Ministerul Educatiei a stabilit noi castigatori ai licitatiei pentru manuale scolare de clasa I si clasa a II-a, dupa ce a reevaluat ofertele. Daca initial Ministerul a desemnat doar doua firme castigatoare ale licitatiei la Comunicare in limba romana si Matematica si explorarea mediului, reevaluarea ofertelor a mai adus cate 4 ofertanti castigatori, potrivit datelor obtinute de HotNews.ro. De asemenea, la manualul de Comunicare in limba materna maghiara clasa I a mai fost desemnata o firma castigatoare in plus, fata de anuntul initial, iar la Limba moderna clasa I (engleza) mai apar doi castigatori, potrivit surselor HotNews.ro. Si de aceasta data, firmele participante la licitatie pot depune contestatie la rezultatele anuntate de Ministerul Educatiei, pana pe 2 octombrie.

Castigatorii licitatiei de manuale scolare - Comunicare in limba romana clasa IFoto: Hotnews

Toti castigatorii desemnati de Ministerul Educatiei pe 4 august au fost mentinuti, iar reevaluarea ofertelor a adus castigatori in plus fata de cei anuntati inainte de contestatii. Astfel, Ministerul Educatiei a desemnat dupa contestatii cate 6 castigatori, maximul prevazut in documentele de licitatie, si la Comunicare in limba romana clasa I, Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa a II-a.

Cine sunt castigatorii desemnati de Ministerul Educatiei, dupa reevaluarea ofertelor

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

  • SC CD Press SRL_OF_1 (a fost desemnat castigator si pe 4 august, alaturi de cele doua oferte de mai jos)
  • SC CD Press SRL_OF_2 (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL

2.Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL
  • Corint Junior SRL + Tipografia Everest 2001 SRL
  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

3.Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator si pe 4 august, alaturi de oferta de mai jos)

  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA (a fost desemnat castigator si pe 4 august)
  • SC Intuitext SRL
  • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
  • S.C. Aramis Print SRL
  • 4. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    • SC CD PRESS SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    • SC Intuitext SRL
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
    • S.C. Aramis Print SRL
    • SC Didactica Publishing House SRL
    • Corint Junior SRL

    5. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

    • Editura Corvin Deva (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    • S.C. Norand SRL

    6.Limba moderna clasa I - limba engleza:

    • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (a fost desemnat castigator unic pe 4 august)
    •  S.C. Aramis Print SRL
    • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    Descarca de aici Rezultatul reevaluarii Ministerului Educatiei si castigatorii desemnati la manualele de Comunicare in limba romana - clasa I, Comunicare in limba romana - clasa a II-a

    Si la acest rezultat se pot depune contestatii, in termen de 10 zile de la comunicare, respectiv pana pe data de 2.10.2014.

    Rezultatele reevaluarii ofertelor si noii castigatori de mai sus nu au fost comunicati de Ministerul Educatiei, care s-a marginit ca intr-un comunicat remis presei sa anunte ca a terminat reevaluarea. Contactat de HotNews.ro, Cosmin Malureanu, directorul editurii Ascendia Design, ne-a comunicat castigatorii desemnati de Ministerul Educatiei pe loturile Comunicare in limba romana, clasele I si a II-a. Acesta a precizat ca "saluta noua abordare a CNEE [Centrul National de Evaluare si Examinare, organism coordonat de Ministerul Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei - n.red.] asupra ofertelor de manuale", dar precizeaza ca "obiectivitatea evaluatorilor in ceea ce priveste o parte din manualele declarate castigatoare este sub semnul intrebarii, in conditiile in care sunt edituri care au furat startul si, pe toata perioada de evaluare si inainte, au bombardat spatiul public cu materiale de marketing explicite".

    Malureanu a declarat pentru HotNews.ro ca solicita "revizuirea listelor castigatorilor si descalificarea ofertelor recognoscibile. Aceste oferte trebuiau sa ramana secrete si sa fie depersonalizate, pentru a fi obiectiv evaluate, asa cum se cere in procedura de licitatie. Publicarea de materiale promotionale, in care se arata in mod explicit copertile manualelor, materiale din interior si mai mult, se asuma public dezvoltarea acestora de catre varii edituri declarate si acum castigatoare, au fost de natura a influenta procesul de evaluare si, mai departe, mediul concurential pe ansamblu."

    Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS, a declarat pentru HotNews.ro ca rezultatele reevaluarii mentin oferta sa de manual pe primele locuri, atat la Comunicare in limba romana, cat si la Matematica, ceea ce spulbera acuzele lansate de Federatia Editorilor din Romania.

    Cine sunt castigatorii desemnati in prima faza de Ministerul Educatiei

    Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august doi mari castigatori ai licitatiei: CD PRESS SRL si SIVECO. Acestora li se adaugau Editura Corvin Deva, pentru Comunicare in limba materna maghiara clasa I, si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL, pentru Limba moderna clasa I - limba engleza. Vezi mai jos castigatorii anuntati pe 4 august de MEN, inainte de depunerea si solutionarea contestatiilor:

    1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

    • SC CD Press SRL_OF_1
    • SC CD Press SRL_OF_2
    • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

    2. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

    • Editura Corvin Deva

    3. Comunicare in limba romana clasa a II-a:

    • SC CD PRESS SRL

    4. Matematica si explorarea mediului clasa I:

    • SC CD PRESS SRL

  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
  • 5. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    • SC CD PRESS SRL

    6. Limba moderna clasa I - limba engleza:

    • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

    Mai multe edituri au contestat rezultatele licitatiei, iar Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a obligat Ministerul Educatiei, pe 10 septembrie, sa reevalueze ofertele. Castigatorii de astazi au fost stabiliti de minister in urma acestei reevaluari. Pana cand autoritatile vor incheia contractul cu firmele castigatoare, elevii vor invata la clasa dupa manualele vechi, a decis Ministerul.

    Care este procedura de acum inainte - Comunicatul Ministerului Educatiei de astazi, 22 septembrie

    Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat astazi, 22 septembrie, ca a finalizat reevaluarea ofertelor privind achizitionarea de noi manuale pentru clasele I si a II-a, in format print si digital. Ministerul nu a comunicat, insa, si care sunt castigatorii pe care i-a desemnat.

    In comunicat, Ministerul a precizat ca "reevaluarea a tinut cont de prevederile Deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), din data de 10 septembrie a.c., si s-a realizat in baza legislatiei in vigoare privind licitatiile publice. Termenul de finalizare a reevaluarii a fost stabilit in maximum doua saptamani de la momentul publicarii deciziei".

    "Reevaluarea este prima etapa din procedura de licitatie. De luni, 22 septembrie, CNEE va informa toti ofertantii cu privire la rezultatele evaluarii proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat dupa aceasta informare, participantii la reevaluare pot depune contestatii. Intr-o astfel de situatie, MEN va astepta decizia de solutionare a CNSC si va aplica prevederile acesteia, in limita termenelor legale", a adaugat Ministerul Educatiei.

    Potrivit MEN, "etapa urmatoare va presupune semnarea acordurilor-cadru intre CNEE si ofertantii castigatori. Imediat dupa acest moment, cadrele didactice din invatamantul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmeaza sa fie folosite la catedra, pentru a putea opta pentru acelea pe care le considera potrivite. Consultarea se va face pe o platforma on-line, aceeasi pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecarei unitati de invatamant. Dupa centralizarea comenzilor, CNEE va incheia contracte cu fiecare ofertant in parte".

    Care sunt celelalte firme care au participat la licitatia de manuale digitale

    21 de firme au participat la licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale, lansata de Ministerul Educatiei. Vezi mai jos toate companiile care au depus oferte in cadrul licitatiei pentru manuale scolare, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro:

    1. Centrul de Carte Straina SITKA SRL

    2. S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

    3. Editura Corvin Deva

    4. Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

    5. Pearson Education Limited

    6. S.C. Norand SRL

    7. S.C. Aramis Print SRL

    8. S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

    9. SC CD Press SRL

    10. SC Didactica Publishing House SRL

    11. T3 INFO SRL

    12. SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL

    13. Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA

    14. Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL

    15. Fisher International

    16. Corint Junior SRL

    17. S.C. Educational Center SRL

    18. Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

    19. Editura Didactica si Pedagogica

    20. Ascendia Design SRL

    21. Intuitext

    Care sunt materiile pentru care fiecare editura in parte a realizat manuale tiparite si digitale cu care s-a prezentat la licitatie si care sunt preturile per manual la care fiecare companie s-a angajat

    Manualul de Comunicare in limba romana - Clasa I /pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei, cantitatea maxima de manuale pentru aceasta disciplina este de 678.000, conform acordului cadru, iar valoarea integrala estimata de minister este de 5.491.800 lei. Ofertanti:

    • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei / manual
    • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,5 lei (oferta castigatoare)
    • SC CD Press SRL: 4,78 - 4,65 lei (doua preturi pentru ca a depus doua oferte de manuale / ambele oferte au fost declarate castigatoare - n.red.)
    • Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta castigatoare)
    • Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
    • Corint Junior SRL: 8 lei
    • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 7,3 lei (oferta castigatoare)
    • Editura Didactica si Pedagogica: 7,45 lei
    • Intuitext: 5,39 lei (oferta castigatoare)

    Manualul de Comunicare in limba romana pentru minoritati - Clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei. Ofertanti:

    • Editura Corvin Deva: 11,5 lei / manual
    • S.C. Norand SRL: 10,5 lei
    • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

    Manualul de Comunicare in limba materna maghiara - Clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei. Ofertanti:

    • Editura Corvin Deva: 11,50 lei/manual (oferta castigatoare)
    • S.C. Norand SRL: 10,80 lei (oferta castigatoare)
    • T3 INFO SRL: 12 lei

    Manualul de Comunicare in limba romana - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei

    Ofertanti:

    • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,9 lei/manual (oferta castigatoare)
    • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,2 lei (oferta castigatoare)
    • SC CD Press SRL: 5,35 lei (oferta castigatoare)
    • Corint Junior SRL: 9,6 lei (oferta castigatoare)
    • Ascendia Design SRL: 8,99 lei (oferta castigatoare)
    • Intuitext SRL: 6,47 lei (oferta castigatoare)

    Manualul de Comunicare in limba romana pentru minoritati - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei

    Ofertanti:

    • Editura Corvin Deva: 11,5 lei/manual
    • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

    Manualul de Comunicare in limba materna maghiara - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei

    Ofertanti:

    • Editura Corvin Deva: 12,1 lei/manual
    • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

    Manualul de Matematica si explorarea mediului - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei

    Ofertanti:

    • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei/manual
    • Editura Corvin Deva: 8,10 - 6,95 lei
    • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei (oferta castigatoare)
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,40 lei (oferta castigatoare)
    • SC CD Press SRL: 4,78 lei (oferta castigatoare)
    • SC Didactica Publishing House SRL: 7,22 lei
    • SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL: 6 lei (oferta castigatoare)
    • Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta castigatoare)
    • Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
    • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 6,80 lei
    • Intuitext: 5,39 lei (oferta castigatoare)

    Manualul de Matematica si explorarea mediului - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei

    Ofertanti:

    • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 9,55 lei/manual
    • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei (oferta castigatoare)
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,10 lei (oferta castigatoare)
    • SC CD Press SRL: 5,35 lei (oferta castigatoare)
    • SC Didactica Publishing House SRL: 8,22 lei (oferta castigatoare)
    • Insoft Development&Consulting +S.C. Editura All SRL: 9,70 lei
    • Corint Junior SRL: 9,30 lei (oferta castigatoare)
    • Intuitext: 6,47 lei (oferta castigatoare)

    Manualul de Limba moderna - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei

    Ofertanti:

    • Centrul de Carte Straina SITKA SRL: 7,24 - 6,04 lei/manual
    • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.: 7,80 lei (oferta castigatoare)
    • Pearson Education Limited: 8,10 lei
    • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei (oferta castigatoare)
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,70 lei
    • SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL: 7 lei (oferta castigatoare)
    • Fisher International: 8,10 lei
    • S.C. Educational Center SRL: 7,90 - 8,05 lei

    Manualul de Limba moderna - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei

    Ofertanti:

    • Centrul de Carte Straina SITKA SRL: 8,50 lei/manual
    • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.: 9 lei
    • Pearson Education Limited: 9,72 lei
    • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
    • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 8,50 lei
    • Fisher International: 9,72 lei
    • S.C. Educational Center SRL: 9,59 - 9,68 lei
    • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

    Manualul de Religie - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 6,10 lei

    Ofertanti:

    • Corint Junior SRL: 6,05 lei/manual
    • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

    Manualul de Religie - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 7,72 lei

    Ofertanti:

    • Corint Junior SRL: 7,70 lei/manual
    • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

    Informatii de background

    Potrivit documentatiei publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), contractul total are o valoare estimata fara TVA de aproape 6,8 milioane euro si va fi finantat din fonduri bugetare.

    Licitatia deschisa privind achizitia de manuale scolare pentru clasele I si a II-a a fost lansata pe data de 19 aprilie 2014, intr-o sambata dimineata, la ora 01:30, inainte de Inviere. Anuntul implica incheierea unui acord-cadru, iar contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei in SEAP. Acordul-cadru - a carui durata este de 48 luni - poate fi incheiat cu maxim 6 agenti economici. Valoarea estimata fara TVA a contractului este de 30.508.150 RON.

    Manualul scolar, in varianta tiparita, va fi insotit de varianta digitala realizata in conformitate cu specificatiile tehnice stabilite. Manualele pentru clasa I, in fiecare an, se vor achizitiona in numar egal cu numarul de elevi inscrisi. Manualele pentru clasa a II-a vor fi transmisibile si se vor reinnoi in stocuri cuprinse intre 5-15% din numarul total al elevilor inscrisi.

    Cantitatile maxime de manuale, potrivit datelor din SEAP:

    • 1. Comunicare in limba romana clasa I - 169409 buc/an I, respectiv 678000/acord cadru
    • 2. Comunicare in limba romana pentru minoritati clasa I - 12790 buc/an I, respectiv 52000/acord cadru
    • 3. Comunicare in limba materna maghiara clasa I - 10660 buc/an I, respectiv 43000/acord cadru
    • 4. Comunicare in limba materna germana clasa I - 2002 buc/an I, respectiv 8100/acord cadru
    • 5. Comunicare in limba materna rromani clasa I - 72 buc/an I, respectiv 300/acord cadru
    • 6. Comunicare in limba materna sarba clasa I - 15 buc/an I, respectiv 100/acord cadru
    • 7. Comunicare in limba materna slovaca clasa I - 33 buc/an I, respectiv 140/acord cadru
    • 8. Comunicare in limba materna ucraineana clasa I - 3 buc/an I, respectiv 20/acord cadru
    • 9. Comunicare in limba materna croata clasa I - 5 buc/an I, respectiv 20/acord cadru
    • 10. Comunicare in limba romana clasa a II-a - 145322 buc/an I, respectiv 179000/acord cadru
    • 11. Comunicare in limba romana pentru minoritati clasa II - 12005 buc/an I, respectiv 15000/acord cadru
    • 12. Comunicare in limba materna maghiara clasa a II-a - 10109 buc/an I, respectiv 13000/acord cadru
    • 13. Comunicare in limba materna germana clasa a II-a - 1691 buc/an I, respectiv 2100/acord cadru
    • 14. Comunicare in limba materna rromani clasa a II-a - 97 buc/an I, respectiv 120/acord cadru
    • 15. Comunicare in limba materna sarba clasa a II-a - 9 buc/an I, respectiv 20/acord cadru
    • 16. Comunicare in limba materna slovaca clasa a II-a - 43 buc/an I, respectiv 60/acord cadru
    • 17. Comunicare in limba materna ucraineana clasa a II-a - 22 buc/an I, respectiv 30/acord cadru
    • 18. Comunicare in limba materna italiana clasa a II-a - 34 buc/an I, respectiv 50/acord cadru
    • 19. Matematica si explorarea mediului clasa I - 182199 buc/an I, respectiv 729000/acord cadru
    • 20. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a - 157327 buc/an I, respectiv 194000/acord cadru
    • 21. Limba moderna clasa I - 182199 buc/an I, respectiv 729000/acord cadru
    • 22. Limba moderna clasa a II-a - 157327 buc/an I, respectiv 194000/acord cadru
    • 23. Religie clasa I - 182199 buc/an I, respectiv 729000/acord cadru
    • 24. Religie clasa a II-a - 157327 buc/an I, respectiv 194000/acord cadru

    Criteriile de atribuire a contractelor

    "Oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic in ceea ce priveste" criteriile de mai jos:

    1. Pretul ofertei: 50%

    2. Corectitudinea continutului stiintific (continutul stiintific perzentat trebuie sa respecte recomandarile programei scolare): 10%

    3. Abordarea didactica a continutului invatarii: 10%

    4. Organizarea continutului proiectului de manual scolar in vederea formarii/dezvoltarii de competente in conformitate cu programa scolara: 10%

    5. Contributia la optimizarea procesului de predare-invatare-evaluare (echilibrarea continutului disciplinei cu testele de evaluare): 5%

    6. Calitatea si accesibilitatea limbajului: 5%

    7. Calitatea tehnoredactarii si facilitatea utilizarii variantei digitale a proiectului de manual scolar: 5%

    8. Stilul, unitatea proiectului de manual scolar si calitatea pedagogica a activitatilor multimedia de invatare interactiva: 5%

    Citeste si: