Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta indirect producatorii romani, pentru ca exporturile din Europa s-ar putea redirectiona pe continent, inclusiv pe piata romaneasca, creand presiune asupra fermierilor, afirma ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Sanctiunile impotriva statelor UE afecteaza si Romania, chiar daca noi nu exportam foarte mult alimente pe piata rusa. In 2013, Romania a exportat in Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. Romania ar putea fi insa afectata, pentru ca o serie de alte tari din UE, care exportau masiv in Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva", a declarat Constantin, pentru Mediafax.

El afirma ca se impune o discutie rapida la nivelul Uniunii Europene si trebuie luate masuri ferme in fata unei situatii in care, in mod natural, fiecare stat va incerca sa-si protejeze propria industrie.

"Preocuparea mea este sa le ofer producatorilor romani o piata de desfacere care sa nu fie alterata de productiile care nu se mai vand in Rusia. Doar exporturile de legumele si fructele din UE catre Rusia ajung la 2,7 miliarde de euro, ca sa dam doar un exemplu", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a afirmat ca in relatiile comerciale cu Romania, Rusia a fost "necinstita" in anii trecuti, atunci cand a respins alimente romanesti pe motive de standarde de calitate.

"Dupa interziceri ale importurilor din state precum Republica Moldova, Romania sau Polonia, pe diverse motive, Rusia certifica acum ca si acelea au fost decizii politice", a continuat Constantin.

Ministrul a adaugat ca a vobit joi cu comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, care a afirmat ca saptamana viitoare va avea loc o reuniune la nivel tehnic la Bruxelles pe aceasta tema.

"El a spus ca pe masura ce se vor cunoaste exact care sunt sanctiunile si domeniile supuse sanctiunii, Comisia va reactiona prompt", a precizat Constantin.

Premierul Dmitri Medvedev a anuntat joi ca Rusia a decreta o "interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din tarile europene si din Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile occidentale impotriva Moscovei.

Interdictia se refera la carnea de vita, porc, pasare si peste, precum si la branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia.

"Interdictia va putea fi ridicata insa daca partenerii nostri vor da dovada de o abordare constructiva", a declarat Medvedev intr-o interventie televizata.

Embargoul nu se refera la alimentele pentru bebelusi si cetatenii rusi vor putea in continuare sa cumpere din strainatate, desi orice tentativa de a profita de situatie pentru a revinde produsele interzise va fi "aspru pedepsita".