Presedintele Traian Basescu a declarat joi, inainte de plecarea spre Lituania unde va participa la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca Romania "sustine ridicarea oricarei rezerve care este in afara conditiilor tehnice pentru a permite Ucrainei sa semneze Acordul de asociere cu UE, daca presedintele Viktor Ianukovici va dori acest lucru.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"In ce ne priveste, subliniez, in ce ne priveste, plecand de la premisa ca Ucraina a indeplinit toate conditiile tehnice pentru a semna Acordul de asociere si acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana si avand in vedere pozitia dnei Timoshenko care a cerut in mod expres sa nu se mai ridice conditia ca domnia sa fie eliberata si tratata intr-un spital din Germania, avand in vedere aceste realitati, Romania sustine ridicarea oricarei rezerve care este in afara conditiilor tehnice pentru a permite Ucrainei sa semneze, daca presedintele Ianukovici va dori acest lucru", a declarat Traian Basescu.

UPDATE Uniunea Europeana nu va renunta la conditia de eliberare a fostului premier ucrainean Iulia Timoshenko pentru a convinge Kievul sa semneze Acurdul de asociere si liber schimb, a declarat joi comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule, pentru agentia Interfax, transmite KyivPost.

"In ceea ce priveste UE, a fost facut cat se poate de clar faptul ca una dintre conditiile pentru semnarea Acordului de asociere este necesitatea de a rezolva problema justitiei selective, de a se ocupa de consecintele ei si de a preveni, peviitor, repetarea unor astfel de situatii, a declarat comisarul Fule joi, inainte de deschiderea summitului de la Vilnius.

Oficialul UE fusese intrebat data UE ar fi dispusa sa dea dovada de un oarecare grad de flexibilitate, inclusiv asupra subiectului Timoshenko, pentru a determina Ucraina sa semneze acordul.

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de Traian Basescu inainte de plecarea la Vilnius:

  • La acest summit in mod cert se vor parafa cateva documente. Acestea sunt urmatoarele.
  • Republica Moldova si Georgia vor parafa Acordul de asociere si Acordul de liber schimb cu UE.
  • In plus Georgia va semna un acord de participare la operatiunile UE de gestionare a crizelor. Georgia are un potential in acest sens si participarea Georgiei in Afganistan probeaza ca Georgia poate fi un partener de nadejde al UE pentru astfel de situatii.
  • Azerbaidjanul va semna un acord de facilitare a vizelor.
  • As face  o observatie aici, care este si spre satisfactia noastra. Meritul principal de a face pasi catre un proces de apropiere de UE este al acestor state pe care le-am mentionat mai inainte.
  • Dar nu pot sa nu observ ca statele in care Romania, intr-un fel sau altul, a fost implicata in sustinere, toate au facut pasul inainte sau vor face pasul inainte, fie ca vorbim de Republica Moldova, fie ca vorbim de Georgia un ambasada Romaniei este punct de contact cu NATO la Tbilisi, sau de Azerbaidjan, unde de asemenea ambasada noastra de la Baku este punct de contact NATO pentru relatia cu Azerbaidjan.
  • In ceea ce ne priveste, satisfactia este ca sustineea fara rezerve pe care am acordat-o in mod deosebit Moldovei, dar nu mai putin Georgiei, se materializeaza, dar, repet, meritul este al acestor state.
  • Stiti foarte bine cat este de dificil, din experienta Romaniei, sa ajungi la stadiul de parafare a unor astfel de acorduri.
  • In ceea ce ne priveste, unul dintre punctele pe care le vom sustine in summit este legat de nevoia ca Republica Moldova, dupa parafarea completa de la Vilnius, pana la schimbarea Comisie Europene si a Parlamentului European, deci cu aceste doua institutii - altfel spus inainte de alegerile europene -, sa si semneze cele doua acorduri si in baza raportulu ipozitiv al Comisiei Europene, atat Consiliul cat si Parlamentul sa modifice regulamentul cu privire la vize in asa fel incat Republica Moldova sa poata materializa rapid faptul ca a indeplinit conditiile pentru ca cetatenii sai sa circule liberi in UE.
  • Ieri s-a stabilit ca inainte de intalnirea informala din aceasta seara, la care sa participe statele membre ale UE si statele din parteneriatul estic, 28 + 6, s-a stabilit ca inainte de aceasta reuniune informala sa aiba loc un Consiliu European, pentru calibrarea pozitiilor legat de Ucraina, astfel incat in summitul de maine toate statele UE sa vorbeasca aceeasi limba.
  • In ce ne priveste, subliniez, in ce ne priveste, plecand de la premisa ca Ucraina a indeplinit toate conditiile tehnice pentru a semna Acordul de asociere si acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana si avand in vedere pozitia dnei Timoshenko care a cerut in mod expres sa nu se mai ridice conditia ca domnia sa fie eliberata si tratata intr-un spital din Germania, avand in vedere aceste realitati, Romania sustine ridicarea oricarei rezerve care este in afara conditiilor tehnice pentru a permite Ucrainei sa semneze, daca presedintele Ianukovici va dori acest lucru.