Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) constata ca Ministerul Educatiei a folosit in mod ilegal prevederi ale unui ordin de ministru pentru a elimina oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare la licitatia de manuale, sustine Federatia Editorilor din Romania, care a facut public textul integral al motivarii CNSC. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Federatia ataseaza si un Raport intern al Comisiei tehnice din Ministerul Educatiei, raport care evalueaza conformitatea manualelor digitale cu specificatiile tehnice din caietul de sarcini. Potrivit documentelor FER, Ministerul Educatiei nu a luat in seama raportul expertilor IT si a declarat castigatoare companii ale caror manuale digitale ar fi neconforme caietului de sarcini.

  • Ministerul Educatiei a lansat in luna aprilie 2014 licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale pentru elevii de clasele I si a II-a.
  • Pe 4 august, Ministerul a anuntat ca la licitatie au participat 21 de firme si ca singurii castigatori sunt CD Press SRL (pentru manualele de Comunicare in limba romana clasa I, Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa a II-a), Siveco+Litera (Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa I), Editura Corvin Deva (Comunicare in limba materna maghiara clasa I) si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (Limba moderna clasa I - limba engleza).
  • Noua companii si asocieri au contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in termenul prevazut de lege, desemnarea castigatorilor de catre Ministerul Educatiei.
  • CNSC a decis pe 10 septembrie obligarea Ministerului Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile.

Comunicatul integral al Federatiei Editorilor din Romania

"CNSC a constatat nereguli serioase in modul de evaluare si in procedura de desemnare a castigatorilor licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. CNCS constata ca MEN, prin CNEE, a folosit in mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau functionalitatea aplicatiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majoritatii ofertelor. Se constata insa ca, in aceleasi proportii, aceste abateri s-au regasit si in cazul ofertelor declarate castigatoare. FER considera acest fapt o dovada evidenta de fraudare a licitatiei prin favorizarea companiilor declarate castigatoare si poate pune la dispozitia presei rapoartele de evaluare care demonstreaza acest fapt.

CNCS a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor. FER solicita descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera si respectiv CD Press, declarate initial castigatoare, intrucat acestea au fost desecretizate si deja prezentate publicului larg. In aceste conditii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective in conditii egale cu celelalte oferte.

FER constata ca cei doi ofertanti au furat startul unei competitii corecte, inundand piata cu publicitate si oferte si prezentandu-se scolilor si publicului larg, inaintea finalizarii procedurilor de licitatie, drept castigatori.

FER respinge toate acuzatiile facute de unii politicieni la adresa muncii si corectitudinii editurilor producatoare de manuale scolare. Anual, editurile de profil furnizeaza scolii romanesti milioane de exemplare de manuale la un pret mediu de 2,35 lei/ex., acoperind peste 1500 de titluri. Acest pret derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acopera cu greu costurile de tipar, de transport si de drepturi de autori si in nici un caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renuntat la a mai onora contractele de retipariri. Cele care continua o fac din respect pentru scoala romaneasca, pentru specialistii din edituri si pentru autorii care prin eforturile lor au facut posibila producerea acestor mii de titluri.

FER respinge acuzatiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tiparita sau digitala. O asemenea afirmatie este lipsita de sens. Deschiderea pietei de manuale scolare inseamna o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi facuta la initiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul si obligatia sa declanseze actiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicita decat ca aceste selectii sa aiba loc dupa un program rezonabil in privinta timpului de elaborare a unui manual si in conditii de transparenta si corectitudine."

Descarca de aici Motivarea integrala a deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, hotarare prin care a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele de manuale digitale

Descarca de aici raportul intern al Comisiei tehnice din Ministerul Educatiei, care evalueaza conformitatea manualelor digitale cu specificatiile tehnice din caietul de sarcini, precum si explicatia acestui raport, potrivit FER

Citeste si: