Remus Pricopie: Nu voi pune niciodata interesele de afaceri ale editorilor inaintea interesului elevilor

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 22 august 2014, 10:39 Actualitate | Esenţial


Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Remus Pricopie, ministrul Educatiei, reactioneaza la anuntul editorilor care au sesizat DNA cu privire la modul in care s-a desfasurat licitatia pentru manuale digitale. "Constat zbaterea unor actori economici privati care au interese de business in legatura cu scoala romaneasca. Este dreptul lor sa intreprinda orice actiune, dar precizez inca o data ca nu voi pune niciodata interesele lor de afaceri inaintea interesului elevilor", a declarat ministrul, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Citeste mai jos declaratiile integrale facute de ministrul Remus Pricopie, referitor la licitatia pentru manuale digitale, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro:

"Constat zbaterea unor actori economici privati care au interese de business in legatura cu scoala romaneasca. Este dreptul lor sa intreprinda orice actiune, dar precizez inca o data ca nu voi pune niciodata interesele lor de afaceri inaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale in uz si de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate asa! Pe mine ma intereseaza soarta copiilor, nu actiunile editorilor.

Dupa atatia ani de stagnare in privinta reformarii manualelor, avem acum sansa sa le oferim elevilor manuale noi, inclusiv in format digital. Acest proces important pentru conectarea scolii romanesti la realitatile invatamantului contemporan se doreste a fi blocat de un scandal centrat in jurul banilor si a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atat mai mult cu cat intreaga procedura s-a desfasurat transparent, cu respectarea stricta a prevederilor legale.

Sunt hotarat sa duc mai departe acest proces de modernizare si dezvoltare a scolii. In acest sens, pe masura ce vor fi aprobate noile programe scolare, vor fi scoase la licitatie manualele pentru celelalte clase. Nu vom proceda altfel, pentru ca nu putem avea manuale noi fara programe revizuite si aduse la zi.

Deocamdata am inceput cu clasele I si a II-a. Apoi, vom scoate la licitatie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a si probabil clasa a IX-a, urmand ca in anul urmator sa scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a si a X-a, pana cand inchidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanti, vom insarcina, asa cum prevede legea, institutii publice, nu firme, sa redacteze manualele".


N.Red: Sublinierile apartin redactiei

Pe de alta parte, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins solicitarea editurilor de a suspenda procedura de atribuire a contactelor de manuale digitale. Asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL si SC Aramis Print SRL au cerut, printre altele, suspendarea procedurii de atribuire a contactelor de manuale digitale. CNSC a raspuns ca cererile de suspendare “nu cuprind o justificare temeinica” si ca, oricum, “in situatia de fata procedura este suspendata”, pentru ca ministerul educatiei nu poate incheia contract cu firmele pe care le-a declarat castigatoare pana cand CNSC nu solutioneaza toate contestatiile depuse. 

Asocierea Akademos Art SRL - Stand Agentie Difuzare Carte SRL a cerut in contestatie “constatarea nulitatii absolute a rezultatelor evaluarii si implicit anularea tuturor actelor care au stat la baza emiterii rezultatului, obligarea autoritatii contractante la reevaluarea ofertelor, iar in subsidiar, obligarea autoritatii contractante la remedierea actului atacat si a actelor care au stat la baza emiterii acestuia”.

SC Aramis Print SRL a cerut, prin doua contestatii, anularea procedurilor de atribuire pentru manualele de Matematica si explorarea mediului clasa a II-a, Limba moderna clasa I si reluarea acestor proceduri.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins ca nefondate cererile pe care le-au depus cele doua edituri. “Consiliul observa ca solicitarile de suspendare adresate de petente nu cuprind o justificare temeinica si nici nu este indicata paguba iminenta care ar trebui prevenita”, motiveaza CNSC.

In decizie, CNSC precizeaza ca, “pe de alta parte, se observa ca actiunea reclamantelor este indreptata impotriva rezultatului procedurii, iar conform art. 256 3 din ordonanta, autoritatii ii este interzisa incheierea contractului mai inainte de solutionarea contestatiei si comunicarea deciziei de catre Consiliu, sub actiunea nulitatii incheierii lui. Altfel spus, in situatia de fata procedura este suspendata prin dispozitiile art. 256 3, in sensul ca nu poate fi continuata prin incheierea contractului, ceea ce face de prisos eventuala luare de catre Consiliu a masurii suspendarii ei”.

In final, Consiliul informeaza ca se va pronunta printr-o decizie ulterioara “cu privire la celelalte capete de cerere”.

Reprezentantii CNSC au declarat pentru HotNews.ro ca exista 11 contestatii depuse la Consiliu in legatura cu licitatia pentru manuale digitale si ca solutionarea acestora se face in termen de 20 de zile din momentul in care autoritatea contractanta (Centrul National de Evaluare si Examinare, organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei - n.red.) remite Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor toate documentele existente la dosarul procedurii.

Declaratiile ministrului Educatiei Nationale vin la o zi dupa ce Federatia Editorilor din Romania a anuntat ca mai multe edituri au sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la modul in care s-a desfasurat licitatia pentru manuale digitale. In total, exista 17 sesizari depuse de catre editurile care nu au castigat licitatia, pana la solutionarea contestatiilor, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), potrivit editorilor.

UPDATE: Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca doua edituri au depus plangeri la Directia Nationala Anticoruptie impotriva Centrului National de Evaluare si Examinare (organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in licitatia pentru manuale - n.red.). Sesizarile au fost inregistrate pe 18 august si se afla pe rol in lucru la DNA, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei. In cadrul sesizarilor, "se invoca un presupus prejudiciu de 6,8 milioane de euro", a precizat Livia Saplacan pentru HotNews.ro.

Cosmin Malureanu, directorul editurii Ascendia Design - participant la licitatie si care nu se afla printre castigatori, a declarat in urma cu o zi ca "au fost probleme la deschiderea ofertelor, unde Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE - organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei - n.red.) si-a asumat in scris fraudarea procedurii, pentru ca in procesul verbal de deschidere a ofertelor se stipuleaza: 'Avand in vedere faptul ca la mai multi ofertanti prezentarea ofertei nu a respectat intru totul prevederile din fisa de date, aceste inexactitati neconducand la deconspirarea vreunui element in aceasta etapa neafectand cursul deschiderii ofertelor, pentru a crea cadrul liberei concurente comisia a decis inregistrarea tuturor ofertelor'".

Acesta a afirmat ca in cadrul licitatiei "au fost folosite instrumente de evaluare in mod ilegal", facand referire la un criteriu existent in cadrul unui ordin de ministru si aplicat in cadrul licitatiei, desi "nu se gasea si in caietul de sarcini". "Comisia a acceptat oferte cu preturi suspecte de dumping, au fost descalificate oferte pe criterii tehnice triviale (...), ne-am lovit de refuzul furnizarii propriei fise de evaluare in timp util pentru a putea contesta rezultatul (...), au refuzat sa ne furnizeze competentele evaluatorilor. Licitatia a fost profund viciata, deliberat sau in urma unor abateri grave", a continuat directorul editurii Ascendia Design. Malureanu a precizat ca problemele au fost sesizate in cele 17 contestatii depuse. 

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1875 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  /// (Vineri, 22 august 2014, 10:41)

  hmara [utilizator]

  Nu te credem.
  Seful tau este un mincinos nativ. Nu ai cum sa fii altcumva.
  • +2 (2 voturi)    
   spune adevarul (Vineri, 22 august 2014, 11:00)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui hmara

   Va pune interesele lui si ale partidului.
 • +1 (1 vot)    
  adica... (Vineri, 22 august 2014, 11:04)

  Johanis [utilizator]

  orice s-ar intampla, spaga s-a dat, deci mergem inainte! Nu conteaza ca e ilegal, da-i inainte! Ieri s-a eliberat un pat, azi vedem ca avem un pretendent!
 • +2 (2 voturi)    
  Manuale (Vineri, 22 august 2014, 11:13)

  LiviuP01 [utilizator]

  Renumita platforma pe care trebuie sa se puna manualele este si acum in constructie.
  Iata un citat de pe siteul editurii CD Press:

  "Manualele vor putea fi consultate şi comandate exclusiv pe site-ul securizat de uz intern al Ministerului Educaţiei Naţionale, site la care au acces directorii unităţilor de învăţământ, pe baza unui certificat SSL. Detalii despre accesarea site-ului vor fi transmise de MEN prin ISJ-uri."

  Domnule Pricopie, daca tot ati masluit licitatia asta si ati intarziat-o cu buna stiinta, nu credeti ca ar fi cazul ca toti invatatorii sa poata accesa platforma si sa studieze manualul? Invatatorii cand isi mai fac planificarile?
  De ce trebuie ca numai directorii scolilor sa aiba acces? Cum vedeti dumneavoastra o duzina de invatatori stand ciorchine in spatele directorului care manevreaza tastele? De ce neaparat un certificat SSL? Scolile fara acest certificat ce fac? De ce va este frica, domnule Pricopie?
 • +2 (2 voturi)    
  Sigur, editurile sunt de vina (Vineri, 22 august 2014, 11:15)

  MPopa [utilizator]

  Domnule ministru, editurile sunt clientii Ministerului Educatiei in aceasta afacere. Nu incercati sa transferati asupra lor incapacitatea dvs. de a organiza o licitatie bazata pe criterii transparente.
  N-am nici o simpatie pentru SIVECO & co., stiu cum isi fac afacerile, dar aici e vorba doar de incompetenta ministerului pe care cu onoare il conduceti.
  Vad oricum ca la petarde patriotarde va pricepeti grozav, se vede scoala domnului Ponta.
 • +3 (3 voturi)    
  Sigur... (Vineri, 22 august 2014, 11:38)

  Soljenitin [utilizator]

  Are dreptate, nu va mai ofticati. Nu va pune interesul editorilor inaintea interesului elevilor pentru 3 motive simple:

  - inaintea oricarui interes de orice natura va pune interesul propriu;
  - dupa asta vine interesul partidului;
  - restul nu il intereseaza.
 • +2 (2 voturi)    
  Despre ce vorbeșe dl. Pricopie? (Vineri, 22 august 2014, 11:46)

  Mihail_AD [utilizator]

  Sunt edituri care militează să tipărească manualele vechi de 14 ani, iar dl. ministru se opune?
 • +1 (1 vot)    
  Manuale (Vineri, 22 august 2014, 12:15)

  LiviuP01 [utilizator]

  Manualele sunt vechi, nimic de zis, dar ministerul a mai organizat vreo licitatie in acesti ani pentru a schimba manualele?
  Ori stimabilii ministri nu stiu ca editurile NU AU VOIE sa intervina pe un manual aprobat in licitatie?
  Cu greu, la 1 an si ceva de la aparitie bancnotelor noi, s-au putut schimba imaginile cu banii vechi din manuale si taia 4 zerouri din exercitiile care contineau scocoteli cu bani.
 • 0 (0 voturi)    
  Va venii apa mare si-l va lua si pe "cinstitul"ast (Vineri, 22 august 2014, 12:51)

  Plagarus [utilizator]

  Pricopie si groapa de la Glina !
  Ministrul Educaţiei şi-a atras oprobriul public după ce a dat un ordin ca absolvenţii să primească adeverinţe cu valabilitate de 12 luni în locul diplomelor. Mii de tineri suferă că universităţile europene nu-i acceptă la studii fără documente legale, recte diplomele de bacalaureat.
  Remarcat s-a făcut în iunie 2012, după ce Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a concluzionat că Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat. Remus Pricopie s-a poziţionat de partea premierului, declarând nulitatea deciziei comisiei din cauza „bătăliei politice” în care se antrenaseră profesorii universitari....dupa care rasplata de a fi numit ministru !!
  În 1996 şi-a abandonat doctoratul în chimie, iar în 1997 a început altul în filozofie politică. A fost dat afară în 2001, pentru că nu şi-ar fi susţinut examenele obligatorii de etapă. Văzând că nu e rost de diplomă luată fără muncă, încă din 2000 s-a înscris la studii postuniversitare la SNSPA. A obţinut aproape concomitent diploma şi primul grad universitar de lector.
  În februarie 2012, la 42 de ani, Remus Pricopie devine rector al SNSPA. Îi mai lipseşte titlul de academician şi se poate lăuda că nu-i mai trebuie altceva.
  La o privire atentă asupra CV-ului lui Remus Pricopie, se poate spune că, în timp ce deţinea funcţii publice, studia intens la mai multe universităţi în acelaşi timp. Prima controversă faţă de CV-ul lui Remus Pricopie a fost doctoratul luat mult prea repede ca să fie şi real. A doua problemă au fost studiile de politici publice, pe care le-ar fi făcut la Universitatea George Washington, între 2003 şi 2004. Investigaţiile jurnalistice au demonstrat că a participat la aceste cursuri, care nu s-au finalizat cu o diplomă de recunoaştere profesională. Reprezentanţii universităţii din SUA au declarat că actul nu este o diplomă, ci un certificat de participare la un program al universităţii. Pricopie se mai laudă cu certificatul privind
 • 0 (0 voturi)    
  bani (Vineri, 22 august 2014, 12:53)

  Paul_ [utilizator]

  Ministerul cheltuie cam 4000 de lei pe an de copil in preuniversitar cand care cam 2300 ajung la scoli. Deci birocratia (din minister si ISJ-uri) cheltuie cam 1700 de lei pe an de copil.

  Solutia cred ca este cresterea sumei la .. 3500 pe an (sa aiba si domnul ministru de salariu ), concedierea a jumatate din birocratii de la minister si ii lase pe profesori sa si pe parintii si sa aiba grija de educatia copiilor.

  Problema scolii este ca profesorii incep cu salarii de 800-900 de lei. Orice absolvent bun de universitate va alege scoala ca ultima solutie.

  Merita sa platim birocrati sau platim mai bine profesorii?
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 22 august 2014, 13:39)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   " cand care cam 2300 " = " din care cam 2300 "
 • +1 (3 voturi)    
  mai ne gandim si la copii? (Vineri, 22 august 2014, 12:57)

  Leonica [utilizator]

  Din toată sfada editorilor – ca de ce prețurile manualeleor au fost mici, de ce au câștigat tot cei mari și nu unii care s-au înființat în urmă cu doi ani, de ce, de ce, bla-bla – n-am înțeles decât un lucru. Certăreții ăștia de editori nu dau doi bani pe ce vor copiii. Și ce dacă ei au dreptul să învețe după noile manuale, și ce dacă la 15 septembrie cărțile lor trebuie să fie pe bănci? Dacă marii scriitori ai României și liderii inconsecvenți de comitete și comiții, plus firme înființate peste noapte au fost măturați din licitație e jale mare.
  Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul.
  Cei mai scumpi țipă că nu-i OK să dai ieftin și că prețul cel mai mic e scandalos. E ca și cum ai spune că e absurd, imoral, nepatriotic să iei o pâine cu 50 de bani în loc să dai 2 lei pe ea.
  Candoarea, curajul, generozitatea – da, ai mare nevoie de ele în licitații. Dar și de un produs bun și ieftin.
  Dragi editori, hai să ne mai gândim și la copii și să le dăm șansa să învețe frumos. Să facem o pauză de la criza numită cifră de afaceri și să fim generoși. Da, știu, e science fiction. Dar voi știți mai bine cât succes au cărțile SF.
  • +1 (1 vot)    
   Draga Leonica (Vineri, 22 august 2014, 14:23)

   LiviuP01 [utilizator] i-a raspuns lui Leonica

   Sfada editorilor este justificata.
   Preturile au fost mici, sub pretul de productie a unui manual in 2 volume + 2 CD-uri. Spre exemplu: Mergi la orice librarie si cumpara 2 caiete si 2 CD-uri. Cat platesti?
   La afirmatia cu cei mari si firmele infiintate de 2 ani iti spun ca te inseli. Cele 2 edituri castigatoare nu sunt printre cele mari, mai ales in editarea de carti scolare. Litera acum paseste in lumea scolii, fata de editurile de profil cu traditie de peste 20 de ani.
   Si da, editurile certarete se gandesc la copii. Un invatator are dreptul sa aleaga manualul pe care-l considera mai bun pentru nevoile copiilor din clasa. In cazul asta ce sa aleaga? Un manual cu greseli de continut si dezacorduri gramaticale? Asa trebuie sa invete copii? De ce nu s-a dat posibilitatea variantelor? Piata sa faca selectia. Asa este democratic.
   Probabil ca se doreste o generatie de copii prosti din care sa se evidentieze copii actualilor corupti, care sunt trimisi la studii in afara si se intorc gata sefi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by