Comisia de la Venetia este preocupata in mod special de lipsa unei optiuni clare pentru o anumita forma de guvernamant, ca fundatie a intregului sistem, si de faptul ca recomandarile legate de consolidarea garantiilor pentru independenta in domeniul juridic nu au fost implementate in mod corect, potrivit Opiniei comisiei, publicata pe site-ul institutiei.

In opinia Comisiei de la Venetia, sunt necesare eforturi suplimentare si imbunatatiri, atit in ce priveste substanta, cit si formularea prevederilor constitutionale.

Comisia gaseste regretabil faptul ca, dupa primii pasi pozitivi in directia unui proces deschis de analiza si consultare, prea putine eforturi au fost facute pentru a permite discutii transparente si complete cu diferitele medii interesate. In plus, potrivit informatiilor disponibile, de la intalnirea cu delegatia Comisiei, in iulie 2013, nicio dezbatere publica nu a fost organizata la initiativa autoritatilor cu privire la draftul preliminar.

Comisia de la Venetia isi exprima speranta ca, in urmatoarele etape ale procesului constitutional, va exista un dialog constructiv si cooperare intre majoritatea parlamentara si opozitie.

Formularea "unitatea poporului" din textul deja existent este neclara. In plus, este o notiune mai degraba depasita, tipica instrumentelor sistemului existent inainte de transformarea democratica a Romaniei.

In ceea ce priveste reglementarea perchezitiilor, Comisia de la Venetia noteaza ca astfel de aspecte nu trebuie tratate in mod necesar in Constitutia unei tari.

Comisia de la Venetia critica articolul 28, care prevede ca interceptarile se fac numai in procesul penal si nu mai pot fi dispuse de catre procuror.

Potrivit propunerii de revizuire, "Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, inregistrarea in mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, inregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal".

Comisia de la Venetia subliniaza insa ca, dupa parerea sa, un mecanism care sa permita folosirea acestor tehnici de interceptari este un aspect esential al anchetelor penale moderne. "Fara aceste tehnici ar fi, de exemplu, imposibil, in majoritatea cazurilor, de identificat si anchetat persoanele care produc pornografie infantila pe internet".

A impune o interdictie completa a investigarii comunicatiilor ar putea conduce la un esec in apararea drepturilor victimelor in cazul unor infractiuni foarte grave, noteaza Comisia.

O alta problema ridicata de Comisia de la Venetia este legata de faptul ca rolul institutiei prezidentiale ramane neclar. In opinia Comisiei, nu alegerea directa de catre populatiei a presedintelui ridica o problema, ci coerenta puterilor prezidentiale, pe de o parte, si distributia puterilor intre institutiile esentiale ale statului, pe de alta parte.

Prin noile prevederi legate de relatiile dintre presedinte, parlament si guvern din proiectul de revizuire a constitutiei, Comisia de la Venetia considera ca exista riscul unor viitoare dificultati in cazul conflictelor inter-institutionale.