CRPE - HotNews.ro

Summitul de la Vilnius, ziua 1: Kievul a cedat presiunilor Moscovei, Armenia a fost "rapita" Parteneriatului Estic. Georgia si Republica Moldova merg mai departe/ Prima zi a summitului s-a încheiat. Ucraina nu spune "Adio UE", dar ramine cu Rusia

Joi, 28 noiembrie 2013, 10:55 Actualitate | Esenţial


Parteneriatul Estic, miza pentru UE
Foto: Hotnews
Esec sau succes partial al UE? Summitul Parteneriatului Estic (PaE) incepe joi la Vilnius cu incercarea Uniunii Europene de a continua procesul de extindere spre Est, o misiune pentru care Bruxelles-ul, potrivit multor analisti, nu se dovedeste a fi pregatit in fata actiunilor de forta ale Moscovei. Miza "vedeta" a acestui summit, Ucraina, a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE ca suspenda orice negociere.

Marea castigatoare va ramane asadar Republica Moldova, care va parafa acest acord vineri, 29 noiembrie, alaturi de Georgia. Tensiunilor UE-Rusia li s-a adaugat si declaratia lui Traian Basescu, conform caruia unirea cu Moldova e urmatorul proiect de tara al Romaniei.
 • Urmareste LIVE TEXT principalele evenimente si declaratii de la Vilnius
Republica Moldova trece de mai multa vreme ca povestea de succes a Parteneriatului Estic, iar Romania, care a orientat multe energii pentru sprijinirea acestui proiect, are motive sa anunte ca inregistreaza un succes la Vilnius.

Summitul care incepe astazi in capitala Lituaniei aduce sefii de stat si de guvern din cele 28 de state membre precum si pe cei din statele Parteneriatului Estic: Presedintele Armeniei Serzh Sargsyan, presedintele Azerbaijianului Ilham Aliyev, Presedintele Georgiei Georgi Margvelashvili, Presedintele Ucrainei Viktor Yanukovich, premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, si din partea Belarus este confirmat ministrul de externe Vladimir Makey. Reuniunea incepe oficial in aceasta seara, la ora 18.00 este asteptata sosirea delegatiilor la Vilnius. Vezi programul oficial al summitului.

In marja summitului de la Vilnius experti si reprezentanti ai societatii civile discuta despre viitoarele provocari si agenda post Vilnius. Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene, participa la summitul societatii civile "Eastern Partnership Reality Check: Political Challenges and Future Agenda for Civil Society".

--------------------------------------

Liderii europeni sunt primiti de presedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite.
UPDATE 00:35 Liderii Uniunii Europene nu au reușit să convingă Ucraina să semneze acord politic și comercial cu UE dupa prima zi a summitului, a declarat președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru AFP.
“Până în prezent, pozițiile nu s-au schimbat". După reuniunea de doua zile de la Vilnius, liderul ucrainean Viktor Ianukovici va mai avea discuţii cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande.

UPDATE 21:45
Apar si primele informatii "pe surse" legate de posibilele rezultate ale discutiilor UE din aceasta seara de la Vilnius. Unul din corespondentii BBC la Bruxelles: Discutiile UE - Ucraina s-ar putea finaliza cu o declaratie prin care cele doua parti isi exprima intentia de a continua procesul de semnare a Acordului de Asociere, dar nici un acord scris nu va exista.

UPDATE 21:30 Kommersant.ru analizeaza pe larg (si la rece) varianta unirii Romaniei cu Republica Moldova preluand declaratiile lui Traian Basescu pe aceasta tema.
(multumim Octavian Milevski pentru traducere si interpretare).

In Moldova ideea unificarii intotdeauna s-a bucurat de o sustinere mai redusa decat in Romania. Cu toate acestea au fost perioade cand unionismul s-a bucurat de popularitate. In special, este vorba de sfarsitul anilor 80, inceputul anilor 90. Atunci scrierea moldoveneasca a fost transferata la scrierea in latina. Actuala guvernare are o atitudine cel putin rezervata fata de ideile conducatorilor romani. Sondajele de opinie arata ca aproape 62% din cetatenii romani sunt de acord cu unirea cu R.Moldova (date INSCOP). Cu toate astea doar 25% din respondenti cred ca aceasta se va intampla cu adevarat. Principalul impediment in calea unirii dintre cele doua state (52%) il consituie influenta geopoplitica a Rusiei in regiune.

„In pofida unor dificultati obiective, Traian Basescu nu are de gand sa dispere. Dupa cum spusele sale, dupa expirarea mandatului sau el va depune cerere pentru cetatenia moldoveneasca, iar dupa va continua lupta pentru unirea celor doua state, de data asta din Chisinau”, comenteaza ironic publicatia rusa.

UPDATE 20:50 Mesaj al Ambasadorului Olandei in Romania Matthijs van Bonzel pentru Republica Moldova (interviu pentru TV Moldova 1): Dupa summitul de la Vilnius relatiile Republica Moldova UE iau o noua turnura. Exista interes din partea mai multor companii olandeze de a investi în Republica Moldova. Pentru a atrage investiții străine insa, Republica Moldova trebuie să analizeze provocările și oportunitățile pe care le are, punctele forte și punctele slabe. Stabilitatea politică și reforme în sistemul de justiție sunt condiții prealabile pentru ca investitorii să vină. Sunt si alte oportunitati pentru tinerii Republicii Moldova: studiile în Olanda, bine-cunoscute pentru standardele lor ridicate și pentru costurile relativ scăzute.

(Precizare: Ambasada Olandei din Romania a preluat de curind si reprezentarea in Republica Moldova care era facuta de la Kiev.) 

UPDATE 20:30
Fiecare cu ce-l doare. Premierul David Cameron pe Twitter: “Am ajuns la Vilnius, Lituania voi vorbi cu liderii europeni despre combaterea abuzurilor legate de legile UE privind migratia”. Ce se faceau daca se liberaliza regimul de vize cu Ucraina: 46 de milioane de noi potentiali candidati la joburile din UK.

UPDATE 19:20
O ploaie de declaratii pe Twitter de la Vocea Rusiei. Irina Kobrinskaya (Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale, Academia de Stiinte a Rusiei):  Ce vedem acum este jocul lui Ianukovici. El pune UE si Rusia pe pozitii de negociere. Este contraproductiv.

Dmitri Polikanov, vicepresedinte PIR Center think tank: UE a creat o dilema artificiala a integrarii fortand toate statele foste sovietice sa aleaga intre Rusia si UE./ Ianukovici este presedintele propriilor sale interese egoiste incercand sa obtina bani pentru el si afacerile familiei sale. 

UPDATE 18:40 Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la summitul de la Vilnius. "
Usa ramine inca deschisa", a spus Merkel referindu-se la Ucraina, insa liderii europeni vor avea o discutie "dura" cu presedintele Viktor Ianukovici. Inainte de a pleca spre Vilnius, Merkel a criticat Moscova pentru mentalitatea din timpul Razboiului Rece, potrivit EUobserver, si a adaugat ca Ucraina poate inca sa semneze Acordul cu UE. 

UPDATE ora 17:30
Inainte de summitul oficial a fost programata o reuniune trilaterala: presedintele Comisiei Europene Jose Barroso cel al Consiliului European, Herman van Rompuy, si presedintele ucrainean Viktor Ianukovici. De asemenea, liderii Partidului Popular European au avut o reuniune politica inaintea summitului.

UPDATE ora 16:00 Marele trofeu al Parteneriatului Estic, Ucraina - cu o populatie de 46 de milioane de locuitori si granite cu patru state membre ale UE, va fi "elefantul din sala dineului din aceasta seara de la Vilnius", noteaza Reuters, care adauga "Fantoma de la banchet va fi, foarte probabil, Iulia Timosenko".

Summitul PaE Vilnius, 27 noiembrie 2013 Sosirea delegatiilor
Foto: Hotnews
Delegatiile nationale incep sa soseasca in capitala Lituaniei. Primele declaratii oficiale sunt asteptate la ora 18.00 la Palatul Regal din Vilnius. Liderii europeni printre care si Cancelarul german Angela Merkel, Presedintele Frantei Francois Hollande si Premierul Marii Britanii Minister David Cameron vor avea o discutie inaintea intalnirii oficiale in format complet 28 (state membre UE) + 6 (state ale Parteneriatului Estic).

UPDATE 15:50 Natalia Gherman, ministru de Externe al Moldovei: Am parafat in aceasta dimineata, la Ministerul Lituanian de Externe, aproape 1000 de pagini din Acordul de Asociere si DCFTA. Sper ca semnarea finala sa aiba loc cat mai repede. UE poate incepe imediat aplicarea a 90% din prevederi chiar inainte de ratificare in parlamentele nationale. La viitorul summit al PaE, la Riga, vom fi in plin efort de implementare a acestui acord. Opozitia comunista face campanie pentru Uniunea Vamala si viitoarea Uniune Euroasiatica cu Rusia. Populatia din Moldova a votat de trei ori in ultimii trei ani, a trebuit sa organizam alegeri din cauza unor prevederi din Constitutia noastra, si de fiecare data populatia a votat in majoritate partidele cu orientare pro-europeana.

Natalia Gherman raspunde la o intrebare: Rusia foloseste instrumentele pe care le are impotriva noastra. Stim asta. Nu ar trebui sa fie un joc cu suma nula intre UE si Rusia. Suntem pregatiti sa facem comert si cu Vestul si cu Estul. Dar vom mentine cursul, suntem pregatiti.

Maia Panjikidze, ministrul de Externe al Georgiei: 80% dintre georgieni au votat partide pro-occidentale la ultimele alegeri. As putea repeta exact ce a spus Natalia, speram sa avem acelasi calendar pentru intrarea in vigoare a Acordului de Asociere. Rusia recunoaste doua regiuni ale noastre ca state independente. Credem ca ne vom reunifica prin integrarea europeana. Cristian Ghinea: Doua doamne care conduc diplomatiile tarilor de succes din PaE. Aplicate, la obiect, cu obiective clare. Coincidenta, dar parca e relevant.

Vladimir Socor (Jamestown Foundation) - Armenia a fost rapita din PaE. Dar pe de alta parte, a fost aproape consens in clasa politica ca nu au ce sa faca. In Georgia, noul guvern mentine orientarea pro-europeana a fostului presedinte, dar continua justitia selectiva impotriva membrilor fostilor guvernanti. UE ar trebui sa includa conditionari stricte in acest domeniu. Ministrul Panjikidze (sta chiar linga Socor) da din cap dezaprobator si face comentarii ironice.

UPDATE ora 15:40 Tirul criticilor la adresa Ucrainei continua.

Radoslav Sikorski: Oamenii vor remarca faptul ca Rusia foloseste comertul ca pe o arma politica. Si oamenii se vor adapta. De pilda, cind Rusia a taiat gazul Ucrainei in 2009 am remarcat asta si ne-am adaptat. Polonia construieste un terminal LNG cu interconexiuni cu toti vecinii nostri din UE. Deci, in trei ani vom fi in pozitia de a nu mai depinde de gazul rusesc. Si vom negocia altfel cu Rusia. Asa se intimpla, democratiile reactioneaza lent, dar decis. Ne adaptam.

Carl Bildt, foarte important pentru Moldova: Uitati-va la istoria UE. Toate democratiile europene care au batut la usa UE au fost primite pina la urma. Mereu a fost opozitie din interior. Mereu. Si la Suedia s-au opus unii din Parlamentul European. Mereu a fost asa. La fel de important pentru Moldova, de la Sikorski: Si Polonia a fost la fel, in primul acord cu UE dupa 1990 nu am avut nici o promisiune de aderare. Ba chiar ni s-a spus ca nu se va intampla. Si noi am zis ca e scopul nostru unilateral, ca ne propunem sa aderam. Si am facut-o. Ucraina ar fi avut prin Acordul de Asociere mai mult decat am avut noi atunci. Deci, faceti-o, asumati-va ca obiectiv si se va intimpla.

Cristian Ghinea: Mereu zic presei din Moldova sa nu faca o obsesie din perspectiva oficiala de aderare. Ma bucur ca pot reproduce aceste declaratii.

Moment emotionant dupa primele dezbateri la reuniunea societatii civile din marja summitului PaE. ONG-urile ucrainene semneaza Acordul de Asociere. Se lasa cu aplauze si lacrimi. Puzderie de ziaristi. Marian Voicu (TVR), in pauza pe hol: E o atmosfera la modul: ucrainienii se pregatesc de divort, moldovenii de nunta. 

UPDATE ora 14:00 Ministrul de externe Polonez, Radoslav Sikorski: I-am admirat pe ucrainieni la Revolutia portocalie. Noi, in Polonia, facem revolutii vara, in Ucraina faceti revolutii iarna. Din pacate, Ucraina pare ca pierde mereu oportunitati, e pe cale sa mai piarda odata. Ianukovici e presedintele ales al tarii, el decide. In anii 80, Ucraina era mai prospera decit Polonia. Ceva a mers gresit de atunci. Noi nu putem forta elita voastra sa lupte cu coruptia. E simplu: faceti institutiii si pedepsiti oamenii care incalca legea. E vorba de vointa, nu e complicat in sine.

Bildt: Eu glumesc si zic: cel mai bine pentru Ucraina ar fi ca Rusia sa ingroape toate acele miliarde in a construi South Stream. Asa ar inlatura problema gazelor, problema care corupe. Atunci abia Ucraina s-ar putea concentra pe modernizare

Sikorski: Sunt foarte surprins ca Ucraina asteapta solutii si salvare economica chiar de la tara care tocmai i-a impus un embargou comercial. But, good luck! (Le uram succes)

Declaratie importanta a lui Bildt (intrebat ce parere are despre ce a spus Putin, cum ca UE ar trebui sa negocieze trilateral cu Rusia si Ucraina). Nu inteleg care ar fi obiectul negocierii (UE - Ucraina - Rusia). Noi, UE, negociem cu partenerii din Parteneriatul Estic. Cu fiecare tara in parte. Nu inteleg care ar fi scopul sa vorbim cu Ucraina impreuna cu alta tara.

Summitul societatii civile, PaE,
Vilnius, 27-29 noiembrie 2013

UPDATE ora 13.10 Victor Chirila (Asociatia pentru Politica Externa din R. Moldova, partener al EU Moldova Think Tank Dialogue): Parteneriatul Estic ofera Moldovei trei chestiuni importante: asociere politica, integrare economica, libertatea de miscare (ridicare vize). Pentru prima data, Moldova discuta despre o forma de integrare cu UE. E un prim pas spre aderare. Am facut progrese, am schimbat institutii in Moldova. Moldovenii trebuie sa simta rezultatele tangibile ale aproprierii de UE.

Cristian Ghinea: Fata de think-tankerii occidentali din panel, Victor Chirila este optimist si apreciaza formatul PaE. Cum ziceam, Moldova devine refrenul de succes la acest summit. E un fel de incercare de concentra discutia spre punctele pozitice, dupa ce am patit cu Ucraina. Sunt aici oameni de la cateva organizatii din R. Moldova, trebuie sa fie o senzatie neobisnuita sa fii indicat ca ala de succes din ceva.

UPDATE ora 13.05 Alyona Getmanchuk, Director, Institute of World Politics din Ucraina (partenerul CRPE in Forumul Romania ¬ Ucraina. Urmatoarea editie va fi in ianuarie 2014):

"Avem in Partenriatul Estic tari asimilabile cu "Mister No¬ ¬ Belarus, Azerbaijan. Avem niste ¬Yes¬-man: Moldova si Georgia. Si il mai avem pe "Mister IF¬ - Ucraina". Alyona ofera si partea buna a Parteneriatului Estic: Daca ne-am imagina Ucraina fara dialogul cu UE, fara ideea de integrare, am vedea ca democratia nu ar rezista in Ucraina. Oricum, alegerile sunt la limita, presa amenintata, iar controlul presedintelui se intareste. Dialogul european ofera o forma de protectie. Nimeni nu ar fi prezis acum un an ca vor iesi atitea oameni in strada ca sa apere ideea de integrare europeana. Imediat dupa acest panel, ONG-urile din Ucraina vor semna in mod simbolic Acordul de Asociere. Guvernul poate nu e pregatit, dar noi suntem.( Aplauze spontane in sala)

UPDATE ora 13:00 Hotnews: declaratii presedintele Traian Basescu inainte de plecarea spre Vilnius: Romania "sustine ridicarea oricarei rezerve care este in afara conditiilor tehnice pentru a permite Ucrainei sa semneze Acordul de asociere cu UE, daca presedintele Viktor Ianukovici va dori acest lucru.

UPDATE ora 12:50  "Parintii Parteneriatului Estic" au cuvantul.

Carl Bildt, Ministrul de Externe suedez:
¬Am reusit sa atragem atentia asupra Estului. Sunt 1000 de jurnalisti in Vilnius. Iata o dovada ca am setat prioritatile UE¬.

Radosᅤaw Sikorski, Ministrul de Externe al Poloniei:
Uitati-va la progresele facute de Moldova, o dovada ca daca te tii de treaba se aplica principiul ¬more for more¬.

Cristian Ghinea: Bildt si Sikorski sunt un fel de ¬Traian si Decebal¬ ai Parteneriatului Estic. A fost copilul lor, sunt campionii lui. Este un model despre cum pot face aliante unele state si cum pot sari peste greutatea lor individuala. Pentru Traian Basescu: nu e nici o aluzie, doar ziceam si noi.

UPDATE ora 12:13 Andrius Kubilius, fost premier al Lituaniei: Am fost de doua ori sef al Guvernului de la Vilnius. Inca nu sint la puscarie. Pare o realizare in regiunea noastra.

Discutie cu think-tankeri din Georgia si Ucraina despre Ianucovici: cea mai enervanta parte e ca Ianucovici s-a apucat acum sa faca pe fata propaganda impotriva Acordului de Asociere, arunca cifre fanteziste despre cat ar costa. Presedintele armean a fost la Moscova, l-au stans cu usa si a avut decenta sa dea un comunicat de presa sec. Dar de atunci tace. Ianucovici a devenit propagandist pe invers. (Detalii despre ce mai zice Ianucovici aici). 

Cei din Ucraina ai au avut o intalnire informala cu oficiali UE aseara: li s-a spus sa nu dispere, europenii il asteapta pe Ianucovici sa se razgindeasca la loc. Intre timp Ianucovici transmite pretul eliberarii Iuliei Timosenco: in schimbul achitarii pagubelor pe care se presupune ca aceasta le-a provocat tarii prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern de circa 14,7 miliarde de euro. (Detalii aici)

UPDATE ora 10:50 Negociatorii UE pentru Ucraina, Pat Cox, fostul presedinte al Parlamentului European, si Alexander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei, sunt prezenti la summitul societatii civile. Primele declaratii din culisele negocierilor de la Kiev. Pat Cox critica Ucraina oarecum indirect, dar dur. Compara Polonia si Ucraina la diverse indicatori de dezvoltare umana (mortalitate infantila, speranta de viata): in conditiile in care erau aproape egale in 1989, acum diferenta e dramatica. Felicita si el Moldova pentru vize. Devine refren. Detalii despre Misiunea Cox ¬ Kwasniewski in Ucraina puteti gasi aici

Cox: Ne-am intilnit de 18 ori cu Ianucovici. Ne-am intilnit de 25 de ori cu primul-ministru al Ucrainei. A fost o misiune de evaluare foarte serioasa. Am aflat brusc, si doar la ultimele intalniri, despre abandonarea semnarii Acordului de Asociere. A fost o surpriza foarte neplacuta. Ne-am intilnit si cu Iulia Timosenco, a carei zi de nastere a fost ieri. (Ii ureaza: "La multi ani"). Spera ca acesta nu este sfarsitul negocierilor si crede in tineretul ucrainian. ¬Cind vad interventiile Rusiei din ultima vreme, ma gindesc ce mai inseamna independenta si suveranitatea pentru statele din aceasta zona¬, a adaugat Pat Cox.

UPDATE Ora 10:40 Cristian Ghinea: Decizia Ucrainei a declansat un exercitiu de autoreflectie in UE: trebuie sa insistam in
legatura cu valorile, cand competitia cu Rusia devine deschisa, mai insistam pe partea de valori? Si daca insistam si pierdem pe termen scurt? Si daca nu insistam, ce devine UE?

Presedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite a inceput abrupt: ¬UE este o Uniune a valorilor. Asta o diferentiaza de toate celelalte forme de cooperare, tratate economice si altele¬

Comisarul UE pentru Extindere Stefan Fule felicita Moldova pentru propunerea de ridicare a vizelor (Se aplauda). Moldova ca succes demn de remarcat al PaE la acest summit? Spune cateva lucruri despre decizia Ucrainei: ¬Regret aceasta decizie. A fost o oportunitate. UE ramane dornica sa semneze cu Ucraina cand aceasta va fi pregatita, in beneficiul cetatenilor ucrainieni¬.

Background

Acordul de Asociere (AA) UE ¬ Republica Moldova care include si asa numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement ¬ DCFTA) inseamna practic integrarea economica in piata comuna a UE. Este primul pas in pregatirea aderarii unui stat tert la Uniunea Europeana, ia aceste acorduri internationale pregatesc, in unele cazuri, procesul de aderare. Odata cu parafarea si, ulterior semnarea (AA) este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova. Aderarea presupune insa si asa numita integrare politica. Romania a semnat acest acord in 1995 iar integrarea a venit 12 ani mai tarziu.

Aceasta corespondenta este parte a proiectului: EU - Moldova Think Tank Dialogue Platform (www.eumoldovadialogue.eu) care reuneste cele mai recente analize legate de provocarile parcursului european al Republicii Moldova. Partenerii proiectului sunt Centrul Roman de Politici Europene impreuna cu European Policy Center din Bruxelles si Asociatia de Politica Externa din Chisinau si este finantat din Programul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Romaniei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14471 vizualizari

 • -32 (36 voturi)    
  Summit-ul de la Vilnius (Joi, 28 noiembrie 2013, 11:27)

  Theros [utilizator]

  Nu doresc sa intru in polemica cu nimeni!!! Vreau doar sa subliniez ca ROMANIA a reusit sa faca fata tuturor vicisitudinelor istoriei printr-o diplomatie remarcabila a sefilor de stat pe care ia avut. Acum insa , suntem batuti de Dumnezeu si suntem napustuiti sa avem cel mai slab , nepregatit si lipsit de cele mai elementare cunostinte diplomatice si de politica externa asa-zis sef de stat!!!! Orice roman de buna credinta vrea UNIREA MOLDOVEI CU PATRIA MAMA, dar acesta se va realiza prin "quiet diplomacy" ,cu tact si nu in mod iresponsabil cu declaratii care sa irite in mod ne necesar mai multe puteri , unele chiar asteptand asemenea declaratii. In asemenea situatii, se impune demisia acsetui sef de stat!!!! Dmnezau sa aiba grija de ROMANIA!!!!!
  • +28 (30 voturi)    
   Mai, acesta... (Joi, 28 noiembrie 2013, 12:41)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   ... daca Stefan cel Mare, Mihai Viteazu', Cuza, Carol I si Ferdinand Intregitorul aplicau in relatiile cu mai marii timpului doar "quiet diplomacy" astazi nu mai existam nici ca popor si nici ca tara! Drepturile poporului tau trebuie sa le strigi in lumea larga - vorba poetului!
  • +18 (22 voturi)    
   Vai, USL-ama cel subtil (Joi, 28 noiembrie 2013, 14:32)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   Draga "quiet diplomacy" de "...got guts" ai auzit?

   "Quiet diplomacy" functioneaza cand ai un scop pe care la un moment dat il strigi in gura mare.
   Cat mai vrei acel "quiet diplomacy"....100 de ani, 1000 de ani,....10000 de ani?
   Au trecut deja peste 65 de ani de "quiet"!

   Ma lesi?
   Matale stii una si buna: Basescu este de vina!

   • +2 (2 voturi)    
    minus (Joi, 28 noiembrie 2013, 19:52)

    Vlad C [anonim] i-a raspuns lui Sani

    Minusul e pentru oribilitatea de expresie "ma lesi". In rest sunt perfect de accord.
  • +4 (4 voturi)    
   n'ai inteles (Vineri, 29 noiembrie 2013, 0:35)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   declaratia lui base la televiziunea nationala in ora de varf a fost un avertisment pentru ioropa, nu pentru rusi.
   adica, oricum, moldova va fi in ue.
   o forma de presiune pentru bruksal si o incurajare pt. Chisinau, ca orice d'ar intampla, exista planul b.

   vizita lui base in moldova, in treacat, a fost numai o intarire a celor spuse la tvr.
   • -1 (1 vot)    
    aha...ce ? (Vineri, 29 noiembrie 2013, 1:45)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Cum adica, Basescu a dat avertisment catre UE ca vor, ca nu vor, Moldova va fi in UE ????? E Basescu mai tare ca tot CE sau cum ?
    • +2 (2 voturi)    
     base (Vineri, 29 noiembrie 2013, 9:40)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

     este parte in ce.
     acolo se tine cont de parerile fiearuia si se hotaraste prin consens,

     dupa cum ai aflat, doua tzari dejja au fost intoarse de rusi.
     daca rusii sunt agresivi, noi sa tacem malc.
     sa nu suparam.
     nici Georgia nu este prea hotarata.
     este vorba de parafarea documentului, nu semnarea.
     adice, de luare la cunostinta.
     dupa negocieri si realizarea unor cerinte ue, urmeaza semnarea tratatului de asociere.

     ucraina s'a intors de la semnarea tratatului, pe care deja il parafase cu un an in urma.

     deci, este nevoie de o pozitie ferma, si base are curajul s'o aiba.
     bravo lui !

     are el si parti nasoale, mai ales in ce priveste caracterul ranchiunos, l'am crriticat cand a vorbit gura farea el, mai ales legat de regele mihai.
     dar, acum, cred ca are dreptate si sunt de accord cu ce'a spus.
     asta ca cetatean.

     simpatiile mele politice sunt pentru pnt-cd, desi nici pavelescu nu'mi este pe plac.
     dar, spre deosebire de milu si ciorba, s'a tinut departe de neocomunistii din asa zisa stanga, adica de psd, partidul activistilor pcr si pnl, partidul fostilor securisti.
     ciorba, celalalt de se vrea presedinte la pnt, a devenit megafon si bufon la varan, client la latrine.

     am facut paranteza sa nu fiu acuzat de basism.
 • +15 (17 voturi)    
  Europa vs Rusia/China (Joi, 28 noiembrie 2013, 13:47)

  Trojan.H [utilizator]

  Imi pare sincer rau pentru ucrainieni. O sleahta de tradatori vinduti Rusiei hotaraste destinul a milioane de vieti pe zeci de ani de acum incolo. Modelul este cel pe care l-ar vrea si mafia USL: un grup restrins de milionari si miliardari care tin statul captiv si pentru care muncesc milioane sau miliarde de sclavi platiti cu un euro pe zi. Semnalul pe care mafia USL l-a dat indepartind steagul UE de la intalnirile cu China comunista e foarte clar. Dar nu e numai atit, semnalele care arata deconectarea Romaniei de la UE sunt din ce in ce mai multe si mai pe fata. De asemenea, nu intimplator, se observa si un curent anti-UE din ce in ce mai fatis, inclusiv pe forumuri.
 • +18 (18 voturi)    
  Aplaud !! (Joi, 28 noiembrie 2013, 14:07)

  solar [utilizator]

  Herodot, te aplaud!! Franc, si verde-n fata . Altfel suntem niste nimicuri care ne tot taram pe la Inaltele Porti. A fost desul cu balacanismul. Asa ceva e "quiet diplomacy". Spun drept ca tare l-as fi vrut sa-l vad pe BODAN AURESCU ca ministru de externe alaturi de BASESCU!!
 • -9 (15 voturi)    
  Unirea (Joi, 28 noiembrie 2013, 15:31)

  muciflenduri [utilizator]

  Unirea nu se face la televizor si nu pe final de mandat.
  Ca sef de stat nu te apuci sa aberezi la stirile de la ora 5 despre cum ai sa te unesti cu un stat care nu prea are nicio dorinta sa faca asta.
  E o gargara de doi bani, in conditiile in care si noi si moldovenii suntem condusi de lichele, chiar isi imagineaza cineva ca unirea este posibila?
  Basescu gafeaza din ce in ce mai des, probabil in dorinta de a ramane relevant. Problema e ca astfel de discursuri pompieristice nu fac bine nimanui, nici macar anemicei posibilitati ca cele doua tari sa se uneasca.
  I-as ruga pe concetatenii care vor dori sa ma numeasca USL-ist, sa se abtina. Mi-e sila in egala masura de toate partidele politice.
  • +8 (12 voturi)    
   de ce ai pierdut vremea sa critici (Joi, 28 noiembrie 2013, 16:21)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

   cand ne puteai spune cum se face unirea- tot in atatea cuvinte si atunci noi puteam alege, uite domnule omul asta are dreptate.
   • -1 (1 vot)    
    mda (Vineri, 29 noiembrie 2013, 1:47)

    muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui rov

    E destul de evident, unirea nu se face, tovarase.
    Poate la voi in sat nu a ajuns vorba 'dragoste cu sila nu se face'
    • +1 (1 vot)    
     nici nato nici ue (Vineri, 29 noiembrie 2013, 9:54)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

     n'au fost ceritudini, dar cum a zis base trebuie sa devina un scop national.
     am reusit pentru ca s'a dorit si s'a muncit.

     unirea s'a facut in 1918 prin vointa basarabenilor.
     normal ca si de aceasta data este nevoie de vointa lor.
     dar, noi trebuie sa le aratam fratie, ca ii dorim si'i asteptam cu bratele deschise.
     majoritatea romanilor, in rep. moldova, traiesc in rural. ca si la noi, in rural domina vechii potlitruci, e mai greu de patruns cu idei noi.
     avem televiziune, putem face propaganda pozitiva. dar, daca la televiziune vad corlatzeni si dottori contrazicandu'se, ne vad cetandu'ne si neuniti noi insine, ce le putem oferi ?
     ii putem noi convinge, sau vor zice ca mai bine la ei, mai bine cu rusii ca le dau gaze si lumina.
     ucrainienii au fost convinsi de rusi.
     la fel si armenii.
  • +7 (9 voturi)    
   Aceasta sila fata de toate partidele o au (Joi, 28 noiembrie 2013, 18:16)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

   securistii si fraierii!
   Oricum usl-amistii sunt prea prosti sa stie ce inseamna argumentul.Ei simt doar ura personala fata de adversar si dragoste nemarginita fata de secera si ciocan ca , deh, aia cu doua clase care i-au condus si exploatat la sange si care o fac in continuare, le-au dat iluzia ca-s clasa conducatoatoare!!!
   • -2 (2 voturi)    
    clar (Vineri, 29 noiembrie 2013, 1:55)

    muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    Cum nu ma consider fraier, inseamna ca-s securist.
    Bravol billo, esti un perspicace, imi plac generalizarile tale, sugereaza o inteligenta superioara. Sau nu.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 noiembrie 2013, 19:53)

   [anonim] i-a raspuns lui muciflenduri

 • +3 (3 voturi)    
  bre nea Voinea (Joi, 28 noiembrie 2013, 17:57)

  gogoasaG [utilizator]

  Stim ca matale nu-ti platesti benzina din buzunaru
 • +6 (6 voturi)    
  Ianukovici, comunist forever (Joi, 28 noiembrie 2013, 20:57)

  Gheorghescu [utilizator]

  Eu cred ca Ianukovici a facut doar joc de glezne si nici n-a avut de gand cu adevarat sa duca Ucraina in UE.
 • +3 (3 voturi)    
  Iluzia uniunii EUR-ASIATICE (Joi, 28 noiembrie 2013, 22:17)

  alex.laronz [utilizator]

  Este greu de crezut ca Uniunea Eurasiatica isi va incepe activitatea la data programata, respectiv 1 ianuarie 2015. Rusia, Belarus si Kazahstan au divergente tot mai serioase asupra prerogativelor structurilor institutionale, pe masura ce negociaza documentul final ce ar trebui incheiat la 1 mai 2014.

  https://laronzjournal.wordpress.com/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by