Ministerul Educatiei a modificat punctajele pe baza carora SIVECO, CD Press si Edu Soft Marketing au castigat licitatia pentru manuale digitale, potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro. Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de Silviu Cristian Mirescu, responsabilul pentru licitatie din Ministerul Educatiei, care a spus ca "au fost cateva erori care s-au corectat". Modificarea vine la 16 zile dupa ce ministerul a anuntat castigatorii licitatiei si dupa ce mai multe companii au contestat rezultatele licitatiei. Cele trei companii raman castigatoare. Pe de alta parte, SIVECO si Editura Litera le-au trimis invatatorilor din tara newslettere prin care ii indeamna sa comande manualele tiparite si digitale pe care le-au realizat, prezentandu-le ca manuale aprobate de Minister si declarate castigatoare in urma licitatiei, desi CNSC inca nu a solutionat contestatiile depuse la licitatie si Ministerul nu a incheiat contracte cu nicio firma. Vezi ce spun reprezentantii SIVECO despre legalitatea acestui demers.

Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE - organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei) a modificat punctajele pe baza carora au fost desemnati castigatorii licitatiei pentru manualele digitale, potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro.

Astfel, intr-un document semnat de Silviu Cristian Mirescu, directorul CNEE, si datat 20.08.2014, Ministerul Educatiei informeaza o editura urmatoarele: "Va retransmitem ultima pagina din comunicarea rezultatului procedurii deoarece dintr-o regretabila eroare (transcriere de punctaje eronate) in aceasta punctajele finale nu erau cele rezultate in urma evaluarii".

In pagina "retransmisa" apar firmele declarate castigatoare ale licitatiei pentru manuale scolare, cu urmatoarele punctaje:

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

  • SC CD Press SRL_OF_1 cu un punctaj obtinut de 95,00 puncte (identic cu anuntul din 4 august)
  • SC CD Press SRL_OF_2 cu un punctaj obtinut de 93,66 puncte (identic cu anuntul din 4 august)
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA cu un punctaj obtinut de 92,99 puncte (fata de 90,95 puncte anuntate pe 4 august)

2. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

  • Editura Corvin Deva cu un punctaj obtinut de 90,97 puncte (identic cu anuntul din 4 august)

3. Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL cu un punctaj obtinut de 94,66 puncte (fata de 95,00 puncte anuntate pe 4 august)

4. Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL cu un punctaj obtinut de 96,56 puncte (fata de 94,66 puncte anuntate pe 4 august)
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA cu un punctaj obtinut de 95,66 puncte (fata de 92,99 puncte anuntate pe 4 august)

5. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL cu un punctaj obtinut de 96,48 puncte (fata de 86,25 puncte anuntate pe 4 august)

6. Limba moderna clasa I - limba engleza:

  • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL cu un punctaj obtinut de 86,25 puncte (fata de 96,48 puncte anuntate pe 4 august)

Ministerul Educatiei adauga puncte manualelor prezentate de Editura Litera si SIVECO, adauga de asemenea puncte firmei CD PRESS pentru doua manuale si ii scade in cazul altui manual, si scade puncte si in cazul manualului prezentat de Edu Soft Marketing si Cromatic Tipo. Modificarea punctajelor nu schimba si castigatorii licitatiei, pana acum.

Contactat de HotNews.ro, Silviu Cristian Mirescu, directorul Centrului National de Evaluare si Examinare (organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul acestei licitatii), a sustinut, via SMS, ca actul pe care l-a semnat "nu e o decizie, e o comunicare" si ca "au fost cateva erori care s-au corectat". Oficialul nu a raspuns daca au fost modificate punctajele doar la firme declarate castigatoare ale licitatiei sau au fost "erori" si la companiile care au pierdut.

Modificarea punctajelor vine la 16 zile dupa ce Ministerul Educatiei a anuntat castigatorii licitatiei si dupa ce mai multe edituri si firme participante la licitatie au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), contestatii care nu au fost solutionate pana la momentul publicarii acestui articol.

Desi contestatiile nu sunt solutionate. Editura Litera si SIVECO trimit newslettere invatatorilor, in care ii incurajeaza sa le comande manualele

Newsletter-ul Litera

Newsletter-ul Litera

Foto:

Editura Litera a trimis, in urma cu doua zile, newslettere catre invatatori, in care le comunica faptul ca "pot consulta, alege si comanda gratuit online noile manuale scolare in format tiparit si digital, realizate de Editura Litera si Siveco". Un click pe text il duce pe cel care a primit newsletter-ul pe site-ul editurii, pe o pagina dedicata Manualelor si auxiliarelor scolare realizate de editura, de unde acestea pot fi "pre-comandate" sau comandate prin SMS. Desi Ministerul Educatiei nu a incheiat contract cu nicio companie care face manuale, iar acum se judeca la CNSC contestatiile depuse la licitatia de manuale scolare, Editura Litera a trimis newslettere cu urmatorul text:

"Descopera noile manuale Litera si SIVECO pentru clasa I

Aprobate de Ministerul Educatiei Nationale 2014-2015

Draga doamna invatatoare / Draga domnule invatator,

In perioada 18 - 20 august 2014, toate cadrele didactice care predau la clasa I pot consulta, alege si comanda gratuit online noile manuale scolare in format tiparit si digital, realizate de Editura Litera si Siveco, accesibile pe platforma securizata pusa la dispozitie de Ministerul Educatiei Nationale.

Va recomandam manualele Litera si Siveco, declarate castigatoare in urma licitatiei 150520/4 august 2014.

Autori: Gabriela Barbulescu, Daniela Besliu, Elena Niculae, Florentina Chifu

Pentru ca ne dorim sa fim partenerul dumneavoastra, am creat Clubul Dascalului Modern, o platforma online care va fi punctul de intalnire cu toti colegii de breasla, cu autorii manualelor, dar si cu parintii copiilor al caror dascal sunteti."

Sunat de HotNews.ro, Silviu Cristian Mirescu, directorul CNEE, nu a raspuns la telefon. Intrebat prin SMS despre modificarea punctajelor castigatorilor licitatiei, a raspuns cele relatate mai sus; intrebat apoi de HotNews.ro daca este legal ca firmele desemnate pana acum castigatoare ale licitatiei sa le spuna invatatorilor sa comande manualele lor, prezentandu-le ca aprobate de Minister, desi contestatiile nu s-au terminat, Silviu Cristian Mirescu nu a mai raspuns, pana la ora publicarii acestei stiri.

HotNews.ro l-a contactat ulterior pe Florin Ilia, vicepresedinte SIVECO, care a declarat ca in newsletter-ul trimis invatatoarelor "nu este vorba despre a comanda, este vorba sa aleaga manualul nostru dintre competitori. Noi credem ca e cel mai bun si le rugam si pe invatatoare sa fie de acord cu noi".

Intrebat ce se intampla daca SIVECO si Litera nu vor fi castigatorii finali ai licitatiei, dupa solutionarea contestatiilor, Ilia a declarat ca "cel mult este un efort irosit". "Nu au fost facute comenzi, pentru ca inca nu s-au facut semnarea contractului si votarea in scoli", a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele SIVECO. Potrivit acestuia, newsletter-ul nu incurajeaza invatatorii sa comande manualele, ci "incurajeaza invatatorul sa se inscrie in clubul dascalilor moderni si nu ar avea niciun sens ca invatatorii sa comande pe bani, cat timp ministerul va distribui aceste manuale gratuit".

Intrebat daca nu este vorba despre concurenta neloiala, daca rezultatele contestatiilor mentin castigatorii, avand in vedere ca cele doua firme si-au facut publica oferta cu inaintea concurentei, cand nu exista inca niciun contract semnat, Ilia a raspuns: "Nu vad niciun fel de ilegalitate in asta".

Reprezentantul SIVECO a sustinut ca toate comenzile se fac la CNEE, care le centralizeaza si le dau apoi mai departe. "Nu s-a facut nicio comanda. Si daca cineva nu ar intelege procedura si ar face din greseala o comanda, noi nu am onora acea comanda", a afirmat acesta pentru HotNews.ro.

Potrivit lui Florin Ilia, baza de date cu e-mailurile invatatorilor "e o baza de data cumparata"; acesta a precizat ca nu are informatii despre numarul persoanelor catre care a fost trimis newsletter-ul.

La intrebarea de ce scrie in mesaj ca manualele sunt Aprobate de Ministerul Educatiei Nationale 2014-2015, acesta a declarat ca motivul il reprezinta faptul ca manualele "au fost evaluate si declarate castigatoare". In ceea ce priveste mentiunea "noile manuale scolare in format tiparit si digital, realizate de Editura Litera si Siveco, accesibile pe platforma securizata pusa la dispozitie de Ministerul Educatiei Nationale", Ilia a afirmat ca "este vorba despre faptul ca MEN a anuntat ca votul care se va desfasura in toate scolile din tara se va face pe o platforma securizata".

Referitor la faptul ca invatatorii sunt informati prin newsletter ca "pot consulta, alege si comanda gratuit online" aceste manuale "in perioada 18 - 20 august 2014", Florin Ilia a declarat: "noi am preluat informatia despre perioada 18-20 august din ce era disponibil de la CNEE in momentul respectiv. Cand am trimis noi, acesta era calendarul".

Acesta a sustinut ca in newsletter scrie "Va recomandam manualele Litera si Siveco, declarate castigatoare in urma licitatiei 150520/4 august 2014", pentru ca "noi am primit anunt de atribuire. Daca se schimba ceva, ramanem fara obiect".

Scandalul Manualelor Scolare

Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august 2014, cu o intarziere de o saptamana fata de calendarul asumat, castigatorii licitatiei pentru manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a. Din 21 de firme care au depus oferte individual sau in asociere, au fost declarate castigatoare 4 firme sau asocieri.

Firmele si asocierile care au castigat licitatia pentru manuale scolare, pana la solutionarea contestatiilor:

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

  • SC CD Press SRL_OF_1
  • SC CD Press SRL_OF_2
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

2. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

  • Editura Corvin Deva

3. Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL

4. Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

5. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL

6. Limba moderna clasa I - limba engleza:

  • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

Ministerul Educatiei a anuntat ca va organiza o noua procedura de achizitii pentru loturile pentru care nu s-au depus oferte si pentru loturile pentru care nu exista inca oferte castigatoare.

Vezi aici care sunt companiile sau asocierile care au depus oferte pentru fiecare manual in parte, precum si preturile pe care le-au avansat pentru realizarea unui manual.

Dupa ce Ministerul Educatiei a anuntat rezultatele licitatiei, mai multe edituri au contestat rezultatele la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC); pana la anuntarea deciziei de catre CNSC, rezultatele licitatiei pentru manuale scolare nu sunt finale.

Federatia Editorilor din Romania (FER) i-a cerut Ministerului Educatiei sa anuleze licitatia, avertizand pe 6 august ca rezultatele licitatiei "sunt profund viciate de evaluarea inadecvata si eronata”. Federatia Editorilor din Romania precizeaza ca Centrul National de Evaluare si Examinare a invocat, in majoritatea comunicarilor de respingere a ofertelor trimise participantilor, "doua praguri eliminatorii, care nu sunt prevazute in caietul de sarcini si nici in alte documente ale licitatiei".

Ele sunt prevazute in ordinul de ministru 5559/2013, "care nu se regaseste printre documentele licitatiei", sustine FER. Potrivit editorilor, in cadrul clarificarilor cerute de posibili ofertanti, Centrul National de Evaluare si Examinare a raspuns: "Ofertele castigatoare vor fi acele oferte care respecta cerintele din caietul de sarcini si care se clasifica in ordinea punctajelor pe primele 6 locuri." Caietul de sarcini nu contine nicio trimitere la OMEN 5559/2013 sau la praguri eliminatorii, subliniaza Federatia Editorilor.

FER a reclamat “greseli de calcul care au calificat eronat doi dintre castigatori (Siveco+Litera in doua cazuri si CD Press intr-un alt caz)". Editorii au sustinut ca au refacut calculele evaluatorilor, pe baza documentelor oficiale emise de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), si ca "Siveco+Litera nu s-ar afla printre castigatori nici in cazul manualului de comunicare pentru clasa I, nici in cazul manualului de matematica pentru clasa I". Tot in urma calculelor federatiei, "manualul de matematica pentru clasa a II-a ramane fara niciun castigator (pierde CD Press, altfel declarat unic castigator de CNEE)".

Calculele editorilor:

Pe 4 august, atunci cand a anuntat castigatorii licitatiei, Ministerul Educatiei a sustinut ca "manualele noi vor ajunge in scoli pana la data de 15 septembrie 2014". Vezi mai jos calendarul pe care MEN sustine ca il va respecta privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015:

28 iulie 2014* Comunicarea rezultatelor finale in urma procedurii de licitatie pentru proiectele de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

Aprobarea, prin ordin al ministrului educatiei nationale, a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

* Termenul nu a fost respectat; primele rezultate ale licitatiei au fost anuntate pe 4 august 2014 si pana astazi, 20 august 2014, CNSC nu a comunicat rezultatele contestatiilor depuse la licitatie; in consecinta, nu avem nici rezultatele finale, nici ordin de ministru.

4-15 august 2014* Incheierea acordurilor cadru cu castigatorii licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Derularea procesului de consultare, de catre cadrele didactice, a manualelor aprobate si comunicarea catre inspectoratele scolare a listei manualelor scolare selectate pentru a fi utilizate in clasele I si a II-a.

* Termenul este din nou depasit; nefiind anuntate rezultatele finale, nu au fost incheiate nici acordurile cadru.

18-22 august 2014Centralizarea, de catre inspectoratele scolare, a comenzilor si incheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

22 august-10 septembrie 2014 Realizarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

11-15 septembrie 2014Livrarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a catre inspectoratele scolare si catre unitatile de invatamant.

Informatii de background

Amintim ca Ministerul Educatiei Nationale a demarat in sambata dinaintea Pastelui, la 1 dimineata, licitatia privind achizitia de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a. Lansarea licitatiei a venit cu patru zile intarziere fata de data de 15 aprilie, anuntata initial de Minister ca termen la care va fi publicata in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) documentatia privind achizitia de manuale pentru clasele I si a II-a.

Contractul are o valoare estimata fara TVA de aproape 6,8 milioane euro si va fi finantat din fonduri bugetare. Conform anuntului publicat initial in SEAP, o firma care voia sa participe la licitatie trebuia sa aiba, printre altele, o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 11 milioane de RON, de exemplu, daca ofertantul dorea sa realizeze manualele de Comunicare in limba romana - clasa I.

Dupa ce HotNews.ro a sesizat Ministerul Educatiei cu privire la nelegalitatea cifrelor de afaceri cerute firmelor drept conditie de participare la licitatia pentru manualele digitale, Ministerul a modificat in SEAP limita minima a acestor cifre de afaceri, scazand-o si de aproape pana la 10 ori. Astfel, pentru a indeplini criteriile de participare la licitatia pentru manualele de Comunicare in limba romana - clasa I, de exemplu, cifra de afaceri medie pe ultimii trei ani ceruta de Minister a scazut la aproape 1,4 milioane de RON.

In urma acestor modificari, Ministerul a prelungit cu 3 zile si intervalul in care se depun ofertele, astfel incat ofertele sau cererile de participare pot fi depuse pana pe 6 iunie. De asemenea, deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 9 iunie.

Anuntul implica incheierea unui acord-cadru, iar contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei in SEAP. Acordul-cadru - a carui durata este de 48 luni - poate fi incheiat cu maxim 6 agenti economici. Valoarea estimata fara TVA a contractului este de 30.508.150 RON.

Citeste si: