Calatoria la Bucuresti a unor irakieni suspectati de terorism ne-a costat peste 50 de milioane de euro. Teroristul Omar Hayssam, politicieni, afaceristi romani si rude ale unor demnitari si-au cedat firmele pline de datorii irakienilor veniti ilegal in Romania. Cel care i-a ajutat sa intre in tara a fost condamnat saptamana trecuta, in prima instanta, la sapte ani de inchisoare.

Tribunalul Ilfov, 17 iunie 2013

Dis - de - dimineata, o masina de teren parcheaza peste drum de Tribunalul Ilfov din Buftea. Imbracat lejer, in blugi si cu tricou galben, irakianul Morad Ahmed coboara din masina si traverseaza rapid strada pana in curtea instantei. Are un nou termen intr-un dosar penal in care este acuzat de evaziune fiscala, dupa ce a preluat in urma cu sase ani doua firme de comert cu legume si fructe care au prejudiciat bugetul public cu peste 16 milioane de euro.

Acuzatiile procurorilor nu erau singura lui problema in acea zi. De la venirea in Romania, in 2007, Morad Ahmed a preluat peste 150 de firme care aveau datorii la stat si la furnizori privati, provocandu-i irakianului alte dureri de cap.

Morad Ahmed, 30 de ani, nu era nici singurul acuzat in cazul celor doua firme din Ilfov. Un cetatean suedez a fost si el pus sub invinuire in acelasi dosar. Cei doi nu s-au cunoscut insa niciodata, desi, in acte, figureaza ca au preluat impreuna zeci de afaceri in Romania.

Partenerul necunoscut

Suedezul sustine ca nu a calcat niciodata in Romania, iar la mijlocul deceniului trecut i-a fost furat pasaportul. Ne-a cerut sa nu-i divulgam identitatea: "Nu am detinut si nu detin afaceri in Romania. Este un caz de furt de identitate. Pasaportul mi-a fost furat in Suedia. Am raportat asta politiei, iar pasaportul a fost anulat inca din noiembrie 2006".

De atunci, pasaportul sau a folosit in preluarea a peste 70 de firme. Avea sa afle asta abia patru ani mai tarziu: "In 2010, am primit o notificare din Romania, in care eram instiintat ca pasaportul meu a fost folosit in afaceri frauduloase. Atunci am trimis o scrisoare inapoi, prin intermediul autoritatilor suedeze, explicand situatia". Dupa trei ani in care a fost judecat in lipsa, suedezul a fost achitat in decembrie 2013, dar numele sau figureaza inca in mai multe dosare de faliment in care lichidatorii incearca sa recupereze datoriile catre stat sau furnizori.

Cazul sau a intrat si in vizorul serviciilor de informatii romanesti.

SRI a trimis judecatorilor din Ilfov, in 2010, o nota in care explica ca, intr-adevar, suedezul n-a fost niciodata in Romania si ca actul sau de identitate a trecut prin mainile altor doi irakieni pana sa ajunga in firmele romanesti: "Pasaportul a fost introdus in Romania de cetateanul irakian Fwad Hossein, care s-a aflat in Romania pana in anul 2008, iar apoi a beneficiat de statutul de refugiat in Suedia. In tara noastra, pasaportul a fost utilizat de catre cetateanul irakian Omar Farid Ahmed in vederea infiintarii/preluarii de societati comerciale. Asupra lui Omar Farid Ahmed este initiata masura nepermiterii intrarii in Romania pentru o perioada de 15 ani, incepand cu martie 2009. In prezent, Omar Farid Ahmed se afla in Bulgaria unde a initiat procedurile in vederea acordarii statutului de refugiat".

RISE Project a descoperit ca Omar Farid Ahmed este varul lui Morad Ahmed, fiind suspectat de procurorii romani ca a desfasurat activitati teroriste in Irak, in numele organizatiei Al Qaeda. Iar Fwad Hossein, cel care a introdus pasaportul suedezului in Romania, este unchiul celor doi Ahmad si cel care i-a ajutat sa vina in Romania cu sprijinul unei retele de trafic de migranti. Toti trei sunt si martori intr-un dosar de terorism in care saptamana trecuta a fost condamnat, in prima instanta, cel care i-a ajutat sa vina ilegal in Uniunea Europeana.

Citeste articolul integral pe RISE Project