Federatia Editorilor din Romania (FER) ii cere Ministerului Educatiei sa anuleze licitatia de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Rezultatele licitatiei "sunt profund viciate de evaluarea inadecvata si eronata", sustin editorii, care solicita "asumarea raspunderii de catre cei vinovati". Amintim ca CD PRESS SRL si SIVECO sunt marii castigatori ai licitatiei pentru manuale.Citeste mai jos cine sunt cele 21 de companii care au depus oferte in cadrul licitatiei si care sunt preturile oferite per manual atat de firmele castigatoare, cat si de cele care au pierdut.

"Federatia Editorilor din Romania (FER) considera ca rezultatele licitatiei de manuale pentru clasele I si a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvata si eronata, fapt pentru care solicita anularea licitatiei si asumarea raspunderii de catre cei vinovati", anunta federatia, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Citeste mai jos motivele pentru care Federatia Editorilor din Romania catalogheaza evaluarea ofertelor ca "inadecvata si eronata":

  • "Utilizarea unor criterii eliminatorii inexistente in caietul de sarcini al licitatiei". Federatia Editorilor din Romania precizeaza ca Centrul National de Evaluare si Examinare (organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei - n.red.) a invocat, in majoritatea comunicarilor de respingere a ofertelor trimise participantilor, "doua praguri eliminatorii, care nu sunt prevazute in caietul de sarcini si nici in alte documente ale licitatiei". Ele sunt prevazute in ordinul de ministru 5559/2013, "care nu se regaseste printre documentele licitatiei", sustine FER. Potrivit editorilor, in cadrul clarificarilor cerute de posibili ofertanti, Centrul National de Evaluare si Examinare a raspuns: "Ofertele castigatoare vor fi acele oferte care respecta cerintele din caietul de sarcini si care se clasifica in ordinea punctajelor pe primele 6 locuri." Caietul de sarcini nu contine nicio trimitere la OMEN 5559/2013 sau la praguri eliminatorii, subliniaza Federatia Editorilor.
  • "Greseli de calcul care au calificat eronat doi dintre castigatori (Siveco+Litera in doua cazuri si CD Press intr-un alt caz)". Editorii anunta ca au refacut calculele evaluatorilor, pe baza documentelor oficiale emise de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), si ca "Siveco+Litera nu s-ar afla printre castigatori nici in cazul manualului de comunicare pentru clasa I, nici in cazul manualului de matematica pentru clasa I". Tot in urma calculelor federatiei, "manualul de matematica pentru clasa a II-a ramane fara niciun castigator (pierde CD Press, altfel declarat unic castigator de CNEE)".
  • "Tolerarea preturilor suspecte de dumping". Federatia Editorilor sustine ca "un punct controversat este acceptarea de catre CNEE a ofertelor de pret aflate mult sub pretul estimat de autoritatea contractanta, desi au fost sesizari chiar la sedinta de deschidere a ofertelor. De exemplu: manualul de comunicare in limba romana pentru clasa I a fost estimat de CNEE la un pret de 8,22 lei. Editurile cu traditie in domeniu au avut oferte de pret in jurul sumei de 8 lei (acoperind cu greu costurile). Cativa ofertanti au venit cu preturi neobisnuit de mici, cu mult sub baremul de 70% prevazut de legislatie ( Siveco+Litera au ofertat un pret de numai 4,74 lei, iar recordul a apartinut  CD Press, cu numai 4,65 lei). Pretul include atat partea de print (drepturi de autor, cheltuieli de editare, tipar full-color, 120 de pagini, format mare, brosat, doua volume etc.), cat si doua CD-uri cu manualul digital". Potrivit FER, "Comisia era obligata de lege sa ceara justificari acelor ofertanti care au propus preturi aflate sub 70% din valoarea estimata de autoritatea contractanta. CNEE si MEN n-au comunicat daca s-a facut aceasta analiza. Solicitam, in spiritul transparentei ca explicatiile ofertantilor in cauza sa fie facute publice, precum si motivele acceptarii lor de catre comisie, in cazul in care comisia a dispus aceasta verificare".
  • "Eliminarea abuziva a aproape tuturor ofertelor, pe motive tehnice minore". Editorii atrag atentia ca "acele firme care au ofertat cele mai mici preturi (deci care au avut, astfel, cele mai mici cheltuieli pentru a asigura calitatea manualului)" sunt "singurele care au trecut fara greseala evaluarea tehnica". "Restul ofertelor (printre care cele ale unor edituri prestigioase si firme de IT cu un portofoliu digital consistent) au fost respinse. Motivele sunt de ordinul ridicolului. De exemplu: 0,5% din imaginile utilizate in manualul de comunicare pentru clasa I au dimensiuni peste cei 500k ceruti de in caietul de sarcini. Ce inseamna 0,5%? 12 imagini din 2396. Acele imagini au dimensiuni mai mari pentru ca folosesc mai multe culori si sunt apelate in cazul ecranelor cu densitate mare de pixeli (retina display). Dimensiunea lor in pixeli, daca tii la calitatea imaginilor, este una foarte mare, de aici si trecerea peste limita (aleatorie) de 500k. Mentionam ca incarcarea locala a unor imagini mai mari de 500k nu este de natura sa incetineasca in vreun fel utilizarea manualului digital. Alte oferte au fost respinse pe criterii asemanatoare: daca nu erau imaginile prea mari, atunci au fost fisierele audio (mp3) sau video (mp4), nedeschiderea unor fisiere etc", se arata in comunicatul Federatiei Editorilor din Romania.
  • "Nerespectarea calendarului asumat". "Ministerul Educatiei si CNEE nu sunt la prima abatere de la calendarul auto-impus al licitatiei. Probabil cea mai grava este intarzierea nejustificata si, consideram noi, ilegala a anuntarii rezultatelor, care ar fi trebuit sa aiba loc pe 28 iulie si, in fapt, a fost facuta numai pe data de 4 august. CNEE nu a oferit nicio explicatie in aceasta privinta. Nu intelegem de ce a fost nevoie de 18 zile pentru a se evalua doar 9 proiecte de manuale, celelalte fiind eliminate abuziv din start, pe motive tehnice (si de pret) si nemaifiind supuse analizei de continut. Suspectam ca aceste criterii eliminatorii au fost introduse dupa sedinta de deschidere a ofertelor, deoarece la deschiderea plicurilor nicio oferta nu a fost eliminata pentru neindeplinirea baremului de 43 puncte pentru pret, criteriu invocat abia acum", avertizeaza editorii.
  • "Netransparenta cu privire la numele si calificarile evaluatorilor". Editorii sustin de asemenea ca nu cunosc cine anume au fost evaluatorii si solicita CNEE sa publice lista si CV-urile evaluatorilor "pentru a ne asigura ca evaluarea nu a fost facuta superficial sau neavizat". "Argumentele tehnice de respingere primite de unii ofertanti indica, din pacate, acest lucru. O buna parte din observatiile evaluatorilor nu sunt reproductibile pe proba martor a ofertantilor. Iar restul se incadreaza in zona celor care pot fi foarte usor corectate si care nu sunt de natura sa prejudicieze utilizarea intregului manual", se mai arata in comunicatul remis HotNews.ro.

"In concluzie, apreciem ca aceasta licitatie de manuale a fost organizata defectuos din punct de vedere managerial si s-a dovedit prin sutele de clarificari si contestatii o adevarata catastrofa administrativa, drept pentru care solicitam demisia directorului CNEE si a ministrului educatiei", anunta Federatia Editorilor din Romania.

Cine sunt firmele care au participat la licitatie si care sunt preturile castigatoare

Potrivit procesului-verbal incheiat intre Ministerul Educatiei si firmele care au participat la licitatia pentru manuale scolare, ofertele au fost deschise pe 17 iulie 2014.

Firmele si asocierile care au castigat licitatia pentru manuale scolare sunt SC CD Press SRL (a castigat licitatia pentru manualele de Comunicare in limba romana clasa I cu doua oferte, va face de asemenea manualele de Comunicare in limba romana clasa a II-a, de Matematica si explorarea mediului clasa I, precum si Matematica si explorarea mediului clasa a II-a), Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA (a castigat licitatia pentru Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, precum si pentru cel de Matematica si explorarea mediului clasa I), Editura Corvin Deva (Comunicare in limba materna maghiara clasa I) si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (Limba moderna clasa I - limba engleza).

Toate companiile care au depus oferte in cadrul licitatiei pentru manuale scolare:

1. Centrul de Carte Straina SITKA SRL

2. S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

3. Editura Corvin Deva

4. Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

5. Pearson Education Limited

6. S.C. Norand SRL

7. S.C. Aramis Print SRL

8. S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

9. SC CD Press SRL

10. SC Didactica Publishing House SRL

11. T3 INFO SRL

12. SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL

13. Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA

14. Insoft Developent&Consulting +S.C. Editura All SRL

15. Fisher International

16. Corint Junior SRL

17. S.C. Educational Center SRL

18. Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

19. Editura Didactica si Pedagogica

20. Ascendia Design SRL

21. Intuitext

Preturile per manual stabilite de fiecare companie in parte si preturile castigatoare

Manualul de Comunicare in limba romana - Clasa I /pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei, cantitatea maxima de manuale pentru aceasta disciplina este de 678.000, conform acordului cadru, iar valoarea integrala estimata de minister este de 5.491.800 lei. Ofertanti:

  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei / manual
  • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,5 lei
  • SC CD Press SRL: 4,78 - 4,65 lei (doua preturi pentru ca a depus doua oferte de manuale / ambele oferte au fost declarate castigatoare - n.red.)
  • Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta de asemenea castigatoare)
  • Insoft Developent&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
  • Corint Junior SRL: 8 lei
  • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 7,3 lei
  • Editura Didactica si Pedagogica: 7,45 lei
  • Intuitext: 5,39 lei

Manualul de Comunicare in limba romana pentru minoritati - Clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei. Ofertanti:

  • Editura Corvin Deva: 11,5 lei / manual
  • S.C. Norand SRL: 10,5 lei
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Comunicare in limba materna maghiara - Clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei. Ofertanti:

  • Editura Corvin Deva: 11,50 lei/manual (oferta castigatoare)
  • S.C. Norand SRL: 10,80 lei
  • T3 INFO SRL: 12 lei

Manualul de Comunicare in limba romana - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei

Ofertanti:

  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,9 lei/manual
  • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,2 lei
  • SC CD Press SRL: 5,35 lei (oferta castigatoare)
  • Corint Junior SRL: 9,6 lei
  • Ascendia Design SRL: 8,99 lei
  • Intuitext SRL: 6,47 lei

Manualul de Comunicare in limba romana pentru minoritati - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei

Ofertanti:

  • Editura Corvin Deva: 11,5 lei/manual
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Comunicare in limba materna maghiara - Clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 12,15 lei

Ofertanti:

  • Editura Corvin Deva: 12,1 lei/manual
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Matematica si explorarea mediului - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei

Ofertanti:

  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei/manual
  • Editura Corvin Deva: 8,10 - 6,95 lei
  • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,40 lei
  • SC CD Press SRL: 4,78 lei (oferta castigatoare)
  • SC Didactica Publishing House SRL: 7,22 lei
  • SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL: 6 lei
  • Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta castigatoare)
  • Insoft Developent&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
  • Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 6,80 lei
  • Intuitext: 5,39 lei

Manualul de Matematica si explorarea mediului - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei

Ofertanti:

  • S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 9,55 lei/manual
  • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,10 lei
  • SC CD Press SRL: 5,35 lei (oferta castigatoare)
  • SC Didactica Publishing House SRL: 8,22 lei
  • Insoft Developent&Consulting +S.C. Editura All SRL: 9,70 lei
  • Corint Junior SRL: 9,30 lei
  • Intuitext: 6,47 lei

Manualul de Limba moderna - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 8,10 lei

Ofertanti:

  • Centrul de Carte Straina SITKA SRL: 7,24 - 6,04 lei/manual
  • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.: 7,80 lei
  • Pearson Education Limited: 8,10 lei
  • S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 7,70 lei
  • SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL: 7 lei (oferta castigatoare)
  • Fisher International: 8,10 lei
  • S.C. Educational Center SRL: 7,90 - 8,05 lei

Manualul de Limba moderna - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 9,72 lei

Ofertanti:

  • Centrul de Carte Straina SITKA SRL: 8,50 lei/manual
  • Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.: 9 lei
  • Pearson Education Limited: 9,72 lei
  • S.C. Aramis Print SRL: 6,97 lei
  • S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 8,50 lei
  • Fisher International: 9,72 lei
  • S.C. Educational Center SRL: 9,59 - 9,68 lei
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Religie - clasa I / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 6,10 lei

Ofertanti:

  • Corint Junior SRL: 6,05 lei/manual
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Manualul de Religie - clasa a II-a / pretul unui exemplar a fost estimat de Ministerul Educatiei la 7,72 lei

Ofertanti:

  • Corint Junior SRL: 7,70 lei/manual
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca nu a fost selectata nicio oferta

Descarca de aici comunicatul integral al Federatiei Editorilor din Romania:

Federatia Editorilor din Romania despre rezultatele licitatiei de manuale scolare

Informatii de background

Ministerul Educatiei a anuntat rezultatele finale ale licitatiei pe 4 august, cu o intarziere de o saptamana fata de calendarul asumat. Ministerul nu a comunicat valoarea ofertelor si a anuntat ca, din momentul comunicarii rezultatelor, participantii pot depune contestatii timp de 10 zile. Acordurile-cadru cu ofertantii selectati vor fi semnate dupa 11 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Contractarea se va realiza dupa ce se vor centraliza comenzile de manuale facute de unitatile de invatamant.

Manualele castigatoare vor fi incarcate pe platforma www.manuale.edu.ro la 10 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Cadrele didactice vor putea accesa platforma si vor selecta acele manualele pe care doresc sa le utilizeze in fiecare scoala. Comenzile vor fi realizate online de catre unitatile de invatamant pentru noile manuale, incepand cu data de 15 august. Manualele noi vor ajunge in scoli pana la data de 15 septembrie 2014, sustine Ministerul Educatiei.

Ministerul Educatiei a precizat ca va organiza o noua procedura de achizitii pentru disciplinele pentru care nu s-au depus oferte si pentru materiile pentru care nu exista inca oferte castigatoare.

Criteriile de atribuire a contractelor:

1. Pretul ofertei: 50%

2. Corectitudinea continutului stiintific (continutul stiintific perzentat trebuie sa respecte recomandarile programei scolare): 10%

3. Abordarea didactica a continutului invatarii: 10%

4. Organizarea continutului proiectului de manual scolar in vederea formarii/dezvoltarii de competente in conformitate cu programa scolara: 10%

5. Contributia la optimizarea procesului de predare-invatare-evaluare (echilibrarea continutului disciplinei cu testele de evaluare): 5%

6. Calitatea si accesibilitatea limbajului: 5%

7. Calitatea tehnoredactarii si facilitatea utilizarii variantei digitale a proiectului de manual scolar: 5%

8. Stilul, unitatea proiectului de manual scolar si calitatea pedagogica a activitatilor multimedia de invatare interactiva: 5%

Citeste si: