Un membru de seama al guvernului Ponta, Kelemen Hunor, a lansat saptamana trecuta, in numele UDMR, un proiect radical de autonomie a tinutului secuiesc. Liderul UDMR neaga orice incercare de destabilizare interna, desi momentul si contextul ales exact asta fac. Unul dintre cei mai cunoscuti intelectuali maghiari, istoricul Gyorgy Dalos, explica pentru HotNews jocul proiectelor autonomiste din regiune si subliniaza pericolul unor astfel de planuri.

Giorgy DalosFoto: Hotnews

Vlad Mixich: Ce credeti despre proiectul de autonomie pus pe masa de UDMR in Romania?

Gyorgy Dalos: Din cate stiu UDMR-ul incearca sa apere drepturile maghiarilor din interiorul granitelor romanesti si asta mi se pare absolut in regula. Dar planurile de autonomie nu sunt realiste. Trebuie sa luptam pentru drepturile colective si sa pastram si sa intarim relatiile dintre maghiari si romani. Dar sunt impotriva imixtiunii politicienilor de la Budapesta in ce se intampla aici. FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, face rau atunci cand iese din granitele Ungariei. FIDESZ si Jobbik sunt doua lucruri diferite. FIDESZ este echivalentul unui partid conservator romanesc care se teme de Jobbik, echivalentul Partidului Romania Mare. Opozitia in Ungaria e terminata si celor din FIDESZ le mai este frica doar de Jobbik, astfel ca incearca sa cante muzica placuta urechilor simpatizantilor Jobbik. Acestia sunt clasa proletara, iar conducerea Jobbik sunt niste fascisti post-moderni online.

VM: Proiectul de autonomie cuprinde cereri greu digerabile pentru majoritatea romaneasca, precum nominalizarea judecatorilor pe criterii etnice. Nu face UDMR-ul jocul lui Viktor Orban, un politician care ii sustine pe autonomistii din afara Ungariei?

Gyorgy Dalos: UDMR-ul este sub presiune astazi. O problema in politica romaneasca este ca totul se intampla la Bucuresti si cand acest centralism provoaca probleme atunci se umfla nationalismul romanesc. Toate asa-zisele probleme dintre romani si maghiari sunt rezolvabile, atata timp cat nu intra politicienii in joc. Romania trece printr-o perioada de dezvoltare buna care nu se compara cu anii 90, dar exista inca partide politice care tin sa faca acest joc al nationalismului si sa-l umfle. Familia mea este din Lugoj. Acolo s-a nascut marele compozitor maghiar Gyorgy Kurtag care, in ciuda voturilor PRM, a fost facut cetatean de onoare al orasului. Cred ca Lugojul s-a imbogatit cu Kurtag mai mult decat daca ar fi castigat acolo PRM-ul.

VM: Lansarea acestui proiect de autonomie chiar in perioada electorala nu face altceva decat sa agite din nou lucrurile si sa scoata la lumina ce e rau din acest nationalism radical. Credeti ca este ales periculos momentul?

Gyorgy Dalos: Da, e periculos. Dar si in Ungaria urmeaza alegeri locale si politicienii se gandesc intotdeauna doar la urmatoarele alegeri. Ar fi bine sa urmarim daca, la doua saptamani dupa alegeri, acest proiect va mai fi discutat.

VM: Aceasta dezbatere lansata acum nu face jocul lui Vladimir Putin, care este interesat sa destabilizeze regiunea?

Gyorgy Dalos: Putin e un politician-fitness si incearca din nou sa puna pe picioare marele vis al Rusiei. Si are succes deocamdata. In Rusia vedem o revenire cu aplomb a nationalismului. Putin este un politician mediocru dar are o personalitate deosebit de puternica. Aceasta personalitate ii depaseste competentele politice. Nu are viziuni, improvizeaza mult dar are la dispozitie o masina moderna de propaganda. Cand spune ca ar putea ajunge la Bucuresti in 2 saptamani e ca si cand ar spune ca poate ajunge in 2 saptamani la San Francisco. Cei care gandesc cu adevarat politic n-ar spune niciodata asa ceva. Spune ca ajunge in 2 saptamani la Bucuresti dar el, in 2 ani, s-ar putea sa nu mai fie la Moscova. E o prostie totala combinata cu meschinarie.

VM: Dar nu mi-ati raspuns la intrebare.

Gyorgy Dalos: Autonomia e doar un instrument pentru Putin. Si in Rusia locuiesc multe minoritati care nu au drepturile solicitate de Putin pentru rusii din Ucraina. Pe de alta parte, ucrainenii nu au acordat drepturi de limba rusilor. Dar nici Putin nu a facut-o la el in tara. 25 de milioane de rusi locuiesc in afara Rusiei, in fostul spatiu sovietic, si asta e un pericol adevarat. Iar Putin se joaca cu aceasta situatie. Cand vorbesc despre autonomie sunt sigur ca nici guvernul de la Budapesta, nici cel de la Bucuresti, nici cel de la Moscova nu au nimic de gand serios aceasta idee. Scopul lor este doar destabilizarea tarii vecine. Intre Romania si Ungaria este o concurenta pe beneficiile UE. Ungaria cocheteaza cu nationalismul si astfel devine antipatica in UE. Romanii sunt si ei probabil nationalisti dar stiu sa se controleze in fata UE. Romanii sunt mult mai simpatici in ochii UE, asta vine inca de la Titulescu. Intotdeauna romanii au avut o imagine mai buna in Europa. Si ungurii vor o imagine buna, dar au alt concept decat romanii.

VM: Ce imagine are Vladimir Putin in Ungaria?

Gyorgy Dalos: Ungurii habar n-au cine e Putin. Pentru ei Putin este fuhrer-ul unei mari puteri si isi poate permite anumite lucruri. Dar nu il apreciaza pe Putin pentru ca exista un complex istoric al ungurilor fata de Rusia. Nici macar Gorbaciov nu a fost popular in Ungaria. Sustinerea UE este inca majoritara dar atitudinea maghiarilor fata de Europa occidentala a fost mereu ambivalenta. Ungurii si-au dorit intotdeauna sa faca parte din Europa, dar pe de alta parte au avut un resentiment provocat de tratatul de la Trianon si de pasivitatea Europei atunci cand tancurile sovietice au intrat in Ungaria. Cand in 1989 s-au deschis granitele, toti maghiarii au crezut ca intr-un an vom fi primiti in Uniunea Europeana. Si cand colo a trebuit sa batem la usa 14 ani.

VM: In deja celebrul discurs al lui Viktor Orban despre democratia iliberala, premierul Ungariei se refera la nevoia de a aplica „o alta abordare specifica, nationala”. Care este aceasta abordare specifica, nationala?

Gyorgy Dalos: Nu stiu ce ar intelege Orban prin aceasta abordare, dar stiu ca el cocheteaza cu ideile anti-UE. Acel discurs al lui Orban este periculos pentru ca s-ar putea transforma intr-o doctrina. De patru ani Orban face o politica anti-liberala. In ultimii 4 ani Orban nu a baut nici macar o cafea cu opozitia parlamentara. Marea intrebare este legata de statutul de membru al Ungariei in UE. Exista democratie iliberala cu cateva partide, cu putintica libertate a presei si in Azerbaidjan, in Kazahstan si eu, ca nationalist maghiar, nu as fi de acord ca aceste tari sa devina membre UE.

VM: Este Orban un nationalist radical? Un autoritarist?

Gyorgy Dalos: Nu. Nu are niciun fel de principii. Daca ne luam dupa ce spune, politica lui e conservativ-paternalista, dar personalitatea lui este a unui autoritarist fara viziune. Orban este o catastrofa. Dar si voi romanii aveti catastrofele voastre. Si reusiti sa le supravietuiti.

VM: De ce e Viktor Orban atat de popular in Ungaria?

Gyorgy Dalos: E un banc. Un om de stanga si Viktor Orban au fost intrebati ce este apa. Omul de stanga a spus ca apa e H2O. Orban a inceput sa spuna o poveste de vinuri si de cat de bun e vinul. E un vorbitor foarte bun si promite orice. Doar 10% din ce a promis s-a facut, dar a stiut sa-si vanda foarte bine promisiunile.

Gyorgy Dalos s-a nascut la Budapesta si a studiat istoria la Universitatea Lomonosov din Moscova. Se numara printre fondatorii miscarii de opozitie anti-comunista din Ungaria. Timp de cinci ani a fost directorul Institutului Cultural Maghiar din Berlin, oras in care traiesti de 20 de ani.