR sunt slabe, mult mai blânde decât potenţialele complicaţii ale bolii. Poate apărea o formă uşoară de rujeolă sau oreion care durează maxim trei zile, cel mai frecvent simptom fiind febra moderată. Aici găsiţi mai multe informaţii despre vaccinul ROR (în engleză).

CÂND SE ADMINISTREAZĂ VACCINUL ROR?

Se recomandă ca bebeluşii să fie vaccinaţi între un an şi un an şi 3 luni şi încă odată între 4 şi 6 ani. Peste 95% dintre cei vaccinaţi devin imuni după primirea primei doze, şi 97% după primirea celei de-a doua doze. Vaccinul eşuează să ofere imunitate în restul de 3% din cauza erorilor de administrare sau de a păstra vaccinul la temperatura corectă (sursa tuturor datelor de mai sus sunt fie siteurile autorităţilor de sănătate din Marea Britanie şi Statele Unite, fie studii publicate în jurnale ştiinţifice de prim rang).

Nota: comentariile care nu fac referire la subiectul articolului sau disemineaza speculatii pseudo-stiintifice nu vor fi aprobate.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Provident

​INTERVIU Stefan Liiceanu - trecerea de la carti la produse japoneze traditionale via piata financiara

Dupa 17 ani petrecuti in Japonia, timp in care a lucrat in domeniul financiar, Stefan Liiceanu a decis sa deschida in locul fostei Librarii Humanitas din Fundul Curtii, Takumi - un magazin in care sunt comercializate produse japoneze traditionale. In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor tineri care au avut succes. "Cred ca cel mai important este sa faci ce iti place. Productivitatea se vede atunci cand faci ceva cu pasiune, nu cand faci ceva pentru ca trebuie."
71559 vizualizari
 • +20 (38 voturi)    
  :( (Duminică, 8 februarie 2015, 22:49)

  tirolez [utilizator]

  Poate ar trebui sa citeasca si forumurile de mamici, sectiunea "ne dorim copii si nu reusim" sa vada cate cazuri de infertilitate masculina sunt datorate oreionului facut in copilarie. Iar infertilitatea masculina severa are in general sanse de rezolvare mai mici decat cea feminina. Se poate face fertilizare in vitro cu punctie testiculara(poate-poate se gaseste ceva) dar sansele sunt sub 10% in conditiile in care costa mii de euro si implica si un bombardament hormonal al partenerei.
  Si nu in ultimul rand sa nu uitam persoane publice, vezi Olivia Steer, foarte vehemente in a sustine miscarea anti-vaccin.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +19 (53 voturi)    
  incursiune in mintea? (Duminică, 8 februarie 2015, 22:56)

  thebblack [utilizator]

  care minte? nu au minte nici cat sa inteleaga lumea reala din jurul lor. stiu ca sistemul medical din romania il poate dezamagi si pe cel mai sceptic pesimist posibil dar totusi....

  de cand medicina a trecut de capitolul babe si rugaciuni, suntem din ce in ce mai multi, traim din ce in ce mai mult iar bolile care ne omoara sunt din ce in ce mai putine (si oricum doar cele deosebit de grave). cum ar spune americanul, that shit works.

  cazurile in care nu, sunt doar rezultatul matematicii numerelor mari. stiu ca nu e usor acel unul dintr-un milion, dar cineva trebuia sa fie.

  si oricum, care conspiratie sa o cred? asta cu vaccinurile sau aia cu noua ordine mondiala (ca tot urla unul pe aici mai devreme) care ne vrea pe toti sanatosi si buni de munca in folosul masonilor (sau iluminatilor, ca nu mai stiu care-s care)?
  sau poate nici una?
   #showComment
 • +13 (35 voturi)    
  Eu sunt pro vaccin (Duminică, 8 februarie 2015, 23:11)

  Monica [anonim]

  Bine argumentat articolul si foarte util! Eu sunt pro acest vaccin care este bun si am vazut asta din experienta mea ca mama a 3 copii. Primii doi au facut si varicela destul de urat si oreion pentru ca nu exista atunci vaccinul la noi si baiatul la 2 ani chiar a facut complicatii, pancreatita, varsaturi grave, 8 zile de spitalizare la spitalul de boli infectioase, a fost greu, nu s-a lasat cu urmari, dar am vazut si cazuri unde a avut urmari, chiar la maturitate.
  Al treilea copil, nascut dupa cativa ani si beneficiar de vaccin nu a facut oreion si ma bucur pentru asta.
 • -1 (51 voturi)    
  un parinte tot cu educatie superioara (Duminică, 8 februarie 2015, 23:16)

  un parinte [anonim]

  contribui la statistica dumneavoastra cu exemplul meu, similar.

  am cautat si m-am documentat in jur de 5 luni, in trei limbi pe care le vorbesc curent, nu doar pe internet, ci si in publicatii (carti, reviste de specialitate - desi nu am educatie medicala). consider ca stiu sa diferentiez intre miile de informatii panicarde si cele 'pe bune' (urmaresc banii si autorii, cum se zice). intr-adevar, informatiile in limbra romana sint, calitativ, printre cele mai apocaliptice.

  hotarirea mea a fost sa astept cu nebunia vaccinarilor. principalul motiv: raportat la greutatea unui nou-nascut, mi s-a parut ca substantele chimice introduse ca adjuvanti sint mult prea multe iar efectele posibile ale acestor substante nu sint de neglijat. apoi au fost si alte motive. poate o sa ma considerati un parinte inconstient, dar stiu exact care sint simptomele bolilor pentru care se vaccineaza, si cum sa procedez daca observ ceva. citi dintre parintii cu copiii vaccinati 'la metru' stiu ce trebuie sa observe si sa faca in caz de ceva?

  atunci cind prislea poate spune in cuvinte ca il doare capul sau ca are ameteli - si nu doar prin urlete, febra, apatie - voi incepe cu vaccinarile, si alea pe alese, pe cit posibil.

  un dezavantaj pe care cei ca mine il au este ca nu exista vaccinuri 'single' ci doar la pachet. ori faci tot (ROR) ori nici unul.

  vorbitorilor de germana le recomand 'Impfen: Pro und Contra', o carte scrisa de un medic pediatru cu multa experienta si care explica foarte clar care sint riscurile bolilor, care ale vaccinurilor, cu date si referinte la studii solide.

  acestea fiind spuse, va multumesc ca scrieti, domnule Mixich, si ca nu-i lasati in pace pe nemernicii din sistemul de sanatate romanesc.
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +6 (24 voturi)    
  Rolul religiei (Duminică, 8 februarie 2015, 23:18)

  Libertati [anonim]

  Grupurile puternic reformate (streng gereformeerd, calvinisti) din Olanda exclud orice forma de vaccinare. Prefera sa-si vada copiii bolnavi/ morti decat sa-i vaccineze.
  Contaminarea altor copiii la scoala/ gradinita are efecte nedorite pt cei de alte religii. Raspindirea virala nu cunoaste limite.
   #showComment#showComment
 • +19 (27 voturi)    
  Vaccin (Duminică, 8 februarie 2015, 23:25)

  miska [anonim]

  Cu cat vor aparea mai multe si mai hotarate pareri, cu atat se vor inversuna mai mult cei contra vaccinare. Cei pro merg oricum, ma rog, merg sigur la vaccin. Oricumul asta ar putea insemna nepregatit. Eu vreau sa impartasesc doar experienta mea de parinte. Am un fiu adolescent, pe care l-am vaccinat cu de toate la varsta copilariei. Nu l-am vaccinat niciodata antigripal pentru ca am vrut sa vad cum lucreaza sistemul imunitar. Nu a facut niciodata gripa, asa ca nu am aflat daca e bine sau nu sa faci antigripalul. Si este un copil sanatos, in sensul ca ia antibiotic o data la zece ani, desi a avut un prim an de viata groaznic.
  Am si un copilas de un an, pe care l-am vaccinat, pana acum, cu toate cele. M-am dus insa cu inima stransa, pentru ca am auzit, am citit, apoi iar am auzit multe despre vaccinuri. Inclusiv despre ROR si chiar am sunat o mamica inainte. La al doilea vaccin, copilasul meu a facut patruzeci de grade aproape. Dar m-am dus si la urmatorul. Si am facut si ROR-ul, spunand de fiecare data ca este ultimul. In concluzie, nu cred ca ne putem proteja suta la suta copiii si ca puteam avea doar certitudini. Indiferent de ceea ce alegem, o sa ne fie teama ca nu am facut cea mai buna alegere. Cel mai important este sa ne asumam aceste alegeri, Si sa nu ii influentam pe ceilalti.
   #showComment#showComment
 • +6 (22 voturi)    
  Prea multa energie pentru un non-subiect! (Duminică, 8 februarie 2015, 23:38)

  Spirt [utilizator]

  Suntem 7,5 miliarde pe Pamant, orice metoda prin care presam mai putin pe resurse este binevenita! De ce sa se perpetueze si genele tampeniei?
   #showComment#showComment
 • +4 (20 voturi)    
  Vaccin (Duminică, 8 februarie 2015, 23:45)

  mithrill [anonim]

  O subliniere: articolul este legat strict de ROR, un vaccin facut deja la milioane de copii si care si-a dovedit eficacitatea si efectele adverse (minore in acest caz). Observ insa in comentarii ca lumea deja s-a impartit in pro vaccinare si anti vaccinare la scara larga, nu raportat la acest vaccin. Hai sa fim seriosi, exista vaccinuri cu riscuri mari, exista vaccinuri care s-au dovedit esecuri si au fost deja retrase... miscarea anti vaccin nu cred ca se refera la ROR.
  Cercetarea fiecaruia dintre noi asupra a ceea ce permitem sau nu sa ni se intample ramane valabila: in tara asta banul dicteaza iar eu nu am incredere in medici. E suficient ca sa ma catalogati drept un anti vaccin-ist sau nu?
  Si... dl. Mixich aveti in continuiare toata stima mea.
 • +7 (15 voturi)    
  excelent articol (Luni, 9 februarie 2015, 0:11)

  anonim3 [utilizator]

  Felicitari, dle Mixich. Articolul este clar si convingator. Iar comentatorii ar trebui sa reciteasca fraza initiala: discutia aici este despre vaccinul ROR si nu despre toate vaccinurile la gramada. S-ar putea ca multe argumente sa se potriveasca si la alte vaccinuri, dar impactul fiecaruia trebuie evaluat si discutat separat.
 • +4 (14 voturi)    
  despre sistemul medical romanesc (Luni, 9 februarie 2015, 0:31)

  dan [anonim]

  Deci foarte pe scurt.in anii 90' eram in clasa a 7a sau a 8a si au venit la scoala sa ne faca testul IDR (pentru necunoscatori este testul de anticorpi la tuberculoza).
  Mi-a iesit o "urma" insignifianta pe mana deci in mod normal trebuia sa fiu vaccinat. Tin minte ca au fost 2 asistente care au masurat si au ridicat din umeri. Cinci ani mai tarziu ma imbolnaveam de TBC pulmonar. Costuri pentru stat cu tratamentul si pentru mine? Fara numar.
  So fuck the system. Ascultati-va instinctul ,testati-va singuri copiii si decideti in cunostintza de cauza pentru ei. (valabil pt. cei pe care ii duce mintea evident)
   #showComment#showComment#showComment
 • +9 (13 voturi)    
  corect (Luni, 9 februarie 2015, 3:46)

  amanda13 [anonim]

  Va multumesc, domnule Mixich, ca reluati tema si ca permiteti comentarii pe marginea acestui articol. Ca mama a unui bebelus de 6 luni, nu pot descrie cat de teama mi-a fost cand, la doua, patru si acum la sase luni a trebuit sa imi vaccinez copilul. Si da, au fost efecte adverse - la doua luni a plans necontenit timp de cateva ore, a avut febra, ne-am speriat si eu si sotul meu, la 4 luni a dormit o zi intreaga si a avut un pic de febra, acum la 6 luni la fel, insa cand ma gandesc numai ce i s-ar putea intampla daca ar avea poliomielita, sau hepatita B, sau tetanus, nu ezit niciun moment. Iar asta cu atat mai mult cu cat am in tara o mama medic care imi repeta neincetat la telefon ca un copil atat de mic nu ar trebui vaccinat si imi da exemplul Norvegiei unde vaccinarea incepe la un an... :( Imi este de asemenea teama acum cu epidemia de rujeola de aici ca bebelusul nostru risca sa contacteze boala cand mergem la pediatru pentru ca vaccinul se administreaza dupa varsta de un an.

  Parintii care din inconstienta sau incapatanare refuza sa isi vaccineze copiii trebuie sa priceapa ca ii pun nu doar pe acestia in pericol, ci si pe ceilalti parinti, ca noi, ai caror copii nu sunt inca la varsta la care unele dintre vaccinuri se administreaza. In plus, isi pun in pericol si nepotii - am citit despre cazuri de femei insarcinate care nu fusesera vaccinate, care au venit in contact cu virusul rubella, fapt care a afectat dezvoltarea fatului. Ca mama cred ca este extrem de important sa ma asigur si ca niciodata inconstienta mea nu va afecta viitorul copilului meu. Iar pentru cei care inca mai au dubii in ceea ce priveste vaccinurile, exista suficienta literatura pe aceasta tema care sa-i ajute sa ia o hotarare in cunostiinta de cauza.
   #showComment
 • +1 (13 voturi)    
  Oameni buni, (Luni, 9 februarie 2015, 5:43)

  vorax [anonim]

  orice vaccin este o forma de provocare a propriului sistem imunitar doar pentru a recunoaste ulterior virusul real si a-l invinge. Daca sistemul imunitar este deficitar se manifesta imediat prin reactia adversa la vaccin. Opiniile contra vaccinarii sunt lipsa de activitate mentala si cautare de paleative pentru incapacitatea de a-si depasi ignoranta, dar si din snobism. In fiecare "voce avizata anti-vaccin" regasim acelasi patos verbal si putere de convingere ce le avea si Hitler. Si stim unde ne-a dus.
   #showComment
 • +7 (15 voturi)    
  Intrebari: (Luni, 9 februarie 2015, 6:41)

  Anonim [anonim]

  Intrebari:

  1. Va referiti doar la un vaccin si putini vor ezita sa nu va dea perfecta dreptate in privinta acestua. Unui copil nu i se administreaza un vaccin, ci mai multe.

  2. Temerea unor parinti se refera, cumulativ, la ‘bombardamentul’ asupra imunitatii la care nu este exclus sa duca ‘aglomeratia’ de vaccinuri, plus la ceea ce contine un vaccin, pe langa virusul cultivat.

  3. Va referiti strict la cauzalitatea ROR - autism. Parintii care isi pun problema anumitor efecte adverse se tem insa de faptul ca ‘bombardamentul’ cauzat de prea multele vaccinuri poate conduce la perturbari ale functionarii sistemului imunitar; sau, asa cum semnala alt cititor, nu poti sti ce iti rezerva materialul genetic; nu efectele gen febra, roseata etc sunt cele care ii sperie pe acesti parinti ingrijorati, ci cauzele unor imunitati date peste cap, ale caror cauze sunt imposibil de a fi detectate - prin urmare, logica spune ca acestea nu pot fi legate de vaccin, dar, pe aceeasi logica, si viceversa este adevarata - tocmai pentru ca sunt o multime de boli a caror cauza este complet necunoscuta (acestea fiind puse, generic, pe dereglari imunologice; ar fi interesant de urmarit evolutia a timp a bolulilor autoimune - statistic, evolutie cazuri). Medicina ar castiga incredere daca ar rezolva misterul a sutelor de boli autoimune 'inexplicabile'.

  4. in stransa legatura cu punctul 2, deschid la intamplare unul dintre programele de vaccinare din tarile europene, ex. Suedia: http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/sweden.html, dar veti gasi aceeasi recomandare in Marea Britanie, Elvetia etc.
  Note 6: HepB is only recommended to children considered high-risk groups. Vaccination is given at birth to infants of mothers positive for hepatitis B.
  Urmariti cu atentie notele si apoi comparati cu ceea ce se intampla la noi, vaccinare HepB in masa, fara diferentiere. Este HEp B contagioasa? De ce presupune vaccin obligatoriu si nu este administrata doar grupelor de risc/facultativ?
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +3 (9 voturi)    
  vaccinuri si parinti (Luni, 9 februarie 2015, 6:58)

  Francisc 1 [utilizator]

  parintii care nu-si vaccineaza copii ii condamna la tot felul de riscuri , hpv -cancer de col , varicela -zona zoster , oreion -sterilitate , polio -infirmitate , eu zic sa aiba explicatiile la ei sicand copilul lor va creste si va avea vreo complicatie de asta.
   #showComment
 • 0 (8 voturi)    
  Medicina ca stiinta (Luni, 9 februarie 2015, 7:30)

  GRadu007 [utilizator]

  Medicii au pretentia vanitoasa ca lumea sa aiba incredere orbeasca in stiinta lor. Numai ca pretentia asta e cam deplasata. Stiinta medicala nu e chiar la "inaltimea stiintifica" a matematicii unde (de exemplu) asupra unei teoreme odata demonstrate nu se mai revine, nu mai exista polemici, dubii, discutii, birfe.

  Cind stii ca thalidomida (si nu e un caz singular) a fost recomandata de medici in anii '50-'60, cind stii ca, pe vremuri, medicii recomandau amigdalectomia intr-o veselie iresponsabila, cind stii ca tratamentul stomatologic de canal ("omorirea" nervului) se facea, pina nu demult, cu arsenic, ceea ce avea de multe ori consecinte grave (cangrene) peste 10-15 ani si cind mai stii multe alte exemple in care stiinta medicala a dat chix urit de tot, acceptarea fara cricnire a sfatului oricarui medic e o pretentie deplasata.
   #showComment
 • +5 (7 voturi)    
  medicii de familie (Luni, 9 februarie 2015, 8:33)

  Gabriela [anonim]

  In Romania e isterie.Eu m-am dus in Constanta sa ma inscriu la doctorul de familie , precizand ca vreau sa-i fac baiatului toate vaccinurile la zi conform schemei din Romania, ca as dori sa fac si un vaccin pentru hepatita, vaccinul antigripal etc - doctorita imi spune ca ea nu stie, ea sustine mai mult medicina homeopata, ca sa ma duc in spital sa mainteresez, ca vaccinurile sunt din China si nu sunt sigure.Am insistat ca pot achizitiona eu vaccinurile numai sa-mi spuna ce si cum si numai sa le faca la cabinet, iar mi-a spus ca ea nu stie.....am plecat si nu m-am mai inscris deloc, pierdere de timp.Si asta la medici platiti din banii statului roman, deci ....
   #showComment
 • +1 (9 voturi)    
  vaccinare (Luni, 9 februarie 2015, 9:27)

  Ioan Cernatescu [anonim]

  Ii intreb pe cei contra vaccinarilor: ati citit despre cum arata o epidemie de variola, difterie sau poliomielita sau recent de rujeola? Poate n-ar fi rau sa apara astfel de articole.
  Cu stima, Ioan Cernatescu
   #showComment
 • -2 (12 voturi)    
  o părere (Luni, 9 februarie 2015, 9:31)

  Razvan12 [anonim]

  În primul rând, informarea: aceleași informații pe care le găsiți dumneavoastră pentru a argumenta poziția vaccinului (studii din jurnale medicale de prestigiu, etc.) drept opțiunea valabilă sunt aceleași pe care le accesează orice părinte educat, cu studii superioare și cu același grad de cunoștințe despre știința medicală - cel puțin teoretic. Faptul că puneți problema atât de radical, deși mimați o minimă înțelegere condescendentă privind opțiunea cu care nu sunteți de acord, este o totală lipsă de respect dar un gest perfect justificabil dpdv jurnalistic. Deși, conform logicii jurnalistice (să nu uităm așadar că NU aveți altă calificare decât cea de om de presă), sunteți foarte abil în a arunca cu termeni și a face din frază o concluzie să pară sentință. Dacă până acum isteria era în par Dar, în esență, greșiți fundamental. Înțeleg că mișcarea ”anti-vaccin” este o isterie, când de fapt este o opțiune alternativă viabilă și categoric discutabilă, așa cum sunt toate opțiunile privind sănătatea. Eu vă doresc să faceți un copil, înainte de a mai fi atât de condescendent în privința celor care nu și-au vaccinat copiii. Și vă mai doresc să continuați research-ul privind această problemă din ambele unghiuri de vedere. DAR, asta ar însemna să vă schimbați meseria. Iar meseria dumneavoastră asta vă învață, mai ales pe meleagurile unde prostia și ignoranța sunt uriașe, adică pe la noi. Zi ceva acolo, găsește și o exprimare din condei, pac pac un link, explicăm cu niște cifre statistice și cu un studiu serios ceva ce nici măcar nu pricepi în esență, deși așa îți pare când o întreagă danemarcă face ce face și nu iese nimic nasol. Două-trei informații statistice, un jurnal medical, câteva vorbe despre consipraționism, deși nimeni nu l-ar fi adus într-o discuție obiectivă și la rece, o portretizare nesimțită a doamnelor cu pretenții, care caută măcar să întrebe, să discute, să afle, nu să SE SUPUNĂ ca vitele și oile...și gata articolul mătăluță... dă boul click, iese banu.
   #showComment
 • +4 (10 voturi)    
  My two cents (1) (Luni, 9 februarie 2015, 9:34)

  adi [anonim]

  Vaccinarea nu se face doar pentru individ, ci și pentru comunitate. Eficacitatea vaccinării este mare atunci când o mare parte din populație este vaccinată, cei imuni protejându-i și pe cei care nu sunt imuni din varii motive. Dar vaccinarea vine și cu costuri exprimate în reacții adverse, de la ușoare până la grave. Aceste costuri le suportă copilul vaccinat și părintele. Comunitatea trebuie să participe și ea la aceaste costuri, de aceea România are nevoie de un program de ajutorare financiară a părinților acestor copii, lucru care se întâmplă și în alte țări.

  Vaccinurile din programul național trebuie să devină obligatorii (ex. Croația), cu condiția existenței acelui program de compensare. Sunt două motive principale pentru care a scăzut acoperirea vaccinală în ultimii ani: neprezentarea și refuzul. Consecința se răsfrânge asupra comunității și nu neapărat asupra familiei care a refuzat vaccinarea. Costurile financiare și umane ale unei epidemii sunt imense și de multe ori epidemiile încep și sunt întreținute de grupurile de oameni care nu sunt imuni la acea boală. Cum nu poți pune un singur individ să plătească aceaste costuri și cum nu-l poți pedepsi nici pentru eventualele decese, comunitatea trebuie să cântărească foarte bine la caracterul obligatoriu al vaccinării, în condițiile în care refuzul se bazează pe ignoranță și conspirație.
 • +7 (9 voturi)    
  My two cents (2) (Luni, 9 februarie 2015, 9:34)

  adi [anonim]

  Medicii de familie trebuie să răspundă întrebărilor părinților. Ori ei, așa cum ai spus și în articol, fie nu vor, fie nu au un răspuns. Întrebările sunt atât de des vehiculate prin mediul online sau prin cabinete și se poate face o listă de răspunsuri posibile. Sunt vaccinurile cauza autismului? Vaccinurile plurivalente suprasolicită sistemul imunitar? De ce trebuie făcut BCG și HepB la naștere? Un copil nu are relații sexuale la naștere, de ce trebuie făcut v. HepB? Este rujeola o simplă boală a copilăriei? De ce trebuie vaccinat împotriva polio, dacă ultimul caz a fost în anii 90? De ce un copil nevaccinat este un pericol pentru cei vaccinați? Mercurul? Aluminiul? Formaldehida? De ce trebuie să-mi vaccinez copilul când e mic? Mai mulți doctori au recomandat să nu vaccinez, unde greșesc ei? A

  Vi se par întrebări stupide? Nu sunt, sunt întrebări formulate de părinți care au ales să nu-și vaccinezi copiii și au găsit răspunsuri în articolele neverificate după sursă și data apariției și nu le-au găsit în cabinetele medicilor de familie.

  Concluzie: vaccinarea obligatorie, program de compensare a celor au avut reacții adverse grave și educarea medicilor de familie cred că vor readuce procentele de acoperire vaccinală la limitele de siguranță pentru comunitate.
   #showComment
 • +5 (9 voturi)    
  Mda (Luni, 9 februarie 2015, 9:59)

  electron [utilizator]

  "raportat la greutatea unui nou-nascut, mi s-a parut ca substantele chimice introduse ca adjuvanti sint mult prea multe" zice cineva mai sus si cam asta ii concluzia la care ajung multi
  Wow asta o zici tu ca specialist in imunologie, sau ca cercetator in domeniul vaccinurilor, sau pur si simplu dupa documentarea ta intensa de wow 5 luni, ai ajuns la concluzia ca 0.5455ug de aluminiu in vaccinul asta ii prea mult si tu ai pune 0,345 ug.
  Hai sa fim seriosi sunt cercetatori care se ocupa cu asta ani intregi si se fac numeroase teste si vii tu dupa ce ai citit 5 luni pe net si zici ca nu sunt bune cantitatile?
  Sa iti zic eu ceva despre cititul pe internet, pe internet poate sa scrie oricine orice fara prea multe repercursiuni. Sunt tot felul de persoane care incearca sa castige notorietate si scriu tot felul de articole mai mult sau mai putin documentate. Oricine poate sa scrie articole, daca nu sunt bazate pe niste studii clinice serioase, studii a caror rezultate sunt reafirmate de alte studii, articolul este egal cu 0. Si eu pot sa ma documentez x luni si sa scriu un articol despre cum ar trebui sa se faca o centrala nucleara, asta nu inseamna ca o sa am si dreptate.
  Pentru cei cu teoria conspiratiei ca unele companii farmaceutice ar fi in spatele vaccinurilor, va intreb un lucru ce ii mai profitabil sa dai in vaccin care costa nu stiu 100 euro sa zicem la un copil, sau sa lasi copilul sa face varicela, oreion si mai stiu eu ce si sa dai o serie de medicamente sa tratezi varii simptome, sau chiar sa il internezi in spital?
  Eu cred ca a doua varianta este muuult mai profitabila.
 • +2 (4 voturi)    
  Vaccinari la copii (Luni, 9 februarie 2015, 10:04)

  wombatt [utilizator]

  Intr-adevar, vaccinul ROR este benefic pentru cei mici, dar s-au raportat si multe cazuri in care s-au imbolnavit copii vaccinati. Aici mai trebuie insistat pe respectarea stricta a lantului de temperatura de la producator pana in momentul administrarii. De asemenea, mai ramane problema eficacitatii vaccinului dupa terminarea scolii, bolile respective fiind mult mai grave daca le faci ca si adult. Mult mai problematic este vaccinul BCG (impotriva tuberculozei) care dupa parerea mea (medic) se administreaza absolut nejustificat la nastere, de multe ori fara macar sa se informeze parintii despre acest lucru. Dupa schimbarea vaccinului (acum se utilizeaza tulpina Copenhaga) au aparut foarte multe reactii adverse care de multe ori au fost trecute sub tacere. Numai dupa ce peste 100 de copii au ajuns in spital problema a "transpirat" in presa si vaccinarea a fost temporar suspendata. Inainte de reluarea vaccinarii, l-am vazut la TV pe Raed Arafat, care sustinea ca dupa perioada de suspendare a vaccinarii s-au inmultit cazurile noi de TBC. Or, ca medic sa sustii asa ceva mi se pare hilar. Domnul Arafat nici macar nu are expertiza in domeniu, nefiind pneumo-ftiziolog. Un articol foarte pertinent despre aceasta vaccinare a aparut in Viata Medicala si il gasiti aici: http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html Eu personal am avut foarte mult de suferit in copilarie de pe urma unei revaccinari BCG, fapt care la vremea respectiva nici macar nu a fost consemnat in vreun registru de efecte adverse, cu toate ca problemele s-au putut rezolva numai prin spitalizare si 2 interventii chirurgicale.
   #showComment
 • -3 (9 voturi)    
  incursiunea în lipsa minții (Luni, 9 februarie 2015, 10:13)

  Razvan [anonim]

  Tendențios, muncit prea puțin, câteva ore de research, un articol slab pentru un site care devine din ce în ce mai slab la munca jurnalistică corectă. Măcar pentru editorul comentariilor, e bine de știut că atunci când cauți să luminezi ceva de o asemenea delicatețe și atât de discutabil - nu trebuie să fii prea deștept ca să înțelegi că ”realitatea” e suficient de complexă încât să discuți cu multă atenție și fără să pretinzi ”incursiuni” pe știu eu unde, cum ar fi mintea cuiva care își expune copilul unui tratament medical cel puțin puternic, cu riscuri mici dar totuși uriașe. Vreți să faceți click-uri pe spinarea ”cititorilor pasionați” de pe scaunul obiectivității, reușiți, felicitări, meritați conturi grase și super beneficii de pe urma acestei meserii, pentru care v-ați pregătit foarte bine. Dar cred că eroarea în care vă plasați ca jurnaliști e profundă și periculoasă, aproape la fel de periculoasă ca și cea pe care, vezi doamne, vreți să o îndreptați. Și mai cred că riscul cel mai mare este că sunteți în esență total incapabili de a vă pune mintea la contribuție astfel încât să pricepeți întreg fenomenul, respectiv toate ițele și tot ce poate încăpea ca argument perfect rațional, științific și valabil, în ambele părți. ”Isteria anti-vaccin” - e o sintagmă preluată de voi ca niște haplea înfometați de ceva ”spectaculos”. Rușinică pentru jurnalismul ”de o înaltă ținută”. În rest, fiecare cu google-ul lui. Sau te pomenești că sunt jurnale medicale prin redacție pe la voi zburând pe-acolo... rușinică, cum spuneam.
   #showComment
 • -4 (10 voturi)    
  ? (Luni, 9 februarie 2015, 11:21)

  Anca [anonim]

  Care este utilitatea acestui vaccin? ROR? ca despre el se vb in general.
  Pt ce se face?
  - pojarel
  - pojar
  - oreion.
  Nici una din aceste boli nu este grava, facuta in copilarie. Multi din noi, parintii, le-am facut in copilarie, fara efecte adverse.
   #showComment
 • +2 (8 voturi)    
  15% (Luni, 9 februarie 2015, 11:26)

  Paul [anonim]

  15% este limita maxima de oameni neimunizati pe care o populatie o poate suporta fara sa apara epidemii. E o matematica simpla.

  Alegi sa nu iti vaccinezi copilul? Atunci roagate sa nu fi facut la fel si alti 15 oameni dintr-o suta.

  Si pana acuma erau oameni impotriva vaccinarii. Dar numarul lor era mentinut in acest 15%, si epidemia se oprea de la sine. Acuma, de cand se face tam-tam pe acest subiect, probabil ca acest procent va creste. Si la un moment dat, epidemia va izbucni.
   #showComment
 • +2 (4 voturi)    
  Vremuri trecute... (Luni, 9 februarie 2015, 11:34)

  Anca [anonim]

  Sunt de acord cu articolul, exceptand un singur lucru: marea majoritate a medicilor de familie din Romania nu sunt la curent cu noutatile si cu noile tehnologii, nici pe departe...
 • 0 (8 voturi)    
  Medicina moderna (Luni, 9 februarie 2015, 11:37)

  Mitica [anonim]

  Din pacate medician moderna s-a transformat dintr-o relatie medic-pacient intr-o relatie trista pacient-statistica.
  Am primit din partea unui medic un tratament cu urmatorul argument: 85% din pacientii care au primit acest medicament au raspuns pozitiv.
  Nu l-am luat mediciamentul indicat si treaba s-a rezolvat si fara medicament.
  Am doi copii si acuma 16 ani am fost tentat sa il vaccinez pe cel mai mai mare dintre copii cu acest ROR, denumit international MMR. Si am renuntat.
  De retinut ca atunci cand faci anumite vaccinuri, imunitatea este dobandita pe o perioada limitata. Dupa un anumit timp trebuie facut ceea ce se numeste rapel, adica un nou vaccin care sa refaca imunitatea.
  In plus mie mi se pare foarte impovorator pentru un trup sensibil cum este cel al unui copil sa il 'bombardezi' cu 3 vaccinuri dintr-o data.
  Sunt anumite vaccinuri care sunt fara indioala bune, dar ca sa vaccinam pentru orice mi se pare o prostie.
  In ceea ce priveste treaba ca citim inainte sa mergem al medic mi se pare foarte corect. Este vorba de corpul meu. Daca medicul face o greseala il doare drept in cot. Avem o viata si noi trebuie sa decidem ce facem cu ea, nu altii.
  Iar eu refuz sa fiu doar un procent dintr-o statistica. Cine doreste nu are decat sa fie.
   #showComment
 • +6 (12 voturi)    
  Nu doar vaccinurile fac rau! (Luni, 9 februarie 2015, 11:51)

  Un om avizat [anonim]

  Am auzit ca si mancarea face rau. Nu mai dati de mancare copiilor, ca pun numai prostii in ea.
  Nu ii mai spalati, nu ii mai vaccinati, nu le mai dati medicamente cand sunt bolnavi.

  Ziceti si voi o rugaciune, sa traim cu o speranta de viata de 30 de ani, ca-n evul mediu, fara conspiratiile astea mondiale care vor sa traim mai mult!
 • +3 (7 voturi)    
  Medicii din Romania (Luni, 9 februarie 2015, 12:29)

  Irina [anonim]

  1. Romanul a ajuns sa fie si doctor de meserie pt. ca cei mai multi dintre noi ne-am confuntat cu probleme grave datorita incompetentei medicilor.
  2. Ca exemplu f. clar, personal, m-am luptat jumatate de an cu crize de litiaza biliara, ajunsa cu salvarea de multe ori la spital, de fiecare data mi se dadeau pastile pt ulcer. Dupa vreo 3 luni mi s-a spus ca sunt suspecta de hepatita si ciroza, avand 27 de ani. Mai apoi, pt ca nu aveam vreo hepatita cunoscuta au decis ca am hepatita autoimuna si ca mai am vreo 5 ani de trait. Intr-un final, dupa rezultatul analizelor, am cautat singura pe net de ce aveam acele rezultate, si am gasit ca de fapt era blocaj biliar. La un an de la operatie, ma simt excelent, nici vorba de hepatite, ciroze, ulcere, etc. Am fost vazuta de cel putin 10 doctori pana am descoperit singura problema.....
  3. Sunt f. multe cazuri in care oamenii s-au lovit de acelasi sistem incompetent si multi si-au luat viata si deciziile medicale in propriile maini pt. ca nu mai avem doctori competenti. Sunt f. multe motive pt care un adult decide astfel pt. copilul lui; in primul rand neincrederea in doctori. Cum mai poti avea incredere intr-un doctor care nu este capabil sa-ti stie istoricul medical, sau sa vada dincolo de tiparele obisnuite sau macar sa te trateze cu un minim respect, ca si noi suntem fiinte umane ca si ei, nu doar pacienti pe o banda rulanta ca niste pui intr-o fabrica....Copilului meu i s-a recomandat calciu si fier pe la 3 luni, doctorita stiind ca am talasemie minora si copilul suspect de aceeasi problema. Fierul este interzis in caz de talasemie minora. Unde era creierul doctoritei cand a putut sa-mi dea acele suplimente? Bineinteles ca nu i le-am administrat si bine am facut, pt ca intr-adevar si copilul are aceeasi problema. Sa fim seriosi, sa nu ne mai criticam pt faptul ca ne decidem singuri soarta, pt ca nu mai putem sa ne bazam pe niste doctori cu zeci de ani experienta in spate care nu stiu sa mai faca aceasta meserie.
 • +1 (7 voturi)    
  conformitate fiole vaccin (Luni, 9 februarie 2015, 12:39)

  Elena [anonim]

  Baiatul meu de 7 ani ar fi trebuit sa faca acum rapelul la vaccinul ROR si am refuzat sa-mi dau acordul. De fapt, acest "acord" a fost motivul pentru care am refuzat.
  Cine imi garanteaza ca fiola cu vaccin este conforma? (Vezi cazul cu vaccinul antitetanos din urma cu putin timp cand au fost retrase doua loturi, dupa aparitia efectelor adverse).
  As vrea ca, inainte sa-mi dau acordul solicitat, sa mi se dea o garantie scrisa ca fiola pe care o vor injecta in copilul meu este conforma si nu da alte efecte adverse decat cele specificate.
  De ce este necesar acest acord? Eu nu il vad decat ca un paravan in spatele caruia autoritatile se ascund, fugind de responsabilitate.
  Pana acum am respectat schema obligatorie de vaccinare
   #showComment#showComment#showComment
 • -2 (8 voturi)    
  cercetare (Luni, 9 februarie 2015, 13:10)

  patty [anonim]

  eu fiind chimist, imi vine sa rad cand aud "am facut ore intregi de cercetare pe google". google ca sursa de informatie in lumea stiintei NU EXISTA. wikipedia ca sursa de informatie in lumea stiintei NU EXISTA. literatura de specialitate in astfel de domenii nu vine pe gratis. articolele stiintifice sunt contra-cost, sau poti avea acces la ele prin intermediul unei institutii. imi vine greu a crede ca majoritatea celor care decid sa nu isi vaccineze copilul au studiat literatura de specialitate, avand in vedere faptul ca pretul unui articol depaseste in cele mai multe cazuri 30$, iar o cercetare implica citirea a sute, poate chiar mii de astfel de articole. nu se poate ca o persoana sa ia o decizie atat de importanta pentru copilul sau bazandu-se doar pe ceea ce a citit pe internet. asa ca toate mamele ingrijorate de numa care au studii in complet alte domenii decat medicina, farmacie sau chimie, nu sunt competente pentru a lua o astfel de decizie.

  din punctul meu de vedere, acest fapt reprezinta si o problema de etica medicala. in medicina, pacientul poate refuza orice tratament, chiar daca aceasta decizie pune in pericol viata pacientului. insa nimeni altcineva nu poate lua aceasta decizie in locul sau. si astfel punem problema in felul urmator: cine este tras la raspundere pentru copilul nevaccinat care se prezinta la spital cu o afctiune care putea fi prevenita prin intermediul vaccinarii? nu vaccinati copilul ca poate devine autist, insa va aprindeti cate o tigara in jurul lui. va duceti cu copilul in extrasezon la mare nestiind ca exact atunci gaura din stratul de ozon provocata de CFC-urile folosite ca agenti frigorifici in trecut este deasupra capului nostru. factorii de mediu sunt cei care pot atrage diverse afectiuni, iar doamna Olivia Steer, cu tot repsectul, sa ramana la rujuri si mascara, pentru ca nu e ea doctor in chimie sa inteleaga ce interactiuni chimice exista intre substanta injectata si organismul uman.
   #showComment#showComment
 • -3 (5 voturi)    
  Eliminati comentariile (Luni, 9 februarie 2015, 13:13)

  sorina [anonim]

  Domnule redactor, nu mai permiteti comentariile deoarece asa se propaga pe internet toate ineptiile si multa iresponsabilitate in cresterea copiilor.
   #showComment#showComment
 • +2 (4 voturi)    
  sa comparam mere cu mere (Luni, 9 februarie 2015, 13:20)

  Cutezatorii2013 [utilizator]

  Faptul ca un studiu din Danemarca pe produsul X (un vaccin ROR, despre care se stia clar si de catre toata lumea ca face obiectul studiului cu pricina) indica rezultatul R, nu inseamna ca produsul Y (adica vaccinul ROR administrat in Romanica dupa 20 de ani) va da tot rezultatul X. E o chestiune elementara de logica. Sau garanteaza autorul articolului ca produsul X este identic cu produsul Y si compara aceleasi lucruri?

  E vorba de chestiuni ipotetice. Cand esti pus in fata seringii si habar nu ai ce e acolo, te gandesti de mai multe ori inainte sa-i versi continutul in copilasul tau.
 • +4 (8 voturi)    
  Despre cum suntem mintiti (Luni, 9 februarie 2015, 13:59)

  Cremene [anonim]

  Va rog sa cititi acest articol - "VACCINAREA BCG - între mit şi realitate" (http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html) aparut in 2012 in revista Viata Medicala si sa-l transmiteti mai departe.

  Pentru mine este socant sa aflu ca Comitetul de experţi pentru standardizare biologică (intrunit la Geneva in oct 2011) a admis că „nu există biomarkeri care să se coreleze direct cu eficacitatea clinică a vaccinării BCG".

  La fel de socant este sa aflu ca "este recunoscut că răspunsul la tuberculină nu este un indicator al răspunsului imun protector, chiar dacă a fost folosit o perioadă de peste o jumătate de secol ca evidenţă a succesului vaccinării BCG".

  Cum adica? Noua ni se spune, de fiecare data, ca dovada eficientei acestui vaccin il reprezinta raspunsul organismului bebelusilor la tuberculina, dar de fapt acest lucru nu este adevarat cu atat mai mult cu cat s-a recunoscut oficial, inca din anul 2011, ca nu exista biomarkeri care sa demonstreze eficacitatea vaccinului BCG?

  Ce suntem noi si copiii nostri in ochii producatorilor de vaccinuri si ale autoritatilor? Oameni sau animale lipsite de drepturi pe care se pot testa in mod direct diverse vaccinuri?

  P.S

  Pentru cei care vor stergerea comentariilor am o intrebare : chiar atat de dor va este de perioada dictaturii comuniste, atunci cand romanii aveau "dreptul democratic" de a executa ordinele primite fara sa comenteze?

  Pentru cei care acuza parintii care nu isi vaccineaza copiii ca-i pun in pericol pe copiii vaccinati, dvs chiar nu va dati seama de enormitatea acestei acuzatii? Teoria "imunitatii de grup" este doar o teorie care nu a fost demonstrata stiintific niciodata (este doar o teorie). In schimb, aceasta teorie este foarte utila pentru producatorii de vaccinuri deoarece, in lipsa ei, acestora le-ar fi fost imposibil sa le explice parintilor care si-au vaccinat copiii de ce unii dintre copiii lor fac tocmai boala impotriva careia s-au vaccinat. Dar asa, problema este rezolvata...
   #showComment
 • -3 (5 voturi)    
  Eu nu pricep! (Luni, 9 februarie 2015, 14:02)

  Mad [anonim]

  Majoritatea parintilor din ziua de azi au de la 26-30 de ani in sus. Ei au fost vaccinati cand erau micuti pentru ca pe atunci nu se comenta asa ceva. Spunea doctorul sa aduci copilul la vaccinare , te duceai. Daca nu , data viitoare cand mergeai la control cu cel mic, chema asistenta si facea pe loc vaccinul ( copilul nu trebuia sa fie bolnav). La scoala la fel, nici nu se statea la discutie ! De ce uita asta? Olivia Steer a facut toate vaccinarile, are 38 de ani.
   #showComment
 • -1 (5 voturi)    
  Deci (Luni, 9 februarie 2015, 14:05)

  siska [utilizator]

  Mai mult sau mai putin statistic, dai exemplu 1 caz (chiar daca au avut "dreptate", caci stii ca uneori cistigul unei cauze depinde si de avocati, dar, ma rog ...) la cite j'de milioane de vaccinari s-au facut pina acum ... Vezi, tocmai despre asta vorbea Mixici: da, gasesti pe net daca vrei, e logic sa fie asa, si exceptii ! Dar ca sa spui ca din cauza unui caz la citeva milioane nu-ti vaccinezi copilul, asta e doar inconstienta ! Si hai sa-ti mai pun o intrebare (si tie si altor "doctori" de pe forum) : stii ca poti muri "linistit" dupa ce ai luat un banal algocalmin ? Chiar daca l-ai luat de "n" ori inainte ? I s-a intimplat unei colege, asistent medical ca si mine, in timpul turei, cind a avut o banala durere de cap ! Si nu a fost singurul caz. Norocul ei a fost tocmai asta: ca era acolo, am "scos-o" din soc anafilactic ! Explicatia: de ani, de cind lua, a dezvoltat o sensiblizare la medicament ! Pai, atunci, ce ne facem ? Nu mai luam nici o pastila ? Nu mai facem nici o injectie ? Si (sa revin in topic) nu mai facem vaccinuri, frectii, sau mai stiu eu ce pt. ca 1/j'de miloane a avut reactie adversa la contactul cu o substanta chimica (chiar si produsele naturale SINT COMPUSE TOT DIN SUBSTANTE CHIMICE, pentru cine a chiulit de la orele de chimie elementara!) ? Stii cam cite mizerii bagi in tine si cam de cite ori pe zi ai putea muri, spre exemplu, cind iti maninci masa de prinz ? Cam despre asta se vorbeste in articol : exista riscuri in orice faci, din pacate exista prea multi "profesori" pe net ! Sa stii ca nu degeaba "meseria" de doctor implica cel putin 6 ani de facultate + "update"-urile ulterioare aproape toata viata ( aici, daca vrei, in schimb, tot din pacate, se poate dicuta mult, dar asta e alta discutie). Ca sfat, vaccineaza-ti copilul in termen cu ceea ce trebuie , in timpii recomandati, ca altfel s-ar putea sa-l nenorocesti pt toata viata ! Gindeste-te un pic la poliomielita si imagineaza-ti-l bolnav fiindca nu a facut vaccinul la timp !
 • +4 (4 voturi)    
  incertitudine (Luni, 9 februarie 2015, 14:12)

  ddd [anonim]

  Ce nu spune nimeni este faptul ca niciun vaccin nu iti ofera imunitate pe viata. Nici in prospect nu scrie si nici medicii nu stiu. Un singur lucru mi-au raspuns toti medicii pe care i-am intrebat, imunitate pe viata iti ofera doar boala (daca o faci), nu si vaccinul.
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  un vaccin are garantie de... (Luni, 9 februarie 2015, 14:13)

  akillies [utilizator]

  ..cati ani?
  eus tiu ca cel anti hepatica re 5 ani garantie..dupa 5 ani mai faci unul pentur inca 5 ani... hmm cum o fi cu ROR asta? cati ani e copilul imunizat?
 • -1 (5 voturi)    
  Deci (Luni, 9 februarie 2015, 14:22)

  siska [utilizator]

  Despre ce vorbim : despre pericolul vaccinarii si vaccinuri sau despre incometenta unui medic ?? Daca tot scrii si citesti pe net, ia vezi cam care au fost, spre exemplu, beneficiile vaccinurilor anti TBC si anti POLIO cam de cind au fost ele inventate ! Si cam cum ar fi fost fara ele si altele ca ele ! Ai citit vreodata (si tu si alti "doctori" de pe-aici) cam cite efecte adverse si contraindicatii are o banala aspirina sau un ibuprofen ?? Si daca da, le iei inca ? DA, ai dreptate : poate ai dat peste un medic prost, incompetent, si e regretabil ceea ce i s-a intimplat copilului tau ! DA, e adevarat, exista si vaccinuri contrafacute, la fel si antibiotice, cosmetice, alimente, etc. Dar de aici pina la a nu vaccina copiii pt. ca al tau a avut (repet, din pacate !) acest ghinion, mi se pare cale lunga !!
   #showComment
 • -2 (2 voturi)    
  Sincer, (Luni, 9 februarie 2015, 14:39)

  siska [utilizator]

  chiar daca, poate, ma insel, am avut si am de-a face cu multi italieni, n-as (mai) pune baza pe ceea ce fac/zic italienii ! Astia s-au degradat si se degradeaza in continuare, si la ei DOAR banu' vorbeste, crede-ma ! Incearca sa gasesti alte cercetari facute de altii, mult mai destepti !
 • 0 (0 voturi)    
  8 (Luni, 9 februarie 2015, 14:58)

  eu [anonim]

  Un copil in Romania primeste 8 vaccinuri obligatorii pana la 2 ani. Trebuie sa va documentati mai multe ore pe aceasta tema :)
 • +1 (3 voturi)    
  Relevanta? (Luni, 9 februarie 2015, 15:10)

  Closed [utilizator]

  Sumele respective au fost platite pe an? Sau e totalul sumelor platite din 1986 pana in 2014? Si, de fapt, cator persoane li s-au platit sume din acest fond? Pentru ca doar mentionarea sumelor e irelevanta, poate au fost 250 de indivizi ce au primit cate 10 milioane de dolari fiecare.
 • -1 (3 voturi)    
  am citit.. (Luni, 9 februarie 2015, 15:16)

  Eowyn [utilizator]

  este o carte care dezinformeaza!!doamna doctor are o IDEE FIXA contra vaccinurilor si toata cartea cea stufoasa cauta acul in carul cu fan, pentru a-si justifica ideea fixa. Scrie de toate studiile mai mult sau mai putin recunoscute, care pun la indoiala efectele vaccinurilor, fara sa spuna o FRAZA de bolile oribile care au fost eradicate datorita vaccinarii, gen variola, gen poliomelita.. Dezinformare prin omisiune!! arati doar ce iti convine ca sa pui la indoiala vaccinurile si sa derutezi parintii, doar ca sa dovedesti ca ai dreptate.Toti copiii care vor avea de suferit din cauza acestei carti, pentru ca nu au fost vaccinati, au cui sa ii multumeasca.
   #showComment
 • -2 (4 voturi)    
  pentru Ted - cateva raspunsuri logice (Luni, 9 februarie 2015, 15:36)

  Eowyn [utilizator]

  pct 3 virusul nu alege in functie de genotip, ci de specie. de ex si maimutele mor de Ebola, nu numai oamenii. Gripa ataca si oameni si alte mamifere.
  pct. 4 -medicina a evoluat mult in ultimii 50 de ani, irelevant ce a fost acum 50 de ani..
  pct 5 -copiii nevaccinati vor face boala, vor fi gazda pentru virusi si vor provoca epidemii. Copiii foarte mici, bebelusi si femeile gravide, pentru care nu este recomandata vaccinarea ROR, vor face si ei bolile (care sunt foarte contagioase) luandu-le de la copilul nevacccinat. Femeia insarcinata care face sa zicem pojar risca malformatii asupra fatului, iar bebelusul foarte mic cu pojar, risca sa moara de la complicatii, deoarece nu exista tratament pentru pojar, corpul trebuie sa lupte sigur cu virusul. Exista doar preventia prin vaccinare.
  pct 6 Frica de Dumnezeu nu scapa bebelusul intodeauna de la moarte, cand face o complicatie, iar pediatrul onest cateodata nici el nu reuseste sa scape un bebelus fragil care lupta cu virusul. Ii scade febra si asteapta sa lupte bebelusul cu boala, ca altceva nu are ce face. Va asumati riscul?
   #showComment
 • +2 (4 voturi)    
  Reiau... (Luni, 9 februarie 2015, 17:10)

  JohnDoy [utilizator]

  Se pare că hotnews are un sistem foarte ciudat prin care evaluează care dintre postări poate fi aprobată...
  În postarea inițială, încercam să-i răspund utilizatorului „adi”, spunându-i că 12 decese pe parcursul a 14 ani, dintr-un total de 18.500 de cazuri, reprezintă cam 0,0648648648.
  Mai spuneam că numărul deceselor juvenile în urma unui accident, probabil sunt mult mai mari.
  Și că nu înțeleg de ce ar trebui amplificată această discuție pro vs. contra, atâta timp căt numărul avorturilor la eșantion de 18.500 de persoane, este mult mai mare.
  Ori, poate am atins anumite „sensibilități”?
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  Internet vs Doctori (Luni, 9 februarie 2015, 17:21)

  un dac [utilizator]

  Sesizez cu tristete o eroare destul de importanta in argumentatia ta...nu internetul este cel care cladeste, el doar consolideaza. Am intrebat de curiozitate cativa colegi cu copii despre ROR. Rezultatul? Pediatrii i-au sfatuit sa nu faca ROR, nu internetul. Asta daca vorbim doar despre ROR si doar despre Romania.

  In acest fel, in mod foarte ironic, dai apa la moara celor anti ROR in momentul in care-i trimiti cu ochii inchisi la medic. Hilar, nu?
 • +5 (5 voturi)    
  sa nu judecam pe nimeni ! (Luni, 9 februarie 2015, 17:27)

  Dan [anonim]

  Rog HN sa publice acest mesaj, precedentul fiind ignorat!

  Paragraf din prostectul DTaP, Sanofi Pasteur, Dec 2005, pagina 11:

  <<Adverse events reported during post-approval use of Tripedia vaccine include idiopathic thrombocytopenic purpura, SIDS, anaphylactic reaction, cellulitis, autism, convulsion/grand mal convulsion, encephalopathy, hypotonia, neuropathy, somnolence and apnea. Events were included in this list because of the seriousness or frequency of reporting. Because these events are reported voluntarily from a population of uncertain size, it is not always possible to reliably estimate their frequencies or to establish a causal relationship to components of Tripedia vaccine. >>
   #showComment#showComment
 • +3 (3 voturi)    
  cert e ca (Luni, 9 februarie 2015, 18:05)

  samka [utilizator]

  sunt zeci de mii de boli cunoscute. si cei pro vaccin si cei anti vaccin sper ca sunt de acord ca probabilitatea ca fix copilul lor sa dezvolte complicatii la una, mai multe sau toate aceste boli tine in primul rand de sistemul imunitar al copilului (de care suntem direct responsabili ca parinti, prin obiceiurile alimentare pe care le transmitem), in al doilea rand de noroc si doar in al treilea rand de alti factori. exista cazuri de copii vaccinati care au facut totusi boala si copii nevaccinati care au ramas perfect sanatosi. exista si posibilitatea ca un meteorit gigantic sa loveasca terra - ce facem, ii vaccinam anti-meteoriti?

  solutia e simpla, in opinia mea: sunteti pro vaccinuri? faceti-le. sunteti anti? nu le faceti. sunteti nehotarati? cercetati si decideti. doar asumati-va decizia, si nu influentati pe altii.

  sanatate si noroc celor mici, rabdare si iubire noua :)
 • 0 (6 voturi)    
  Uite-așa. (Luni, 9 februarie 2015, 18:32)

  CosminMaricari [utilizator]

  ”Imunitatea de grup” este o denumită ”teorie” (și nu ipoteză) deoarece a fost demonstrată științific prin studierea unor grupuri de persoane care au fost (sau nu) vaccinate în anumite zone/perioade. Iar studii au fost făcute o mulțime, tot ce trebuie să faceți este să căutați ”herd immunity” pe Google Scholar.

  După ce veți citi studiile găsite, dacă tot credeți că teoria imunității de grup este falsă și puteți dovedi acest lucru altfel decât prin ”intuiții de tătic/mămică”, vă recomand să vă adresați unui jurnal medical. Cu siguranță că o lucrare peer-reviewed care va demonstra că o teorie susținută în mod covârșitor și de atâta timp de comunitatea medicală este falsă va primi, pe merit, un premiu Nobel pentru medicină. Permiteți-mi să fiu primul care vă felicită!
 • 0 (2 voturi)    
  Articol incomplet (Luni, 9 februarie 2015, 20:57)

  Andreea [anonim]

  Cu ocazia acestui articol mi-am adus aminte de unul mai vechi pe tema autismului, promovat chiar pe hotnews.ro: http://medlive.hotnews.ro/semnele-autismului.html. Nu pot sa imi dau seama daca acel articol a fost editat dupa publicare, tin minte ca am fost suparata pentru ca acest articol da sursa originala de unde s-a inspirat, si anume WebMD, dar autorul nu s-a deranjat sa traduca toate topicurile. Astfel a fost lasata afara partea in care se spune "No link has been found between vaccines and autism, despite many scientific studies", ceea ce bineintelesca a lasat loc de disputa pe tema declansarii autismului in urma vaccinarii. Ma astept de la Hotnews sa fie diferit de alte site-uri, si sa ofere informatii corecte si complete, fara sa mai fie nevoie sa verific sursa informatiei.
 • +1 (5 voturi)    
  vaccinare (Luni, 9 februarie 2015, 21:18)

  cristina [anonim]

  1. Daca ati vedea un singur caz de PESS (panencefalita subacuta sclerozanta) credeti-ma pe cuvant ca nu veti mai avea dubii privind vaccinarea!!!!
  2. Autismul este genetic; nu exista niciun vaccin care sa "declanseze" autism. Sunt studii internationale multiple, efectuate pe un nr mare de pacienti care au dovedit ca nu exista nicio legatura intre vaccinare si autism.
  3. Isteria in tara noastra a ajuns la cote impresionante. Toate desteptele astea (bloggerite de succes) sa mearga la camerele de garda ale spitalelor de boli infectioase sa vada cat de urate si de complicate au ajuns banalele boli ale copilariei. Copiii sub varsta de 2 ani si nevaccinati fac forme severe de varicela sau rujeola, care necesita tratament antibiotic si spitalizare. Nu o data am intalnit in decursul rezidentiatului copiii care au murit in urma banalei varicele.
  4. Varicela (VZV) poate sa interfere intr un asemenea fel cu sistemul imun incat sa declanseze leucemie (la copiii cu susceptibilitate genetica in a dezvolta leucemie)
  Semneaza un medic rezident satul de aceasta isterie legata de vaccinare!
 • +1 (5 voturi)    
  hep B (Luni, 9 februarie 2015, 23:06)

  vaccinare anti hep B [anonim]

  sunt medic si am un coleg care a fost imunizat in urma cu 6 ani cu vaccin anti hep B. acum a avut o transfuzie de sange si este purtator de virus B, in conditiile in care si-a facut analizele inainte de transfuzie si nu avea virusul. virusul anti hepatitic B este obtinut prin inginerie genetica si poate da scleroza multipla in placi, o boala suficient de ingrozitoare , nu e ca PESS, dar...nu stiu daca e mai usor sa traiesti cu ciroza hapatica sau SMP
 • -1 (1 vot)    
  sistem medical (Marţi, 10 februarie 2015, 1:11)

  maria [anonim]

  cand eram mai mica mi-au aparut un fel de pete pe sub piele, ca la varicela, dar pete. nu ma mancau nu nimic. alte simptome nu aveam. mama a chemat salvarea pentru ca nu mai vazuse asa ceva. ajungand la grigore alexandrescu, bucuresti, asistentele care au efectuat controlul preliminar, au spus ca trebuie sa ma interneze imediat si sa imi administreze antibiotice, penicilina, chestii de genul. mama si-a dat seama ca nu e cazul, mai ales ca intotdeauna a mers pe principiul daca putem evita internarea e perfect si m-a dus la control si la alt specialist in cadrul spitalului marie curie. acest doctor imediat a intrebat daca am luat antibiotic. daca as fi luat as fi intrat imediat in soc anafilactic, avand doar o forma de mononucleoza.

  CONCLUZIE: sistemul medical, la modul general, nu doar la noi in tara, nu este mereu impotriva noastra, e nevoie de rabdare, si dorinta de a nu ne arunca intr-o tabara sau alta fara sa gandim.

  problemele si neintelegerile, zic eu, vin si din lipsa de educatie si respect atat a pacientilor cat si a doctorilor, dar si din lipsa dorintei de a avea un dialog deschis, asa cum ar fi normal, de ambele parti.

  am noroc de o mama care a inteles ca nu intotdeauna ceea ce zice doctorul e litera de lege si o a doua sau a treia parere nu strica.
 • -1 (1 vot)    
  Si in Silicon Valley (Joi, 12 februarie 2015, 9:11)

  Darius [anonim]

  Si in Silicon Valley se intampla: http://uk.businessinsider.com/google-and-other-tech-daycares-have-low-vaccination-rates-2015-2?r=US
 • -1 (1 vot)    
  Avem noi oare grija cu adevarat de copiii nostri? (Joi, 12 februarie 2015, 11:50)

  Cremene [anonim]

  Traim intr-o societate in care ne sunt formate anumite reflexe pavloviene si suntem conditionati, nu de putine ori, sa actionam conform unor sugestii/ordine primite din diverse medii fara sa ne mai folosim ratiunea.

  Unul dintre aceste reflexe pavloviene il reprezinta vaccinarea copiilor. Eu nu sunt de principiu impotriva vaccinurilor, dar nici nu pot sa accept, fara nici o ratiune, vaccinarea copiilor doar pentru ca "asa se face" si "asa e bine".

  De ce afirm acest lucru? Deoarece, atunci cand greseste si imbolnaveste (sau chiar ucide) o parte dintre copiii vaccinati, nici un producator de vaccinuri nu raspunde legal. Iar actionarii acestor firme/concerne farmaceutice stiu foarte bine ca, chiar daca produsele lor imbolnavesc copiii, ei nu vor pati nimic (cel putin in cazul Romaniei).

  Suntem oameni si fiecare dintre noi urmareste realizarea propriilor obiective. In cazul concernurilor farmaceutice care produc si vaccinuri, obiectivul principal il reprezinta Maximizarea Profitului si nu sanatatea publica. Acest lucru il uitati dvs, toti cei care adoptati fara nici un fel de spirit critic dogma cf careia actualele vaccinuri "sunt bune si sigure".

  Daca un producator de vaccinuri are de ales, pentru realizarea unui vaccin, intre o materie prima mai sigura dar mai scumpa si o materie prima mai periculoasa (pt sanatatea copiilor) dar mult mai ieftina, ce credeti ca va alege? Ce credeti ca va alege producatorul atata timp cat el stie ca, chiar si in cazul in care o parte dintre copii vor avea de suferit din cauza acelei materii prime folosite, el nu va fi tras la raspundere nici penal si nici pecuniar?

  Cum v-ati comporta dvs daca, indiferent de calitatea muncii prestate, oricum ati fi platiti si ati avea piata de desfacere asigurata? Eu cred ca oricare dintre noi, in aceste conditii, nu va mai fi prea interesat de calitatea si siguranta produselor si servicilor oferite.

  Va rog, informati-va cat mai bine inainte de a lua decizii legate de sanatatea copiilor dvs.
 • -1 (1 vot)    
  De ce exista National Vaccine Injury Compensation (Joi, 12 februarie 2015, 19:50)

  Parinte [anonim]

  Pentru cei din US care au avut de suferit din cauza vaccinari. Asta pentru cei care se indoiesc ca astfel de persoane chiar exista
  http://www.hrsa.gov/vaccinecompensation/index.html
 • 0 (0 voturi)    
  Să eradicăm toate bolile și să fie pace... (Vineri, 13 februarie 2015, 12:30)

  Adrian [anonim]

  Domnule Mixich, nu mi-am vaccinat copiii și nici un intenționez să-i vaccinez împotriva unor boli care, deși cu potențial periculos, nu au un risc așa de crescut ca ... SIDA, să zicem. Problema mea nu este legată de efectele adverse ale vaccinurilor, deși înțeleg că riscuri există și acolo, ci de ceea ce vrem să facem și să devenim. Am fost mic și am avut "bubat", cum se spunea la noi la țară, am fost gripat, am avut febră de câteva ori în copilărie dar, în acest moment, analizele arată bine. Copiii mei au făcut, la rândul lor, o parte dintre aceste boli și sunt bine sănătoși acum, toți cei din jurul meu care au avut bolile pentru care se face referire în articol (adică aproximativ 80% dintre cei pe care-i cunosc) sunt bine sănătoși. Dacă ar fi avut holeră, ciumă sau ceva asemănător situația nu ar mai fi fost la fel de fericită, deci, sunt d-acord cu eradicarea unor boli grave dar nu știu în ce măsură ne ajută, ca specie, eradicarea bolilor care, să fim serioși, nu omoară în masă (nu spun că nu este o dramă când cineva moare). Accidentele de mașină au produs aproape la fel de multe decese ca al Doilea Război Mondial, accidentele casnice produc foarte multe decese, moartea este prezentă peste tot și poate să apară din orice, faptul că există 6 decese la 15.000 de cazuri de boală nu înseamnă că specia este în pericol dar mă întreb în ce pericol ne punem dacă nu o să mai fim în măsură să avem imunitate naturală împotriva diverselor boli. Eu am imunitate completă împotriva varicelei pentru că, după ce am trecut de perioada de boală, corpul meu a dezvoltat o imunitate totală împotriva bolii (ceea ce nu se poate spune despre cei care s-au vaccinat și care sunt, într-o proporție mai mică decât înainte, expuși). Nu știu dacă cineva a mai pus problema în acest fel dar cred că merită să discutăm, înainte de toate, despre dorința de a eradica chiar toate bolile. Parcă suntem la un concurs de frumusețe unde participantele vor să fie pace în lume
 • 0 (0 voturi)    
  Dar daca ... ? (Vineri, 13 februarie 2015, 13:50)

  Laurentiu [anonim]

  ... îi rugăm pe doctori să semneze un certificat ca cel din link-ul de mai jos ?

  http://www.collective-evolution.com/2014/01/28/you-want-to-vaccinate-my-child-no-problem-just-sign-this-form/

  http://preventdisease.com/pdf/Warranty-of-Vaccine-Safety-English.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  doar link-uri (Vineri, 13 februarie 2015, 19:34)

  A.P. [anonim]

  - http://www.bmj.ro/articles/2012/11/28/cuantumul-cazurilor-de-tuse-convulsiv%C4%83-crescut-de-10-ori-%C3%AEn-r%C3%A2ndul-persoanelor
  - http://www.bmj.ro/articles/2000/03/01/ingrijorari-legate-de-imunizare
  - http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html
  - iar ceea ce gasesti aici: http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/mmr.html si aici http://www.patient.co.uk/health/mmr-immunisation
  este o parte din ceea ce lipseste in relatia medic-pacient in RO
  - adevarul este ca, eu cel putin, n-am intalnit vre-un medic care sa-mi faca cu adevarat o minima informare referitoare la vaccinul pe care urma sa il fdaca copilului meu
 • 0 (0 voturi)    
  date de la noi... (Vineri, 13 februarie 2015, 19:54)

  A.P. [anonim]

  - http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/rubeola/154-evolutia-epidemiei-de-rubeola/file - de vazut la pag 3 varsta populatiei afectate
  - http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/rubeola/153-analiza-cazurilor-de-rubeola-2013/file - de remarcat tot pag 3, unde se mentioneaza cate persoane s-au imbolnavit dintre cele vaccinate cu o doza si chiar 2 (rapel) din totalul de cazuri
  - apropo de hepatita B si C http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/hepatita-virala-tip-b-si-c/97-hepatita-virala-tip-b-si-c-anul-2012-analiza-final-docx/file
  - si apropo de acoperirea vaccinala, vedeti la pag 3 si 4 motivele nevaccinarii corespunzatoare varstei: http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/108-analiza-rezultate-av-12-luni-si-24-luni-aug-2014/file
 • 0 (0 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 15 aprilie 2015, 16:54)

  mira [anonim]

  Domnule Vlad Mixich , nu cred in conspiratii , dar nu cred nici in medicina sau stiinta poate tocmai pt ca sunt o fire f sceptica si nu iau de bun nimic. Postura de parinte te pune in situatia sa nu te raportezi la statistici ci la copilul tau care e singura realitate care conteaza si daca ai de luat in calcul sanse sa....pui la olalta si experienta ta si a celor cunoscuti si apropiati. iata care este : toata generatia mea ( probabil si dvs?) a avut pojar, varicela, oreion si la fel ca la orice gripa exista risc- totusi eu nu cunosc pe nimeni din mediul meu care sa o fi patit rau- sa zicem ca eu am fost internata pt varicela, dar iata sunt bine sanatoasa. Ce am patit eu: reactie foarte urata la antitetanos confirmata de medic de la cantacuzino( mama e farmacista si a lucrat pt institut ani de zile), daca aveam cativa ani mai putin avea potential letal, copii cunoscuti cu diagnostic confirmat de trombocitopenie postvaccinala, cu rezectie de splina sau cu urmari de luat in calcul pe viata:e nevoie de transfuzie pt orice taietura, etractie stomatologica. Astea fiind spuse si dat fiind ca sunt sceptica cei 3copii sau 6 decedati la zeci de mii nu mi se par mai de speriat decat cele 5-6 cunostinte apropiate, reactia mea la antitetanos cand aveam peste 9-10 ani. Nu cred nici in conspiratii , dar nici in halatul alb si "cercetari" absolute- avem exemplu talidomid si alte bineintentionate si stiintifice experiente- trec prin propria mea minte , poate proasta , dar a mea ...
 • 0 (0 voturi)    
  Follow the money (Vineri, 17 iulie 2015, 5:53)

  Alexandru [anonim]

  Principiu vechi, dar care da rezultate. Sa punem cateva intrebari:
  1. Cine beneficiaza daca vaccinarea este facuta obligatorie? Companiile farmaceutice. Pentru ca, sprijinite de guvern, isi vand 'produsele' la absolut fiecare persoana, fara voia acelei persoane. Sa ne aducem aminte ca vaccinul ii este impus unui copil fara voia lui. Acelui copil nu i se da nici o sansa de a face o decizie cu privire la integritatea propriului corp. Acesta este sclavagismul modern.
  2. Cine suporta costul? Absolut fiecare persoana, direct sau indirect. Statul plateste cea mai mare parte din pretul vaccinului (daca nu tot) companiilor farmaceutice. De unde are statul bani? Din taxele noastre, ale tuturor, fie ca suntem de acord cu vaccinarea obligatorie, fie ca nu.
  Deci, cu voia sau fara voia noastra, bolnavi sau sanatosi, companiile farmaceutice forteaza fiecare persoan de pe planeta sa plateasca pentru ceea ce fabrica ele, fie ca ne este de folos, fie ca nu, fie chiar ca ne omoara.
  Cu privire la studiile care demonstreaza cat de sigure sunt vaccinurile: Ia ghiciti, cine finanteaza si cine conduce multele 'studii' care arata cat de eficiente sunt vaccinurile? Ati ghicit, tot companiile farmaceutice. Ele finanteaza, ele conduc si ele raporteaza concluziile. Pentru ca ei finanteaza si ei conduc aceste studii, ia ghiciti cum vor fi rezultatele? Favorabile sau nefavorabile companiilor farmaceutice? Multe lucruri raman confidentiale, ca si in cazul dependentei fata de tutun, de care companiile de tigari au stiut dar nu le-au facut publice. Sau ca studiul acesta http://www.informasalus.it/it/data/allegati_docsc/2738.pdf care arata ca vaccinurile nu sunt atat de sigure cum ne sunt prezentate. Si tineti minte ca acest studiu (ca toate studiile de acest fel) a manipulat datele ca sa iasa cat mai favorabil companiei. De aceea din cand in cand cate cineva mai reuseste sa obtina castig de cauza in instanta http://yournewswire.com/italian-court-rules-vaccines-do-cause-autism/


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri